אחת ההחלטות הברורות שכבר התקבלו במהפכה החברתית המתחוללת ברחובות קשורה בעיני לעובדה שבחרנו: לא ראש ממשלה, לא חברי כנסת - הבחירה האמיתית היא להישאר פה. מרבית הישראלים שאני מכיר ושיכלו להוציא דרכון זר עשו זאת, חלקם מתוך מחשבה שאולי בעתיד יתקפלו מפה, חלקם מתוך רצון לשמור על אופציות פתוחות. עד כדי כך, שאנשים בחרו שמות לילדיהם לפי צליל השם בשפה זרה (אנגלית, בדרך כלל).

אולי אני נאיבי, אולי אצטרך לאכול כמה כובעים, אבל המהפכה האמיתית טמונה בהחלטה להישאר, לזנוח את האופציות שתמיד נראות ונשמעות מבטיחות יותר. הצעירים שהציתו את האש הם אנשי העולם הגדול, הם חיים בו יום-יום דרך האינטרנט. דווקא הם בחרו להיות פה: שלא כמו הדור שלי, הם לא רוצים להיות תקועים בין לבין, בים-יבשה הזה.

כשביקרתי בתערוכת בוגרי המחלקה לתקשורת חזותית בשנקר מצאתי שסטודנטים רבים עסקו בשאלת מצב הביניים, מכיוונים שונים. לאף אחד מהם לא היו תשובות מוחצות. כמו תמיד, נכונה הקלישאה שאומרת שהתהליך והספק חשובים לא פחות מהתוצאה הסופית.

לימינליות

עולים חדשים-ישנים סובלים באופן תמידי ממצב הביניים: השורשים והמסורת נמצאים במקום אחד, ההווה במקום אחר.מאשה צייטליןיצרה פונט שהוא הכלאה בין רוסית לעברית, כולל מצב ביניים לא מוגדר. החיבור בין שתי השפות יצר פונט תלת-מימדי שמאפשר לצופה לקרוא בשלוש שפות - עברית,רוסית ומה שביניהן - תלוי בנקודת המבט.

איגור טפיקין בחר להרכיב פורטרט עצמי עשוי שכבות שכבות של זיכרונות, תמונות וחפצים, של שלושה דורות - סבו, אביו ושלו עצמו - בניסיון לענות על השאלה מיהו וממה הוא מורכב. התוצאה גורמת לצופה להתעמק בפניו ולגלות רבדים שלא נגלים לעין במבט ראשון.

דוד יונתן התמודד עם אבלו על מות אימו בשפה גרפית ורעיונית מפתיעה: הוא פירק את הזכרונות ממנה באמצעות שירטוטים אדריכליים, מיצגים קרים של המושג בית. הדיסוננס בין הנושא הכואב לשפה האינפוגרפית יצר עבודה מעניינת ומסקרנת.

שיר דוד לא הצליחה להגיע לארצות הברית ורתמה את הטכנולוגיה לפתרון הבעיה. בעזרת ידידו הטוב של האדם - הלא הוא האייפון - ובאמצעות יכולות המציאות המדומה שיש במכשיר הפכה משתנה ציבורית ברחוב קינג ג'ורג' ליציאה מהרכבת התחתית במנהטן, ואת פארק הירקון הפכה לסנטרל פארק.

Shir David / Anywhere from Shir David on Vimeo.

תערוכת הבוגרים של שנקר ננעלה זה מכבר. היא אולי לא הביאה בשורות גדולות, אבל נתנה נקודות מבט מעניינות על מצב הביניים, המוכר לכולנו.

התחנה הבאה והאחרונה: תערוכת הבוגרים של סמינר הקיבוצים.