על ראש המלכה: הסיפור מאחורי הכתרים הנוצצים של מלכות היופי

חזרנו אל הסמל הכי חשוב של ההכתרה, ובדקנו כמה שנים החזיק הכתר היציב ביותר, ומי הצליחה לשמור עליו למרות שלרוב הוא נלקח מיד אחרי התחרות

הכתר היציב ביותר. למעלה, מימין: דורית ילינק  (מלכת היופי 1978), איבונה קרוגליאק (1990) – האחרונה שענדה אותו, זהבה ורדי (1977), למטה מימין: דבי הס (1982), הילה קלמן (1985), ימית נוי (1987)  (צילומים:  בן לם, ששון משה, שמואל יערי, יקי הלפרין)
הכתר היציב ביותר. למעלה, מימין: דורית ילינק (מלכת היופי 1978), איבונה קרוגליאק (1990) – האחרונה שענדה אותו, זהבה ורדי (1977), למטה מימין: דבי הס (1982), הילה קלמן (1985), ימית נוי (1987) (צילומים: בן לם, ששון משה, שמואל יערי, יקי הלפרין)

הרגע הזה שמכריזים על השם של הזוכה בתחרות מלכת היופי, התרגשות באוויר, הסרט מונח, ואז מגיע הכוכב המלכותי של הערב - הכתר - ומונח על ראשה. אין ספק שהוא חלק בלתי נפרד מההכתרה, ואולי הסמל החשוב של הרגע. גם באירוע שערך לאחרונה לציון 70 שנה לתחרות מלכת היופי, הוא קיבל מקום של כבוד כשהטקס קיבל את הכותרת "הכתר ופועלו".

 

חזרנו לאלבום ההיסטורי של רגעי ההכתרה, ובחנו מקרוב את הכתרים. אז איך היה נראה הכתר של שנות ה-60? מה ההבדל בינו לבין הכתר הנוכחי? והאם האמירה שמלכת היופי "נפרדת מהכתר" בסוף שנת הכהונה אכן נכונה, או שהיא מחזירה אותו ישר אחרי התחרות?

 

מחוברים לסמלים

לאורך השנים, שימשו את מלכות היופי יותר מ־20 כתרים. בשנות התחרות הראשונות, שנות ה-50 וה-60, על הכתר התנוסס סמל של מגן דוד, במספר גרסאות שונות. בגרסה הזו למשל, שמונחת על ראשה של מלכת היופי לשעבר יהודית מזור, מדובר בכתר שהחזיק 8 שנים ברציפות - משנת 1958 עד 1965.

 

כתר עם מגן דוד. יהודית מזור, מלכת היופי לשנת 62'  (צילום: לא ידוע)
    כתר עם מגן דוד. יהודית מזור, מלכת היופי לשנת 62' (צילום: לא ידוע)

     

    אביזרי מלוכה

    עוד משהו שנוסף למלכות בשנות ה-60 היה - שרביט. איזה מלכה אמיתית אתם מכירים שאין לה שרביט? כולנו גדלנו על סיפורה של מלכת אסתר (שאפשר לומר שהייתה גם היא בתחרות יופי מסוימת), והתחפושת כללה שמלה יפה, כתר ושרביט. כלומר, אם כבר מלכה אז עד הסוף, לא?

     

    מעכשיו גם שרביט. אביבה ישראלי (1966)  (צילום: לא ידוע)
      מעכשיו גם שרביט. אביבה ישראלי (1966) (צילום: לא ידוע)

       

      מראש לראש

      הכתר שהחזיק מעמד הכי הרבה זמן הוא זה שהחל את דרכו בשנת 1976 (על ראשה של רינה מור, כמובן) ועבר מראש לראש, עד לזה של איבונה קרוגליאק בשנת 1990. סתו אקסנפלד, חוקרת ומעצבת שבחנה את הכתרים של מלכות היופי בישראל (כפי שפורסם במאמר באתר "אלכסון"), זיהתה שהכתר דומה מאוד לזה ששימש בתחרות מיס תבל כמעט 40 שנה, החל מ־1963 ועד לתחילת המאה ה־21. אפשר להשוות בין התמונות ולראות את הדמיון.

       

      החזיק הכי הרבה זמן. רינה מור ב-76'  (צילום: פרג')
        החזיק הכי הרבה זמן. רינה מור ב-76' (צילום: פרג')

         

        ואם כבר הזכרנו את מיס יוניברס: רינה מור גילתה בעבר בריאיון ל"לאשה" שהיא עדיין מחזיקה בכתר של מיס יוניברס: "הוא דבר חשוב בחיי ואני שומרת עליו בתוך שקית ובתוך שידה, כדי שלא יאונה לו כל רע". אגב, מלכת היופי לשעבר לירן כוהנר הודתה לא מזמן שבתחרות הישראלית הכתר נלקח מיד אחרי התחרות, והן לא יכולות לשמור אותו בבית.

         

        שומרת עד היום את הכתר של מיס יוניברס (בתמונה). רינה מור  (צילום: סטודיו גברא)
          שומרת עד היום את הכתר של מיס יוניברס (בתמונה). רינה מור (צילום: סטודיו גברא)
           

           

          נוצצת ומחודשת

          אז איזה כתר החליף את הכתר הותיק ביותר? איך הוא נראה? מירי גולדפרב היא הראשונה שהונח על ראשה כתר חדש, נוצץ במיוחד, אחרי תקופה של 14 שנה! מצאו את ההבדלים, כי יש הרבה כאלה.

           

          הכתר החדש. מירי גולדפרב, מלכת היופי לשנת 91'  (צילום: ששון משה)
            הכתר החדש. מירי גולדפרב, מלכת היופי לשנת 91' (צילום: ששון משה)

             

            מאז ועד היום

            אז מה השתנה ב-70 שנות מלכות? האם הכתרים הכי יפים ומרשימים היו שייכים לעבר, או שדווקא אלה של השנים האחרונות הם אלה שמנצחים? אפשר להתווכח על סוגיית "האדם עושה את הכתר, ולא הכתר עושה את האדם" (או "המלכה" במקרה שלנו). אולי יש כאלה שהחזיקו את הכתר טוב יותר. זה כנראה עניין של טעם אישי. עד שהסוגייה תוכרע, קבלו בינתיים את מלכת היופי הנוכחית סלע שרלין, עם הכתר מהדור החדש.

             

            סלע שרלין, מלכת היופי הנוכחית עם הכתר הנוכחי  (צילום: אביגיל עוזי)
              סלע שרלין, מלכת היופי הנוכחית עם הכתר הנוכחי (צילום: אביגיל עוזי)

               

              מחזיקות בגאון

              ולסיום, עוד שאלה שעלתה לנו, היא האם הכתרים באמת מונחים בקלות, ויושבים על הראש בצורה מושלמת כמו שנראה בצילומים, או שאולי הם כבדים ולא נוחים? יש כתרים שנראים כאילו כל תזוזה של המלכה היא מאמץ אמיתי. אספנו כמה כתרים שנראו לנו כבדים במיוחד, והשארנו לכם לפתור את הסוגייה.

               

              איזה כתר הכי כבד? למעלה מימין: מירי זמיר (1968), טלי לוונטל (1996). למטה מימין: יאנה חודריקר (1993), שביט ויזל (2010)  (צילומים: סמי בן גד, לא ידוע, ששון משה, עידן נתנאל)
                איזה כתר הכי כבד? למעלה מימין: מירי זמיר (1968), טלי לוונטל (1996). למטה מימין: יאנה חודריקר (1993), שביט ויזל (2010) (צילומים: סמי בן גד, לא ידוע, ששון משה, עידן נתנאל)

                   

                 

                 
                הצג:
                אזהרה:
                פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד