>> הצטרפו ל-Xnet בפייסבוק

יש קשר הדוק בין המוצרים שאנו מייצרים וצורכים, בין הצורה שבה אנו משווקים אותם, ובין הצורה שבה הכלכלות צורכות עצמן לדעת ומכלות את המשאבים הבלתי מתחדשים בעולם. ערבות הדדית ואחריות סביבתית אינן רק סיסמאות פוליטיות; הן גם עקרונות עיצוביים חשובים, ומעצבים צריכים ויכולים לתרום מכישוריהם לרווחת הכלל.

יותר ויותר פרויקטים עוסקים במענה למיליארדי אזרחי כדור הארץ, שנשחקו עם התדרדרות מוסד הרווחה, הכישלון הכלכלי, המלחמות הבלתי פוסקות ואסונות הטבע. אבל נדמה שמה שצריך עכשיו – כפי שדורש גל המחאה בישראל - הוא פירוק והרכבה מחדש של מוסדות הייצור והשיווק.

אקטיביזם בעיצוב הוא נחלתם של בודדים, המשתמשים ביכולותיהם ובדרך החשיבה המקורית כדי לפתור בעיות מתמשכות. יצירת מוצרים שעוזרים לאנושות, כאלו שיש להם זכות קיום אמיתית בעולם, היא משאלתו של המעצב כאשר הוא יוצא לדרכו בכל פרויקט. וכאן, הפרויקטים מצליחים להטביע חותם אמיתי ולשנות את חייהם של רבים.

Hipo water roller

פרויקט של יוהאן יונקר ופטי פרצל הדרום אפריקאים. ההיפו תוכנן ועוצב כבר ב-1991, ומטרתו היא להעביר כמות גדולה מספיק של מים כדי להשקות משפחה בת חמש עד שבע נפשות, וזאת בהתחשב בתנאי הסביבה וביכולות הפיזיות והכלכליות של הצרכנים הפוטנציאליים. מיכל מים כזה עולה 100 דולרים, והם נרכשים ומיוצרים באמצעות תרומות בלבד, שאותן מעניקים חברות וארגונים ברחבי העולם. ניתן לתרום למטרה זו באתר

מגלגלים את מכלי המים בשטח (צילום: נועה לרנר)
מגלגלים את מכלי המים בשטח (צילום: נועה לרנר)

Life straw

חברת וסטרגארד פראנדסן עוסקת במיזמים חברתיים גלובליים. life straw, "קש החיים", הוא מטהר מים אישי ומשפחתי המסוגל לטהר 18 אלף ליטרים של מים במשך חיי המוצר שלו. זו תעודת חיים למאות מיליוני אנשים בעולם החיים ללא מקור מים נקי. למטהר קצב זרימה גבוה והוא מסיר יותר מ- 99.9% מכלל הבקטריות, הווירוסים והטפילים שמשגשגים במים.

''קש החיים''. מטהר מים אישי או משפחתי (צילום: נועה לרנר)
''קש החיים''. מטהר מים אישי או משפחתי (צילום: נועה לרנר)

המכשיר מבטל את הצורך בהרתחת המים ובכך חוסך מחיר סביבתי גדול הנגרם משריפת עצים ופליטת גזי חממה, וגם חוסך מחיר כספי אישי למשפחות שנאלצות לקנות את עצי ההסקה אם ברצונן לשתות מים נקיים. החברה מחלקת את המכשיר בחינם באמצעות תרומות והשקעות ממשלתיות. עלותו של כל מכשיר אישי היא כ-5.5 דולרים, בעוד שייצורו של המכשיר משפחתי עולה 25 דולרים.

Donation meter program

מחקר שערכה עיריית דנוור הראה שתושבי העיר נדיבים: הם תרמו כ- 4.5 מיליון דולרים מדי שנה לחסרי הבית - אבל 99% מהתרומות שימשו לקניית אלכוהול וסמים. כתוצאה מהממצאים, החליטה העירייה ליזום מהלך שבו משתמשים במדחנים מקולקלים כדי לאסוף תרומות לחסרי הבית.

המדחן דואג להומלסים. דנוור, קולורדו (צילום: נועה לרנר)
המדחן דואג להומלסים. דנוור, קולורדו (צילום: נועה לרנר)

התכנון והעיצוב הופקדו בידי חברת Denver road home, והמדחנים הושמשו לתפקידם החדש כקופות חיסכון. הכסף שמצטבר בהם נפדה כדי לקנות מצרכי מזון, כרטיסים לתחבורה הציבורית, מחסה, ביגוד, עזרה במציאת עבודה ועזרה סוציאלית למשפחות הנזקקות. הפרויקט הוא חלק מיוזמה גדולה יותר וארוכת טווח של עיריית דנוור, שהחלה ב-2005, ומטרתה לחסל את בעיית חסרי הדיור עד שנת 2015.

Keep the change

סטודיו IDEO ביצע את הפרויקט הזה בעבור Bank of America. במטרה לעודד את האזרחים לחסוך כסף, בנק-אוף-אמריקה "מעגל למעלה" כל רכישה בכרטיס האשראי, ומעביר את העודף לחשבונות חיסכון. התוכנית הוכיחה את עצמה כיעילה: חיסכון של אלפי דולרים בכל שנה למשק הבית. הבנק זכה לכמעט 12 מיליון חשבונות חדשים והתוכנית חסכה למחזיקי אותם חשבונות כ-3.1 מיליארד דולר בחישוב כולל, נכון להיום. התוכנית מדגימה את ערכה של חשיבה יצירתית ואת תועלתה לעסקים וללקוחותיהם, ואת העובדה ששורש הפתרון לכל בעיה אנושית נמצא בהתנהגות האנושית.

Roller-x

נועה לרנר ניסתה לתת מענה לשני מיליארד בני אדם, לא פחות, שאין להם גישה לשירותים מודרניים. roller-x הוא מערכת הכוללת שירותים ניידים, שתוכננו כך שיתאימו למשקי בית עם גישה מוגבלת למים ובעיות סניטציה קשות. הפרויקט כולל גם שירות איסוף של השירותים הניידים, ומתקן שמפיק אנרגיה מן הצרכים. המיזם נמצא בתהליכי מימון ופיתוח.

Aidrop

יניב קדוש יצר מבנה אווירודינמי מתוחכם המתבסס על עיקרון התעופה של זרעי עצי¬ם, כדי להנחית אספקה מיידית לאזורים מוכי אסון. הערכה שהוא יצר עשויה פריסת קרטון מתקפלת, המחזיקה את עצמה בעזרת מחבר פלסטי שמשמש כציר קיפול ושדרה לכנף.

המזל''ט מציל החיים של יניב קדוש (באדיבות שנקר)
המזל''ט מציל החיים של יניב קדוש (באדיבות שנקר)

הערכה, שמשקלה שני קילוגרמים, מכילה אספקה שתשאיר בחיים שלושה בני אדם למשך ארבעה ימים, והיא מאפשרת פיזור רחב ובכמות גדולה. בכך היא מגדילה את הסיכוי שהאספקה תגיע לאלו הזקוקים לה באמת, ולא תהפוך לנשק בידי אחדים כנגד רבים. הפרויקט כבר זוכה להתעניינות מצד גורמים הממונים על עזרה לנפגעי אסון.