בתור בן אדם של חורף, שכיבה על הגב כמו חיפושית הפוכה וטיגון עצמי לדעת באמצעות שמן אף פעם לא היו אחד מתחביביי. אבל אי אפשר להגיד את זה על שאר האנשים שאני מכירה. מלבד כמה ערפדים קולגות, כל מי שאני מכירה הולך לים לפחות אחת לשבוע בקיץ, כל קיץ, ואף אחד מהם לא מורח קרם הגנה מעבר לפעם האחת הזאת, שמתרחשת אחרי חצי שעה על החוף. בואו לא נדבר בכלל על חידוש ההגנה אחרי שעה, או חלילה על מריחת קרם הגנה באופן יומיומי, סתם ככה, כשיוצאים מהבית.

למעשה, האנשים היחידים שאני מכירה שמפחדים מהשמש הם אנשים מעל גיל חמישים, שתוצאות נזקי השמש כבר ניכרות לעין על פניהם וגופם. תאמינו לי, הם מלאי חרטה.

האם השמש מזיקה לנו?

ישראל היא המדינה השנייה ברשימת המדינות בעולם המערבי אחרי אוסטרליה, ולא ברשימת הקבלה של אות יוקרה כלשהו, אלא ברשימה של הסרטן. המספרים של חולי המלנומה שילשו את עצמם בשנים האחרונות, ובינינו, המיתוס הזה, שאומר שאם לא נהיה חצי שעה ביום בשמש כל יום כנראה נמות ממחסור בוויטמין D הוא פשוט קשקוש. הפער בין הנזקים שהחשיפה לשמש גורמת לנו לבין התועלת הוא עצום (לטובת הנזקים) מה גם שממש פשוט לצרוך את הוויטמין הזה בטיפות, כמו כל תוסף מזון אחר.

תראו את האימהות שלנו, שעל הרגלי הים שלהן משנות השמונים כולנו שמענו. עכשיו, 20 שנה אחרי, הן מפתחות "כתמי גיל" ופיגמנטציה (שזה בדיוק אותו הדבר, אגב - כולם נזקי שמש, במיוחד בשילוב עם שינויים הורמונליים או סוגים מסויימים של אנטיביוטיקה, שהופכים את הריאקציה לחמורה פי כמה) בכל מיני אזורים בגוף, כולל על הפנים. אלה כתמים שאי אפשר להיפטר מהם אלא אם כן נוקטים בתהליכי קילוף אגרסיביים.

כולנו מכירים את סימני הזדקנות העור המוקדמים שהם הרעה החולה העיקרית של נזקי שמש, ועדיין, כל מה שאנחנו טורחים לעשות זה לעשות טובה ולמרוח על עצמנו משהו עם SPF כשאנחנו יוצאים לטיול במדבר. אז עם כל הכבוד לוויטמין D, הגיע הזמן להחכים.

כשהעור מבוגר יותר מכם

80% מהזדקנות העור נגרמת בגלל נזקי שמש. כן, מה ששמעתם. רק 20% מהזדקנות העור קשורה לגיל. תיאורטית, אישה בת 100 שלא יצאה לשמש, תתהדר בעור של בת חמישים, בעוד בת חמישים שטוגנה בים ובשאר הזמן פשוט לא שמה קרם הגנה, תיראה כמו בת מאה, וכל זה בגלל שאז אף אחד לא דיבר על UVA ו-UVB.

מה ההבדל בין UVA ל-UVB? אלו הם כמובן רק שני סוגי קרינה מיני רבים, אבל השאר הם או בלתי מזיקים או שלא מגיעים לכדור הארץ, למזלנו. כמובן שקיים הסיכוי שקיימת עוד קרינה מאד מסוכנת שעדיין לא גילו, אבל בואו נהיה אופטימיים.

UVA היא קרינה שאורך הגל שלה חלש יחסית, אבל הינה בעלת יכולת חדירה עמוקה, ישר לתוך השכבות העמוקות של העור - הדרמיס. היא זו שאחראית על הרס התא, ועל שבירת המבנה המולקולרי של הקולגן והאלסטין, שאחראים על גמישותו ומוצקותו של העור. הקרינה הזו אחראית להזדקנות המוקדמת של העור.

UVB, לעומת זאת, הינה קרינה בעלת עוצמה חזקה, אבל בעלת יכולת חדירה פחות עמוקה. היא מגיעה רק עד לאפידרמיס - היא זו שגורמת לכוויות שמש ולאדמומית, ולשינויים בהפרשת המלנין.

כמה SPF צריך לשים?

SPF זה Sun Protection Factor, ויש לו רמות שונות שמיוצגות על ידי מספרים שונים. בשנים האחרונות, עם עליית המודעות להגנה מהשמש, המספרים הלכו ועלו, וכל חברות הקוסמטיקה התחילו לשים SPF בכל קרם פנים, מייק אפ ומוצר טיפוח מזדמן. אז איך תדעו אם רמת ה-SPF מספיקה לכם?

חישוב פשוט: כל אדם יודע בערך כמה זמן לוקח לו להאדים בשמש ישירה ללא קרם הגנה, נכון? נגיד שההורים שלך הם רק חצי פולנים, והאדמומית מגיעה אחרי חצי שעה - לוקחים את מספר ה-SPF, ומכפילים אחד בשני. למשל, חצי שעה כפול 15 - שווה שבע וחצי שעות של הגנה. חצי שעה כפול 50 SPF - שווה 25 שעות של הגנה מהשמש. זה הכל.

האם זה מדויק? בוודאי שלא. המספר הזה מבטיח הגנה לתקופת הזמן הספציפית הזאת רק במידה והמריחה היא בכמות של שני מיליגרם פר סנטימטר מרובע. אבל מי מורח כל כך הרבה? אף אחד. מחקרים מראים שאנחנו מורחים בממוצע רק רבע מזה. אז קחו את החישוב המפואר הזה ותחלקו אותו לארבע - לוקח לכם חצי שעה להאדים בשמש? עם SPF 15 יש לכם שבע וחצי שעות חלקי ארבע - כלומר, קצת פחות משעתיים עד שצריך לחדש את המריחה. אם מרחתם SPF 50 תקבלו שש שעות ורבע במקום 25 שעות. כמובן שחייבים לקחת בחשבון פקטורים כגון רמת הזעה, ניגוב הפנים, מגע עם מים, או התגלגלות על כר דשא להנאתכם.

ועכשיו בואו נשבור כמה מיתוסים:

יש שעות בהן השמש לא מסוכנת

לא נכון. הסברה שלפני עשר בבוקר ואחרי ארבע אחה"צ מותר להיות בים ללא הגנה היא מיתוס. השמש מסוכנת בכל שעה - כל עוד בהיר בחוץ. שימו קרם הגנה, ולא רק על הפנים, גם על האוזניים, הידיים וכל פיסת עור חשופה.

זו לא פיגמנטציה, אלה כתמי גיל

לא נכון. זה אותו הדבר בדיוק. לעור בהיר ורגיש, במיחד בתוספת שינויים הורמונליים (גיל ההתבגרות, הריון, גיל המעבר, מחזור חודשי) או שימוש בתרופות וסוגי אנטיביוטיקה שונים, יהיו כתמי פיגמנטציה, נזקי שמש לכל דבר, שהקשר היחיד שלהם עם הגיל הוא שככל שיותר זמן עובר הבעיה עמוקה יותר וקשה יותר לטיפול.

קרינה לא חודרת זכוכית

לא נכון. קרינה מסוג UVA חודרת שמשות מכוניות, והיא הקרינה שמזקינה את העור. יעידו על כך כל הרופאים הפלסטיים - עיקר נזקי ההזדקנות, ולפיכך עיקר צריכת חומרי המילוי והחלקת הקמטים מתרכזים בצד שמאל של פני המטופלות - הצד שקרוב יותר לשמשה בזמן נהיגה.

זה בריא לתינוק להיות קצת בשמש

לא נכון. עד גיל שנתיים רצוי שהילד לא יהיה בכלל בשמש ישירה. לאחר מכן, הקפידו למרוח אותו, את כל כולו, בתכשיר הגנה לעור רגיש מאד. תמיד. הרבה מנזקי השמש מתרחשים עוד לפני גיל חמש.

עננים מסננים קרינה

לא נכון. צריך למרוח קרם הגנה גם בימי חורף בהירים, במיוחד בארצות חמות, על כל פיסת עור שאין עליה בד. אפילו בדים מסוימים לא ממש מסננים קרינה.

"ישבתי מתחת לשמשייה, זה בסדר"

לא נכון. 40% מהקרינה חוזרת אלינו באמצעות עצמים בסביבה - חול, רצפה ומים. בפעם הבאה שאתם בים תחשבו על זה - גם אם אתם מתחת לשמשייה, כמעט חצי מכמות הקרינה עדיין מגיעה אליכם.

כהי עור לא צריכים קרם הגנה

לא נכון. אמנם הם פחות רגישים לשמש מאחר והם מאדימים הרבה יותר לאט, אבל גם הם יכולים לחלות בסרטן עור, במיוחד באיזורים שבהם הם בהירים יותר, כמו בכפות הידיים והרגליים, בתחתית הזרועות, בפנים הירכיים וכו'.

"הקרם הזה עמיד במים"

לא נכון. זו לא חליפת פלסטיק - זה קרם. אמנם ישנם קרמים שיש בהם חומרים פעילים שהופכים אותם לעמידים יותר מאחרים, אבל אף קרם לא עמיד למים. הוא יורד יופי במים, ודאי וודאי אם הזעתם או התגלגלתם בחול. למעשה, משרד הבריאות החליט לאסור מעתה והלאה על הכיתוב "עמיד למים" על מוצרי הגנה מהשמש.

הקרינה של המחשב מסוכנת

לא נכון. אמנם המחשב פולט קרינה אבל בכמויות כל כך נמוכות שאין להן השפעה. לעומת זאת, לא רצוי לעמוד כל היום מול המיקרוגל הדולק.

הפחדתי אתכם? יופי. זו בדיוק היתה הכוונה. עכשיו בואו נהיה קונסטרוקטיביים. זה די פשוט, למען האמת. כל מה שצריך לעשות זה להמעיט לשהות בשמש, ותמיד למרוח גרם הגנה, גם על הגוף וגם על הפנים, במספר מינימלי של 15 SPF.

איך בוחרים קרם הגנה?

1. בודקים שהוא שייך לבית טוב, חברה גדולה עם משאבים, שיכולה להרשות לעצמה מחקרים מדעיים נרחבים ומעמיקים.

2. דעו מה הצרכים של העור שלכם ומרחו SPF בהתאם.

3. שימו לב שכתוב על הקרם גם UVA, גם UVB וגם SPF. אם אינכם מוצאים את הפירוט הנ"ל, חפשו את הביטוי: "רחב טווח", שאומר שקיימת בקרם הגנה מפני שני סוגי הקרינה. גם אם כתוב על הקרם רק SPF ו-UVA, התכשיר נחשב רחב טווח, כי בתוך ה-SPF כבר קיימת הגנה מקרני UVB.

4. ללא מרכיבי חומרי ריח (אם יש לכם עור רגיש).

5. ללא פראבנים.

6. נבחן דרמטולוגית לעור רגיש.

שגרת טיפוח מומלצת

פנים:

בבוקר, אחרי הסרום ולפני קרם היום, מרחו שכבה של קרם הגנה. חכו חצי שעה עד לספיגתו, ועליו מרחו את שאר הדברים. מייק אפ עם הגנה מהשמש זה טוב, אבל לא מספיק בפני עצמו מאחר ותכשיר שקיימים בו עוד מרכיבים מאחר והוא אינו מיועד ספציפית להגנה מהשמש, מה שמוריד מיעילותו. תמיד אפשר למרוח מייק אפ מעל קרם ההגנה, כך יהיה יותר קל לחדש אותו כעבור מכמה שעות. אם אינך מתאפרת, קחי איתך את הקרם, שטפי פנים בעבודה, וחדשי את המריחה חצי שעה לפני ארוחת הצהריים.

גוף:

בקיץ מרחו את קרם הגנה על כל הגוף, כולל כפות הרגליים והידיים, האוזניים, העפעפיים וכמובן גם השפתיים. ישנם תכשירים מיוחדים לאיזורים עדינים המיועדים ספציפית להגנה מהשמש. בחורף, פשוט מרחו קרם הגנה עם פקטור הגנה נמוך יותר. ובקיצור, אל תצאו מהבית בלי, אפילו לטיול עם הכלב.

  • בכתבה הבאה: מבחן דרכים למגוון מוצרי הגנה מהשמש
  • ייעוץ מקצועי: דוקטור שמואל יורב, מומחה לעור ודרמטולוגיה אסתתטית (באדיבות "לה רוש פוזה")