נפל בשכונה שלכם עץ? אולי תוכלו להכין ממנו אריחי טראצו מקוריים

הטראצו חזר לככב בעיצוב הפנים, וברוח התקופה, מחפשים לו דרכי ייצור אקולוגיות יותר. בית המלאכה הבריטי foresso יוצק את החומר משאריות של עץ וגבס משומש

מנור בראון

|

21.02.20 | 09:40

משטחים יצוקים של forreso. המעצב קונור טיילור מכין אותן מפסולת נגריות ותבניות גבס משומשות, ומתחייב ל-85% לפחות של חומרים ממוחזרים. יש גם קולקציות שמבוססות על עצים שנפלו בשכונות שונות של לונדון (צילום: Foresso)
משטחים יצוקים של forreso. המעצב קונור טיילור מכין אותן מפסולת נגריות ותבניות גבס משומשות, ומתחייב ל-85% לפחות של חומרים ממוחזרים. יש גם קולקציות שמבוססות על עצים שנפלו בשכונות שונות של לונדון (צילום: Foresso)
חדר רחצה עם אריחי טראצו עץ. המקור האיטלקי התבסס על שאריות שיש, אך היום יש גם מי שמבססים את היציקה על שאריות מבקבוקי זכוכית (צילום: Foresso)
חדר רחצה עם אריחי טראצו עץ. המקור האיטלקי התבסס על שאריות שיש, אך היום יש גם מי שמבססים את היציקה על שאריות מבקבוקי זכוכית (צילום: Foresso)

הטראצו חזר לחיינו, זאת כבר עובדה מוגמרת . בדרך הארוכה שעבר, החומר ידע לא מעט עליות וירידות: מריצוף יוקרתי של ארמונות איטלקיים מהמאות ה-15 וה-16, דרך יציקות אמן מרשימות בבניינים בסגנון הבינלאומי ועד לבלטות ה-20X20 המושמצות, ששלטו כריצוף הנפוץ בדירות ישראליות עד שנות ה-80.

 

בשנים האחרונות הטראצו מככב שוב בזירת העיצוב העולמי, ולא רק כריצוף. שכלולים חומריים וחידושים בתחום תבניות ושיטות היציקה מאפשרים כיום ליצור מתערובת האגרגטים המלוטשת מגוון של מוצרים ופרטים שהם הרבה מעבר למרצפות, מדרגות וספי חלון: כיורים ואמבטיות, שולחנות וכסאות, וגם מוצרי אקססוריז שונים. המחירים בהתאם – רחוקים מאוד ממחיר בלטות השומשום בבית סבתא.

 

טראצו במהותו המקורית הוא ערבוב של שאריות שיש ומלט. עם השנים הייצור התעשייתי הכניס לתערובת חומרים נוספים שאינם פסולת – כמו אפוקסי ופולימרים – ושתהליך הפקתם מזהם. בימים אלה עובר החומר טרנספורמציה נוספת. ברוח התקופה, הוא הופך לאקולוגי וירוק יותר. ב"פורסו" (Foresso), בית מלאכה לאריחים בעיר ברמינגהאם שבבריטניה, מייצרים קולקציות של יציקות דמויות טראצו, העשויות מפסולת עץ וגבס.

 

משחקי צבעים של עץ וחומר המליטה (צילום: Foresso)
    משחקי צבעים של עץ וחומר המליטה(צילום: Foresso)

     

    אין כאן ניסיון לחקות את מראה האגרגטים של החומר המקורי, אלא רצון ברור לשמור על נראות העץ (צילום: Foresso)
      אין כאן ניסיון לחקות את מראה האגרגטים של החומר המקורי, אלא רצון ברור לשמור על נראות העץ(צילום: Foresso)

       

      בראש בית המלאכה עומד המעצב הבריטי קונור טיילור. כשעבד בנגרייה לונדונית נחשף לפסולת השבבים, העצים הפגומים והשאריות הרבות שנותרות מתהליכי עיבוד העץ, והחליט ליצור מאותה פסולת חומר גלם חדש – טראצו שאריות עץ. גם חומר המליטה ממוחזר, ומבוסס על גבס מתבניות משומשות שזורק בית יציקה סמוך. התערובות משתנות בגודל שבבי העצים שבתוכן, בסוג העץ ובמרקם, ומשלבות בתוכן חומרים אורגניים וביולוגיים, שהופכים אותן לעמידות יותר.

       

       

       

      foresso מתחייבים כי טראצו העץ מכיל לפחות 85% חומר ממוחזר, והם שואפים להגיע ל-100% שימוש בחומר ממוחזר בשנים הקרובות. בין תוצרי הסטודיו ניתן למצוא גם קולקציות המבוססות על עצים שנפלו בשכונות שונות בלונדון.

       

      טראצו בר-קיימא ותיק יותר הוצג בשבוע העיצוב ההולנדי 2017, בידי סטודיו Super Local ההולנדי. החומר שהציגו עשוי שברי זכוכית שנאספו באי זנזיבר מבקבוקי שתייה שהשאירו אחריהם תיירים. בשונה מהמוצר של ''פורסו'', טראצו הזכוכית שומר על הנראות המקורית של השיש. השימוש בגזירי עץ מעניק למשטחים מרקם ומראה שונה מהמקור.

       

      הנה טראצו הזכוכית של סטודיו super local ההולנדי:

       

       

      אפשרות נוספת לקבל את אפקט הטראצו מבלי להזמין אמן יציקות או חומרי גלם יקרים מחו"ל, היא להכין באתר הבנייה חיפוי באופן עצמאי. דוגמה צנועה ומדויקת ניתן לראות בבית הקפה התל אביבי "קפליקס". בקיץ האחרון הוא עבר שיפוץ תכליתי, שתכננו האדריכליות האחיות ליאן עידן סאגה ויעל סאגה.

       

      הן טייחו חלקים מהקיר בחומר צמנטי, ובעודו טרי פיזרו עליו שבבי צבע אקרילי בגדלים ובצבעים שונים. "זו טכניקה שיישמנו ביום'', מספרת ליאן. ''לא היה לנו זמן ליציקות, וכך גם לא נדרשנו ליצור מגרעות ולפנות חומר מהקיר".

       

      טיח עם שבבי צבע אקרילי:

       

       

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד