נדמה שכל עיר גדולה צריכה להחזיק ברשותה שבוע עיצוב. לונדון, פריז וניו יורק כמובן, אבל גם בייג'ין, מוסקווה, סופיה ואפילו חולון שלנו - עשרות ירידי עיצוב רודפים זה את זה במהלך השנה, חשובים יותר ומשפיעים פחות, אבל יש רק אחד שחובה להיות בו. שבוע העיצוב במילאנו, שיוצא לדרך בפעם ה-51, הוא המכה של אלפי מעצבים, מאות חברות ועשרות אלפי מבקרים - אנשי מקצוע, קניינים ואוהבי עיצוב ואמנות.

בכל שנה, תמיד באפריל, נחשפים בבירת העיצוב האיטלקית המוצרים החדשים של מיטב המעצבים העולמיים. מותגי הריהוט האיטלקיים שולטים בכיפה, ולמעשה מהווים רוב ברור במהלך היריד, אך חברות ריהוט ועיצוב מרחבי העולם בוחרות להציג כאן, בבכורה עולמית, את המוצרים שיגיעו לחנויות רק כשיסתיים היריד. בגלל החשש מריגול תעשייתי - נושא כאוב בעולם העיצוב - לא נחשפים המוצרים אלא עם פתיחת היריד, למעט יוצאים מן הכלל שמוצגים כאן.

מילאנו, עיר עשירה אך אפרורית בימים כתיקונם, לובשת חג ומשתוללת במשך שבוע. בתפריט: מאות חללי תצוגה בעיצובים מרהיבים, פריטי ריהוט מנקרי עיניים ומפוצצים מכישרון, קהל ססגוני מכל קצוות תבל, תערוכות מיוחדות, השקות מפוארות, מסיבות עם אורחים מיוחדים (לני קרביץ יופיע השנה באירוע של KARTELL, למשל) והרבה אוכל, אלכוהול ואנשים יפים.

במובנים מסוימים, זאת הוליווד של העיצוב: שמותיהם של הכוכבים הגדולים - כמו פיליפ סטארק, מרסל ואנדרס, חיימה חיון, פטריסיה אורקיולה, תום דיקסון או איב בהר - מתגלגלים על הלשון ברחבי העיר ומובלטים על ההזמנות והשלטים כמו כוכבי קולנוע אמריקאים על כרזות של סרטים חדשים. הם נמצאים כאן כדי לקדם את יחסי הציבור והמכירות. כי בסופו של דבר, מילאנו היא יריד מסחרי שבו נסגרות רוב העסקאות העולמיות בין מותגי העיצוב המובילים לבין הקניינים במדינות השונות.

אבל מילאנו היא לא רק הדובדבנים שעל הקצפת. היא גם הקצפת, העוגה והצלחת. המון צלחות, למעשה, וגם המון כוסות, מזלגות וסכינים, כיסאות, כורסאות, ספות, מנורות, רהיטי גן, אמבטיות, מתלי מעילים, שידות, מדפים וכל דבר שנכנס הביתה - כולל מכשירי חשמל, כמובן.

מה לראות? המלצות XNET

1. i Saloni

זהו יריד הרהיטים המסחרי, המתקיים במרכז הירידים FIERA, מחוץ לעיר. זהו הבסיס המסחרי וההיסטורי של שבוע העיצוב, שמתקיים כאמור כבר 51 שנים, ואותו פוקדים קנייני הריהוט והעיצוב בהמוניהם. הוא משתרע על פני עשרות ביתנים, שאין שום סיכוי לצלוח ביום אחד וגם לא ביומיים מבלי ללכת לאיבוד - או ליפול מהרגליים בגלל שברי הליכה. אנשי העסקים צריכים לראות הכל, או כמעט הכל; שוחרי העיצוב שלא רוצים לבזבז זמן, מוזמנים להסתפק בשני אולמות - 16 ו-20 - שבהם מתרכזים מותגי איכות מעודכנים. באולם 16 יהיו, בין היתר Moroso, Driade, Zanotta ,B&B Italia. באולם 20 יהיו, בין היתר Kartell, Edra, Vitra, Molteni ,Magic - רובם ככולם מציגים במקביל בעיר עצמה. 280 אלף איש ביקרו בשנה שעברה במרכז הכנסים, ששטחי התצוגה בו משתרעים על עשרות קילומטרים רבועים בחישוב כולל.

התצוגה של מורוסו, אשתקד (צילום: איתי כ''ץ)
התצוגה של מורוסו, אשתקד (צילום: איתי כ''ץ)

התערוכה פתוחה לקהל הרחב בסוף השבוע של 20-21 באפריל.

עוד במרכז הכנסים: תערוכת Eurocucina - תערוכת המטבחים הדו-שנתית. היא מתקיימת באולמות 22 ו-24, בהשתתפותם של כ-150 יצרנים. בין המציגים: חברת האופנה האיטלקית "דיזל" עם קו מטבחים חדש.

2. SaloneSatellite

"סלון סאטליטה", ששוכן במרכז הירידים בשכנות ליריד המסחרי, הוא סיפור אחר לגמרי. בזירה הזו נמצאים מצד אחד מעצבים צעירים שמחפשים את קרש הקפיצה לקריירה בינלאומית, ומולם הסוכנים וציידי הכישרונות שמחפשים את הלהיט הבא. זאת הזדמנות מצוינת להתרשם ולגלות עבודה מבריקה של מעצב אנונימי, שעשוי להיות פיליפ סטארק הבא.

3. מתחם MOST

בניגוד לשני קודמיו, כאן מדובר במתחם חד-פעמי שהוקם לצורך שבוע העיצוב הנוכחי. תום דיקסון, אייקון עיצוב בריטי, קיבל את שרביט הניצוח על מוזיאון המדע והטכנולוגיה של מילאנו, שראשי התיבות שלו עברו שינוי קל כדי לאפשר את המיתוג הקליט MOST. המתחם מתיימר להדהים את המבקרים בחוויה מסחררת של עיצוב, טכנולוגיה ותרבות. את הבאים יקדמו דמויות הענק של סטודיו דיוויד וויקס, שנקראות Cubebot.

Cura של סטודיו Toogood. כיסא שעבר חבישה
Cura של סטודיו Toogood. כיסא שעבר חבישה

חברות רבות שאינן עוסקות בעיצוב מייצרות שיתופי פעולה עם מעצבים בינלאומיים, כדי למצב את עצמן כיצירתיות ולקדם את ערכי המותג. סטודיו TOOGOOD מציג כאן, בשיתוף חברת הקוסמטיקה NIVEA, את פרויקט LA CURA שמוגדר כ"בית חולים לחושים". המבקרים מוזמנים לעבור חוויות שמשפיעות על החושים, באופן שקט המנוגד להמולה שכולם נחשפים אליה בעיר במהלך השבוע. מלבד ישיבה על הכיסאות שאותם חבשה פיי טוגוד, מתקיימים מיצגים ונמצאות יצירות אמנות - כולם במסגרת הקונספט.

סודה סטרים הישראלית תשיק כאן את מכשיריה החדשים בעיצובו של איב בהר , שנחשפו ב-Xnet בשבוע שעבר.

דיקסון עצמו משיק במתחם את קו המנורות החדש שלו, Luminosity (ראו צילום בראש העמוד).

Ventura Lambrate

זאת הפעם השלישית שאירוע זה מתקיים, והוא כולל תמהיל של מעצבים נודעים, בוגרי בתי ספר לעיצוב שמביאים ביכורים נועזים עם שריטות ובעיטות, פירמות קטנות שמעניין לעקוב אחריהן משנה לשנה, מעצבים עצמאיים ועוד, שמציגים בחללי תצוגה קטנים, גדולים וענקיים, שקל לנווט ביניהם. במידה מסוימת, אפשר למצוא כאן את הספקטרום המלא של העיצוב, כולל הצד האמנותי והפחות שימושי שלו, שלא מהסס לצאת מהקווים ולפרוץ מוסכמות. לא משעמם כאן.

בצד הנוצץ של המתחם, הוזמן הכוכב הצעיר בשמי התעשייה - חיימה חיון הספרדי - להציג את ההשראה שלו. הוא קיבל אולם שבו יוצגו שלבי העשייה שלו, החל מהרעיונות על גבי סקיצות, דרך השלבים המוקדמים בעיצוב המוצר וכלה במוצרים המוגמרים (ראו צילום בראש הכתבה) - החל במנורות שעשה ל"בקרה" הצרפתית, וכלה בשעונים שהוא משיק כעת. הנה קו הרהיטים של חיון בעבור "פריץ האנסן", שנחשף בשנה שעברה במילאנו והיה אחד המוצלחים ביריד כולו:

חיימה חיון, פריץ האנסן
חיימה חיון, פריץ האנסן

ולהבדיל: תערוכות סטודנטים ובוגרים. אחת התערוכות המעניינות שייכת ל-RCA, בית הספר המלכותי לאמנות ולעיצוב בלונדון. בתמונה אפשר לראות עבודה של הסטודנטית קיין קאלי Kane Cali, שניפחה זכוכית לפי גלי קול במוזיקה קלאסית. התוצאה, שעברה מניפולציה בטכנולוגיית תלת-ממד, היא נברשת.

עבודת זכוכית בתערוכת RCA, לונדון (באדיבות Ventura Lambrate)
עבודת זכוכית בתערוכת RCA, לונדון (באדיבות Ventura Lambrate)

יבול חדש מלונדון. מתוך התערוכה של RCA (באדיבות Ventura Lambrate)
יבול חדש מלונדון. מתוך התערוכה של RCA (באדיבות Ventura Lambrate)

"שרפרף גרביטציה" של ההולנדי הצעיר יולאן ואן דר ויל, משלב שדות מגנטיים עם כוח הכבידה. ואן דר ויל, שכבר זכה בפרס, יכין את השרפרף "בשידור חי".

איך עושה שרפרף? דוגמה בשידור חי (באדיבות Ventura Lambrate)
איך עושה שרפרף? דוגמה בשידור חי (באדיבות Ventura Lambrate)

כדאי גם לשים לב לשטיחי הגולות של המעצבת האוסטרלית אמה אליזבת (צילומים בראש הכתבה), לתערוכת העיצוב הדנית, לעבודות הפומפונים של MYK הגרמנית (צילומים בראש הכתבה), ולהתגאות בבוגרי בצלאל - גם הם חלק מהמתחם.

מתוך תצוגת האומנות הדנית במתחם לאמבראטה (צילום: jeppegudmundsen.com)
מתוך תצוגת האומנות הדנית במתחם לאמבראטה (צילום: jeppegudmundsen.com)

  • איפה: תחנת המטרו Lambrate - המתחם נמצא מסביב.
  • כדאי להתכונן באמצעות המפה הזו. מפות ומידע מלא ניתן במקום.

מרכז העיר ואזור BRERA

כאן נמצאות, בצפיפות ובשפע רב, חנויות הדגל של מותגי העיצוב הבולטים באירופה. לצידן נמצאות גלריות מובילות לעיצוב. ברחובות של מרכז העיר ואזור BRERA אפשר לשוטט במשך שעות, להיכנס ולצאת מהחנויות ומאולמות התצוגה - בחלקם מרהיבים, מעוצבים באופן חד-פעמי לקראת השבוע הזה - ולהתרשם מהטרנדים שיגיעו לחנויות היוקרה הישראליות במהלך השנה (ולשאר החנויות, שיעתיקו אותן, בשנים הבאות. החיקויים הסיניים יהיו מוכנים במהרה, למי שיעדיף לקנות את החיקוי ולא לשלשל את הכסף לכיסו של מי שהשקיע ועיצב). מדובר בכל מותגי העלית הידועים, כגון SAWAYA MORONI, POLTRONA FRAU, HERMES, VERSACE HOME, ARTEMIDE, BOFFI, FLOS וכך הלאה.

בגלריה DILMOS שנמצאת ב-Piazza San Marco 1 מוצגות עבודות של רון גלעד, המעצב הישראלי המוערך שמתגורר ויוצר בניו יורק. אחרי שהמסע שלו בארץ המראות אשתקד עורר תשומת לב עצומה, הוא חוזר לגלריה עם תערוכה שנקראת "הקו, הקשת, העיגול והריבוע". מגזין WALLPAPER כבר קשר לה כתרים.

רון גלעד ב''דילמוס'', מילאנו 2011 (באדיבות דילמוס)
רון גלעד ב''דילמוס'', מילאנו 2011 (באדיבות דילמוס)

מגזין וולפייפר עצמו מציג גם השנה אצל יצרנית החליפות האיטלקית BRIONI, את תוצרי פרויקט HANDMADE השנתי שלו. גולת הכותרת היא קולקציית S/S 2012 של בית האופנה אלכסנדר מקווין, עם דגש על עבודת היד.

  • איפה: Via Verri 8

מתחם הטריאנלה, המוזיאון הגדול במרכז מילאנו, מאכלס גם השנה תערוכות עיצוב רבות. אחת מהן היא עיצוב בלגי - תערוכה גדולה של מדינה קטנה ששואפת למצב את עצמה באותה ליגה של שכנותיה הבולטות יותר - הולנד, גרמניה וצרפת. אחרי תערוכה מעניינת למדי אשתקד, נדמה שיבול השנה משובח אף יותר (ראו צילומים בראש הכתבה).

מתחם רוזאנה אורלנדי , של הגלריסטית הנודעת והססגונית, יארח גם השנה שורה ארוכה של עיצובים מעניינים פרי עבודתם של יוצרים מוכרים פחות, יותר ומפורסמים ממש. מלבד העבודות עצמן שנבחרות בקפידה, ועצם הימצאותן בגלריה משווה להן יוקרה, הגלריה עצמה - חלל עצום המשתרע על פני מספר קומות, ובמרכזו חצר גדולה ופתוחה - מצדיקה ביקור. בין המציגים הבולטים השנה: השקה של הסטודיו ההולנדי BOOO (כל קשר לסטודיו ההולנדי MOOOI מקרי בהחלט), המציג גופי תאורה של המעצבים המרתקים נאצ'ו קרבונל, קבוצת "פורמהפאנטזמה" וסטודיו FRONT.

בנוסף אליהם אפשר למצוא את עומר ארבל , דניאל רייבאקן, וגם את גלריה פרדיגמה התל אביבית, שמציגה כיסא של עזרי טרזי ומנורה של ניר מאירי.

נברשת של עומר ארבל ל-BOCCI הקנדית (צילום: Tatiana Uzlova)
נברשת של עומר ארבל ל-BOCCI הקנדית (צילום: Tatiana Uzlova)

מותג האופנה האיטלקי MARNI מציג בחנות הדגל, בכתובת Via della Spiga 50, תצוגה של 100 כיסאות שנעשו בידי אסירים משוחררים בקולומביה.

המעצבת הספרדיה פטריסיה אורקיולההיא לא רק האשה הנחשבת ביותר בעיצוב העכשווי, אלא גם החרוצה ביותר. את העיצובים שלה אפשר למצוא, בין היתר, באולמות התצוגה של מורוסו, B&B ITALIA, וגם בתצוגה של חברת הקריסטל הצרפתית BACCARAT. אורקיולה, שמזוהה עם רהיטים, תציג לראשונה קולקציה של כלי זכוכית. כבר בשנה שעברה אפשר היה להתרשם מהעיסוק שלה בזכוכית, בשבוע העיצוב מילאנו 2011.

אורקיולה 2011. השנה מעצבת ל''בקרה'' (צילום: איתי כץ)
אורקיולה 2011. השנה מעצבת ל''בקרה'' (צילום: איתי כץ)

גלריה NILUFAR , אחת הבולטות במילאנו, תציג השנה שלל מעצבים שמעניין לעקוב אחריהם. סם בארון מציג סדרה של צלחות פורצלן (מופיעות בראש העמוד), בט'אן לאורה ווד מציגה פמוטים, קבוצת NENDO היפנית עיצבה כלי אחסון עשויים שכבות נייר ומצופים בלכה (בראש העמוד), ובין היתר - גם שולחנות הקפה HISTOGRAM של נוקלאו:

שולחנות קפה של NUCLEO
שולחנות קפה של NUCLEO

חברת הפורצלן הגרמנית MEISSEN, ששואפת לרענן את קהל לקוחותיה ולהפוך חומר עם תדמית ישישה למוצר סקסי, פותחת את חנות הדגל שלה עם תצוגה של הרבה יותר מסרוויסים. ניסיון מעניין להמציא מחדש מותג קלאסי.

Villa Meissen. חנות הדגל החדשה (באדיבות Meissen)
Villa Meissen. חנות הדגל החדשה (באדיבות Meissen)

  • איפה: Casa Carcassola-Grandi, Via Montenapoleone 3

Zona Tortona

האזור האחרון של התצוגות בשבוע העיצוב במילאנו, מציג כמה מותגים בינלאומיים חזקים: ESTABLISHED & SONS הבריטי (בין היתר עם עבודות של האחים בורולק, קונסטנטין גרצ'יץ' ו-RAW EDGES, הלא הם יעל מר ושי אלקלעי). VIA SAVONA 56

הסופר-גרופ ההולנדי MOOOI מציג מבחר עבודות, באירוע תחת השם The Unexpected Welcome. במתחם SUPERSTUDIO יהיו 40 מיצגים ותערוכות של מעצבים בראשית דרכם וכאלה שכוכבם כבר דרך, כמו NENDO היפנים. זאת זירה של שיתופי פעולה מרתקים בין חברות מסחריות בשלל תחומים, המעוניינות להוכיח כי יצירתיות ועיצוב הם חלק בלתי נפרד מהרוח והחזון שלהן. בין השאר יהיו כאן: CANON, SAMSUNG, DIESEL, וגם ערים שונות שבאות להבליט את סצינת העיצוב שלהן (פוזנן בפולין, למשל).

ובדירה שנמצאת בבניין היסטורי, יוצג האוסף של חברת ריהוט העץ היפנית KARIMOKU. הפריטים הם בעיצובם של תומס אלונסו, BIG-GAME, SCHOLTEN & BAIJINGS ואחרים.

  • איך כדאי לנווט בעיר בלי ללכת לאיבוד:

לבעלי טלפונים חכמים: הורידו חינם את האפליקציה INTERNI, של המגזין המקומי. כוללת מפות נוחות ואירועים המקוטלגים לפי כל יום בשבוע. המגזין המודפס הוא התנ''ך של האירוע.