מעברים מהירים בין חום וקור, רוח ושמש, מזגנים, חמסינים, סטרס: כולם לחוד ובמיוחד לסירוגין יכולים לגרום ליובש בגוף ובפנים, במיוחד במרפקים ובברכיים. השפתיים סדוקות וכפות הידיים והרגליים מרגישות כמו נייר זכוכית ולא משנה כמה פעמים מורחים קרם. אז איזה קרם כדאי למרוח ואיפה? מתי בדיוק, ולכמה זמן? מה כדאי לאכול ואילו תוספי תזונה כדאי ליטול? קבלו את המדריך השלם לטיפול ומניעת יובש וגם כמה מתכוני סבתא שכל אחד יכול להכין בבית.

מה אוכלים?

הקפדה על תזונה מתאימה מאפשרת לגוף להתמודד עם פגעים ונגעים בצורה מיטבית. אמנם אנחנו תמיד בסכנת בצורת, אבל דבר אחד לא חסר לנו: שווקי ירקות ופירות.

למניעת יובש מומלץ להרבות באכילת אגוזים ודגים, תותי שדה, תות שחור, אוכמניות, עגבניות, סלק, דלעת, תרד, בטטות, מנדרינות, פלפלים בכל הצבעים ושעועית מכל הסוגים, מלפפון, קינואה (מכיל חלבון לבניה של תאים), סלרי, סלמון, ביצים (בזכות ויטמיני ה-B 5 ו-12), זרעי פשתן ומיצים ירוקים לניקוי רעלים.

הימנעו ככל האפשר ממלח, קפה, תה רגיל, נקניקים, ובשר מעובד. מאכלים אלה ידועים כמשתנים ולפיכך גורמים לאיבוד נוזלים ומוסיפים להתייבשות הגוף.

מה שותים?

  • הרבה מים: המיתוס הגורס ששתיית מים מאד חשובה לעור נכון בהחלט. לחות היא הגורם הכי חשוב בשמירה על העור מבפנים, ורצוי לשתות 8: 10 כוסות מים ביום, מינימום.
  • תה ירוק: תה ירוק נטול קפאין ותאין גם הוא נוגד חימצון מצוין. מומלץ לשתות 3 כוסות ביום לפחות.
  • טיפ מנצח: מתחילים כל ארוחה בסלט ירקות, ומסיימים כל ארוחה בתה ירוק.

על אילו תוספי תזונה להקפיד?

סלניום:

מינרל המסייע בהגנה על העור מנזק של רדיקליים חופשיים. נמצא באגוזי ברזיל, ברגלי הפטריות שבדרך כלל לא אוכלים, בדגים כגון קוד, הליבוט, טונה, סלמון, סרדינים, וגם בפסטה מלאה.

קו-אנזים Q10:

אנזים המעורב ביצירת האנרגיה התאית, ומאפשר לחמצן הטוב להגיע לאן שצריך. האנזים נמצא בעיקר בתוספים מלאכותיים, אבל גם בדגים כגון סלמון וטונה, בעופות ובדגנים מלאים.

ויטמין A:

חשוב לתיקון העור וטוב נגד קשקשת שנוצרת בעונות יבשות. ויטמין זה נמצא בתפוזים, גזרים, מלון, מנדרינות, חסות וירוקים.

ויטמין E:

נוגד חימצון אנטי-דלקתי שמגן על העור מנזקים חיצוניים ופנימיים. ניתן לצרוך אותו בשמני ירקות, אגוזים, זרעים למיניהם, זיתים, תרד ואספרגוס.

אומגה 3, 6, 9:

בניגוד לאומגה 9 שהגוף יודע לייצר, את חומצות השומן אומגה 3 ואומגה 6 ניתן להשיג רק באמצעות תזונה. אומגה 6 נמצאת בכל המאפים השומניים, העוגות, והשמנים הצמחיים, אבל אומגה 3 אפשר למצוא בעיקר באגוזים, דגי מעמקים (סרדינים, מקרלים) ומעט בשמן קנולה וזרעי פשתן, שאת צריכתם כדאי להגביר.

ויטמין C:

מסייע בהגנה על העור מהשמש. תמצאו אותו בפירות הדר ובירקות ירוקים כמו ברוקולי, בפפאיה ובפלפל. מאחר והויטמין מסיס במים הספיגה שלו מצוינת. המנה היומית המומלצת כדי למנוע מחלות היא 75 מיליגרם לנשים ו-90 לגברים, אבל כדי לעזור לעור כדאי לצרוך עד 300 מיליגרם ויטמין C ביום. בקיצור, שלושה פלפלים אדומים סוגרים את הפינה.

כללי מפתח לטיפוח מונע יובש

  • שתייה מרובה: גם אם לא צמאים – מומלץ להרבות בשתייה.
  • ניקוי: רצוי בעזרת תכשירים המעשירים את העור בלחות כגון חלב פנים או מוס הנשטף במים ולהשלים את הפעולה עם מי פנים המכילים תוספת של מרכיבי לחות.
  • אויר: אם משתמשים בתנורים או במזגנים כדאי להציב בחדר מכשיר אדים, המשחרר לחות לאוויר. אם אין מכשיר, ניתן להשתמש גם בקערה עם מים.
  • להמעיט בשטיפת ידיים: סבון, מים וניגובים מייבשים את העור עוד יותר. בתקופה זו מומלץ להפחית את שטיפות הידיים שגורמות לייבוש.
  • למרוח יותר קרם לחות: להשתמש בקרמים לפחות פעמיים ביום.
  • להימרח כשהעור לח: מומלץ למרוח כל קרם לחות על העור כשהוא עדין לח ולא יבש לגמרי, עד שלוש דקות מהשטיפה. הלחות בעור עוזרת "למשוך" את המרכיבים הפעילים פנימה ותהליך ספיגתם בעור מהיר וטוב יותר.
  • להשתמש בפילינג: פילינג גרגרים עדין פעמיים בשבוע יסיר את שכבת התאים המתה ויאפשר לחומרי הלחות להיספג טוב יותר בעור.
  • למצוא קרם עם סיליקון: העדיפו קרם ידיים המכיל מרכיבים סיליקוניים או וזלין כדי לצור שכבה אוטמת ומגינה, ובמקביל לשמור על הלחות בעור שלא תברח.
  • לחפש קרם אוריאה וליפידים: חפשו ליפידים בכל קרם פנים. תפקידם לעזור לתאים להתחדש, ללכוד את הלחות ולתעל אותה. גם אוריאה הוא אחד המרכיבים היעילים בטיפול ביובש, לא משנה באיזה קרם משתמשים.
  • חומצה היאלורונית: קרם לחות המכיל חומצה היאלרונית מעלה את רמת הלחות על שכבת העור העליונה וגם מונע התנדפות של הלחות, בזכות נטייתו לספוח מים מהאוויר בכמות העולה פי אלף על משקלו המולקולארי.
  • אלנטואין: אלנטואין חוחובה או שמן אלוורה מנטרלים את השפעת הקור על העור.
  • הגנה מהשמש: להקפיד על מריחת קרם הגנה עם מסנן קרינה בדרגת 15 SPF כדי למנוע את הגירוי והאדמומיות הנוצרים מקרני השמש: גם בחורף, השמש לא נעלמת באמת.
  • סבון: השתמשו בסבון בעל רמת חומציות נמוכה השומר על השכבה השומנית של העור ואינו מייבש אותו.
  • חיבשו כובע: כובעים, כפפות וצעיפים מפחיתים את החשיפה של העור לרוח ולכן מפחיתים את התייבשותו.
  • מקלחות: אל תתקלחו במים חמים מדי: הם מייבשים יותר. ייבשו את העור אחרי מקלחת בטפיחות מגבת ולא בשפשוף אגרסיבי.

שגרת טיפוח יומית מומלצת לגוף

כדי למנוע ולטפל ביובש רצוי לוותר על מקלחות ארוכות מדי בטמפרטורות חמות מדי ולהקפיד להשתמש בסבונים עם רמת חומציות מאוזנת (5.5 PH) שלא גורמת ליובש בעור ולא מפשיטה אותו משכבת ההגנה. פעמיים בשבוע הוסיפו פילינג גוף לשגרת הטיפוח, או השתמשו בליפה כדי לקרצף את תאי העור המתים מהגוף: גוף נקי מתאי עור מתים מקבל לחות פי כמה יותר טוב.

אחרי כל מקלחת, בוקר וערב, התמרחו בקרם לחות עשיר ולא מבושם (כדי למנוע רגישויות ואלרגיות), כשהעור עדיין לח מעט וסופג יותר. המרכיבים הרצויים בקרם הם חומצה הילארונית וכל תמציות צמחים ושמנים כגון אלוורה, חוחובה, חמאת שיאה, שמן נבט חיטה וויטמין A ו-E. עדיף להימנע מוזלין, פראפין, וגליצרין, חומרים שהם תוצרי גלם של נפט.

מסיכות הזנה ביתיות לגוף

אמבט נגד יובש: מערבבים קמח שיבולת שועל, תמצית וניל וסודה לאפייה. מניחים בבלנדר קומץ נדיב מכל אחד מהחומרים וטוחנים עד לקבלת עיסה חלקה. מוסיפים את העיסה לאמבט, בעוד המים הזורמים ממלאים את האמבט. מומלץ גם כטיפול לעור מגורה (ד"ר קובי שמיר מוסמך לרוקחות קוסמטית ומומחה לרפואה סינית ודיקור קוסמטי ב"תפוח טכנולוגיות").

תחליב לגוף: מערבבים כפית אחת של דבש עם כפית אחת של שמן ירקות ורבע כפית מיץ לימון. מורחים על המרפקים, העקבים וכפות הרגליים. ממתינים 10 דקות ושוטפים במים חמימים. ניתן לחזור על הפעולה 2-3 פעמים בשבוע (גל אלטמן, המדריך הראשי במותג הטיפוח "חאלבין").

חמאת גוף עם פילינג:

שגרת טיפוח יומית מומלצת לידיים

טיפול בידיים מיובשות כדאי להתחיל עם פילינג וקרם לחות כמה פעמים ביום, במיוחד אחרי השטיפה. מורחים קרם וגורבים את הידיים בגרבי כותנה או כפפות ניילון, בזמן צפיה בטלויזיה לכמה שעות או ללילה. כשהידיים מגיעות למצב טוב, התחילו לטפל בהן בקרם טיפולי שמכיל רטינול, חומרים נגד פיגמנטציה כמו רטין A, חומצה קוז'ית שמבהירה בלי לגרום לגירו. חשוב מאד למרוח מסנן קרינה על גב היד כדי שלא יווצרו כתמים.

מסיכות הזנה ביתיות לידיים

פילינג סוכר וסבון ידיים:

פילינג לימון, סוכר ושמן זית:

מסיכת ידיים סויה וקקאו:

שגרת טיפוח יומית מומלצת לרגליים

בחורף הרגליים גרובות ונעולות ושומרות על הלחות של הקרם, והן דווקא פחות בעייתיות. אך כדי לשמור על כפות רגליים גמישות רצוי להמשיך לעשות פדיקור גם בחורף כדי לא להגיע לקיץ במצב קטטוני. מומלץ למרוח קרם באופן קבוע, ובתנאים יבשים במיוחד הוסיפו פילינג ומסיכות רגליים (קרם עשיר ועיטוף בניילון למשך שעה) לטיפוח הרגיל.

מסיכות הזנה ביתיות לרגליים

  • לריכוך העור ולטיפול מונע מומלץ להשרות את הרגליים במים חמימים כ-15 דקות עם שמנים ארומטיים או עם מלחי אמבט, ולאחר מכן לאוורר את כפות הרגליים.
  • לטיפול בבעיית העור היבש מומלץ להשרות את הרגליים בתערובת של מים וחומץ (רבע כמות חומץ) במשך כ-20-30 דקות, לאחר מכן לייבש היטב ולמרוח קרם עם חומר אנטי-פטרייתי פעיל שיחטא את המקום.
  • חשוב לטפח את כף הרגל באופן שוטף ולדאוג גם במקביל לטיפוח וטיפול הציפורניים על ידי גזיזה והיגיינה, מה שימנע ציפורן חודרנית ופטרת תחת הציפורן.
  • מומלץ למרוח בקביעות קרם מזין, על בסיס מרכיבים טבעיים כמו צמחים או שמנים אתריים, התורמים לאיחוי מהיר של סדקים, חתכים, גירוי עור וחיטוי.

פילינג לרגליים: מערבבים 2 כפות גדושות של פוליגונום טחון (או זרעי פשתן), 4 כפות חלב חם, 4 כפות שמן חוחובה/שומשום או זית, 2 כפות נבט חיטה טחון (ניתן להשיג בבתי טבע), 2 כפיות סוכר חום. מורחים בנדיבות ובעדינות על כל כף הרגל תוך כדי עיסוי. יש לשים את הדגש על האזורים הבעייתיים, ולהשאיר את הרקיחה לפחות חמש דקות על כל רגל. בסיום שוטפים עם מים פושרים בקערה, ומורחים קרם רגליים (שמחה דגן עזריאל נטורופתית ND, חברת מורז צמחי מרפא)

מסיכה לרענון והזנה לכפות הרגליים: מערבבים 5 כפות שמן חוחובה, 7 טיפות גרניום, 5 טיפות לימון, 4 טיפות מליסה. מעסים את הרגל ומניחים למנוחה וספיגה למשך 30 דקות לפחות ואת שארית התמהיל שלא נספג מנקים בצמר גפן טבול במים פושרים (שמחה דגן עזריאל נטורופתית ND, חברת מורז צמחי מרפא)

פילינג מלח ושמן זית לרגליים:

פילינג מנטה ולימון:

שגרת טיפוח יומית מומלצת לברכיים ולמרפקים

ברכיים ומרפקים הם אזורים המשתייכים לשכבה הקרנית של העור. זוהי שכבה הנוטה להיות גסה ועבה ובמצב של יובש לעיתים אף לא נעימה למגע. במקרים מסויימים יובש קשה באזורים אלה אף יוצר גוון אפרפר כהה בעור (כאילו הם מלוכלכים). שפשפי את הברכיים והמרפקים בלימון ותבחיני מיד בהבהרה של העור. בנוסף, רצוי להסיר את התאים המתים באופן קבוע בעזרת פילינג במקלחת אחת לשבוע לפחות, ולמרוח קרם עשיר או מסיכת הזנה כל יום או יומיים בעונות בהן היובש באיזורים אלה מחמיר במיוחד.

מסיכות הזנה ביתיות לברכיים ולמרפקים:

מסכת הזנה ביתית לריכוך וגמישות העור: מערבבים 1 חלמון ביצה, 1 כף דבש, 1 כף שמן זית. מורחים על המרפקים והברכיים, ושוטפים אחרי 20 דקות במים חמימים.

מסכת הזנה ביתית עוצמתית: מערבבים 1 כף שמן זית, 1 כף מיונז, 1 חלמון. מורחים ושוטפים אחרי 20 דקות במים חמימים.

סייעו בהכנת הכתבה: דתיה יער, תזונאית (אלספה); מימי לוזון קוסמטיקאית; אלכס אלטס, מומחה ברפואת עור; ד"ר אינס ורנר, מומחית לרפואת עור; יהודית ינוס (שיסיידו); שמחה דגן עזריאל (מורז); נטע סקאלי (מאק); יפית אלימלך; ענת בקר, קוסמטיקאית פרא-רפואית (מכון "הברבור"); ד"ר קובי שמיר רוקח קוסמטי (תפוח טכנולוגיות), גל אלטמן (חאלבין)