המחשבה הראשונה שעולה בראש למשמע "פסוריאזיס" היא בדרך כלל על תיירים שבדים קשישים שגודשים את חופי ים המלח. אבל מסתבר שפסוריאזיס היא כבר מזמן לא רק נחלתם של סקנדינבים מגלידים - ולא מעט נשים נחשקות במיוחד סובלות ממנה אף הן.

בעבר הזכרנו את הסיטואציה הקשה שבה נמצאת קים קרדשיאן, שאובחנה כחולת פסוריאזיס ב-2011. קרדשיאן אף הקדישה פרק שלם באחת העונות של התוכנית המשפחתית שלה למאבק בפסוריאזיס. במהלך ההריון מצבה של הכוכבת החמיר, והיא אף סיפרה בעבר שהיא חוששת שהקריירה שלה תחוסל בגלל הנגעים הלא סימפטיים.

אבל קרדשיאן איננה היפיפייה היחידה שמסוגלת להודות שהעור שלה רחוק מלהיות צחור וחלק. גם בריטני ספירס וליאן ריימס סיפרו כי הן סובלות מהמחלה, והאחרונה אף הופיעה באירועים ציבוריים לקידום מודעות למחלה, ממנה היא סובלת מאז היתה צעירה. בין הישראליות שמתמודדות עם פסוריאזיס אפשר למצוא את אפרת גוש ומיכל אמדורסקי.

בריטני ספירס (צילום: gettyimages)
בריטני ספירס (צילום: gettyimages)

אפרת גוש (צילום: רון קדמי)
אפרת גוש (צילום: רון קדמי)

אבל בעוד שהנ"ל מתמודדות עם המחלה וממשיכות לפעול, יש גם מי שעלולים לשלם בגללה מחיר כבד: בגיליון החדש של מגזין W מתראיינת דוגמנית-העל של התקופה קארה דלווין בת ה-21, ומספרת כי היא עלולה לפרוש מדוגמנות בעקבות המחלה, שמתפרצת בעיקר בתקופות בהן היא עסוקה במיוחד על מסלולי שבועות האופנה ברחבי העולם.

קארה דלווין צועדת על המסלול בשבוע האופנה במילאנו (צילום: gettyimages)
קארה דלווין צועדת על המסלול בשבוע האופנה במילאנו (צילום: gettyimages)

על פי מיטב המומחים המחלה אינה רק תורשתית אלא גם נגרמת ובעיקר מחמירה במצבי מתח. לא פלא שהסלבריטאים שלנו הפכו אותה לנוהל - מי כמוהם שרוי בסטרס קבוע שגורם להתפרצויות חוזרות ונשנות של התופעות. "זה תמיד קורה לי רק במהלך שבועות האופנה", מאשרת בראיון דלווין את עניין הלחץ כזרז לתופעה, "שזה כאמור הזמן הגרוע ביותר בשבילי להיות מכוסה בגלדים האלו".

לדברי דלווין, העזרה הגיע ממקור מאוד בלתי צפוי - קייט מוס - שראתה את צוות האיפור עמל על כיסוי הגלדים לפני תצוגה של לואי ויטון ב-3 לפנות בוקר, והשיגה עבור הדוגמנית הצעירה רופא מומחה כבר באותו היום.

המליצה לקארה דלווין לפנות לרופא. קייט מוס (צילום: gettyimages)
המליצה לקארה דלווין לפנות לרופא. קייט מוס (צילום: gettyimages)

צופים כבר הבחינו בנגעים על עורה בתצוגה בחודש פברואר האחרון, שאחריה הדוגמנית צייצה בטוויטר: "פסוריאזיס, לך מפה, אתה לא כיפי". כעת היא מספרת שיש לה תכניות אחרות לגבי המשך הקריירה: "אני רוצה ליצור מוזיקה, לשחק ולשיר. אני רוצה לעשות משהו שלא יגרום למחלת העור להתפרץ".

למה זה קורה?

פסוריאזיס היא מחלת עור תורשתית המופיעה בכ-2% מהאוכלוסייה. היא פוגעת באנשים בכל הגילאים ופורצת בעיקר בסביבות גילאי 20-30 או 50-60. המחלה מתבטאת ברבדים אדומים (פלאק) וקשקשת על פני העור. המחלה לעתים מלווה בגרד, כאבים ולרוב מפריעה לאיכות חייו של החולה, שכן היא גורמת לו למגבלות רבות. יש הנמנעים מלבישת בגדים חשופים, אחרים מתקשים לישון ונמנעים מפעילויות חברתיות ופיזיות שונות.

לדברי הקוסמטיקאית הרפואית רותי אלפי, ישנם 2 סוגים של פסוריאזיס: יבש – הנראה כקליפות עוריות ורטוב – מפריש, לח ורגיש במיוחד. "יש מקרים שהפסוריאזיס מתפרץ כתוצאה מלחץ סביבתי או נפשי, לעיתים מתפרץ כתוצאה מנטילת תרופות, כשהגוף לא מעכל את החלבונים בצורה סדירה", טוענת אלפי, "פרמטרים נוספים העלולים לגרום להתפרצות הם תפקודי כבד ואורח חיים – כמו עישון, אלכוהול ומזון לא מאוזן".

על אף שפסוריאזיס אינה מחלה מדבקת, פעמים רבות מדווחים החולים, כי בשל מראה המחלה, אנשים מגלים רתיעה כלפיהם ונמנעים מללחוץ את ידיהם ולקיים מגע פיזי עימם. מגבלות אלה מתבטאות בעיקר אצל אלה אשר סובלים מפסוריאזיס באזורי גוף רגישים כגון: פנים וצוואר, קיפולי עור, כפות ידיים ורגליים, אברי מין ועכוזים.

"פסוריאזיס הינה מחלת עור שמקורה במערכת החיסון של כל הגוף וניתן לטפל או לפחות להקל עליה בדרכים שונות כמו זריקות, כדורים, הקרנות, תרופות שקובע הרופא לפי דרגת המחלה", מסבירה ד"ר קלרה קרבלניק מחברת הקוסמטיקה ד"ר קרבלניק, "הפסוריאזיס הינה מחלה כרונית עם עליות ומורדות - דווקא כשהמחלה פחות פעילה, אנשים מפסיקים את הטיפול ודווקא אז חשוב לטפל ולמרוח קרם גוף וקרם לחות כדי לרכך את העור ולשמור שהמים בשכבות העליונות של העור לא יתאדו".

פסוריאזיס: מחלה כרונית עם עליות ומורדות (צילום: thinkstock)
פסוריאזיס: מחלה כרונית עם עליות ומורדות (צילום: thinkstock)

אין מוצא

ועדיין, על פי מרבית הלוקים במחלה עימם שוחחנו לשם הכתבה, הקביעה הייתה נחרצת וחד משמעית: שאף אחד לא ימכור לכם לוקשים, אף מוצר לא באמת מצליח לפתור את העניין - ניתן רק להקל ולהרגיע את המצב. לצערנו, אין למחלה תרופה חד משמעית.

יש תכשירים שמקלים ומרגיעים ועדיפים לשימוש על פני תכשירים אחרים במקרים שבהם היא מתפרצת. האל-סבון מוצק של אוון עדיף לשימוש לחולי פסוריאזיס על פני הסבון המוצק של נקה 7. אבל באופן גורף, כמעט כל התכשירים שמוכרים בשוק כגון קרמים ושמפו למיניהם לא עוזרים כלל.

אז מה עושים?

"אני ועוד עשרות אנשים מטופלים על ידי סטרואידים בטיפות או במשחות רפואיות שגורמות לנגעים להיות פחות מגעילים אסתטית", אומרת מירב, חולת פסוריאזיס בדרגה 4, "לפני כ־10 שנה התפרצה אצלי מחלת הפסוריאזיס הקרקפתי .ניסיתי טיפולים שונים ומשונים, ועשרות קרמים ומשחות בשוק שנמכרות בפארמים השונים אך לשווא. כל חברה שמוציאה תכשיר חדש לשוק, שולחת לי לניסוי וכל המוצרים שנמכרים בשוק כגון קרמים ומשחות למיניהם לא עוזרים. חבל על הכסף הזרוק"

מניסיונה של מירב, חולי פסוריאזיס חייבים טיפול רפואי עקבי על ידי טיפות ומשחות סטרואידיות וזאת על מנת להקל על הנגעים. "אני מטופלת על ידי טיפות סטרואידים ומידי כמה חודשים מתאשפזת בבית חולים הדסה לצורך טיפולי פוטותרפיה להקלה על הנגעים בקרקפת.

"אצלי זה התחיל כקילוף קטן באזור הגב התחתון. רופא העור שלח אותי לעשות ביופסיה ומיד גילו שמדובר בפסוריאזיס", מספר צ', קיבוצניק בן 73 מדרום הארץ שסובל ממחלת הפסוריאזיס כבר למעלה מ-40 שנה. "הופתעתי מאוד כי אף אחד מבני משפחתי לא סבל מזה בעבר".

צ' גילה שהטיפולים הפוטותרפים הם אלו שעזרו לו יותר מהכל. "אבל מאחר ומדובר במחלה כרונית, כעבור חצי שנה עם סיום ההקרנות, הסימפטומים חזרו", הוא מספר. עם התקדמות הגיל, מצב הפסוריאזיס אצל צ' החמיר וכיום הוא נאלץ להתאשפז אחת לכמה זמן במחלקת העור של סורוקה כדי לעבור מה שנקרא טיפול ב"חסימות".

10 ימים בים המלח בחודשי הקיץ משיגים תוצאות טיפוליות טובות (צילום: lowshot.com)
10 ימים בים המלח בחודשי הקיץ משיגים תוצאות טיפוליות טובות (צילום: lowshot.com)

איזה טיפולים קיימים?

כאמור, קיימות מספר שיטות טיפול, חלקן טבעיות וחלקן אגרסיביות יותר, אולם הן אינן מרפאות אלא רק תורמות להפוגה של המחלה:

• טיפול מקומי על ידי מריחת מגוון של משחות שמטרתן להסיר את הקשקשים מהרבדים ולרכך אותם, ולטפל בנגעים הדלקתיים שעל העור – מתאים לפסוריאזיס בדרגה 1

• טיפולי פוטותרפיה על ידי חשיפת העור לקרניים על סגוליות הפועלות במנגנונים שונים להפחתת הדלקת ולהסדרת קצב חלוקת תאי האפידרמיס – מתאים לפסוריאזיס בדרגה 4

• טיפול תרופתי סיסטמי - ניתן כטיפול בודד או טיפול משולב עם הקרנות, משחות ועוד. מתאים לפסוריאזיס בדרגה 4

• טיפול אקלימי בים המלח - אחת מהדרכים הידועות והבטוחות ביותר להתמודד עם הסיטואציה, ותודה לאל שאנחנו גרים בישראל, היא לרדת ולספוג קצת שמש בים המלח. שהייה של 10 ימים עד שבועיים בחודשי האביב והקיץ, תוך חשיפה מבוקרת לשמש ורחצה בים המלח משיגה תוצאות טיפול טובות.

• טיפול ביולוגי אשר ניתן במקרים בהם טיפולים אחרים לא הועילו. התרופות הביולוגיות פותחו בעשור האחרון והן פועלות באמצעות חלבונים כנגד פעילות של תאים במערכת החיסונית שאחראים על התפתחות המחלה בעור.