"דור הפופ-אפ - עיצוב בין ממדים", הוא שמה של תערוכת הקונספט החדשה של חזאית הטרנדים לי אדלקורט, שנפתחה בשבוע שעבר במוזיאון Moti לעיצוב גרפי בצפון הולנד. אדלקורט היא אחת הנשים המשפיעות ביותר בעולם האופנה והעיצוב. בין עיסוקיה הרבים היא מקפידה לאצור תערוכות קונספט שמציעות נקודות מבט חדשות על עולם העיצוב, ומצביעות על כיוונים ומגמות שתופסות תאוצה.

בתערוכה הנוכחית מגדירה אדלקורט את דור המעצבים החדש כדור הפופ-אפ. כמו כרטיסי הברכה הקופצים, שכאשר פותחים אותם קופץ דימוי החוצה ומקבל נפח, כך גם דור המעצבים הצעיר, היא אומרת, "נע בקלילות בין הממדים, מדו-ממד לתלת-ממד, מבלי להבחין בהבדל. המוח מורגל כבר להבחין בנפח מתוך סקיצה שטוחה ולגלות מבנה גם מתוך שרטוט אדריכלי". בתערוכה היא מציגה אמנים ומעצבים מתחומים שונים, המפתחים טכניקות ושיטות עבודה חדשות. בין השמות: חיימה חיון, קיקי ואן אייק, סטודיו יוב, טוד בונטייה ואריק קו.

עבודה של  Eley Kishimoto ו- Ben Wilson. רהיט גזור מדו-ממד  (באדיבות www.trendtablet.com)
עבודה של Eley Kishimoto ו- Ben Wilson. רהיט גזור מדו-ממד (באדיבות www.trendtablet.com)

"הדור הצעיר של היום נולד לתוך עולם שנשלט על ידי מסכים שטוחים. הם חיים באזור שבין הדו-ממד לתלת-ממד, שאותם הם שואפים למזג". כך כותבת אדלקורט ומציינת את עבודותיו של איסי מיאקה, מעצב האופנה היפני הנודע, ואת עבודות הנייר והקרטון של סטודיו Molo (בתמונות למעלה), כציון דרך ומקור השראה לקונספט הפופ- אפ.

מיאקה, שמרבה לעסוק במחקר ופיתוח בתחום האופנה, הציג ב-2010 קולקציה חדשנית של פריטי לבוש, בשם 123.5 - סדרת פריטים מודולריים, שמתקפלים למצב שטוח ומקבלים נפח כשהם נפתחים, בהשראת האוריגמי. את הקולקציה - שעשויה מסיבי פוליאסטר ממוחזרים מבקבוקי פלסטיק, בדומה לבדי הפליז - יצר בשיתוף פעולה עם מדען המחשבים ג'ון מיטני ועם "מעבדת המציאות" (Reality Lab) שייסד, הכוללת צוות של חוקרים ומעצבי אופנה צעירים. הבגד במצבו השטוח והמקופל נראה כמו כוכב, מערבולת או ריבוע בתוך ריבוע. כאשר מושכים את קצהו כלפי מעלה הוא נפתח והופך לפריט לבוש פיסולי.

גם הרהיטים של סטודיו Molo הקנדי מגיעים כשהם מקופלים ושטוחים. בתנועה אחת הם נפתחים כמניפה, למבנה תלת-ממדי: שולחן צד, שרפרף, ספסל או מחיצה. "חוקי הטבע אינם מגבילים עוד את הדור הצעיר", מוסיפה אדלקורט, "חמושים בפיתוחים טכנולוגיים, המעצבים יכולים להרשות לעצמם להיות בלתי מוגבלים בכל הקשור למעבר בין הממדים".

>> רונית כפיר מתפעלת מסטודיו Molo ומעוד יצירות קרטון מיוחדות

>> אילן גריבי השתחרר מצה"ל והפך לאחד מאמני האוריגמי המוערכים בעולם

•	מחיצה שהיא מעין ציור תלת ממדי בהשראת מונדריאן, מעץ וחוטי צמר מלופפים, בעיצוב Karolina Wika (באדיבות www.trendtablet.com)
• מחיצה שהיא מעין ציור תלת ממדי בהשראת מונדריאן, מעץ וחוטי צמר מלופפים, בעיצוב Karolina Wika (באדיבות www.trendtablet.com)

התערוכה מציגה את תפיסת הפופ-אפ כמקור השראה ומוצגים בה אוביקטים חדשים וותיקים יותר, שנעים בין הממדים. למשל, מיצגי מולטי מדיה שהופכים לרהיטים, שעונים ואור, תוכנות מחשב מתקדמות המפיחות חיים בספר, וכן טקסטילים וקרטון שהופכים לחיות, בגדים, רהיטים ושאר אובייקטים פיסולים.

  (באדיבות www.trendtablet.com)

איורים גרפיים המחקים בהגזמה חומרים טבעיים בשידה ושטיח בעיצוב ריצ'רד וודס  (באדיבות www.trendtablet.com)
איורים גרפיים המחקים בהגזמה חומרים טבעיים בשידה ושטיח בעיצוב ריצ'רד וודס (באדיבות www.trendtablet.com)

האמן הבריטי ריצ'רד וודס, למשל, מציג שטיח ושידה שעיצב ביחד עם סבסטיאן רונג למותג Established&Sons. סימן ההיכר של וודס הם איורים גרפיים וצבעוניים המחקים בהחצנה אלמנטים טבעיים, כמו לבנים ועץ.

סטודיו העיצוב השוודי "פרונט" מציג את רהיטי ה"סקטצ'" מ-2005 - רהיטים שנוצרו מסקיצות חופשיות שנעשו בחלל הסטודיו ובגודל של 1:1. הסקיצות תורגמו לקבצים שהפכו לרהיטים בעזרת מדפסות תלת ממד. מבולבלים? צפו בווידאו:

עוד סרטון ששווה צפייה הוא "Le Monde des montagnes" – עבודה פיוטית של המעצבת השווייצית הצעירה Camille Scherrer – שמפיחה חיים ותנועה בספר באמצעות אנימציה דינמית המשולבת בכל דף.

איפה: מוזיאון MOTI בעיר ברדה שבדרום הולנד.

מתי: עד 12 באפריל 2012.

>> עוד טכנולוגיות חדישות בתערוכת העיצוב החדשה במוזיאון ישראל

>> וראיון עם אדלקורט על טרנד הטקסטיל שהיא דוחפת