מתכוני אורז מפתיעים: מפאייה מהירה עד ארנצ'יני אפויים ומתוקים

האורז משמש כמרכיב המזון המרכזי של יותר ממחצית מאוכלוסיית העולם, אז גם אנחנו נפנה לו את מרכז הבמה: בפוקי, בפריטטה ואפילו בקינוח. ויש גם מתכון מדליק לנשנוש

"כמו פאייה" מהירה  (צילום: דניאל לילה, טליה הדר)
"כמו פאייה" מהירה (צילום: דניאל לילה, טליה הדר)

במתכונים שלעיל האורז הוא המנה העיקרית, ולא התוספת. בהתאם לכך, יש לו קפריזות של כוכב, והוראות הבישול שלו - הרלוונטיות למתכוני הפריטטה, הפוקי ומשולשי האורז - שונות מהרגיל. אם אתם אוהבים אורז מלא - מומלץ להשתמש באורז בסמטי או עגול. אם אתם מעדיפים אורז לבן - השתמשו באורז עגול. שימו לב לחלוקה לאורז יבש יחסית ואורז דביק יותר.

 

כך תבשלו אורז למתכונים בכתבה זו:

 

השריה: אורז מלא מומלץ (אבל לא חובה) להשרות במים רותחים למשך הלילה. ההשריה משפרת את טעם האורז, מרככת את הסיבים והופכת אותו לקל יותר לעיכול. למחרת שוטפים ומסננים. אורז לבן אין צורך להשרות: מספיק להניח במסננת ולשטוף היטב.

טיגון מקדים: מחממים בסיר כפית שמן. מוסיפים את האורז, מערבבים ומטגנים כ־5 דקות.

מים: עבור אורז מלא, מוסיפים 2 כוסות מי ברז כדי לקבל אורז יבש יחסית, או 1/4 2 כוסות מים, לקבלת אורז דביק יותר. עבור אורז לבן, מוסיפים 3/4 1 כוסות מים לקבלת אורז יבש, או 2 כוסות לאורז דביק יותר. מערבבים, מכסים את הסיר ומביאים לרתיחה.

תיבול: כשמגיעים לרתיחה פותחים את המכסה, מוסיפים כפית מלח, מערבבים ומכסים.

בישול: לאחר הוספת המלח, מבשלים על להבה נמוכה 15 דקות לאורז לבן, או 45-40 דקות לאורז מלא.

ספיגת נוזלים: מסירים מהאש, מניחים מגבת על המכסה (לשמירת האדים), ומשהים 10 דקות.

הגשה: חם או בטמפרטורת החדר.

 

 

"כמו פאייה" מהירה

מתכון כיפי שנותן פתרון לארוחה שלמה ומזינה במחבת אחת. שיטת הבישול מזכירה פאייה או ריזוטו, אבל בניגוד אליהם - אין צורך בציר ירקות (או בכל ציר אחר), וגם לא בכמויות נדיבות של חמאה או גבינת פרמזן.

 

המרכיבים

(כ־5 מנות במחבת בקוטר 28 ס"מ)

 

  • 1 כוס אורז לריזוטו
  • 1 כרשה בינונית, כולל החלק הירוק
  • 1 זוקיני
  • 2-1 גבעולי סלרי, כולל העלים
  • 1 כוס שעועית ירוקה, רגילה או רחבה, טרייה או קפואה
  • 5 כפות שמן זית
  • 1/4 כפית פלפל שחור גרוס
  • 1/4 כפית אגוז מוסקט מגורר
  • 1/2 כפית בזיליקום מיובש
  • אפשרות: 1/2 כפית כוסברה טחונה
  • מיץ מ־1/2 לימון
  • 3/4 1 - 2 כוסות מים רותחים
  • 1 כפית גדושה מלח
  • 1/4 כפית חוויאג' למרק
  • 1 כוס אפונה קפואה
  • 1 כפית קליפת לימון מגוררת

 

להגשה

  • 1/2 כוס עלי תיבול טריים (נענע, בזיליקום, פטרוזיליה), קצוצים
  • אפשרות: חופן פיסטוקים קצוצים
  • 1 לימון חתוך לרבעים, עם הקליפה

 

ההכנה

1. שמים את האורז במסננת ושוטפים היטב.

2. חוצים את הכרשה והזוקיני לאורכם ופורסים לפרוסות דקיקות. פורסים דק את הסלרי וקוצצים את העלים. אם משתמשים בשעועית טרייה - קוטמים את הקצוות וחותכים גס.

3. שמים במחבת גדולה כף אחת משמן הזית, מוסיפים את התבלינים היבשים ומחממים כדקה. מוסיפים את הכרשה ומטגנים כ־5 דקות, תוך ערבוב. מוסיפים עוד כף שמן זית ואת הזוקיני והסלרי ומטגנים שתי דקות נוספות. מוסיפים את מיץ הלימון ואת האורז השטוף ומטגנים 5 דקות, תוך ערבוב מפעם לפעם. מוסיפים עוד כף משמן הזית.

4. מערבבים במים הרותחים את המלח והחוויאג', עד שהם נמסים. מוסיפים 1/4 כוס מהמים למחבת ומערבבים 3-2 דקות, עד שהם נספגים. חוזרים על הפעולה עם 1/4 כוס נוספת.

5. מוסיפים את השעועית (טרייה או קפואה) והאפונה, מערבבים וממשיכים להוסיף את המים בהדרגה ותוך כדי ערבוב, עד שכל המים נספגים. בין לבין, מוסיפים את יתרת שמן הזית ואת קליפת הלימון.

6. כשכל הנוזלים נספגים טועמים, מתקנים תיבול ובודקים שהאורז נעים למאכל. אם הוא קשה מדי מוסיפים עוד מים רותחים, מערבבים עד שהם נספגים וטועמים שוב. מסירים מהכיריים.

7. ההגשה: מפזרים עשבי תיבול קצוצים ופיסטוקים (אם רוצים), ומניחים פלח לימון. מגישים.

  • איך שומרים? בכלי סגור במקרר, עד 4 ימים. מחממים במחבת או במיקרוגל.

 

גם אתם מתים על החלקים החרוכים של האורז? עצרו מדי פעם את הערבוב ל־3-2 דקות, ודחסו את התערובת כלפי תחתית המחבת בכף עץ כדי לאפשר לאורז להיחרך קצת בתחתית  

 

משולשי אורז מטוגנים

ובפינת הטריק המדליק: מעין תחליף לחם יציב מאורז, שעליו אפשר להוסיף כל מה שמתחשק. שימו לב: האורז צריך להיות דביק (ראו הנחיות למעלה) ומצונן היטב – לפחות שלוש שעות במקרר – כדי שיתייצב ויתקשה.

 

משולשי אורז מטוגנים (צילום: דניאל לילה, טליה הדר)
    משולשי אורז מטוגנים(צילום: דניאל לילה, טליה הדר)

      

     

    המרכיבים

    (6-5 משולשים במחבת נון־סטיק בקוטר 24-20 ס"מ)

     

    למשולשי האורז

    • 2 כוסות דחוסות אורז עגול לבן/מלא, מבושל דביק, קר
    • 1 כף חומץ אורז
    • 1/4 כפית מלח דק
    • 1 כף שמן זית או אחר + תרסיס שמן זית
    • קורט מלח גס

     

    להגשה

    • חופן עלי רוקט
    • 1 כפית שמן זית
    • 1 כפית מיץ לימון
    • 1/4 כפית סומאק
    • 1 עגבנייה או 4 עגבניות שרי, פרוסות
    • 2 כפות סלט טחינה
    • חופן שבבי שקדים
    • מלח, פלפל שחור
    • אפשרות: ביצה קשה פרוסה (לא טבעוני), גרגירי חומוס מבושלים

     

    ההכנה

    1. משולשי האורז: מערבבים בקערה את האורז, חומץ האורז והמלח הדק. משהים 10 דקות (או מאחסנים במקרר עד לשימוש).

    2. פורשים על משטח העבודה יריעת ניילון נצמד, מניחים עליה את האורז, סוגרים את הניילון ודוחסים היטב את האורז לכדור מהודק (ראו תמונה). מועכים את הכדור ל"פיתה" בקוטר שמתאים למחבת ובעובי כ־3 ס"מ. מהדקים היטב לעיגול יציב ודחוס. מסירים את הניילון.

    3. יוצקים למחבת את כף השמן, זורים מלח גס ומחממים. מעבירים את עיגול האורז למחבת, ומטגנים 7-5 דקות על להבה בינונית, עד שבחלק התחתון נראים סימני צריבה קלים. מרססים את החלק העליון של עיגול האורז במעט שמן זית, הופכים בזהירות ומטגנים עוד 5 דקות. מסירים מהכיריים ומשהים במחבת 5 דקות, להתייצבות.

    4. מעבירים את עיגול האורז לקרש חיתוך, ומניחים לצינון כ־10 דקות לפחות (רצוי יותר. ככל שהמנה תתקרר היא תהיה נוחה יותר לחיתוך).

    5. חותכים את עיגול האורז למשולשים בסכין חדה (בחיתוך אחד ולא בתנועות ניסור).

    6. ההגשה: שמים את עלי הרוקט בקערית, מוסיפים את שמן הזית, מיץ הלימון והסומאק ומערבבים.

    7. מניחים את משולשי האורז בצלחת. מסדרים עליהם את עלי הרוקט ופרוסות העגבנייה, מזלפים טחינה, מפזרים את השקדים ומתבלים במלח ופלפל. אם רוצים, מוסיפים ביצה קשה או גרגירי חומוס. מגישים.

    • איך שומרים? את משולשי האורז, ללא תוספות – עד 4 ימים, במקרר. אפשר להגיש קר או לחמם בטוסטר.  

     

    • רוצים להכפיל כמויות? אין בעיה, אבל את הטיגון עדיף לעשות במחבת קטנה, בכמה סבבים. העבודה עם מחבת קטנה נוחה יותר ויוצרת משולשים יציבים

     

    פוקי סלמון וירקות עם אורז מלא בתיבול אסייתי

    קערת הפוקי (או פוקה), שמקורה בהוואי, מכילה באופן מסורתי אורז, דגים נאים וירקות. זו מנה צבעונית, מגוונת, בריאה ומשביעה, והכיף הכי גדול: אפשר להרכיב אותה ממה שמתחשק.

     

     

    פוקי סלמון וירקות עם אורז מלא בתיבול אסייתי  (צילום: דניאל לילה, טליה הדר)
      פוקי סלמון וירקות עם אורז מלא בתיבול אסייתי (צילום: דניאל לילה, טליה הדר)

       

       המרכיבים

      (כ־3 מנות)

       

      • 3 כוסות אורז מבושל
      • 1 סלק חי, קלוף
      • 1 גזר גדול, קלוף
      • 1 מלפפון גדול
      • 1 אבוקדו, חצוי, ללא גלעין
      • 300 גרם פילה סלמון טרי, ללא עור
      • 3 חופנים אצות וואקמה יבשות או 3-2 דפי אצות נורי
      • 1 כוס פולי סויה (אדממה) קלופים, מבושלים לפי הוראות היצרן
      • 3 כפות שומשום שחור
      • אפשרות: 3 כפות אגוזי קשיו טבעיים, קצוצים

       

      לרוטב

      • 3 כפות מיץ לימון
      • 4-3 כפות מים
      • 5 כפות רוטב סויה
      • 1/2 1 כפות שמן שומשום
      • אפשרות: 1 כף רוטב דגים, 1 כפית דבש 

       

      ההכנה

      1. חותכים את הסלק והגזר לז'וליינים (מקלונים דקיקים). פורסים את המלפפון לז'וליינים או לפרוסות דקיקות. חותכים את האבוקדו לקוביות או לכדורים (בכף פריזיאן). פורסים את הסלמון לפרוסות בעובי כ־1/2 ס"מ.

      2. אם משתמשים באצות וואקמה, מטפטפים עליהן חצי כפית מים ומשהים כדקה. אם משתמשים באצות נורי - גוזרים אותן (במספריים) לרצועות דקיקות.

      3. הרוטב: מערבבים את כל מרכיביו בקערית. אם רוצים, מוסיפים את רוטב הדגים ו/או הדבש.

      4. הרכבת המנה: מחלקים את האורז בין קערות ההגשה. מסדרים עליו את הירקות, הסלמון, פולי הסויה והאצות. בוזקים את השומשום השחור (והקשיו, אם רוצים). מגישים מיד, לצד קערית הרוטב.

       

      • איך שומרים? את הפוקי מרכיבים ממש לפני ההגשה, אבל אפשר לשמור את מרכיבי המנה בנפרד, במקרר: את הגזר והסלק עד יומיים, בכלי סגור עם מי קרח, את פולי הסויה עד 3 ימים ואת האורז והרוטב עד 4 ימים.  

       

      • טיפ 1:  בתחילת השבוע הכינו סיר אורז מלא (או כל אורז אחר שאתם אוהבים) ושמרו במקרר, כך תוכלו לאלתר קערת פוקי ספונטנית עם מה שיש בבית. את האורז לפוקי מגישים קר או בטמפרטורת החדר

       

      • טיפ 2: לגרסה טבעונית, המירו את הדג בחבילת טופו, חתוכה לקוביות ומושרית כ־5 דקות בכף מהרוטב

       

      פריטטת אורז, גבינה וירוקים

      פתרון מעולה לשאריות אורז מהמקרר (רצוי אורז עגול דביק. ראו הנחיות להכנת אורז למעלה). מומלץ להגיש את הפריטטה בליווי גבינת לאבנה ועשבי תיבול טריים.

       

      פריטטת אורז, גבינה וירוקים  (צילום: דניאל לילה, טליה הדר)
        פריטטת אורז, גבינה וירוקים (צילום: דניאל לילה, טליה הדר)

         

        המרכיבים

        (מחבת בקוטר 28 ס"מ)

         

        • 3 כפות שמן קנולה או שמן זית
        • 1 בצל, מגורר גס
        • 1 כוס דחוסה אורז עגול מבושל
        • 3 ביצים, גודל L
        • 1 קישוא או זוקיני, מגורר גס
        • 1 כוס עלי בייבי תרד טריים וקצוצים גס
        • 1 כוס עלי תיבול טריים (בזיליקום, פטרוזיליה, נענע) קצוצים או קרועים
        • 3 כפות גבינה לבנה או גבינת שמנת או יוגורט, 5% שומן ומעלה
        • 3/4 כפית אבקת סודה לשתייה
        • 1 כפית קליפת לימון מגוררת
        • 1 כפית מלח
        • פלפל שחור גרוס
        • 4-3 כפות גבינת פרמזן מגוררת דק
        • 4 כפות גדושות (100 גרם) גבינת פטה או בולגרית 5% שומן ומעלה, מפוררת גס 

         

         

        ההכנה

        1. מחממים במחבת 1/2 כף מהשמן. מוסיפים את הבצל ומטגנים אותו כ־5 דקות, תוך כדי ערבוב.

        2. בינתיים, שמים בקערה את יתרת המרכיבים, להוציא 1/2 כף מגבינת הפרמזן ואת גבינת הפטה (או הבולגרית), ומערבבים לתערובת אחידה. מוסיפים את גבינת הפטה ומערבבים קלות.

        3. מוסיפים למחבת את יתרת השמן ומברישים היטב גם את דופנות המחבת. כשהשמן חם יוצקים פנימה את התערובת (על הבצל) ומסדרים אותה כך שתהיה בגובה אחיד. מטגנים 5-3 דקות על להבה בינונית־גבוהה. מפזרים את יתרת הפרמזן, מכסים את המחבת, מנמיכים מעט את האש ומבשלים כ־15 דקות. מדי פעם מנערים קלות את המחבת, למנוע הידבקות.

        4. כשהחלק העליון מתחיל להתייצב, הופכים את הפריטטה בעזרת העברה לצלחת. מטגנים על אש בינונית־גבוהה כ־5 דקות ללא מכסה. מכסים, מנמיכים את הלהבה ומבשלים עוד 10-7 דקות.

        5. מסירים מהכיריים ומשאירים מכוסה 10 דקות לפחות, להתייצבות. מגישים.

        • איך שומרים? מכוסה במקרר, עד 4 ימים. אפשר להגיש קר או לחמם קלות בתנור או במחבת.

         

        ארנצ'יני אפויים מתוקים בשני טעמים

        הכדורונים האלה נחטפו אצלי בבית כמו עוגיות קטנות, והם טעימים בכל טמפרטורה. ליצירת עניין וצבע, אפשר לצפות חלק מהארנצ'יני בפירורי לחם רגילים וחלק בפירורי לחם מקמח מלא.

         

        ארנצ'יני אפויים מתוקים בשני טעמים  (צילום: דניאל לילה, טליה הדר)
          ארנצ'יני אפויים מתוקים בשני טעמים (צילום: דניאל לילה, טליה הדר)

           

           

          המרכיבים

          (כ־40 כדורונים)

           

          לאורז

          • 1/4 2 כוסות (כ־560 מ"ל) קרם קוקוס, חלב או חלב צמחי
          • 1 כוס אורז עגול לבן, שטוף ומסונן
          • 2 כפות סוכר
          • 1 כפית תמצית וניל

           

          להכנת הארנצ'יני

          • 1/2 כוס דחוסה (80 גרם) גבינת מוצרלה קשה, מגוררת
          • 1/2 כפית מלח
          • 2 כפות גדושות ממרח נוטלה
          • אפשרות: 1/4 כפית הל, 1/4 כפית אבקת קקאו
          • 2 כפות גדושות ממרח שקדים
          • 4 כפות שוקולד צ'יפס מריר

           

          לציפוי

          • 1/2 1 כוסות פירורי לחם
          • 4 כפות סוכר דמררה
          • 1 כף קינמון טחון

           

          ההכנה

          1. האורז: שמים בסיר את קרם הקוקוס או החלב ומביאים לרתיחה. מוסיפים את האורז, הסוכר והווניל, מערבבים, מכסים ומביאים שוב לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ־15 דקות, שבמהלכן מערבבים פעם־פעמיים. מסירים מהאש, מכסים את הסיר הסגור במגבת ומניחים כך לצינון מלא.

          2. הארנצ'יני: מעבירים את האורז לקערה. מוסיפים את המוצרלה והמלח ומערבבים. מעבירים מחצית מהתערובת לקערה אחרת. מוסיפים לקערה אחת את ממרח הנוטלה (ואת ההל והקקאו, אם רוצים), ולשנייה את ממרח השקדים והשוקולד צ'יפס. מערבבים כל קערה בנפרד ודוחסים את העיסה לכיוון תחתית הקערה. מכסים ומאחסנים במקרר 3 שעות לפחות (מומלץ עד לילה).

          3. מחממים את התנור ל־220 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.

          4. הציפוי: מערבבים את כל מרכיביו.

          5. בידיים רטובות, יוצרים מעיסות האורז כדורים דחוסים בגודל כדורי שוקולד. מגלגלים בציפוי, ומניחים בתבנית.

          6. אופים 25-20 דקות, עד שהכדורים מזהיבים. מוציאים ומצננים כ־10 דקות. מגישים.

           

          • איך שומרים? עד יומיים בטמפרטורת החדר או עד 5 ימים במקרר. אם רוצים, מחממים מעט לפני ההגשה.

           

          • שדרוג ממתקי: שמים כמה קוביות שוקולד בשקית זילוף, סוגרים אותה ומניחים בכוס מים רותחים כ־5 דקות, עד שהשוקולד נמס. גוזרים חור קטן בשקית ומזלפים על הארנצ'יני (לא כשהם לוהטים!) פסי שוקולד. מניחים לייצוב ומגישים

           

          • טיפ 2: את כדורי האורז המגולגלים והמצופים אפשר לשמור עד חודש בהקפאה ולהעביר לאפייה בתנור החם היישר מהמקפיא.

           

          הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
          הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד