במשך שנים לא מעטות הייתה "פריסקופ" גלריית העיצוב היחידה בישראל. את הגלריה הוותיקה, לפחות במושגים מקומיים, הקימה לפני 14 שנה שרי פארן, אוצרת ומרצה בתחום האמנות הפלסטית, בדירת קרקע עורפית ברחוב בן יהודה בתל אביב.

הגלריה הוקמה ללא כוונות רווח ושימשה במה עצמאית ובלתי תלויה להצגת עבודותיהם של מעצבים ותיקים וצעירים. עם הזמן הפכה לתחנה חשובה וכמעט הכרחית בקריירה של מעצבי המוצר הישראלים.

בשבת הקרובה יושק הספר "פריסקופ – עיצוב ישראלי עכשווי", שמסכם את 100 התערוכות שהוצגו בגלריה מאז הוקמה. "הרעיון היה ליצור ספר שיהיה נאמן למגוון התחומים והתפיסות שהוצגו בגלריה בשנות פעילותה, ויהווה שיקוף ותמונת מצב של העיצוב הישראלי העכשווי", כותב העורך והאוצר אבי לובין.

לצד תיעוד מפורט של התערוכות, כולל הספר מאמרים המתייחסים לשינויים שהתרחשו בעיצוב הישראלי ובפעילות הגלריה בפרט, פרי עטם של פרופ' עזרי טרזי, אריה ברקוביץ, גלית גאון, נירית נלסון, איילה רז, זיויה קיי, חגי שגב, דגנית שטרן שוקן ואחרים.

עבודה שהוצגה בגלריה פריסקופ: מרסל קליין, The Nursery (צילום: דיוויד גרב ותמי בר-לב)
עבודה שהוצגה בגלריה פריסקופ: מרסל קליין, The Nursery (צילום: דיוויד גרב ותמי בר-לב)

"פריסקופ" קיימה תערוכות קונספטואליות וניסיוניות, שאת רובן אצרה פארן ובהם הציגה היבטים תאורטיים ומעשיים בתחומי העשייה השונים: עיצוב תעשייתי ואדריכלות לצד קרמיקה, צורפות, טקסטיל, קראפט וגם "דיזיין- ארט" - תחום ש"פריסקופ" הייתה הראשונה להציג. "הרקע האמנותי שלי כאוצרת הוציא מהמעצבים 'אנרגיה אמנותית'" , כותבת פארן בספר. "נוכחתי לדעת שאמנם לא כל אמן הוא מעצב, אך מעצבים הם גם אמנים".

לא ''קופי טייבל בוק''

העבודה על הספר נמשכה כארבע שנים, ונעשתה במסגרת שיתוף פעולה בין פארן, לובין והאמן והמעצב תומר ספיר. "הרעיון החל להתגבש כשתומר הציג בפריסקופ את תערוכת היחיד שלו, 'תותבים', ואני כתבתי את הטקסט", מספר לובין. "זה התחיל משיחות כלליות בינינו לבין פארן, שחשבה שנחוץ מישהו חיצוני, שיוכל להציג תמונה רחבה של העיצוב הישראלי דרך פעילות הגלריה", הסביר.

השלושה ביצעו מחקר מקיף ואספו טקסטים ודימויים, שאת חלקם קשה היה להשיג.

למרות שלא מדובר בהיסטוריה עתיקה, לא כל התערוכות זכו לתיעוד ויזואלי-דיגיטלי מספיק והיה צורך לעבד צילומים ולשפר את את איכותם. "לא רצינו שהספר יראה כמו עוד 'קופי טייבל בוק', אלא כמו ספר עיון, שבאמת אומר משהו על התקופה הזו בעיצוב הישראלי דרך מה שהוצג ב'פריסקופ'", אומר לובין, בהוסיפו כי זו הסיבה להקפדה על תמונות המציגות את העמדת האובייקטים בחלל הגלריה.

הספר, בהוצאת "הזוג הנוצץ" של ספיר ולובין, ילווה בתערוכה "פריסקופטיבה", בה יוצגו כ-150 עבודות של כ-40 יוצרים, שמשקפות את יחסי הגומלין בין פעילות הגלריה לבין תרבות העיצוב המקומית.

התערוכה, שאצרה זיויה קיי, תיפתח ב-7.5 בבית האמנים על שם זריצקי בתל אביב.