תרבות הקעקועים הפכה בעשורים האחרונים לפופולרית ביותר בחברה המודרנית. אם פעם קעקועי גוף היו משויכים לימאים, ילדים רעים ולשאר מסכנים שנפלטו מהחברה, היום המצב הוא הפוך. אחדים אמנם מסתפקים רק באיזה כוכב או אייקון אחר בגודל טיפה על גב כף היד, אבל אחרים ממשיכים לקעקע את כל גופם במעין התמכרות לכאב.

קעקועים הם כעת, באופן רשמי, אקססוריז. הם מתועדים על ידי בעליהם ברשתות החברתיות, ובעיקר במסגרת הפופולרית של האינסטגרם. מי שמכיר קצת ודאי נתקל בקאט וון די וחבריה המקוקעים והמקעקעים שמצלמים ללא הרף את גופם המצויר בשלל צבעים, צורות וגדלים וזוכים לאהדה אדירה המתורגמת לאלפי לייקים ותגובות על כל תמונה.

התופעה לא חמקה מעינייהם של מאיר אהרונסון, המנכ"ל והאוצר הראשי של מוזיאון רמת גן לאמנות ישראלית ושל יואב גלזנר, עיתונאי ואיש מדיה ותיק, אשר יחד יזמו את ARTATTOO 2013 - תערוכת קעקועים ייחודית שתיערך במוזיאון רמת גן. במוזיאון תוצג תערוכה מוזיאלית של 100 צילומי אינסטגרם נבחרים בנושא קעקועים בשיתוף קהילת האינסטגרם הישראלית #igersisrael. לרגל האירוע, יתארחו במוזיאון כמה מהמקעקעים הטובים בישראל, והם יקעקעו "בשידור חי" כמה מהמבקרים במוזיאון.

האם קעקועים הם אמנות? ממתי קעקועים מוצגים במוזיאון?

גלזנר: "הרעיון לקחת את אמנות הקעקוע מהשוליים למרכז העשייה ותשומת הלב הציבורית מאתגר ומרתק. כיום הקרקע בשלה לתת לאמנות הזו במה נרחבת יותר ממה שהיה מקובל עד עתה בארץ".

אהרונסון: "גם באמנות ישנו מושג הנקרא אמנות גוף. החל מתקופות קדומות בהיסטוריה היו מורחים את גופם בצבע כאקט של קישוט או בידול, ועד זמנים עכשוויים בהם הקעקועים פופולריים בקרב צעירים ומשמשים עבורם ערוץ לביטוי עצמי. תופעת הקעקועים שהייתה פעם מיוחסת רק למלחים בים, הופכת להיות חלק מטרנד תרבותי רחב יותר".

למה דווקא צילומי אינסטגרם?

גלזנר: "פלטפורמת האינסטגרם הפכה עבור רבים לכלי מרכזי לביטוי אישי-ויזואלי. החיבור בין הבעה אישית וגופנית בצורת קעקוע לאפשרות ביטוי אמנותית במרחב הדיגיטלי – הינו בעל עוצמה ייחודית".

איך עלה הרעיון לאירוע?

גלזנר: "ARTATTOO 2013 מתחבר לפריחתם של אירועים דומים בעולם, המראים שיש צמא גדול ליצירה הזו, ולשיח הבלתי-אמצעי והפיזי שנוצר בין האמנים למי שצורכים את אותה אמנות ומתעניינים בה. יש לנו הזדמנות נהדרת לשים את האמנות הזו במרכז, ולתת לה במה ראויה".

ומה יש למשתתפי התערוכה להגיד?

נועה גופר, שקעקעה פתית שלג על היד: "יש משהו בלעשות קעקוע. סוג של הרגשה טובה, בחרתי ציור שאני מאוד שלמה ורוצה שיהיה איתי תמיד, כי אני פשוט נורא אוהבת את הצורות הסימטריות של פתיתי השלג. יש לי גם אחד על הגב.

"קעקועים בשבילי זו אמנות, אני עוסקת בפרסום, במקצועי אני מעצבת גרפי במשרד פרסום, ובשונה מפרסום, לבטא אמנות על הגוף זה משהו שהוא מאוד יפה ומושך, במיוחד כשאתה מקעקע ציור מקורי שלך. זה סוג של הגדרה עצמית - משהו שיש רק לי ולאחרים אין. אני מאוד שמחה שהקעקוע יוצג במוזיאון. זה כבוד גדול בכלל שמוזיאון בחר לתת לנושא זה במה גדולה".

מעיין נבט, שקעקעה מצלמה על העורף: "אני צלמת. בקעקוע הזה ביקשתי להנציח את האהבה הנצחית שלי לצילום. אמנם הצגתי כבר בתערוכה בתור צלמת,

אבל זה שונה. כאן מרגש אותי מאד שאהבו אותו את הקעקוע שלי וראו לנכון להציג אותו בתערוכה"

"קעקועים הם אמנות בעיניי. מי שעושה קעקוע מביע לדעתי אישהו רגש, או אמירה פנימית. לפחות אצלי זה ככה, כל הקעקועים שלי מסמלים עבורי תקופה".

שרון ראובן,שקעקעה את דמותו של מוגלי רוכב על אריה ועליו שרשרת מגן דוד תלת מימדית ("מרכבה"): "הקעקוע הזה הוא חיבור של כמה מרכיבים. הכינוי שלי מאז ומתמיד הוא מוגלי ולכן דמותו. האריה מגיע מחלום שאמא שלי חלמה, וסמל המרכבה הוא ברכה וכוח. חיפשתי הרבה עד שמצאתי מישהו שיצייר לי בדיוק את הקעקוע שרציתי. אני מאד שמחה שהקעקוע המיוחד שלי יוצג בתערוכה. קעקועים בעיניי זה אמנות לשמה. אם היה לי אומץ, הייתי מקעקעת את כל הגוף".

  • ARTATTOO 2013 - מוזיאון רמת גן לאמנות ישראלית, 16-14 במרץ

עוד על קעקועים: