כמו רוב הבעיות הקוסמטיות, נשים תמיד סבלו יותר ממפגעים ששייכים למין הגברי דוגמת זיפי זקנקן וחתימת שפם. אבל למען האמת, גם גברים לקו מאז ומתמיד במאפיינים נשיים סוררים, אלא שכמו שיסבירו הפמיניסטיות, לגברים פשוט נטו להחליק את הדברים האלו יותר. אבל לא עוד: בחודשים האחרונים הליך קוסמטי מסקרן במיוחד הולך והפך ללגיטימי במטרה לפתור בעיה מוכרת ומושתקת בגזרה הטסטוסטרונית - שדיים גבריים.

תתפלאו, יותר גברים משנדמה לכם סובלים ממראה של "חזה נשי" לנוכח עודף שומן המצטבר באזור החזה: 30-60% מהגברים סובלים מהתופעה שנקראת "שד בולט", המכונה בשפה המקצועית "גניקוסמטיה". מדובר בחזה הנראה לעיתים כמו של אישה ויכול להגיע למימדים גדולים ולא אסתטיים. תופעת שד בולט אצל גברים יכולה להיות חד-צדדית או דו-צדדית ועלולה להיגרם מנטילת תרופות מסוימות או מבעיות רפואיות, אם כי ברוב המקרים הסיבה להיווצרותה אינה ידועה. המצוקה שהיא גורמת עם זאת, ידועה לחלוטין: מראה זה עלול לגרום למבוכה וחשש מחשיפת הגוף, הימנעות מפעילות ספורטיבית או הליכה לים ואף הגבלה בבחירת הלבוש. גברים מסוימים אף יעידו על פגיעה בדימוי העצמי ונטייה להימנע מיצירת קשרים אינטימיים לנוכח הבושה.

מסתבר שקיים ניתוח פלסטי לטיפול בתופעה וכי לא מעט גברים מחליטים לטפל בבעיה במקום לחוש מבוכה ובושה ולהימנע מחשיפת החזה בחוף הים. ובמדינה כמו שלנו, מדובר בלא פחות מאסון. "בסקר שנערך השנה עבור איגוד הפלסטיקאים בישראל נמצא כי למעלה מ-24% מהגברים שוקלים לעבור ניתוח פלסטי", מסביר ד"ר נמרוד פרידמן, "מניסיוני במרפאה, אני יכול להעיד כי מרבית הניתוחים בקרב גברים הם לטיפול בבעיית חזה בולט".

למה זה קורה?

לדברי ד"ר פרידמן, במרבית המקרים הסיבה לא חד-משמעית וקשורה לחלק מתהליך ההתבגרות. ניתן לראות שכיחות גבוהה יותר של גברים הסובלים מבעיה זו במשפחות מסוימות אך במרבית המקרים הבעיה היא לא גנטית. ישנם מקרים שבהם גדילת החזה קשורה לשימוש בתרופות מסוימות או לשימוש בסמים ואלכוהול, והתופעה נפוצה יותר בקרב בגברים מעל גיל 50. הדבר נובע במקרים אלה, מעבר לעליה במשקל, גם משינויים הורמונאליים: ירידה בכמות הטסטוסטרון ועליה בכמות האסטרוגן. שינויים אלו מגדילים את שכיחות החזה הנשי בגבר או לחילופין מגדילים את החזה הקיים. לתופעת החזה הנשי בקרב גברים דרגות שונות, החל ממקרים קלים בהם ישנה בליטה קטנה ועד למקרים קשים בהם יש לא רק חזה בולט אלא גם רפיון משמעותי של העור.

איך מתבצע הניתוח?

אופן הטיפול תלוי בחומרת הבעיה. במידה ומדובר ברקמת שומן בלבד, ניתן להסתפק בשאיבה בלבד. במידה ויש שילוב של עודף רקמת שומן ועודף רקמת שד, יש צורך לשאוב קודם את רקמת השומן. לא ניתן לשאוב את רקמת השד, ואותה יש להוציא דרך חתך. במידה ויש עודפי עור ניכרים, מסירים אותם בנוסף להוצאת רקמת השד והשומן. הניתוח כולו מבוצע בגבול בין האזור הכהה של הפטמה לאזור הבהיר של עור הגוף, כיוון שהוא נוטה להחלים היטב ונדיר שרואים צלקת במקום.

במידה ובניתוח מבוצעת שאיבת שומן בלבד, מבצעים חתך שאורכו מספר מילימטרים בלבד. במידה ויש צורך להוציא גם רקמה, אותו חתך מוארך מעט. במקרים משמעותיים יותר של עודפי עור ניכרים, ד"ר פרידמן ממליץ לבצע את הניתוח בשני שלבים: הוצאת רקמת השומן והשד, ולאחר כשנה מסירים עודפי עור. הסיבה להמתנה היא שלעיתים קרובות העור מפתיע ביכולת ההתכווצות שלו, כך שגם אם יש עודפי עור, הם נעלמים בהמשך, וגם אם הם לא נעלמו, הם פחתו בצורה משמעותית. בנוסף לכך, הסרת רקמת שומן ורקמת שד גורמות לפגיעה מסוימת באספקת הדם, והסרה של עודפי העור עשויה להפריע לריפוי הפצע ולגרום לנמק של הפטמה. במידה וממתינים שנה - אספקת הדם משקמת את עצמה, והסיכון לסיבוך הזה קטן בצורה משמעותית.

הניתוח נמשך כשעה וחצי עד שעתיים, ואין צורך להתאשפז ללילה. לתשומת לבך, סיימון קאוול (צילום: gettyimages)
הניתוח נמשך כשעה וחצי עד שעתיים, ואין צורך להתאשפז ללילה. לתשומת לבך, סיימון קאוול (צילום: gettyimages)

הסובלים העיקריים: נערים

התופעה הלא נעימה לא בלעדית לגברים מכריסים ומקלישי שיער, ובהחלט יכולה להופיעכבר בשלב קריטי במיוחד: גיל ההתבגרות. "בתחילת גיל ההתבגרות, עם התחלת השינויים ההורמונאליים, מופיעות בליטות קטנות מאחורי הפטמות אצל רוב הנערים. בחלק לא מבוטל מהמקרים, בליטות אלה הופכות שטוחות ונעלמות. בחלק מהמקרים הן נשארות ולעיתים אף גדלות. לא מדובר בבעיה גופנית או הורמונאלית, אלא במצב טבעי ושכיח מאד", מסביר ד"ר פרידמן, "בחלק מהמקרים במיוחד אצל נערים שמנים מאד או כאלה שהיו שמנים וירדו במשקל, החזה מכיל בתוכו לא רק רקמת שד אלא גם רקמת שומן בכמות לא מבוטלת. מה שמתסכל את אותם נערים הוא שגם לאחר הירידה במשקל בעקבות הדיאטה והשקעה במכון כושר, החזה עצמו לא נעלם. רקמת השד ורקמת השומן מגיבים פחות לדיאטה מאשר אזורים אחרים בגוף ולכן למרות הירידה במשקל, השד הבולט נשאר".

עדי, בן 26 מהדרום, שעבר את ההליך כשהיה בן 15, מספר כי סבל מביטחון עצמי ירוד עקב הצטברות שומן בחזה. "זה הפריע לי מאוד והחלטתי לעבור את הניתוח. לא סיפרתי לאנשים שאני עובר את ההליך, מלבד אימא שלי שלקחה אותי. למזלי, המצב אצלי לא היה מאוד דרסטי כך שאף אחד לא הסתכל עליי מוזר כשחזרתי ללימודים אחרי החופש הגדול". עדי מספר שהניתוח עצמו לא כואב כלל, נדרשים להיות כחודש אחרי הניתוח עם תחבושת שאוטמת את האזור. "הסרתי לבד את התחבושות, ואני זוכר שההחלמה הייתה קלה ועם לא יותר מדי כאבים, ונותרה צלקת קטנה באחת הפטמות".

וינס ווהן מקנא? (צילום: gettyimages)
וינס ווהן מקנא? (צילום: gettyimages)

כמה זמן נמשכת ההחלמה?

הניתוח עצמו נמשך כשעה וחצי עד שעתיים, משתחררים הביתה באותו יום ואין צורך להישאר לאשפוז של לילה. כבר באותו יום אפשר לקום, להסתובב ולהתהלך וניתן לחזור לפעילות רגילה תוך מספר ימים בודדים. ההחלמה נחשבת ליחסית קלה וניתן לחזור לפעילות שגרתית תוך מספר ימים. כבר ביום הניתוח ניתן להתהלך ולנהל אורח חיים כמעט רגיל לחלוטין, אולם יש להימנע ממאמצים גופניים למשך מספר ימים. אין צורך בחבישה של המקום אבל מומלץ להשתמש בגופיית לחץ מיולדת למשך מספר שבועות. חשוב להגיע לביקורות בהתאם להנחיית הרופא המטפל, אולם בביקורות אלו אין צורך בהוצאת תפרים מאחר והתפרים הם פנימיים ונספגים, כך שהביקורות הן למטרת מעקב אחר תהליך ההחלמה. למכון כושר ניתן ללכת תוך שבוע עד שבועיים ולפעילות מלאה שם ניתן להגיע תוך שלושה שבועות.

כמו בכל תהליך שבו מעורבת שאיבת שומן, התוצאה הסופית לא ניכרת מיד. כמובן שרואים שיפור מיד לאחר הניתוח, אבל לוקח חודשים ולפעמים כחצי שנה עד שנה עד שכל הבצקות חולפות והעור העודף מתכווץ, כך שהגבר יראה שיפור מיד לאחר הניתוח אבל עליו להמתין בסבלנות - עניין שגברים מעולם לא הצטיינו בו - למשך מספר חודשים.

סייע בהכנת הכתבה: ד"ר נמרוד פרידמן, מנתח פלסטי