קמטי הבעה, קמטים עמוקים, לכולם יש אותם או יהיו בקרוב, ואיזה כיף שיש לזה פתרון. כיום כל אחת יכולה להיראות הרבה יותר צעירה מכפי גילה בעזרת כמה שיפוצים פשוטים שלא דורשים שולחן ניתוחים או תהליך ארוך. התוצאות מיידיות, מספקות, וארוכות טווח יחסית (חצי שנה-שנה). שוק ההזרקות החדש יחסית בארץ גדל בקצב מטורף, והלקוחה הפוטנציאלית נשארת עם הרבה סימני שאלה - אצל מי להזריק, איזה חומר להזריק, כמה זה עולה, והאם זה בטוח? בואו נעשה קצת סדר.

בוטוקס

בוטוקס הוא רעלן קטלני בפוטנציאל, שמופרש על ידי בקטריה (אותה בקטריה שגורמת למוות במקרים של קופסאות שימורים מקולקלות). בשנות ה-50 הוא בודד וזוקק לחומר לשיתוק שרירים, ובשנות השמונים התחילו להשתמש בו להתוויות קליניות. לקראת אמצע שנות התשעים הטיפול בבוטוקס הפך להיות רווח מאד. הבוטוקס נועד לאיזורי המצח והעיניים שבהם הקמטים נגרמים עקב פעילות שרירית - כאשר משתקים את השריר בחלקו או במלואו השריר מתרפה ונפתח, וככה הוא גם מותח את העור שעליו.

בנוסף, מכיוון שהיכולת שלנו להמשיך ולכווץ את השריר פוחתת בהדרגה, במיוחד אם חוזרים על הטיפול כל כמה חודשים, המשך היווצרותם של קמטים אלה פוחת בצורה דרסטית. ההזרקה צריכה להיות מדויקת הן מבחינת מיקום והן מבחינת הכמות. האזהרה החמורה שלא ללכת להזריק אצל רופאי שיניים אינה מבוססת, כי ישנם רופאי שיניים שידועים כמזריקים מוכשרים ביותר, ומצד שני פלסטיקאים שעשו טעויות.

תופעות לוואי: ראיה כפולה או שיתוק חלקי בשרירי הפנים הן תופעות לוואי נדירות, והן נובעות ממספר סיבות:

1. הזרקה באיזור לא נכון

2. הזרקה של כמות לא נכונה

3. דיפוזיה של החומר אל שריר שכן (נדיר מאד) או דילול גדול מדי במים של הבוטוקס (בוטוקס מגיע באבקה מיובשת ומדללים אותו עם מים סטריליים. כדי לחסוך בחומר. רוב הרופאים לא עושים את זה, אבל גם בפרוצדורות אחרות יש תמיד כאלה שמנסים למצוא קיצורי דרך. צריך להכיר ולסמוך על כל רופא שהולכים אליו, מכל סיבה, ובמקרה של הזרקת בוטוקס הכלל לא שונה.

חומצה היאלורונית

חומרי מילוי שונים נמצאים בשימוש כבר מעל מאה שנה. הזרקות שומן עצמי וגם של שמנים שונים כמו פראפין (בתחילת המאה העשרים), סיליקון נוזלי (מ-1950), חומרים מבוססי פלסטיק (פרספקס מושרה בתוך ג'ל). חומרים כמו פראפין ושמנים אחרים גרמו לתופעות של דחיית השתל כגוף זר, עיוותים שונים ומשונים, ואחריהם נחשבו מוצרים מבוססי פלסטיק כמו ARTECOLL וביואלקמיד לבשורה הבאה. עד שגם הם גרמו לתופעות לוואי רציניות והשימוש בהן פסק. מלבד סיליקון רפואי בדרגת ניקיון גבוהה מאוד שעדיין מצוי בשימוש אצל חלק מרופאים, חלקם האחר טוען שהחומר אינו בטיחותי מספיק.

השימוש בחומצה היאלורונית החל כי הרפואה הפלסטית חיפשה חומר שכבר מצוי אצלנו בגוף וניתן לייצר אותו במעבדה ללא חשש מדחייה. חומצה היאלורונית היא חומר טבעי שהגוף שלנו מכיר היטב, וכבר 15 שנה ועשרות מליוני בני אדם מטופלים בו ללא תופעות לוואי משמעותיות. גם הבדיקות והרישוי של החומרים הללו החמירו - מוצרים על בסיס קולגן (זידרם, אוולנס), שלא הצדיקו את עצמם מבחינה בטיחותית, המחיר והתוצאות, כמעט ולא נמצאים בשימוש כיום. חומצה היאלורונית הפכה להיות "סטנדרט הזהב" במילוי קמטים, וישנן אף גישות שדוגלות במילוי והחזרת הנפח ומראה צעיר, לפנים מתבגרות במקום טשטוש קמטים.

חובבת טיפולים בחומצה היאלורונית. ג'ניפר לופז (צילום: gettyimages)
חובבת טיפולים בחומצה היאלורונית. ג'ניפר לופז (צילום: gettyimages)

עוד כתבות יופי וטיפוח שאולי יעניינו אותך:

איך זה עובד?

חומצה היאלורונית היא מולקולת רב סוכר שייחודה הוא יכולת ספיחה של פי אלף ממשקלה במים, כמו ספוג קטן שנכנס לעור וסופח מים מתוך הגוף, וכך מייצר ושומר על הנפח. ככל שאנחנו מתבגרים הגוף שלנו מאבד את המרכיבים הדרושים כדי לשמור על מבנהו, והנפח מדלדל בהדרגה. המרכיבים האלו הם בין היתר חומצה הילארונית ושומן תת עורי. חומצה הילארונית שהוזרקה לתוך העור יכולה להחזיר נפח ולמלא קמטים שנוצרו עקב חוסר ברקמה או צניחה של העור.

החומר מיוצר במעבדה תחת תנאים סטריליים ביותר, ומחזיק מעמד חצי שנה עד שנה, תלוי בחומר, ובחילוף החומרים של המטופל ובאורח חייו - עישון, ספורט וחום, מפרקים את החומצה מהר יותר. לעיתים נדירות יכולה להיווצר תגובה אלרגית לחומר המוזרק כי הוא לא מאה אחוז טבעי, ומופק מחיידקים. הסיכוי לתגובה אלרגית הוא של חלקיק אחוז ובכל מקרה התופעה תיעלם מעצמה עם הזמן, כי החומר הוא טבעי ונספג. במקרים קיצוניים אפשר להמיס את החומר בתהליך שלוקח כמה דקות, ולחזור למצב הקודם.

הזרקה: החוקים

היום מבינים שהזרקה לאיזור אחד משפיעה גם על עומקם וצורתם של קמטים אחרים, למשל עיצוב ומילוי איזור הלחיים מותח את הקמטים מצידי האף והפה אבל יגרום לשקעים מתחת לעיניים. כדי להשיג תוצאה הרמונית כדאי להסתכל על הפנים כמכלול אחד שלם ודינאמי.

ההזרקה מתבצעת ישירות לשכבות העור, לאיזור שאותו רוצים למלא, אבל יש המשתמשים גם בקנולה, צינורית דקיקה וגמישה שמאפשרת לכסות שטחים נרחבים יותר בכניסה אחת. הדקירה לא כואבת במיוחד, אבל יש אנשים שכניסת החומר (תלוי בדרגת הסמיכות) מכאיבה להם. במקרים כאלה אפשר למהול אותו בלידוקאין, ומי שאינו רגיש לחומרי הרדמה יכול לבקש אלחוש כלשהו.

הזרקה: מיקומים

קמטי זעף בין הגבות, מילוי שקעים ברקות, הרמה של צידי הגבות (הזרקה מתחת לגבה מרימה אותה מעט), מתחת לעיניים, בצידי העיניים (אפשר גם למלא שקעי עיניים או את תעלת הדמעות), עיצוב האף (אפשר לתקן ניתוחים פלסטיים שלא הצליחו), מילוי ועיצוב הלחיים, הרמת עצמות לחיים, מילוי הקמטים בצידי האף עד השפתיים, קמטי מריונטה בשתי זויות הפה כלפי הסנטר, שפתיים - מילוי שפתיים, (היתרון של חומצה הילארונית במילוי שפתיים הוא שלעומת סיליקון שהוא בלתי הפיך, כאן ניתן להתחרט), קמטוטים מעל השפה ומסביב לפה, הדגשה ושיפור של קו הלסת, עיצוב סנטר נסוג או שקוע. בתחום האיזוטריה אפשר למצוא את תנוך האוזן, גב הידיים, צוואר, מחשוף ועוד.

עושה בוטוקס פעם בשנה. סיימון קאוול (צילום: gettyimages)
עושה בוטוקס פעם בשנה. סיימון קאוול (צילום: gettyimages)

אישורים ורשיונות

יש המון יצרנים של חומצות הילארוניות - מעל 150 חברות בעולם שמייצרות, או קונות ממישהו אחר ואורזות ונותנות לה שם משלהן. לפני טיפול חייבים לוודא שהחומר המוזרק קיבל את האישורים של משרד הבריאות של ארץ הייצור או בישראל. בררו מה שם החומר, בקשו לראות את האריזה, ובררו את זהותו. הנטיה של מטופלים היא לא לשאול מה מזריקים להם, וזו טעות- לפני כמה זמן שווק בארץ חיקוי לרסטילן, שאנשים הוזרקו בו. לחומר הספציפי לא היה אישור ממשרד הבריאות וכשמדובר בפרוצדורה רפואית אף פעם לא כדאי לקחת סיכונים.

החברות שמוכרות בארץ מייצרת בדרך כלל מספר סוגים של חומצות הילארוניות, בעלות דרגת סמיכות שונה, שכל אחת מהן מיועד למטרה ומיקום אחרים בפנים. יש כאלה שמיועדות לקמטים עדינים יותר, יש כאלה שמיועדות להוספת נפח גדול ויש כאלה שמיועדות לשיפור מרקם פני העור.

אחרי שוידאתם את שם החומר המוזרק, בקשו לראות את האריזה הסגורה - אם אתם קונים מזרק בכמות של 1CC הוא צריך להיפתח בנוכחותם, ולהינתן לכם הביתה במידה ולא השתמשתם בכולו.

מעבר לאישור משרד הבריאות הישראלי, חפשו גם עוד אישור אחד- או של משרד הבריאות האירופאי, או של ה-FDA האמריקאי. אם לחומר מסוים יש רק אישור ישראלי ואירופאי, זה מספיק. גם המפעלים האירופאים הגדולים עומדים בתקני הבטיחות המחמירים ביותר, והאישור הישראלי מקיף ומחמיר גם הוא. חשוב לבדוק את עניין האישורים היטב, כי יכול להיות מצב שבו יש אישור לחומר אחד ממשפחת מוצרים בעלת אותו שם. עקב ההצלחה של המוצרים פרפקטה, רסטילן וטאוסיאל ישנם זיופים בסין של המוצרים הללו עד היום, לכן היצרנים החליטו לצייד כל קופסה של מוצר במדבקות תלת מימדיות המוכיחות את מקורו של המוצר. בקרוב נתחיל לראות מדבקות אלה על המוצרים, ועד אז- בדקו היטב.

החומרים המוכרים + מחירים

(המחירים נקבעים לפי כמויות ומזרקים- גודל מזרק סטנדרטי הוא 1 CC)

רסטילן:

חומצה היאלורונית ותיקה משבדיה. מוכרת מאד, בעלת תו תקן אמריקאי, אירופאי וישראלי. מציעה חמישה מוצרים שונים במשפחה המיועדים להתוויות ואיזורים שונים.

מחירים: בין 1200 ל-2500 שק למזרק.

אישורים: בעלת תו תקן ישראלי אירופאי ואמריקאי.

פרפקטה:

חומר צרפתי בין הותיקים בעולם אבל חדש יחסית בארץ. מיוצר בטכנולוגיה ייחודית שנקראת היבריד שגורם למוצר מצד אחד להחזיק יותר זמן מעמד ולתת נפח רב ומצד שני להיות בעל גמישות רבה מאד ולהיטמע בקלות ברקמה.

במשפחת המוצרים של פרפקטה ישנם חמישה מוצרים שנעים בין חידוש העור ומשיכת מים לרקמה, לבין חומרים סמיכים מאד המיועדים למילוי שפתיים, מילוי קמטוטים, ועיצוב ופיסול הפנים. היתרון היחסי של החומר הוא שבגלל הגמישות המובנית שלו, ניתן להזריק גם את החומרים הסמיכים במשפחה לקמטים שטחיים יחסית, ללא היווצרות של בליטות ונפיחויות.

מחירים: בין 1200 ל-2200 שקל למזרק, תלוי בסמיכות (יותר סמיך = יותר יקר),

אישורים: תו תקן ישראלי ואירופאי.

ג'ובידרם:

חומר אמריקאי, שהפטנט שלו נקנה מחברת קורניאל הצרפתית, בעל סמיכויות שונות לאיזורים שונים. היצרנית, אלרגן, היא גם היצרנית של בוטוקס ומוכרת את המוצר במחירים הגבוהים ביותר בשוק. למרות היותו מוצר מצויין ישנם רופאים רבים שאינם רואים הצדקה למחירים אלה ונמנעים מלקנות את המוצר. בנוסף למגוון המוצרים, יש ליצרן גם מוצר ייחודי לשפתיים.

מחירים: נעים בין 2000 ל 300- שקל למזרק של 0.8 מיל,

אישורים: תו תקן ישראלי, אירופאי ואמריקאי.

תיאוסיאל:

חומר שווייצרי ותיק בעל מגוון רחב של מוצרים, החל מעדין מאד עד לסמיך מאד שהמזרק שלו מכיל 3 CC. בנוסף, יש ליצרן גם מוצר ייחודי לשפתיים שנקרא KISS.

מחירים: בין 1200 ל-2000 שקל לכמות של מ"ל אחד

אישורים: תו תקן אירופאי וישראלי.

קיימים עוד חומרים (היאלסטייל, אסטליס) שיש להם אישורים מתאימים והם בטוחים לחלוטין אך נתח השוק שלהם קטן משמעותית. בכל מקרה, גם עם חומרים מוכרים ומאושרים יש להיזהר, כי בארץ אין חוק שמגביל את רכישתם. כל אחד עם רשיון של משרד הבריאות ואישור להזריק חומרים לגוף יכול לקנות חומר ולהתחיל להזריק, גם אם אין לו ידע אנטומי והבנה באסתטיקה של הפנים. לכן רצוי לבחור ברופא מומלץ שראינו עבודות שלו, או למקום מוכר, ולבקש לראות תוצאות- ולא רק בתמונות, אלא פיזית.

בנוסף, תמיד רצוי ללכת לרופא עסוק ולחכות כמה שבועות לתור ולא ללכת בפרץ של ספונטאניות לרופא שעושה הזרקה אחת לשנה. בדיוק כמו מסעדה ריקה, אם הרופא לא עסוק, כנראה שיש לזה סיבה טובה.

סייעו בהכנת הכתבה:

דוקטור סילביו אוסלנדר מנהל הרפואי של מרכזי רונית רפאל מדע היופי; ד"ר להבית אקרמן, מומחית ברפואת עור

אתר לבירור רשיונות:

http://www.old.health.gov.il/amarapp/SearchAmarNew.aspx