>> הצטרפו ל-xnet בפייסבוק

סופה של תקופה? בימים אלה מגיע לקיצו מתחם העיצוב המיתולוגי בפאתי קיבוץ געש, שבימיו הטובים היה מרכז מוביל לרהיטים ולעיצוב, יעד פופולרי והומה אדם בשבתות. בסוף החודש יסגרו את דלתותיהן שתי החנויות האחרונות במתחם - "פיקאפ בר כסאות", שפתחה את אולם התצוגה שלה שם לפני כעשור, ו"קנה קש", שהיתה החנות הראשונה להיפתח לפני 14 שנים, והאחרונה להיסגר.

כל הארץ מתחמים-מתחמים:

>> כל הפרטים על קניוני העיצוב החדשים

>> קיקה ואיקאה, ראש בראש - מי יותר זול?

>> בני ברק על המפה: מסלול המציאות בדיזיין סנטר

הצרכן הישראלי לא אמור להיות מודאג מדי: ראשון לציון הופכת לאיטה למעצמת עיצוב, כשאחרי סוכות יצטרף לאיקאה הוותיקהOne Design Centerבמערב העיר. בנוסף, קניון עיצוב חדש נפתח באזור התעשייה סגולה בפתח תקווה, מתחרה לדיזיין סנטר הוותיק בבני ברק, ולחנות הכלבו קיקה, שנפתחה לא מזמן בנתניה.

"היום קשה לי לראות את האבק"

בשנת 2008 החליטה הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה של מחוז מרכז שלא לאשר שימוש מסחרי במבנים שהקים קבוץ געש על קרקע חקלאית. ההחלטה התייחסה ל"לולבו" הקרוב לכביש החוף, למבנה שבו שוכנת "צומת ספרים", לבניין המאכלס את "מרכז הבנייה הישראלי" ולמרכז האחורי, הסמוך לחמי געש.

הקיבוץ קיבל אמנם היתר להפעלת השטח המסחרי בשנים 2001 עד 2003, אלא שמינהל מקרקעי ישראל סירב להאריך את ההיתר. ראשון להיסגר היה ה"לולבו", שאכלס בימיו היפים חנויות דוגמת פנטהאוז, דברים יפים, כתר, שמרת הזורע, פופלה ורהיטי הסיינדה. כעת הגיע תורו של המתחם האחורי. ב-31 באוקטובר תעבור "פיקאפ בר כסאות" לאולם תצוגה חדש בבניין מרכזים בתל אביב. השבוע נשמעו העובדים ומנהלי החנות עצובים; "היינו שמחים להישאר פה", אמרו רבים מהם.

אצל רונית מידן גרינברג, מנכ"לית משותפת של "קנה קש", הרגשות מעורבים. מידן גרינברג מתכוננת לקראת סגירתו של המרכז בגעש כבר שנים. "לפני שבע שנים היינו בטוחים שגעש תיסגר תוך ימים ופתחנו את הסניף באבן יהודה. זה לא קרה, אבל חרב הסגירה התנוססה מעל ראשנו מאז. לא מדובר בתהליך לא צפוי". חנות הדגל של קנה קש, שנפתחה לא מכבר באחת הממגורות המשופצות בבני ברק, נראית כבר אחרת לגמרי: הרבה יותר גדולה, מעוצבת ומהוקצעת. גם המחירים עלו.

מה את זוכרת מהימים הראשונים בגעש?

"פחדנו שלא יגיעו עד אלינו, אבל מההתחלה היתה נהירה של אנשים בשבתות, ונטבע ביטוי חדש - סיבוב שפיים-געש".

איך מתמודדים עם מעבר לחנות חדשה אחרי 14 שנים?

"מעבר כזה מחייב גיבוש מחודש של זהות עסקית. אין מקום דומה לגעש ואין דרך לספר את אותו סיפור במקום אחר. הבנו שאנחנו צריכים להחליט לאיזה כיוון אנחנו מתפתחים. בניגוד לאחרים, שנאחזו במתחם בכוח כי לא ידעו מה הם רוצים, החלטנו לגדול ופתחנו את החנות בממגורות. היום קשה לי לראות את האבק בגעש, אני במקום אחר".

מקיבוץ געש נמסר כי עדיין לא התגבשה החלטה לגבי העתיד. לקיבוץ אין כוונה להפעיל חנויות לעיצוב, והשטח יחזור לשימוש חקלאי, כמו חממות ומשתלה.