באחד הרחובות הצדדיים של כיכר המדינה, בין בתי המגורים, חבוי גן קטן ולא מוכר המסתיר פנינה לחובבי הארכיאולוגיה: גת לדריכת ענבים מהמאות הרביעית עד השנייה לפני הספירה.אבל לפני שממשיכים, 60 (מלים) קטנות על גת לטובת מי ששכח: גת היא אלמנט חקלאי ששימש בימי קדם לסחיטת ענבים לייצור יין. אשכולות הענבים שנאספו מהכרמים הונחו ברצפת הגת, ונדרכו ברגליים יחפות. בהמשך נוקה ונוקז עסיס הענבים דרך תעלות וחורים בגת לבור האיגום, ומשם נלקח המיץ להמשך תהליך הפקת היין. תעשיית היין היתה מפותחת מאוד בארץ ישראל הקדומה, ולכן הוקמו גתות רבות ברוב חלקי הארץ, חלקן קושטו בפסיפסים מרהיבים.

בחזרה לימינו: הגת המדוברת התגלתה באמצע המאה הקודמת, לגמרי במקרה, כאשר טרקטורים עבדו בפיתוח השטח בעבור עיריית תל-אביב. העבודות נעצרו ובמקומן החלו עבודות חפירה ארכיאולוגיות בראשותו של הארכיאולוג ד"ר יעקב קפלן. החפירות חשפו גת הלניסטית מרהיבה מהמאות הרביעית עד השנייה לפני הספירה, ובעקבות הגילוי שונו תוכניות הפיתוח והוחלט על הקמת גן ציבורי שיוקדש לנושא.

מדרגות הכורכר המובילות לגת

זו הגת הנחשבת "ציבורית" - דייהנו גדולה

הגת הספציפית הזו נחשבת משוכללת, בעלת תוכנית "ארבעת ריבועים":
1.משטח הדריכה – המרובע הגדול – שממנו עבר התירוש דרך מרזב לבור הסינון.
2.בור הסינון – המרובע הקטן יותר, בעל העומק הבינוני – בו שקע ונאסף הלכלוך.
3.בור האיסוף – אליו התנקז המיץ המסונן.
4.המרובע הרביעי נוצר משלושת המרובעים. גתות מסוג זו היו לרוב מטויחות או מרוצפות בפסיפס.

משטח הדריכה משמאל ושני הבורות מימין

עוד מבט לבור הסינון ובור האיסוף (הקרוב)

בשנות ה-60 לקחה על עצמה מחלקת הנטיעות של העירייה את מלאכת הקמת הגן. התכנון והביצוע נעשו בקפידה תוך מתן דגש על אופי הולם לגן, המשלב אתר ארכיאולוגי. הגת שוחזרה, ניטעו עצים ושיחים ארץ ישראלים, כגון: זית, רימון, חרוב, אלת המסטיק ואחרים. כמו כן שובצו אלמנטים ארכיאולוגיים מהאתר ומחוצה לו כתוספת קישוטית:

הגן כולו, והגת בפרט, ממוקמים על גושי סלעי כורכר טבעיים הבנויים רבדים רבדים, ואם תעקפו את הגת ותרדו במדרגות יתגלה בפניכם שביל שקוע ונסתר העוטף אותה. השביל כאמור שקוע ולכן חושף את דפנות סלע הכורכר, חלקו טבעי וחלקו טופל על ידי בני אנוש והפך לפנינה עיצובית.

עוד מרכיב אדריכלי מיוחד בגן הוא הפרגולה. היא עומדת על עמודים יפהפיים, המקושטים בפלחי הכורכר המקומי.

בשנת 2007 עבר הגן שיקום ושדרוג, שבמסגרתם טופלה התאורה, הגישה סודרה והגת עצמה הוקפה גדר שקופה ובטיחותית. שוקמה גם הפרגולה היפה, הוקמו שבילים והותקנו מתקני משחק על גבי משטח גומי. משטחי הריצוף והגומי קיבלו גווני כורכר במטרה להשתלב ולא לבלוט.

כאמור, הגן אינו ידוע לציבור הרחב על אף ייחודו הארכיאולוגי, וחבל. ככל הנראה, הסיבה לכך היא מיקומו הנסתר בין המבנים. הגישה היחידה אליו היא דרך רחוב קטן.

אז איך בכל זאת מגיעים? חפשו את רחוב חברה חדשה. הכניסה לגן תהיה בין בתים מספר 4 – 6.