כשהיינו ילדות חשבנו שהדאגות של נשים מסתכמות בהשמנה וגברים נידנו לחשוש מלאבד את שיערם. לצערנו, מתברר שדיכוטומיות הביוטי האלה לא תקפות במציאות. במילים אחרות, נשים יקרות, גם אנחנו מקריחות, או לפחות מדלילות כפי שהוכיחו לאחרונה שתי נשים נחשקות במיוחד - ריהאנה וג'ניפר לורנס. הראשונה ידועה באובססיה שלה לשינויים תכופים בגזרת הפדחת והשנייה הקפידה עד עתה על תסרוקת הוליוודית גולשת ונוצצת להפליא - ועדיין, גורלן של השתיים זהה: השיער התחיל להתפורר והן נאלצו לקצר.

אחד מהדיבורים החזקים בגזרת הביוטי ההוליוודי של השבוע האחרון הוא הקצוץ החדש של ג'ניפר לורנס. נכון, הקצוץ המבעית של פמלה אנדרסון כמעט גנב לה את אור הזרקורים:

ועדיין, הקצוץ החדש של לורנס הרים המון תהיות וגבות לגבי הסיבה בגללה בחורה צעירה ושיקית בשיא הצלחתה ופריחתה מחליטה בלי סיבה מובהקת (דוגמת סרט כמו במקרה של אן האתאווי) לוותר על מחלפותיה הנחשקות.

קיצצה את השיער - אבל רק בשביל התפקיד ב"עלובי החיים". אן האתאווי (צילום: gettyimages)
קיצצה את השיער - אבל רק בשביל התפקיד ב"עלובי החיים". אן האתאווי (צילום: gettyimages)

התגובות נחלקו בין אוהדות (אנחנו למשל חשבנו שהיא נראית כמו גרסה צעירה ומחוכמת של קייט בלאנשט) לבין מזועזעות שלא הבינו מה עבר על עלמת החן. ועתה, הפתרון לתעלומה נחשף: במאי הסרט החדש מבית "משחקי רעב", פרנסיס לורנס, טוען שהאשמה כולה בו. "ג'ניפר נלחצה במהלך הצילומים כי התעקשתי שיצבעו לה את השיער חזק יותר ויותר, ובחרנו לעשות את זה לשיער הטבעי שלה ולא להשתמש בפאות", מסביר הבמאי, "כל הצביעות האלו לגמרי טיגנו לה את השיער, אז היא נאלצה לקצץ אותו. בהתחלה שחשבתי שהיא קצצה אותו רק כדי לעצבן אותי ושאני אצטרך להשתמש בפאות במהלך הצילומים, אחר כך הבנתי שפשוט באמת עשינו לה נזק בלתי הפיך. אני מרגיש קצת רע למען האמת".

כתבות נוספות שיעניינו אותך בערוץ היופי

לא לעולם חוסן

גם מקורבים לזמרת ריהאנה מספרים שהטרור שהיא העבירה את השיער שלה בשנים האחרונות מתחיל סוף סוף להשפיע על מחלפות הזהב של הנסיכה מברבדוס. מסתמן שלאחרונה ריהאנה סובלת מנשירה קשה שעלולה להביא לכך שהיא תצטרך להתחיל להשתמש בפאה (ממש כמו דיוות שיער בעייתי אחרת, ביונסה). הזמרת נלחצה מהמצב והחליטה שבחודשים הקרובים תנסה להקפיד על עיצובים מעט יותר טבעיים ורחומים כלפי מה שנותר מהפדחת השופעת שלה.

כזכור, מאז הגיחה לחיינו אי שם בשנת 2005, ריהאנה הספיקה להחליף עשרות צבעים ותסרוקות - שחור, בלונדיני, כתום, אדום, צבעוני, מגולח, תוספות, מחומצן ומה לא. הבעיה- לא לעולם חוסן כאמור. "עם כל מעצבי השיער שהראש שלה עבר במהלך השנים, השיער פשוט סובל ממצב של מתח", אמרה מעצבת השיער טטיאנה קרלינה לאתר ראדאר, "קלוז אפים על הגאלח שלה מראים את האזור שבו השיער מתחיל להיות דליל יותר. לדעתי היא לגמרי מצטרפת לקבוצת נשים כמו קים קרדשיאן ונעמי קמפבל שכל תוספות השיער והעיצובים חיסלו להן את השיער".

קלוז אפים על הגאלח שלה מראים את האזור שבו השיער מתחיל להיות דליל יותר. ריהאנה (צילום: gettyimages)
קלוז אפים על הגאלח שלה מראים את האזור שבו השיער מתחיל להיות דליל יותר. ריהאנה (צילום: gettyimages)

ומה אפשר לעשות?

בריאות השיער שלנו תלויה אמם בתחזוקה שלו אבל גם בגנטיקה, בתזונה, בתרופות שאנו נוטלים, במתח נפשי ובמחלות שונות. אז מה עושים?! "כדי להימנע מנשירה ולשמור על השיער שלך חזק מומלץ לגזור את קצוות השיער אחת לכמה שבועות כדי למנוע את הכובד ועקב כך את הנשירה", מסביר , מעצב השיער יניב שלום, "יש להימנע מחפיפה יומיומית שגורמת ליצירת שומן רב בשיער דבר שמאיץ את הנשירה".

במידה והנזק כבר נעשה, עדיין יש פתרונות, אם כי אף אחד מהם לא מספק פתרון קסם שמובטח במאות האחוזים. ד"ר אהוד ורנר, מומחה למחלות עור ומין, מסביר כי נשירת שיער מפושטת אשר חולפת בעצמה נפוצה הן אצל נשים והן אצל גברים בגילאים שונים. נשירת שיער כזו קרויה טלוגן אפלוביום (Telogen Efluvium) והיא מופיעה בדרך כלל מחודש וחצי ועד כארבעה חודשים לאחר מצב של לחץ גופני או נפשי. בדרך כלל, הבעיה תחלוף ללא טיפול תוך כ-6 חודשים.

כאשר אנו שרויים בלחץ גופני או נפשי מתרחש מעבר מוקדם של זקיקי השערות המצויים במצב של צמיחה, למצב של מנוחה (טלוגן) עם נשירה חריפה ובכך כמות השיער פוחתת. הנשירה מתרחשת בתקופה של 1.5 עד 4 חודשים לאחר אותו מצב לחוץ בו היינו שרויים. אם יש לחולה נשירה קלה קודמת (כמו התקרחות אצל גברים), טלוגן אפלוביום יכול להיות גורם המבליט את אותה נשירה.

דר' אינס ורנר, מומחית למחלות עור, מסבירה כי ישנם כיום בשוק כמה פתרונות לטיפול בבעיית הנשירה: טפול תרופתי לבליעה, וטיפולים כירורגים על ידי השתלת שיער או Scalp Reduction, כריתת חלק קרח של הקרקפת וקרוב הקצוות הנותרים. גם אלו עדיין מהווים פתרון מספק רק במעוט המקרים ומדובר בפעולה כירורגית לא קלה, וודאי שלא זולה.

לא להעמיס כימיקלים

"אני נגד ללכת נגד השיער הטבעי שלנו ולבחור בעיצוב יתר", טוענת מעצבת שיער עינת סברלו, שמעצבת את שיערה של בר רפאלי ב"אקס פקטור, "שיער לא צריך להיות אישיו, לא צריך ללכת נגדו, לא צריך להעמיס עליו חומרים כימיים". סברלו מזהירה במיוחד מאותם אלמנטים שפגמו בשיערן של לורנס וריהאנה - תוספות השיער והצבעים החזקים והכימיים. "תוספות שיער מושכות את השיער הטבעי וגורמות לנשירה. כשמורידים את התוספת השערה נמשכת גם היא וחלק מהשיערות אף נתלשות", טוענת סברלו.

אז מה יכולה לעשות מי שבכל זאת מעוניינת בתוספות? "יש כל מיני סוגי תוספות ", מסבירה סברלו, "שזירה, חרוזים, הלחמות - כל אלו פוגמים בשיער וגורמים לדילול ולנשירה שלו. אני ממליצה ללכת על קליפסים שאפשר לשים ולהוריד בלילה. נכון, זו יותר עבודה בבוקר, אבל את לא פוגמת ומדלדלת את השיער שנותר לך".

מה לגבי צבעי שיער?

"מומלץ למצוא צבע לשיער שאינו מכיל אמוניה. כל חומר כימי שאת שמה על השיער פוגם בו וגורם להיחלשותו. אפילו קרמים מסוימים שיש בהם שומן חונקים את השיערה ומחלישים אותה. אני בכלל ממליצה להחליף חומרי שיער כל חצי שנה, כולל שמפו- זה מאוד עוזר נגד יובש, קשקשים והיחלשות השערה. בכל מקרה, אם המצב נראה לך חשוד, גשי לרופא ובדקי האם את זקוקה לטיפול".

מוצרים מומלצים לטיפול בשיער דליל

1. שמפו עץ התה ספיישל של פול מיטשל לטיפול בבעיית הנשירה, החומרים הטבעיים של שמן עץ התה שומרים על הקרקפת ומעניקים לשיער חוזק וחיוניות. מחיר: 89 שקלים

2. Elvive Arginine Resist של לוריאל פריס, למניעת התקרחות, טיפוח וחיזוק שורש השערה. מחיר: 29.99 שקל

3. מי טוניק של שוורצקופף פרופשיונל לטיפול בנשירה ועידוד צמחית שיער. 350 שקל ל-100 מ"ל

4. אמפולות של שוורצקופף פרופשיונל למניעת נשירה ועידוד צמיחת שיער, טיפול אינטנסיבי לחיזוק שורשי השיער, מניעת נשירת שיער תורשתית ולחידוש מחזוריות צמיחת השיער. 230 שקלים לאריזה של 7 אמפולות של 10 מ"ל (לאמפולה)

5. אמבט חפיפה להזנת שורשי השיער וחיזוקם של קרסטס. 119 שקל ל-250 מ"ל

6. תוסף תזונה רוטס HR המכיל ויטמינים ומינרלים בתוספת MSM וחומצות אמינו לחיזוק השיער. 231.17 שקלים לאריזה של 180 טבליות

7. מי טוניק לטיפול בשיער דליל של וולה פרופשיונלס, 169 שקל

8. מסכה לטיפול בשיער פגום של אמיר קל מועשרת בקרטין לטיפוח השיערה. 140 שקל ל- 500 מ"ל

סייעו בהכנת הכתבה: יניב שלום ממספרת NV ברמת השרון ומומחה למוצרי "פול מיטשל"; ד"ר אהוד ורנר, מומחה למחלות עור ומין; דר' אינס ורנר, מומחית למחלות עור; מעצבת השיער עינת סברלו