לא צריך להיות גאונות גדולות בכדי להבין שתסרוקות מסוימות יכולות לפגוע בשערכן. יותר מדי פנים והחלקות - והופ, השיער מתייבש, הייתן יותר מדי בשמש ובלי ששמתן לב הוא נשרף. עד היום, ידענו והמשכנו, העדפנו להעלים עין בתקווה שלנו זה לא יקרה, אך מחקר חדש של University of Texas Southwestern Medical Center חושף כעת נתונים שלא משאירים לנו הרבה ברירות. כן, כן, תסרוקות וטיפולי שיער מסוימים באמת עלולים לפגוע בשיער ובקרקפת, ואפילו לגרום להתקרחות.

ד"ר ג'וזפין קוואנטנילה-דייק, מובילת המחקר, אמרה בהודעה לעיתונות כי "משיכת השיער בקוקו או צמות הדוקים, עיצובו באמצעות רולים חמים, בייבי-ליס, מגהצים והחלקות למיניהן ושימוש בתכשירים כימיים על גבי השיער - יכולים כולם להוביל לנזק למבנה של השערה, כמו גם לנזק תרמי וכימי לעור הקרקפת". לפי המחקר, שימוש חוזר ויומיומי של נשים בתסרוקות ובתכשירי עיצוב מודרניים עלול לגרום להיחלשות ולשבר של השיער מהשורש. ברוב המקרים אפשר לשקם את הנזק, אך במקרים מסוימים אובדן השיער והנזק הכימי לקרקפת עלולים להיות בלתי הפיכים.

התסרוקת המסוכנת ביותר שאתן צריכות להימנע ממנה היא הקוקו האסוף בחוזקה - המכונה "תסרוקת מתיחת הפנים" או "קרוידון". הסיבה לשם קרוידון היא רובע קרוידון בלונדון ממנו מגיעה חובבת מושבעת של התסרוקת, הרי היא קייט מוס האגדתית שעם גנים מצויינים היא מצליחה להחזיק מעמד (די טוב, יש לציין) על אף שמעולם לא היתה חסידה של בריאות.

האישה שהתחילה את הטרנד. קייט מוס (צילום: gettyimages)
האישה שהתחילה את הטרנד. קייט מוס (צילום: gettyimages)

היתרונות שיש בתסרוקת מהסוג הזה מרובים: תחזוקה קלה במשך היום, אין צורך לחפוף, לייבש, לסדר את השיער. כל שיש לעשות הוא למתוח את השיער חזק מאוד כלפי מעלה, עם דגש על קווצות השיער הקדמיות. אפשר להוסיף תוספת שיער בצורת קוקו מלא ואפשר לאסוף לקוקו עגבנייה קטן עם או בלי ספוג להוספת נפח.

אבל התסרוקות האלו חביבות על נשים מעוד סיבה עיקרית, והיא שהעניקה לה את שמה המפתה "תסרוקת מתיחת הפנים" - פשוט בגלל שבזמן שמותחים את השיער כל כך חזק למעלה ולאחור, נמתח גם עור הפנים, ומקבלים מתיחת פנים על הדרך, בלי הסכין. וכשמציעים דיל כזה, לא ניקח?

בוודאי שכן, לכן לא רק קייט מוס, מכתיבת הטרנד, מקפידה על שימורו. ניקול קידמן, קייטי פרי, גווינת' פלטרו, גוון סטפאני, שרה ג'סיקה פארקר, ג'ניפר לופז ורבות נוספות - כולן אוספות את השיער בחוזקה וזוכות לפנים מתוחות. כאבי הראש שמתלווים לעתים לתסרוקת המתוחה הזאת הם חלק בלתי נפרד מהחבילה, ולמרות זאת נשים בכל רחבי העולם וגם בארץ אימצו לחיקן - או שמא לרקותיהן - את התסרוקות הללו.

קייטי פרי (צילום: gettyimages)
קייטי פרי (צילום: gettyimages)

אז איך מגנים על השיער?

לפי המחקר, למעט מקרים קשים, בדרך כלל מדובר בנזק הפיך ואפשר לשקם את הפגיעה בשיער וההתקרחות. ההמלצה המרכזית היא לנקוט ב-Hair Holidays - כלומר, "חופשות שיער", במהלכן יש לתת לשערות שלכן חופש מתסרוקות הדוקות ומטיפולים שונים ומשונים. ואלה ההמלצות שעלו מן המחקר:

  • להפחית את כמות הפעמים בשבוע בהן אתן אוספות את השיער. תנו לקרקפת ולשורשי השיער שלכן לנוח מדי פעם על ידי שחרור השיער.

  • למתן את השימוש בחומרים כימיים ובמכשירים מחממים כמו מגהצים ובייבי-ליסים למינהם כדי לתת לשיער זמן התחדשות.

  • לחפוף באופן קבוע את השיער והקרקפת באופן יסודי כדי למנוע הצטברות שומן ולכלוך שמפריעים לצמיחה תקינה של השערה.

  • לעקוב אחרי נשירת השיער: אם יש נשירה של מעל 100 שערות ביום, כדאי לגשת לייעוץ אצל רופא.

ג'סיקה אלבה (צילום: gettyimages)
ג'סיקה אלבה (צילום: gettyimages)

לסיכום, זה הזמן שבו צריך להקשיב לדוקטור ולא לכוכבות. יש כל כך הרבה סיבות לכך שהשיער שלנו יבש, שבור, עייף ואפילו נושר - נתונים גנטיים, תזונה לקויה, תקופות לחץ, שינויים הורמונליים בגוף, תנאי מזג האוויר, עונות מעבר, צביעת השיער ועוד ועוד, אז למה להערים עליו עוד קשיים? פשוט תנו לשיער שלכן לנוח.