עיריית בת ים משקיעה בשנים האחרונות לא מעט מאמץ באירועי תרבות בעירהביאנלה לאדריכלות נוף עירוני ופסטיבל תיאטרון רחוב הן שתי דוגמאות מוצלחות. החודש נשטף חוף הריביירה בעיר ברוח יצירתית, במסגרת פרויקט "רוח ים – מושבת האמנים": בחוף הוקם כפר אמנים זמני, שמארח כ-80 אמנים מהארץ ומחו"ל. כל אחד מהם מקבל חושה לשבוע, שבה הוא שוהה ויוצר. כך מתקשט החוף בפסלים, ציורים ומיצגים שמורכבים מחומרים שנאספו ברחבי העיר, והתושבים מקבלים הזדמנות לפגוש את האמנים ולהתרשם מתהליך היצירה.

בין האמנים המתארחים יעקב ששון, שעובד כבר שנים עם חומר גלם אחד: דלתות וחלונות עץ שהוא אוסף מהרחובות או מפרק ממבנים ישנים והיסטוריים, בעיקר מתקופת המנדט הבריטי. ששון בונה מהמסגרות מיצבים גדולים: בחוף בת ים הרכיב מיצב ש"מטפס" על סוכת מציל, מ-500 חלקי מסגרות וחלונות שאסף מבניין מ-1920, שפורק.

כל חלקי המיצב ממוחזרים מיצירות קודמות, כך שבפרויקט סוכת המציל, למשל, השקיע בסך הכל כמאה שקלים. "יש לי כבר אלפי חלקים, כך שאין לי צורך בנוספים – ברגים, מסמרים, זוויות, הכל ישנו", הוא מספר. אתמול (יום ד') השתתף ששון באירוע "הכדור בידיים שלנו" שהתקיים בחוף - פסטיבל אקולוגי לכל המשפחה, שהציע להורים ולילדים סדנאות יצירה שונות מחומרי פסולת שמוחזרו, כגון אלקטרוניקה, טקסטיל, בקבוקים, קרטון וצמיגים.

קשה להגדיר את ששון: שנים היה נווד בעולם, לעבוד עם עץ החל כשטיפל בילדים חריגים, מאוחר יותר ניהל את סדנת הפיסול בבית ברל, נמנה עם מקימי החווה החקלאית בתל אביב, בנה את הפלטפורמה ל"רפסודה" – תערוכת מעצבים ישראלים – בארץ ובפריז, וכיום הוא שוקד במקביל על כמה פרויקטים.

כך הוקמה ה"רפסודה" בנמל תל אביב - שלושה ימים בדקה וחצי וידאו:

>> וכאן תפגשו את המעצבים הישראלים הצעירים שהציגו ב"רפסודה" בפריז לפני חודשיים

אורח חייו יוצא הדופן אינו מתאפיין רק באספנות, מיחזור ויצירה, אלא גם בבית נטול מכשירי חשמל בסיסיים (את ארוחותיו הוא מבשל במדורה שהוא מדליק על גג ביתו) ובתזונה טבעונית בלבד. החיים הצנועים, לדבריו, מושפעים בין היתר מטיוליו בהרי ההימלאיה ובטיבט. את הימים והלילות האחרונים העביר על חוף הים, לצד היצירה שלו: "יש פה מים וים, יש מברגה, מה צריך יותר?"

מבחינת ששון, בפרויקט הנוכחי הוא סוגר מעגל. כתלמיד בחולון לא ממש למד ("טענו שאני דפוק") ואת רוב זמנו בילה בחופי בת ים-חולון. את "סוכת המציל" בנה במשך עשרה לילות, בעיקר כדי לעבוד בשקט ולהתרכז. למרות שהוא עובד ובונה לבדו, הפעם יצר אינטראקציה חזקה עם מושא היצירה שלו – המצילים: "אני יושב ואוכל איתם, אני חלק מהמקום, ולא רק הפיסול".

לקראת אמצע החודש יציג ששון בגלריה בבת ים חלק מה"רפסודה", כפי שהוקמה בפריז לפני חודשיים, יחד עם המעצבת ענת ספרן.

עבודה של ששון (צילום: רם מצא )
עבודה של ששון (צילום: רם מצא )