המרכיבים
(כיכר אחת גדולה)
- 30 גרם שמרים טריים, מפוררים
- 1 כפית סוכר
- 2/3 כוס מים חמימים, בטמפרטורת החדר
- 1/2 כוס מיץ תפוזים (טרי או מוכן), בטמפרטורת החדר
- 1/2 כוס שמן (זית או שמן קנולה)
- 4 ביצים
- 1/2 כוס דבש
- 5 כוסות (700 גרם) קמח לבן, מלא או חצי-חצי + אפשרות לעוד 1/2 כוס קמח
- לציפוי: ביצה טרופה או מעט שמן או חלב, או מיץ תפוזים (או במשולב)
ההכנה
1. שמים בקערת המערבל עם וו הלישה או בקערה רגילה את השמרים, הסוכר, המים ומיץ התפוזים ומערבלים קלות. משהים 5 דקות, עד שהשמרים תוססים.
2. מוסיפים את השמן, הביצים והדבש והמלח ולשים, במערבל או ידנית. מוסיפים בהדרגה, תוך כדי הלישה, את הקמח. ממשיכים ללוש 8-5 דקות, עד שמתקבל בצק גמיש, רך ומעט דביק (אם הוא ממש נוזלי, מוסיפים עוד קמח, מקסימום חצי כוס. אבל אל תתפתו לעשות זאת אלא אם ממש חייבים - הדביקות היא סוד הרכות של החלה).
3. משמנים קערה, מניחים בה את הבצק, מכסים בבד ומניחים לתפיחה במשך שעה - שעה וחצי, עד שהבצק תפוח מאוד.
4. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה ומשמנים אותו קלות.
5. מקמחים משטח עבודה. מפרידים מהבצק עיגול בגודל עגבנייה גדולה ומניחים בצד. את יתרת הבצק מחלקים לשלושה חלקים שווים. מגלגלים כל חלק לגליל. מניחים את הגלילים זה לצד זה ומצמידים את אחד מהקצוות שלהם. קולעים אותם לצמה וסוגרים גם את הקצה השני.
6. מחלקים גם את כדור הבצק הקטן לשלושה חלקים ומכינים ממנו צמה באותו אופן. מניחים את הצמה הקטנה במרכז הצמה הגדולה ומהדקים את הקצוות לבצק התחתון.
7. מעבירים את החלה לתבנית ומניחים לתפיחה במשך 30-20 דקות.
8. בינתיים, מחממים את התנור ל-180 מעלות.
9. טורפים את הביצה ומברישים בה היטב את הבצק. אופים 30-25 דקות, עד שהחלה מזהיבה מאד וכאשר נוקשים על תחתיתה נשמע צליל חלול. מוציאים, מצננים קצת ומגישים.
- טיפ: בימים כתיקונם, את הבצק לחלה אני מושחת בביצה טרופה. אבל כשמנסים לחסוך בשימוש בביצים, אפשר להשתמש בשמן או חלב, ואפשר גם להוסיף להם מעט מיץ תפוזים. שיטה אחרת היא לטרוף את אחת הביצים שמיועדות לבצק החלה ולהשאיר קצת ממנה בצד. החלה לא תחסר והציפוי יהיה קלאסי.