עונת התמפוחים: 6 מתכונים לסוכה שמשלבים תפוחים ותמרים

בזמן הזה בשנה שבו שמחים לקראת הסתיו ושמחים בסוכות, ממש מתבקש לשלב תמרים ותפוחים בכל הזדמנות, נגיד במג'דרה, בסלט, בעוגה ואפילו בארטיקים

מג'דרה עם תפוחים ותמרים (צילום: דניאל לילה, סגנון: טליה הדר)
מג'דרה עם תפוחים ותמרים (צילום: דניאל לילה, סגנון: טליה הדר)

 

 

מג'דרה עם תפוחים ותמרים

במנה הזו התפוחים מסתתרים ונותנים נגיעה עדינה של מתקתקות שקשה לנחש מהיכן היא מגיעה. התמרים מוסיפים עוד טעם ומרקם, ובעיניי זה שדרוג יוצא דופן למנה.

 

 

המרכיבים (4-3 מנות)

  • 1/2 כוס עדשים מנומרות
  • מים
  • 2 בצלים, קלופים
  • 1 תפוח ירוק, מזן גרני סמית, בקליפתו
  • 1 כוס אורז בסמטי
  • 2 כפיות שמן
  • אפשרות: 2-1 כפיות ג'ינג'ר קצוץ דק
  • 1/4 כפית אגוז מוסקט מגורר
  • 1/4 כפית פלפל שחור טחון
  • 1 כפית מלח

להגשה

  • 4-3 תמרים מזן מג'הול, קצוצים
  • חופן עלי פטרוזליה, קצוצים
  • חופן עלי נענע, קצוצים

 

ההכנה

1. משרים את העדשים בקערת מים למשך כ־15 דקות.

2. מסננים, שוטפים היטב ומעבירים לסיר. יוצקים מים שיכסו כ־5 ס"מ מעל העדשים, מביאים לרתיחה ומבשלים 5 דקות נוספות. מסננים ושוטפים במי ברז. מניחים בצד (העדשים יהיו עדיין מעט קשות, זה בסדר).

3. מגררים במגררת את הבצלים והתפוח וסוחטים מנוזלים עודפים.

4. מניחים את האורז במסננת ושוטפים במי ברז. מחממים בסיר כפית מהשמן, מוסיפים את הבצלים והתפוח ואת הג'ינג'ר (אם רוצים) ומטגנים אותם כ־10 דקות תוך ערבוב, עד הזהבה.

5. מוסיפים לסיר את האורז ואת כפית השמן הנותרת ומערבבים בכף עץ. מוסיפים את העדשים ואת המוסקט והפלפל השחור ומבשלים, תוך ערבוב, כ־2 דקות נוספות. מוסיפים 1/2 1 כוסות מי ברז, מערבבים היטב, מכסים ומביאים לרתיחה.

6. כשהמים רותחים, מוסיפים את המלח, מערבבים, מכסים את הסיר, מנמיכים את הלהבה ומבשלים עוד 10 דקות. מכבים את הלהבה בלי לפתוח את הסיר, מסירים את הסיר מהכיריים וממתינים 5 דקות לפחות.

7. ההגשה: פותחים את הסיר, מוסיפים את התמרים, הפטרוזיליה והנענע, מערבבים ומגישים.

  • איך שומרים? עד 4 ימים, במקרר. במידת האפשר, מומלץ להוסיף את התמרים ועשבי התיבול ממש לפני ההגשה. 

 

 

 

סלט סלרי, תמרים ותפוחים

זה סלט מיוחד, בריא ומרענן שאפשר לאכול בלי הפסקה! משולבים בו תמרים צהובים, וכשאין – אפשר להכין אותו בלעדיהם.

טיפ: מומלץ להוסיף בהגשה פרוסות דקיקות של גבינת פרמזן (חותכים בעזרת קולפן ירקות).

 

סלט סלרי, תמרים ותפוחים  (צילום: דניאל לילה, סגנון: טליה הדר)
    סלט סלרי, תמרים ותפוחים (צילום: דניאל לילה, סגנון: טליה הדר)

     

    המרכיבים (5-4 מנות)

    • 4 ענפי סלרי אמריקאי
    • עלים מ־1 ענף סלרי
    • 1 זוקיני, טרי
    • 1 תפוח ירוק
    • כ־5 תמרים צהובים
    • כ־3 תמרים מזן מג'הול
    • אפשרות: 1 כף ג'ינג'ר קצוץ דק
    • חופן עלי נענע
    • חופן עלי בייבי או בייבי תרד

    לרוטב

    • 6 כפות שמן זית
    • 2 כפות טחינה גולמית
    • 2 כפות סילאן
    • 6 כפות מיץ לימון
    • 2 כפות חומץ בלסמי
    • להגשה: שקדים טבעיים, חתוכים גס  

     

    ההכנה

    1. קוצצים את הסלרי ואת עלי הסלרי. חותכים למקלונים דקיקים את הזוקיני ואת התפוח (מומלץ לטפטף מעט מיץ לימון על התפוח, למנוע השחרה). חותכים לקוביות קטנות את שני סוגי התמרים. מעבירים הכל לקערה ומוסיפים את הג'ינגר (אם רוצים) ואת העלים.

    2. הרוטב: מערבבים את כל מרכיביו בקערית נפרדת. יוצקים על הסלט ומערבבים.

    3. מפזרים את השקדים ומגישים.

     

     

    ברוסקטה עם גבינה ותפוחים צרובים

    שילוב של מתוק ומלוח על חתיכת לחם טוב – מה יותר טעים מזה? טיפ: אם אין לכם תפוחים משני סוגים, לא נורא. מדובר בנשנוש כיפי גם עם אחד מסוגי התפוחים, צרוב או טרי. 

     

    ברוסקטה עם גבינה ותפוחים צרובים (צילום: דניאל לילה, סגנון: טליה הדר)
      ברוסקטה עם גבינה ותפוחים צרובים(צילום: דניאל לילה, סגנון: טליה הדר)
       

       

       

      המרכיבים (4 יחידות)

      • 1 תפוח אדום, מומלץ מזן פינק ליידי, פרוס דק
      • 1 כף סילאן
      • 2 כפות ממרח תמרים
      • 2 פרוסות לחם איכותי, חצויות
      • חופן עלי רוקט או עלי בייבי
      • 1 תפוח ירוק, מומלץ מזן גרני סמית, פרוס דק
      • 4 פרוסות גבינה פטה בעובי 1 ס"מ
      • חופן אגוזי פקאן טבעיים

      לתיבול

      • שמן זית
      • חומץ בלסמי מצומצם
      • מלח, פלפל שחור 

       

      ההכנה

      1. מברישים את פרוסות התפוח האדום במעט סילאן. מלהיטים מחבת פסים וצורבים את פרוסות התפוח כדקה מכל צד, עד שנראים בהן סימני צריבה. מניחים בצד.

      2. מורחים שכבה דקה של ממרח תמרים על פרוסות הלחם. מניחים עליהן עלי רוקט או בייבי. מוסיפים פרוסות תפוח ירוק ואת הגבינה, ומסיימים בתפוח האדום הצרוב ובאגוזים.

      3. מתבלים במעט שמן זית וחומץ בלסמי מצומצם, מפזרים מלח ופלפל ומגישים.

       

      טבעוני: גלידת תמרים עם קראנץ' אגוזים ותפוחים מיובשים

      קינוח סופר־פשוט ומהיר הכנה, במתיקות מעודנת מאוד, שאפשר להקפיא בתבניות ארטיקים או בכוסות. לשמחתי, למרות המתיקות המתונה, גם הילדים חיסלו את הגלידה בהנאה, אבל מי שרוצה להעצים את הטעם, יכול להוסיף עוד סילאן או עוד מחית תמרים, לחיזוק. שימו לב שיש לצנן מראש את קרם הקוקוס במקרר (משתמשים רק בחלקו השומני. את חלקו הנוזלי מומלץ לשמור ולשלב בשייקים).

       

      גלידת תמרים עם קראנץ' אגוזים ותפוחים מיובשים  (צילום: דניאל לילה, סגנון: טליה הדר)
        גלידת תמרים עם קראנץ' אגוזים ותפוחים מיובשים (צילום: דניאל לילה, סגנון: טליה הדר)

         

        המרכיבים (6 ארטיקים, 4 כוסות)
        • 2 פחיות (800 מ"ל) קרם קוקוס (מומלץ עם 20% שומן ומעלה), שצוננו לפחות 6 שעות במקרר
        • 2 כפות גדושות ממרח תמרים
        • 3 כפות סילאן
        • אפשרות לעיטור: סילאן

        לקראנץ'

        • חופן תפוחים מיובשים, קצוצים
        • חופן שבבי קוקוס קלוי
        • חופן אגוזי מלך טבעיים
        • 1/2 כפית קינמון טחון
        • 1/2 כפית סוכר חום
        • 1/4 כפית מלח
        • אפשרות: 1/8 כפית אגוז מוסקט מגורר

         

        ההכנה

        1. מוציאים את פחיות קרם הקוקוס מהמקרר בלי לנער או להפוך אותן. פותחים ומעבירים לקערת המערבל רק את החלק השומני, הלבן (בנוזל אין צורך). מוסיפים את ממרח התמרים והסילאן ומקציפים כ־3 דקות, לקרם יציב.

        2. אם רוצים, מזלפים מעט סילאן לכוסות, לעיטור. יוצקים את הקרם (אם שמים סילאן גם לעיטור, אפשר, בעזרת קיסם, ליצור מעין דוגמת שיש שלו בתוך הקרם). מכסים ומאחסנים במקפיא 3 שעות לפחות.

        3. הקראנץ': קוצצים את התפוחים, הקוקוס והאגוזים. מוסיפים את התבלינים והסוכר ומערבבים. שומרים בצד.

        4. ההגשה: מפזרים מהקראנץ' בכל מנה, מזלפים מעט סילאן ומגישים.

        • איך שומרים? את הגלידה - עד חודש, במקפיא (מומלץ להוציא כמה דקות לפני ההגשה). את הקראנץ' – עד חודש, במקרר.

         

        ואיך מכינים ארטיקים?

        מפזרים את הקראנץ' בתבניות ויוצקים את הקרם (או שיוצקים את הקרם ומסיימים בשכבת קראנץ).  אם רוצים, אפשר לוותר על הכנת הקראנץ' ופשוט להוסיף לקרם חתיכות גדולות של תפוחים מיובשים ושבבי קוקוס קלוי.

         

        ארטיק תמרים עם קראנץ' אגוזים ותפוחים מיובשים  (צילום: דניאל לילה, סגנון: טליה הדר)
          ארטיק תמרים עם קראנץ' אגוזים ותפוחים מיובשים (צילום: דניאל לילה, סגנון: טליה הדר)

           

          עוגת תפוחים וקצת תמרים

          אמא שלי הייתה מכינה עוגה דומה משזיפים, ואני אוהבת לשחק עם המתכון שלה ולשנות את הפירות שמשולבים בה. זאת עוגה שכיף לפתוח איתה את הבוקר עם הקפה, אבל היא מספיק מרשימה גם כדי לככב כקינוח לארוחה, בייחוד עם כדור גלידה וניל ליד.

           

          עוגת תפוחים וקצת תמרים  (צילום: דניאל לילה, סגנון: טליה הדר)
            עוגת תפוחים וקצת תמרים (צילום: דניאל לילה, סגנון: טליה הדר)

             

            המרכיבים (תבנית בקוטר ‭ 26‬ ס"מ)

             

            להכנת התבנית

            • חמאה או שמן, לשימון
            • מעט קמח, מעט סוכר חום

            לעוגה

            • ‭100‬ גרם חמאה, רכה
            • ‭1/2‬ כוס (100 גרם) סוכר
            • 3 ביצים, גודל L
            • 3 כפות יוגורט, מומלץ של ‭ 3%‬ שומן ומעלה
            • 1 כף גדושה ממרח תמרים
            • 1 גביע קטן (או 5 כפות) רסק תפוחי עץ ‭ 1/4‬ כפית מלח
            • קליפה מגוררת מ‭1- ‬ לימון
            • 1 כף מיץ לימון
            • 1 כוס ‭ 2 +‬ כפות (160 גרם) קמח תופח

            לציפוי

            • 3 תפוחים ירוקים (גרני סמית), קטנים
            • 1 כף מיץ לימון
            • 1 כף קינמון טחון
            • 2 כפות סוכר חום

             

            ההכנה

            ‭.1‬ מחממים את התנור ל-‭180‬ מעלות (לא בתוכנית טורבו). משמנים את התבנית, מקמחים אותה קלות (הופכים אותה ודופקים עליה, כדי להיפטר מעודפים) ומפזרים מעט סוכר חום על דופנותיה.

            ‭.2‬ הציפוי: קולפים את התפוחים, חותכים אותם לרבעים ונפטרים מהליבה. פורסים אותם לפרוסות דקות )כ-‭1/2‬ ס"מ( ומעבירים לקערה. יוצקים עליהם את מיץ הלימון, מוסיפים ‭ 1/2‬ כפית מהקינמון הטחון ו-‭1/2‬ כפית מהסוכר החום ומערבבים קלות. מניחים בצד.

            ‭.3‬ העוגה: שמים בקערת המערבל את החמאה והסוכר ומקציפים כחצי דקה. מוסיפים את הביצים ומקציפים עוד כ-2 דקות, לקציפה בהירה, מוסיפים את כל שאר המרכיבים – למעט הקמח – ומערבלים למרקם אחיד. מוסיפים את הקמח בהדרגה ומערבלים רק עד שמתקבלת עיסה אחידה.

            ‭.4‬ יוצקים את העיסה לתבנית ומיישרים )היא לא גבוהה, זה בסדר(. מניחים על העיסה את פרוסות התפוחים, כך שיחפפו קצת זו את זו. יוצרים מעגל חיצוני ואחריו מעגל פנימי. מפזרים על התפוחים באופן אחיד את יתרת הסוכר החום והקינמון.

            ‭.5‬ אופים כ-‭40‬ דקות, עד שהעוגה מתייצבת, התפוחים מזהיבים וקיסם הננעץ בעוגה יוצא כשעליו פירורים. מוציאים ומצננים קלות. מגישים.

            • איך שומרים? עד יומיים בטמפרטורת החדר או עד 4 ימים במקרר.

             

            הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
            הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד