זוכרים את הפרסומת של איקאה, שבה רואים זוג קשישים אוכלים ארוחת בוקר ליד שולחן האוכל החדש שלהם? לא זוכרים? ברור שלא - אין פרסומת כזאת. הסיסמה "העולם שייך לצעירים" הופנמה עמוק אצל כל אחד ואחת מאיתנו, וזה לא מקרה שפריטים המיועדים לאנשים שעברו את גיל 50 ו-60 – בעולם האופנה כמו בעולם עיצוב הבית – הם לא בדיוק הסחורה החמה בתערוכות הטרנדיות ובקולקציות של מותגים. חידושים מעניינים המיועדים לפלח האוכלוסייה המתעצם ביותר, הן ברמה העיצובית והן ברמה הפרקטית, לא ממש ממלאים את החנויות ולא מעסיקים מדי את המעצבים.

אבל הסטודיו הצעיר לעיצוב "לאנצאווקיה + ווי" (Lanzavecchia + Wai) הוכיח שזה לא חייב להיות כך. קולקציית הפריטים שעיצבו לקשישים, עם הרבה מחשבה ותשומת לב, זכתה לביקורות מהללות בשבוע העיצוב האחרון במילאנו. היא נקראת "no country for old man" – שורת הפתיחה שירו של ייטס: "זו לא ארץ לזקנים. הצעירים / בני התמותה מתחבקים; על כל ענף / מצפצפות, מאשרות, בנות התמותה, הציפורים" – ששימשה השראה גם לספרו של קורמאק מקארתי מ-2005 ואחר כך לעיבוד הקולנועי שעשו לו האחים כהן.

מי שהראו שזו יכולה להיות גם ארץ לזקנים הם פרצ'סקה לאנצאבקיה האיטלקייה והאן ווי הסינגפורי, שהכירו וחברו זה לזה בלימודי התואר השני בעיצוב באקדמיית איינדהובן שבהולנד. הם עיצבו שורה של פריטים פונקציונאליים ואלגנטיים לקשישים, שלא ייראו חריגים גם בסלון המעודכן ביותר.

  (צילום: DAVIDE FARABEGOLI)

למשל, מקלות הליכה דו שימושיים תחת השם "Together Canes": הם עשויים עץ משובח וחומר קשיח דמוי שיש, מעוצבים בקווים נקיים ומגיעים בשלוש צורות: על ה-T-Cane מגש קטן שעליו אפשר להניח כוס או ספר; בבסיסו של ה-U-Cane סל שבתוכו אפשר להניח חפצים ולהעביר אותם מחדר לחדר בנוחות; ול-I-Cane יש מעגן לאייפד, "עבור קשישים מדור 2.0", כפי שמנסחים זאת המעצבים.

המקלות מתאימים לטשטוש המרחבים הביתיים בעידן המודרני. "מעבר לכך שהם מספקים תמיכה אנטומית, סדרת מקלות ההליכה נועדה לאפשר לקשישים למזג בין פעילויות 'ישנות' כמו שתיית תה, סריגה או קריאת מגזינים, לבין פעילויות עכשוויות כמו שיטוט באייפד ממקום הישיבה על הספה, בדיקת אימיילים או שליחת מסמך", כותבים המעצבים.

עוד בסדרה כיסא שמאפשר ישיבה וקימה ללא מאמץ, בזכות עיצוב אגרונומי חכם: "תהליך הזקנה מביא עימו הפחתה טבעית בטונוס השרירים ובצפיפות העצם, שגורמים לתנועת הגוף להיות קשה יותר. פעולות שנלקחו בעבר כמובנות מאליהן הופכות להיות מסובכות יותר ככל שמתבגרים", אומרים השניים, "כשרוצים לקום מהכיסא הזה עושים זאת באמצעות דריכה קלה על רגליו הקדמיות ושימוש במשענות הידיים ליציבות, כך שהגוף משמש כמשקולת המעניקה תנופה לקימה". את הקולקציה נועלת מנורה בשם "MonoLight Lamp", שמשלבת אור בהיר וזכוכית מגדלת.

גם מנורה, גם זכוכית מגדלת (צילום: DAVIDE FARABEGOLI)
גם מנורה, גם זכוכית מגדלת (צילום: DAVIDE FARABEGOLI)

זו לא הפעם הראשונה שצמד המעצבים עוסקים בעיצוב רפואי. לקולקציה החדשה קדמו חגורות אורטופדיות לגב שנראות הצהרה אופנתית – אחת במראה של מחוך ויקטוריאני, שנייה משובצת תכשיטי פירסינג ורישומים דמויי קעקועים, ושלישית מעוטרת בכיסים קשיחים לאחסון טלפון סלולארי, עטים וכדומה. השניים יצרו גם מגיני צוואר אורטופדיים שעשויים חומר פלסטי דמוי תחרה, וגבס שמדמה כפפה שחורה וסקסית. בהקדמה של ספר שפירסמו בנושא עיצוב רפואי תחת הכותרת "ProAesthetics" כתבו: "זהו הפרסום הראשון שמציג חפצים רפואיים באור ההשראה. הספר מבקש לפתוח את העיניים לאפשרויות החדשות שעזרי הגוף החיוניים האלו יכולים להעניק למשתמש בהם. פריטים רפואיים הופכים כאן לפלטפורמה לדיון, הבנה והתמודדות עם השבריריות האנושית".