בפרימיירה של "אין לי מושג איך היא עושה את זה" באוסטרליה לבשה שרה ג'סיקה פרקר שמלה נוצצת של שאנל וניסתה, כהרגלה, להיראות כמו מובילת אופנה. השמלה לא בהכרח התחבבה על המבקרים, אבל מה שבאמת הצליח לפרקר היה מרתון הנגיעות האינסופי בשיערה המתולתל.

מול המצלמות, על השטיח האדום, בכניסה לפרימיירה וביציאה ממנה - כמעט בכל פריים מהאירוע לקידום הסרט האומלל הזה (שכבר סומן ככישלון קופתי) פרקר פשוט לא הפסיקה למולל את תלתליה. ביבשת אחרת, בנשף הנשים השנתי של מגזין Elle בלוס אנג'לס, גם ג'ניפר אניסטון עברה מתקפת נגיעות דומה, שבשילוב עם המחשוף הנדיב מאוד יצרה רושם היפראקטיבי משהו.

גם במשחק כדורסל. ביונסה  (צילום: gettyimages)
גם במשחק כדורסל. ביונסה (צילום: gettyimages)

נגיעה אובססיבית בשיער נמנית על אחת מהתנהגויות ה-OCD (הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית) הנפוצות ביותר, ומסתבר שהיא לא זרה כמעט לאף סלבריטאית, וכמו שרה ג'סיקה פרקר, ישנן לא מעט כוכבות שאוחזות באובססיית נגיעות מפוארת ומתועדת היטב.

בין המובילות, מלבד פרקר ואניסטון: מריה קארי, ביונסה ואנג'לינה ג'ולי. לפני כמה זמן נרשם סשן שיער מפואר למדי של האחרונה, בפרימיירה של הסרט עץ החיים, בה התמונות בהן אנג'לינה נוגעת בשיערה עולות בכמותן על אלה בהן היא נושקת לבראד.

אפילו הדוכסית מקיימבריג' לא חסינה (צילום: gettyimages)
אפילו הדוכסית מקיימבריג' לא חסינה (צילום: gettyimages)

עניין שולי ששווה להתעלם ממנו? לא ממש. "השיער הוא אחר המרכיבים המובילים במשולש הרושם הראשוני, לצד כפות הידיים והנעליים", אומרת דורית עוזיאל, מומחית לתקשורת בינאישית ושפת גוף, יועצת לחברת הד אנד שולדרס ומרצה בבר אילן ובמרכז הבינתחומי. "אפשר אפילו לומר ששיער מגדיר אותנו בצורה הכי משמעותית, כי הוא מסגיר גיל, מעמד חברתי, מין, הרגלי אסתטיקה ואפילו מצב בריאותי ונפשי. לכן מתבקש שנשים יגעו בשיער כדי "להגדיל את הטריטוריה שלהן" – כשהשיער רך ובוהק ונופל לאט, ואת מכניסה את היד לתוכו ומנפנפת בו, זה מושך תשומת לב והנפנוף עצמו מוציא מהשיער ריחות שמסייעים לתהליכי חיזור".

אז למעשה הכוכבות שנוגעות בשיער באובססיביות רק רוצות את תשומת הלב שלנו?

"בסיטואציה כמו על השטיח האדום זה מקובל - סלבריטאיות מגיעות כדי לפרטט עם המצלמה ורוצות להפנות את תשומת הלב שלנו לאיכות השיער שלן, ולפעמים, כשהן נוגעות בקצוות, גם לאזור המחשוף".

אבל לפעמים כמות הנגיעות עולה על הסביר, לא?

"נגיעה אובססיבית בשיער, במיוחד אם האישה כל הזמן מעבירה אותו מאחורי האוזן, אומרת שלא בהכרח נוח לה בסיטואציה בה היא נמצאת כרגע. נגיעה מינית בשיער לעיתים תכופות משמעותה באמת משיכת תשומת לב אובססיבית, אפילו עד איבוד שליטה".

מאחורי האוזן, נינט (צילום: רפי דלויה)
מאחורי האוזן, נינט (צילום: רפי דלויה)

אם כן, התמונות מוכיחות את מה שידענו בסתר לבנו מזמן - אנג'לינה ג'ולי חסרת ביטחון וקנאית לבן הזוג שלה (שכן קצב המגע עם השיער קופץ פלאים כשהיא מתייצבת על השטיח האדום לצידו של פיט), שרה ג'סיקה פרקר וג'ניפר לופז רוצות שתחשבו כמה הן סקסיות למרות שהן כבר לא צעירות, ונינט שונאת פפראצי.

עוד למדנו, שבמידה מסוימת נגיעה בשיער יכולה לפעול לטובתך, אך אם תגזימי תסתכני בלהיראות פתטית או אפילו משוגעת קלות.

משמנת את התלתלים. ג'ניפר לופז מתפרעת (צילום: gettyimages)
משמנת את התלתלים. ג'ניפר לופז מתפרעת (צילום: gettyimages)

גם מבחינה פיזיולוגית נגיעה בשיער היא עניין של מידה טובה: "נגיעה בשיער יכולה להועיל דווקא לשיער מתולתל, משום שהוא נוטה להיות יבש והשומן שכפות הידיים מפרישות מרכך אותו", מסביר הספר פליקס גבריאלוב. "לשיער ישר, לעומת זאת, זה לא מומלץ".

ומה עם הסברה שנגיעות לעיתים קרובות גורמות לנשירה?

"זה מיתוס. שיערות לא נושרות אלא אם כן תולשים אותן, ואם העברת יש בשיער ונפלה שיערה סימן שהיא נשרה מעצמה ופשוט נתפסה ברעמה".

גבריאלוב יודע גם לספר על לקוחות שתולשות שיער באופן אקטיבי, אך מדגיש כי הן יוצאות דופן וכי באופן כללי יחסים צפופים מדי עם השיער יכולים להיגמר מקסימום בשומניות יותר. מכאן, נראה כי אם את שוקלת ללכת בדרכה של שרה ג'סיקה פרקר, הסכנה הממשית יותר שמחכה לך היא לא פיזית, אלא תדמיתית דווקא.

העצה שלנו: אם תפסת את עצמך נתלית על השיערה, תרתי משמע, תבדקי מה היתה מהות הסיטואציה ומה בה גרם לך להתפרע עם האובססיה. אולי זה היה דייט ראשון לחוץ במיוחד? ראיון עבודה למקום שאת חושקת בו כבר מזמן? בכל מקרה אחר, ליטוף חושני של הרעמה לפיתוי המין השני מומלץ לפחות כמה פעמים ביום.