האף הוא איבר מרכזי בפנים, וצורתו מקנה אופי מסוים למראה שלך. כל שינוי בו הוא משמעותי ונראה לעין, ומתבטא באופן ברור ודומיננטי בפרופורציות ובהרמוניה של הפנים. ניתוחי אף הם מן השכיחים ביותר מבין הניתוחים הפלסטיים, בטח כיום, כשהמודעות למראה החיצוני נמצאת במגמת עלייה והצורך להיראות יפים ומושכים הוא מנת חלקם של צעירים ומבוגרים כאחד.

לפני שאתם רצים ונשכבים על שולחן הניתוחים, יש כמה דברים שכדאי לדעת. לכן תחקרנו את ד"ר אורי שולמן, מומחה לכירורגיה פלסטית ואסתטית:

לבחור את המנתח הנכון

  • תעודות: הרופאים המורשים לבצע ניתוח אף הם כירורגים פלסטיים ורופאי אף אוזן גרון. יש להקפיד שהמנתח הינו מומחה עם תעודות מתאימות מטעם ההסתדרות הרפואית, למשל, מנתחים פלסטיים הינן חברים באיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית. שאלו את המנתח לגבי התמחותו ובקשו לראות תעודת מומחה. לא נעים? תתגברו, אחרת אי הנעימות יכולה לגדול שבעתיים.

  • המלצות: שמם של רופאים טובים נישא מפה לאוזן, וכן שמועות על רופאים פחות מוצלחים. דברו עם חברים, עם משפחה, מכרים, ובדקו את הרופא באינטרנט. אם יש משהו שחשוב לדעת, סביר להניח שתמצאו אותו מיד בעדויות של מטופלים לשעבר.

  • פגישת ייעוץ: פגישה זו מתנהלת במרפאתו של הרופא המנתח והיא חשובה ביותר, הן למטופל/ת והן לרופא וקובעת את המשך הטיפול. הפגישה כוללת היכרות, מידע על ההיסטוריה הרפואית, בדיקת האף, הערכת מבנה האף כולל חלל האף והסבר מפורט על כל הקשור לניתוח אף, כולל הכנה לקראת הניתוח, מהלך הניתוח, החלמה, וסיבוכים אפשריים.

  • כימיה: כמו בכל אינטראקציה, גם עם הרופא שלכם צריכה להיות לכם כימיה, כי מדובר במערכת יחסים לכל דבר ועניין, והרופא ששלכם הוא מישהו שצריך להיות אתכם בקשר לפני, במהלך ואחרי הניתוח. כמו שאתם לא קונים במכולת שבה לא תרגישו שמתייחסים אליכם כראוי, כך אל תלכו לרופא שאיתו אתם מרגישים לא נוח מסיבה כלשהי.

משופצת. ג'ניפר אניסטון (צילום: gettyimages)
משופצת. ג'ניפר אניסטון (צילום: gettyimages)

להגיע מוכנים

צפו בצילומים של מטופלים לפני ואחרי ניתוח, הכינו רשימת שאלות, והגיעו לפגישת הייעוץ מוכנים. במהלך שיחת הייעוץ דאגו לקבל את מלוא האינפורמציה מהמנתח, ושכל השאלות שלכם יקבלו מענה מלא.

תיאום ציפיות מסודר ימנע אכזבה עתידית, לכן חשוב להיות מפוקסים על הבעיה ועל התוצאה הרצויה. שאלו את עצמכם מה הבעיה האסתטית המטרידה אתכם ונסו להגדיר אותה במילים ברורות. יש המגיעים לייעוץ עם צילום פנים של דוגמנית או זמרת עם אף שכמותו היו רוצים. ככל שההגדרה תהיה ברורה יותר, כך התוצאה תהיה קרובה יותר לפנטזיה שלכם.

למי מתאים הניתוח?

הניתוח מתאים לכל מי שמעוניין לשפר את מראה האף מבחינה אסתטית, וכמובן שישנם מקרים בהם הניתוח מתבצע כדי לתקן עיוות שנוצר כתוצאה מפציעה שגרמה לשינוי צורה, ומקרים בהם הניתוח נדרש עקב בעיות בריאותיות הקשורות למעבר האוויר בו. הניתוח ניתן לביצוע בכל גיל החל מגיל 16 שנה בקרב נערות והחל מגיל 17 שנה בקרב נערים, כי זהו הגיל בו מסתיימת התפתחות האף מבחינה מבנית.

מהלך הניתוח

לניתוחי אף יש שתי שיטות שונות - השיטה הסגורה והשיטה הפתוחה.

  • השיטה הסגורה דורשת מיומנות, ניסיון רב וחושים מפותחים, מאחר ובשיטה הזו לא רואים את תוך האף בצורה ברורה. זו אחת הסיבות בגללן ניתוח אף הוא הניתוח הכי קשה בפלסטיקה. בשיטה הסגורה הצלקות ממוקמות בתוך האף, כך שאין כל צלקת חיצונית אלא אם כן מבצעים הצרת נחיריים - במקרה הזה נותרות צלקות קטנות בבסיס הנחיריים.

  • השיטה הפתוחה נפוצה יותר היום כי ישנם פחות אנשים שמיונים בשיטה הסגורה- מיומנות בשיטה הסגורה מיוחסת בעיקר לרופאים מהדור הקודם ולאלה שלמדו מהם. השיטה הפתוחה היא פשוט הפשטה של עור האף על ידי חיתוך רוחבי באיזור שבין הנחיריים לבין השפה- מרימים את כל העור מהאף, כך שרואים את כל השלד, ואחרי הניתוח סוגרים חזרה את העור, לכן נשארת צלקת רוחבית קטנה שברוב המקרים היא בלתי נראית. בשתי השיטות ניתן להסיר את הגיבנת הבולטת, להצר קצה אף רחב, להרים קצה במידה הרצויה, להצר נחיריים ולהגדיל אזורים מסויימים בהתאם.

יום הניתוח

לפני הניתוח יבוצעו מראש בדיקות דם ובדיקות נוספות כפי הנדרש, כולל הערכה של מבנה האף ועובי העור, ייבדקו וייקבעו האפשרויות הקיימות מבחינת שיפור המראה עם התאמה לציפיות ולצרכים שלכם. לשלב הניתוח הגיעו רגועים, סגורים על עצמכם ואחרי צום מלא של שש שעות (כולל מסטיקים וסוכריות כדי למנוע פעולות מעיים והפרשות של מיצי עיכול). הניתוח מתבצע תחת הרדמה מקומית עם ערפול חושים או תחת הרדמה כללית, בהתאם למה שסוכם ונמשך כשעתיים.

סיבוכים ניתוחיים

בכל ניתוח ופרוצדורה רפואית, עלולים להיות סיבוכים ניתוחיים- גם בניתוח אף. שיעור הסיבוכים הוא אמנם נמוך אך חשוב להבין מהם, ולקבל הסבר מפורט וברור מהרופא המנתח, מראש. מבין הסיבוכים הניתוחיים ניתן למנות דימום, זיהום, אסימטריה, הפרעה תחושתית זמנית, הפרעה זמנית במעבר אויר בשל בצקת רקמות, פגיעה ברקמות עמוקות כולל שרירים, צינור הדמעות, או תוצאה קוסמטית בלתי מספקת.

בנוסף, הכינו עצמכם לאפשרות כי בכ-10% מהמקרים יהיה צורך בניתוח מתקן לאחר כשנה, כי אז הרקמות מגיעות להחלמה מלאה. כמו כן, בררו מראש אם התשלום כולל את הניתוח המתקן, ואם לא, מה מחירו. כל רופא מתנהל אחרת במקרה כזה, ישנם רופאים שיתקנו את האף במחיר של עלות חדר הניתוח בלבד, לכן הקפידו שהפרטים יהיו מוסכמים מראש.

התאוששות

התאוששות מניתוח אף היא פשוטה יחסית - התפרים נספגים ואין צורך בהסרתם, ולאחר הניתוח האף יהיה חבוש ומקובע עם סד גבס או פלסטיק למשך שבוע ימים. מעבר לכאבים קלים וצפויים, אי הנוחות העיקרית נגרמת עקב העובדה שאסור להרטיב אותו, מה שהופך את המקלחות למאתגרות משהו. בנוסף, עשויים להופיע שטפי דם ונפיחויות באזור האף וסביב העיניים. התופעות הללו שכיחות ונעלמות תוך 10-4 ימים.

אחרי הניתוח

בשבועות הראשונים התחושה באף קהה, וזה נורמלי, ויש גם שינויים קלים בחוש הריח, שגם הם חולפים מהר מאד. אפשר לחזור לפעילות שגרתית אחרי בין שבעה לעשרה ימים, אך עדיין לנוח כמה שיותר, אבל אם מתעקשים לצאת מהבית, עדיף להימנע לגמרי מחשיפה לשמש עד שיחלפו התופעות הללו, למשך כשישה שבועות. רצוי להימנע ממאכלים חמים מאד בשלושת הימים הראשונים לאחר הניתוח, ומפעילות גופנית מאומצת לתקופה של שלושה חודשים. השימוש במשקפיים מותר.

תוצאה סופית

לאחר הסרת הגבס האף יהיה קצת נפוח, ויש להתאזר בסבלנות - במהלך החודש הראשון האף כבר ייראה טוב, והמבנה החדש שלו יהיה נראה לעין. ניתוח אף הוא ניתוח לסבלניים - עד להחלמה המלאה ולהתייצבות האף על צורתו הסופית התהליך הוא ארוך, ויכול לקחת עד חצי שנה או אפילו שנה. מצד שני, זה לגמרי שווה את זה, כי בניגוד לשאר הניתוחים, ניתוח אף הוא בין היחידים שנשמרים לתמיד.