כולם רוצים לחסוך בהוצאות החשמל על התאורה הביתית, וברחבי העולם מנסים למצוא לכך פתרונות. חלק מהפתרונות האלה באים מצד השלטונות - כמו המעבר לנורות חסכניות באנרגיה וידידותיות יותר לסביבה. המהלך הזה תפס תאוצה גם בישראל, אך באירופה כבר אסור להשתמש בנורות הישנות. לא מעט מעצבי תאורה מנסים למצוא דרכים נוספות, שיחסכו מקסימום חשמל ויספקו תאורה יעילה ונעימה במינימום נזק כספי ואקולוגי.

זה מה שעושים צמד המעצבים ג'ונאטה גאטו ומייק תומפסון, במנורות "טראפלייט" (מלכודת אור, בהיפוך מלים), שאותן הם חשפו לאחרונה בגלריה של רוזאנה אורלנדי במילאנו. בחדר חשוך, שאליו נכנסים בהזזת מסך כהה, נדלקות המנורות האלה - שמזכירות עששיות זכוכית ישנות שממוסגרות במתכת, או מלכודות זבובים מוכתמות, להבדיל - ונכבות לסירוגין. גם כאשר מכבים אותן, הן ממשיכות להאיר את החדר באור עמום ונעים.

גאטו ותומפסון מבקשים ללכוד את האור, ולא לאפשר לו לברוח גם כאשר מכבים את החשמל, כדי לנצל באופן מיטבי את האנרגיה שהתקבלה - עד שתיעלם סופית. הם עושים את זה באמצעות פיגמנטים פולטי אור, שאותם הם מטמיעים בין שכבות זכוכית המוראנו, כאשר הם מנפחים את המנורה. הפיגמנטים האלה יוצרים את הכתמים הקטנטנים על דפנות הזכוכית, והם קולטים את האור בזמן שהנורה דולקת.

כאשר מכבים את האור, הם פולטים אותו, ובכך המנורה ממשיכה לתפקד בלי קשר לזרם החשמל. לדברי תומפסון, מספיק "לטעון" את המנורה במשך חצי שעה שהיא דולקת, כדי ליהנות מהאור המוחזר בחושך במשך עד שמונה שעות נוספות.

כמה זה עולה?

מנורה על סטנד עולה 440 ליש"ט (כולל מס, לא כולל משלוח).

מנורה תלויה עולה 490 ליש"ט (כולל מס, לא כולל משלוח).

המנורה מגיעה עם נורת לד 3W של פיליפס, ואישור שהיא עשויה מזכוכית מוראנו. להזמנות: האתר של המעצבים