רובנו נגיע, עוד בצעירותנו ובמלוא אוננו, לאטרקציות תיירותיות רבות – נבקר בניו יורק, נקפוץ לסופ"ש בלונדון, נחזור לברלין לפסטיבל מוזיקה נוסף או נרחיק עד לדרום אמריקה כדי להשתחרר סופית מצה"ל. הישראלי תאב הנסיעות מכיר היטב את אירופה, מבקר בתדירות גבוהה ביבשת אמריקה על כל שלוחותיה, ומתכנן את נסיעתו לאוסטרליה כבר מגיל 21. אך יש אטרקציות רבות שנחנו מפספסים לעתים, ובאופן מובן: מדובר בפסטיבלי האורות השונים בעולם, שאינם מתקיימים בדרך כלל בבירות, אך עדיין מצליחים למשוך אליהם תיירות פנים במליונים. מאיסלנד ועד קליפורניה, לפניכם האטרקציות המוארות השוות בתבל.

1. פסטיבל האורות בבלקפול, אנגליה

כמו כל דבר באנגליה, גם פסטיבל האורות השנתי של בלקפול (Blackpool Illuminations) הוא מסורת מכובדת ורבת שנים. הפסטיבל הראשון התקיים ב-1879, ומאז – גשם או שמש, הוא נחגג בכל שנה ללא יוצא מן הכלל. הפסטיבל מושך אליו כ-3.5 מיליון תיירים בכל שנה, נמשך 66 יום, ונחשב ל"פסטיבל האורות הגדול ביותר בעולם הניתן בחינם" – תואר מעט ארוך ונישתי, אך שווה מכמה סיבות: ראשית, כפי שאפשר להבין, ניתן ליהנות ממנו בחינם. שנית, הפסטיבל מתפרש על פני עשרה ק"מ, משתמש במעל מיליון נורות, ונפתח רשמית כשסלבריטאי מקומי מרים את מה שנקרא "המתג הגדול" – וכל עשרת הק"מ מוארים באור יקרות (ב-2010, לדוגמה, רובי וויליאמס היה זה שהדליק את האור). המבקרים יכולים לסייר ברגל או באוטובוס מיוחד בין מצגות אור על פני החוף או המים, ולחזות בעצים מוארים, קרונות רכבת שהאורות בהם תוכננו במיוחד לאירוע, הופעות מוזיקה, ובניינים וחזיתות עם ארכיטקטורת אור מיוחדת.איפה: בלקפול, אנגליה. מתי: 31 באוגוסט עד 4 בנובמבר, 2012.כמה: חינם. לפרטים נוספים: אתר עיריית בלקפול.

2. חגיגת האור, ונקובר, קנדה

אם גם בעיניכם מופע זיקוקי הדי-נור של יום העצמאות שווה יותר ממטס חיל האוויר, חגיגת האור של ונקובר (Celebration of Light) נוצרה בדיוק למענכם: הפסטיבל, הנחשב לפופולרי ולנחשק ביותר בפסטיבלי העיר השמחה הזו, הוא למעשה התחרות הגדולה בעולם בזיקוקי די-נור. 1.4 מיליון תיירים בכל שנה מתאספים על חופי ונקובר כדי לגלות למי יש יותר גדול, והשתתפות בתחרות ב-2011 כללה נציגים מסין, ספרד וקנדה. סין, אגב, היא זו שקטפה את הפרס הגדול. השנה ישתתפו בתחרות ויאטנם, ברזיל ואיטליה, כשכל ארץ תלווה את מופע הזיקוקים שלה בפסקול מרהיב.

המארגנים לא מסתפקים רק במופע הזיקוקים. במות שונות, הממוקמות על חוף סנסט ואינגליש ביי, יארחו אמנים שונים לחגיגה של מוזיקה ואורות.לרשות משפחות המבקשות לצפות במופעי הזיקוקים בנוחות יועמדו תאי צפייה מיוחדים, המספקים את נקודת הראות הטובה ביותר לים. המחירים נעים בין 49$ ל-59$ לתא. אלה המבקשים לראות את הזיקוקים בסטייל יכולים לשלם 200$ על חווית VIP הכוללת אוכל, שתייה, וצפייה במופעי המוזיקה ובמופע הזיקוקים ממקום מצוין על החוף. איפה: ונקובר, קנדה. מתי: 28 ביולי, 1 ו-4 באוגוסט, 2012. כמה: חינם, אלא אם רוצים להתפנק בתאי צפייה (עד 60$) או בטיפול ווי.איי.פי (200$). פרטים נוספים: האתר הרשמי.

תעתוע מרהיב. ליון, צרפת (צילום:  Suzan Black, cc)
תעתוע מרהיב. ליון, צרפת (צילום: Suzan Black, cc)

3. פסטיבל האורות, ליון, צרפת

אם אתם מתכוונים להתרענן בחורף הצרפתי, קפיצה קטנה לליון תסדר לכם חוויה יוצאת דופן: פסטיבל האורות של ליון, הנחגג במשך ארבעה ימים בדצמבר בכל שנה, כששיאו מגיע ב-8 בחודש). הפסטיבל הוא למעשה חג הודיה למרי הקדושה, אמו של ישו, על שהצילה את ליון ממגפה שפקדה את הרפובליקה ב-1643. הפסטיבל מושך אליו ארבעה מליון תיירים בכל שנה, ולא בכדי: בחלונות החזיתיים של כל בית, בלי יוצא מהכלל, מוצבים נרות בתוך מחזיקי זכוכית חלקה או צבועה, ואלה מאירים את כל רחובות האיר באור מתעתע ומרהיב. מלבד זאת, מתקיימים מצגות ואירועים שונים המבוססים על אור, כשמירב האירועים מתרכזים בשני אתרים: בזיליקת פורווייה, המוארת באורות בצבעים שונים; ופולאס דה טרו, המארח מופע אורות אחר בכל שנה. איפה: ליון, צרפת. מתי: 8-11 בדצמבר, 2012. כמה: חינם. לפרטים נוספים: על האירועים והמצגות השונות תוכלו לקרוא, באנגלית מצחיקה למדי, באתר הרשמי.

4. פסטיבל הנרות "לוי קרתונג", תאילנד

פסטיבל הנרות, הנחגג בכל רחבי תאילנד ובחלקים מסויימים של לאוס ובורמה, כולל תצוגה מרהיבה של מאות ואלפי סירות נייר קטנות ומוארות. משמעות המילה "לוי" הוא לצוף, ו"קרטונג" הוא כלי שיט קטן העשוי מקליפות בננה. כל קרטונג מכיל נר דולק, שלושה מקלות קטורת, פרחים ומטבעות, והאמונה היא שהוא נושא עמו את המזל הרע, הכעסים והמרירות הרחק מבעל הסירה. הפסטיבל, הנחגג בכל שנה בנובמבר, מתחיל בליל הירח המלא. כל איש ואישה מבקשים בקשה, מדליקים נר, ומשלחים את סירתם על פני המים. בערים הגדולות, כגון בנגקוק, מעמידות העיריות וחברות מסחריות את הגרסה שלהם לקרטונג העממי: רפסודות גדולות ומוארות, הנישאות על פני הנהר. יש כמובן תחרות במסגרתה בוחרים את הרפסודה היפה ביותר, זיקוקי די נור נשלחים לאוויר הלילה, ובאופן מפתיע ומעט לא קשור, מתקיימות גם לא מעט תחרויות יופי בערים הגדולות. איפה: תאילנד, לאוס ובורמה. מתי: ליל הירח המלא בנובמבר, 2012. כמה: חינם.

5. פסטיבל האורות, ברלין

העיר המלהיבה באירופה מארחת את אחד מפסטיבלי האורות הפופולרייםביותר ביבשת, המושך אליו1.5 מליון איש, מגרמניה ומחוצה לה, בכל שנה. בין ה-10 ל-21 באוקטובר, מוארים 50 אתרים היסטוריים ואטרקציותארטקציות תיירותיות (ביניהם שער ברנדנסבורג, הקתדרלה של ברלין ומגדל הרדיו המפורסם של העיר) באורות צבעוניים וססגוניים. רחובות העיר מתמלאים במצגות אור, מופעי רחוב והופעות מוזיקה, כשהתייר המאושר יכול לטייל בין בניינים שפתאום, תחת אור הלילה המחמיא, נראים אחרת לגמרי. הפסטיבל של 2012 כולל כמה אירועים מיוחדים. מלבד "הפתיחה הגדולה", הכוללת למעשה מסיבה גדולה ברחובות ברלין ב-10 באוקטובר, יתקיימו גם אירוע האמנות והתרבות OpenCity, אירוע הכושר LightRun, הופעות ג'ז בגנים לאומיים, וסיילים מיוחדים במרכזי בקניות. לרשות התיירים הרבים עומדים סיורי אוטובוס וקרוזים קצרים או ארוכים, הנעים סביב ה-13 האירו לאדם. איפה: ברלין, גרמניה. מתי: 10-21 באוקטובר, 2012. כמה: חינם. לפרטים נוספים: האתר הרשמי.

זיקוק בכל בית. פסטיבל דיוואלי, הודו (צילום: gettyimages)
זיקוק בכל בית. פסטיבל דיוואלי, הודו (צילום: gettyimages)

6. פסטיבל האורות דיוואלי, הודו

דיוואלי (Diwali) הוא חג דתי הינדי הנחגג בהודו ובנפאל, והוא נופל השנה על ה-13 בנובמבר. החגיגות מסמלות דברים פעוטים כגון ניצחון האור על החושך והטוב על הרע, והן מצוינות בהדלקת נרות כל בית בעיר ובכפר ובזיקוקי די נור מרהיבים בערים הגדולות יותר. הפסטיבל הגדול של דיוואלי נמשך בין שלושה לארבעה ימים ואופיו משתנה מעט ממחוז למחוז בהודו, אך מאפייניו המרכזיים כוללים הנחת מנורות חרס על מרפסות וגגות הבתים, חומות המקדשים, פינות הבתים ועוד. כמו כן, התושבים שולחים סירות קטנות ומוארות על פני הנהרות. תיירים המטיילים ברחובות זוכים גם לראות חזיתות בתים מקושטות ומנורות צבעוניות, ובני משפחה וחברים מבקרים זה את זה כשידיהם עמוסות במתוקים וממתקים.

איפה: הודו, ובכל מקום שבו יש אוכלוסיה הודית גדולה, מארצות הברית ועד אוסטרליה. מתי: תחילת הפסטיבל ב-13 באוקטובר, 2012. כמה: חינם. פרטים נוספים על החג ומסורותיו תוכלו לקרוא כאן.

7. חג שביל האורות, לואיזיאנה, ארה"ב

אלה מאיתנו שראו יותר מדי סרטים אמריקאיים, ומשתוקקים לטעום מעט מ"קבלת האורחים הדרומית" המפורסמת, מוזמנים לבקר בחג המולד בצפון-לואיזיאנה, מדינה בלי שום קבוצת כדורסל, פובטבול או בייסבול ששוה לכתוב עליה הביתה - אבל עם פסטיבל האורות הגדול בשטחו ביבשת. חג שביל האורות (Holiday Trail of Lights) של לואיזיאנה נחגג בשמונה ערים, כל אחת במרחק של עד שעה נסיעה אחת מהשניה, כבר מ-1927. בעיר הגדולה ביותר, שברפורט, תמצאו מופע לייזר מתוחכם ומופעי זיקוקים יומיים, ובכל יתר הערים תהנו מתהלוכות, פסטיבלי מוזיקה בכיכובם של אמנים מקומיים, קונצרטים והופעות בלט, סיורים באור נרות בבתים ואתרים היסטוריים, וכמובן – סיילים מיוחדים לרגל חג המולד. איפה: שמונה ערים בלואיזיאנה, ארצות הברית.מתי: ימי חופשת חג המולד, 2012. כמה: חינם.לפרטים נוספים: האתר הרשמי.

חוויה מקומית. ירושלים (צילום: gettyimages)
חוויה מקומית. ירושלים (צילום: gettyimages)

8. פסטיבל האורות הבינלאומי בעיר העתיקה, ירושלים

ונסיים עם ניחוח מקומי: "אור ירושלים 2012", פסטיבל האור הבינלאומי בעיר העתיקה, מתקיים השנה לראשונה וכולל חגיגה של אור ותאורה, אמנות ומוסיקה. עד ה-14 ביוני, תוכלו לטייל בסמטאותיה של העיר העתיקה וליהנות מיצירות המפוסלות באור, עבודות אמנות מוארות, מופעי אש וחוצות ומופעי תיאטרון רחוב.התיירים והמבקרים יכולים להצטרף למספר סיורים בתשלום, ביניהם "מעשיות בעיר הקודש", "אורות ומאורות בירושלים", וסיור "גגות וסמטאות". כמו כן, מתקיים בבירה יריד אור בכיכר החורבה, מופע מיוחד של להקת מיומנה לרגל האירוע ("זרמים") וקבוצת פירומניה, המעלה את המופע "פירומניה במערת צדקיהו". איפה: ירושלים. מתי: עד ה-14 ביוני, 2012. כמה: חינם, מלבד הסיורים המודרכים ומופעי מיומנה ופירומניה. פרטים נוספים: האתר הרשמי.