המרכז הגאה בת"א, חשיפה ראשונה: 5 קומות, תיאטרון, מרחבי משפחות

תל אביב מרימה לקהילה: העירייה בחרה להרוס את המבנה הוותיק בגן מאיר, הגדילה את התקציב, ותקים בתוך שנתיים מרכז חדשני ורב-תכליתי לשימוש קהילת הלהט"ב בעיר

מנור בראון

|

21.08.19 | 12:47

הדמיית המרכז הגאה בגן מאיר, שיחליף את בית הספר ע''ש דב הוז שהוקם בשנות ה-40, וששימש את הקהילה בעשור האחרון (הדמיה: גריל אופנהיים אדריכלות ועיצוב פנים באדיבות עיריית תל-אביב-יפו)
הדמיית המרכז הגאה בגן מאיר, שיחליף את בית הספר ע''ש דב הוז שהוקם בשנות ה-40, וששימש את הקהילה בעשור האחרון (הדמיה: גריל אופנהיים אדריכלות ועיצוב פנים באדיבות עיריית תל-אביב-יפו)
החזית הצפונית השקופה ברובה תציע מבטים פתוחים לגן מאיר, שבו שוכן המרכז. המבואה הדחוקה תורחב משמעותית (הדמיה: גריל אופנהיים אדריכלות ועיצוב פנים באדיבות עיריית תל-אביב-יפו)
החזית הצפונית השקופה ברובה תציע מבטים פתוחים לגן מאיר, שבו שוכן המרכז. המבואה הדחוקה תורחב משמעותית (הדמיה: גריל אופנהיים אדריכלות ועיצוב פנים באדיבות עיריית תל-אביב-יפו)
מעל החלל הכפול של המבואה יהיו חדרי פעילות למבוגרים, לגיל הרך, סטודיו גדול, מרפסת רחבת ידיים ועוד (הדמיה: גריל אופנהיים אדריכלות ועיצוב פנים באדיבות עיריית תל-אביב-יפו)
מעל החלל הכפול של המבואה יהיו חדרי פעילות למבוגרים, לגיל הרך, סטודיו גדול, מרפסת רחבת ידיים ועוד (הדמיה: גריל אופנהיים אדריכלות ועיצוב פנים באדיבות עיריית תל-אביב-יפו)

שנה וחצי לאחר שהודיעה עיריית תל אביב-יפו, כי בכוונתה לשפץ את בניין "המרכז הגאה" בגן מאיר בתקציב של 20 מיליון שקלים, היא מקדמת תוכנית חדשה: המבנה הוותיק ייהרס, ובמקומו יוקם מרכז חדש וגדול יותר. כך נודע לערוץ האדריכלות של Xnet.

 

המבנה הקיים, כך מסביר חבר המועצה איתי פנקס-ארד (מרצ), מחזיק תיק הקהילה הגאה ויו"ר המרכז הגאה, אינו עומד בכל תקני הבטיחות והנגישות, "ולכן היה ברור שצריך לעשות משהו. לפני כשנתיים עמדו בפני העירייה מספר חלופות: שיפוץ מינימליסטי, שיביא את המבנה לתקנים הנדרשים לפעילותו, ושתי חלופות נוספות שכוללות את הרחבתו".

 

התוכניות לשיפוץ ולהרחבת המבנה פורסמו, אך אז הוחלט לעצור אותן, מכמה סיבות. לדברי פנקס-ארד, "רצינו שייבנה גם אולם עם 200 מקומות ישיבה. לא עוד אולם רב-תכליתי, אלא אולם תיאטרון לאמנויות הבמה עם כל הציוד הנדרש". בשלב זה, הוחלט להעביר את הפרויקט לחברה העירונית "המשכן לאמנויות הבמה", שבונה ומפעילה אולמות מסוג זה בעיר; היא הופקדה על שיפוץ "הבימה", "בית ליסין", הסינמטק, המשכן לאמנויות הבמה ועוד. בחלק מהפרויקטים האלה, השיפוצים היו ארוכים בהרבה מהמתוכנן וגם תקציבם התנפח משמעותית לעומת התוכנית המקורית. "יש לנו ניסיון רע עם זה", אומר פנקס-ארד.

 

במרכז התמונה: המרכז הגאה כיום. מימינו אשכול הגנים, שלא ייפגע בזמן הפרויקט (הדמיה: גריל אופנהיים אדריכלות ועיצוב פנים באדיבות עיריית תל-אביב-יפו)
    במרכז התמונה: המרכז הגאה כיום. מימינו אשכול הגנים, שלא ייפגע בזמן הפרויקט(הדמיה: גריל אופנהיים אדריכלות ועיצוב פנים באדיבות עיריית תל-אביב-יפו)

    הנה הדמיית המרכז העתידי. גבוה יותר בקומתיים. אפשר לראות את המרפסת שבנויה בנסיגה (הדמיה: גריל אופנהיים אדריכלות ועיצוב פנים באדיבות עיריית תל-אביב-יפו)
      הנה הדמיית המרכז העתידי. גבוה יותר בקומתיים. אפשר לראות את המרפסת שבנויה בנסיגה(הדמיה: גריל אופנהיים אדריכלות ועיצוב פנים באדיבות עיריית תל-אביב-יפו)

       

      וכך הוחלט להרוס. התקציב הוגדל בשליש ל-30 מיליון שקל, והמקום העתידי יוכל לאכלס פעילויות שישרתו עד 500 משתמשים בעת ובעונה אחת. המבנה הצנוע בן שלוש הקומות ייהרס, ומחליפו ישתרע על פני חמש קומות בשטח של 2,100 מטרים רבועים.

       

      מי שסופגת כאן מכה – בפעם השנייה ברבעון האחרון – היא מורשתו של דב הוז, מראשי תנועת העבודה והיישוב העברי בזמן המנדט הבריטי. רק לאחרונה נסגר נמל התעופה העירוני "שדה דב", הנושא על שמו, ועכשיו זהו בית הספר שנבנה בשנות ה-40 ושהנציח אותו, אחרי שנהרג בתאונת דרכים ב-1940.

       

      מי שהרוויח מהמהלך הוא משרד האדריכלים "גריל-אופנהיים אדריכלות ועיצוב פנים" (Go Arch), שבתחילה קיבל לידיו את שיפוץ המבנה הקיים, והוחלט כבר להמשיך עמו את הפרויקט הגדול אחרי שהשיפוץ נגנז. המשרד מתמחה בתכנון מבני ציבור, גני ילדים ובתי ספר בתל אביב, כגון "בית רוק"- מועדונית לילדים בסיכון בשכונת עג'מי, ספריית בית השחמט בשכונת נווה אביבים והשתתפות בחידוש עיצוב הפנים של האגף הוותיק במוזיאון תל אביב.

       

      חזית שקופה לגן מאיר

       

      "רצינו פתיחות גדולה כלפי גן מאיר", מסביר האדריכל אדר אופנהיים. "החזית הצפונית שפונה לגן היא ברובה שקופה, והרעיון המרכזי הוא לחבר את הפעילות והתכנים של המרכז למתרחש בחוץ". באי המקום ישמחו לדעת שקומת הכניסה הדחוקה תוחלף במבואה רחבה עם תקרה כפולה. קיר מורשת יסקור את ההיסטוריה של הקהילה הגאה.

       

      קומת הגלריה שבמבואה תוביל לאודיטוריום עם 200 המושבים (כיום יש 80), שישרת לא רק את המרכז הגאה אלא ישמש כאולם מופעים עירוני. לבית הקפה הפופולרי שפועל כיום במבואה הוקצה שטח מוגדל בקומת הקרקע, מתחת לשיפוע המושבים של אולם המופעים, ועם כניסה נפרדת. כך יוכל בית הקפה לפעול בשעות עצמאיות, מעבר לשעות הפעילות של המרכז הגאה.

       

      המבואה. חזית שקופה וקומת גלריה (הדמיה: גריל אופנהיים אדריכלות ועיצוב פנים באדיבות עיריית תל-אביב-יפו)
        המבואה. חזית שקופה וקומת גלריה(הדמיה: גריל אופנהיים אדריכלות ועיצוב פנים באדיבות עיריית תל-אביב-יפו)

        תוכנית הקומה, כולל האודיטוריום שישרת את כל תושבי העיר (הדמיה: גריל אופנהיים אדריכלות ועיצוב פנים באדיבות עיריית תל-אביב-יפו)
          תוכנית הקומה, כולל האודיטוריום שישרת את כל תושבי העיר(הדמיה: גריל אופנהיים אדריכלות ועיצוב פנים באדיבות עיריית תל-אביב-יפו)

           

          את הקומה הראשונה יאכלסו חדרי פעילות וסטודיו רחבי ידיים; הקומה השנייה, שתיבנה בנסיגה מקו החזית של קומת הקרקע, תאכלס את "צוציגן"- מרכז פעילות לגיל הרך לילדי המשפחות הגאות, ומועדון לגיל השלישי של חברי הקהילה. בקומה זו גם מתוכננת להיבנות מרפסת מקורה רחבה (250 מ"ר), שתשקיף על גן מאיר ותציע אזור פעילות נוסף; בקומה השלישית ימוקמו שירותי המרפאה שמעניק המרכז גם כיום, לרבות חדרי רופאים, חדרי טיפולים ומשרדים חדשים.

           

          חלקים מגן מאיר ייחסמו בזמן ההקמה

           

          הריסת המבנה אמורה להתקיים ברבעון הראשון של 2020, ובניית המבנה העתידי אמורה להימשך כ-20 חודשים. השאיפה היא לחנוך אותו באירועי הגאווה העירוניים של 2022.

           

          היכונו לחסימות. גן מאיר (צילום: Mikhail Berman/Shutterstock)
            היכונו לחסימות. גן מאיר(צילום: Mikhail Berman/Shutterstock)

             

            הפרויקט ייתקל באתגרים לוגיסטיים, שנובעים מבעיות הנגישות למרכז הגאה. הבניין נמצא בפאתי גן מאיר ואף אחת מחזיתותיו אינה נגישה לרחוב, כך שלצורך ההריסה והשיפוץ תידרש חסימה של מקטעים בגן מאיר, כדי שכלים כבדים יוכלו לגשת לאתר הבנייה. הפעילות בגן עצמו, ובאשכול הגנים הסמוך ברחוב טשרניחובסקי, לא אמורה להיפגע. פעילותו של המרכז הגאה לא תשותק בזמן הבנייה, לדבריו של פנקס-ארד, אלא תעבור לבניינים חלופיים בכיכר ביאליק הסמוכה וברחוב אבן גבירול.

             

            צנוע וסטנדרטי זה טוב או לא?

             

            למרות החופש האדריכלי, שמתאפשר כאשר מתכננים מחדש על מגרש ריק, ההדמיות מציירות הצעה צנועה ומוגבלת-משהו, הן בעיצוב של המבנה והן במגוון החומרים שבהם ייעשה שימוש. האם זאת ההצעה שתצליח לצקת בבניין הזה אווירה של מרכז התרבות הגאה המוביל בישראל, בעיר שמניפה את דגל הגאווה גם בזירה העולמית?

             

            האדריכל אדר אופנהיים מנמק: "הבניין, שיחופה בטיח, בנוי בלב ההיסטורי של העיר וניסינו שבחומרי הגמר הוא ישתלב עם הסביבה שלו".

             

            בית הקפה מתחת לשיפוע האודיטוריום (הדמיה: גריל אופנהיים אדריכלות ועיצוב פנים באדיבות עיריית תל-אביב-יפו)
              בית הקפה מתחת לשיפוע האודיטוריום(הדמיה: גריל אופנהיים אדריכלות ועיצוב פנים באדיבות עיריית תל-אביב-יפו)

              קומת חדרי הפעילויות (הדמיה: גריל אופנהיים אדריכלות ועיצוב פנים באדיבות עיריית תל-אביב-יפו)
                קומת חדרי הפעילויות(הדמיה: גריל אופנהיים אדריכלות ועיצוב פנים באדיבות עיריית תל-אביב-יפו)

                צוציגן ופעילויות לגיל השלישי (הדמיה: גריל אופנהיים אדריכלות ועיצוב פנים באדיבות עיריית תל-אביב-יפו)
                  צוציגן ופעילויות לגיל השלישי(הדמיה: גריל אופנהיים אדריכלות ועיצוב פנים באדיבות עיריית תל-אביב-יפו)

                  המרפאה תרחיב משמעותית את השירות שהיא מעניקה לקהילת הלהט''ב (הדמיה: גריל אופנהיים אדריכלות ועיצוב פנים באדיבות עיריית תל-אביב-יפו)
                    המרפאה תרחיב משמעותית את השירות שהיא מעניקה לקהילת הלהט''ב(הדמיה: גריל אופנהיים אדריכלות ועיצוב פנים באדיבות עיריית תל-אביב-יפו)

                     

                    פנקס-ארד, שהיה מעורב בתכנון וניסח את פרוגרמת השימושים, טוען: "אני לא חושב שיש דבר כזה אדריכלות גאה. אני אוהב את עיצוב הבניין החדש וחושב שהוא טוב. החיפוש אחרי אדריכלות שתשקף להט"ביות הוא מאוד חמקמק, והדרך היחידה לעשות את זה היא לצבוע בצבעי גאווה את הבניין - זה לא צפוי לקרות. הייתי בכמה מרכזים להט"ביים בעולם, ואני לא זוכר שראיתי משהו יותר יצירתי או שמשקף את 'הרוח הלהט"בית'. אני אפילו לא יודע מה זה רוח להט"בית - אנחנו קהילה שיש בה הרבה מהמשותף, וגם שוני: אנחנו דתיים, חרדים, ערבים, מבוגרים בני 90, נוער בני 15, טראנסים, לסביות, היפסטרים שלא מתחתנים ומביאים לעולם ילדים, הומואים ועוד עשרות מגדרים, ולכן הרוח הלהט"בית של אחד היא לא הסיפור של מישהו אחר".

                     

                    כך נראה מרכז הלהט"ב בלוס אנג'לס:

                     

                     

                    "המרכז החדש צריך להיות מבנה שנותן מקום לכולם", הוא סבור, "שיש בו חלל מכבד, נעים ומזמין, כזה שיוכל לשמש למשך שנים, ואני חושב שזה בא לידי ביטוי בתכנון".

                     

                    • הערב ב-19:00 יתקיים במרכז הקיים מפגש פתוח לקהל הרחב, שבו יציגו האדריכלים ונציגי העירייה את הפרויקט המתוכנן.

                     

                    מראש העירייה רון חולדאי נמסר ל-Xnet: "בתוך אקלים חברתי שהולך ומקצין ועל רקע מקרי האלימות כלפי הקהילה הגאה, הרחבתו של המרכז הגאה הכרחית; לא רק בגלל הביקוש שגדל בעשר שנות קיומו, אלא גם בשל האמירה הברורה שהעיר שלנו הייתה ותשאר בית איתן לקהילה ומגדלור לסובלנות וקבלת השונה".

                     

                    • הנדסה: רימון צדיק מהנדסים בע"מ

                     

                    איך נראית הדירה של הסטנדאפיסט נדב אבוקסיס?

                     

                      (צילום: ענבל מרמרי)

                     

                     

                     
                    הצג:
                    אזהרה:
                    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד