מגרד? אל תבצעו שטיפות וגינליות ועוד המלצות להיגיינה אינטימית

למה לא לשטוף הפות יותר מפעם אחת ביום? מדוע לא כדאי להשתמש בתחתוניות מבושמות? ומה עושים עם הריח הלא נעים? כל מה שהתפדחת לשאול את הגינקולוג

הנרתיק זקוק לאיזון בין סוגי החיידקים, ואם מרבים לשטוף את האזור, האיזון מופר וכתוצאה מכך החיידקים ה'רעים' מתרבים על חשבון החיידקים ה'טובים', והפטרייה משתלטת (צילום: Shutterstock)
הנרתיק זקוק לאיזון בין סוגי החיידקים, ואם מרבים לשטוף את האזור, האיזון מופר וכתוצאה מכך החיידקים ה'רעים' מתרבים על חשבון החיידקים ה'טובים', והפטרייה משתלטת (צילום: Shutterstock)

מחצית מהנשים הפונות לגינקולוג מתלוננות על סימפטומים כמו גירוד, הפרשה, עקצוץ, צריבה, נפיחות וריח לא נעים. חלקן נעזרות בשיטות סבתא כמו שטיפה פנימית של הנרתיק בחומץ, אחרות משתמשות בסבוני שטיפה אינטימיים, קצף ומיני ג'ל ונוזלים ייעודיים, הנמכרים ללא מרשם רופא.

 

האם השטיפות הללו באמת נחוצות? האם הן יעילות? ד"ר אילן ברעם, מומחה לגינקולוגיה במכבי שירותי בריאות וד"ר רחל פיקאר, מומחית ליילוד ולגינקולוגיה מהמרכז הרפואי הדסה עין כרם וקופת חולים לאומית בירושלים, שוללים את השטיפות האינטימיות מכל וכל.

ד"ר ברעם: "נשים צריכות להיות מיודדות יותר עם האיברים הנשיים שלהן. לנרתיק בריא, באופן טבעי, יש יכולת וצורך להפריש חומרי הפרשה. צריך להתייחס לזה כאל דבר טוב ולא להפוך את הנרתיק למכל של דאודורנט"

 

לפני הכל חשוב להדגיש: לכל אישה בריאה יש הפרשות. ההפרשה הטבעית היא שקופה או לבנבנה. כשהיא משנה את צבעה וסמיכותה וריחה הופך להיות חריף, מלווה בעקצוץ, גרד או צריבה באזור הפות או הנרתיק, כדאי לפנות לרופא כדי לבדוק אם מדובר בזיהום.

 

"מבחינה אנטומית, הנרתיק הוא צינור שרירי שמקשר בין הרחם וצוואר הרחם ובין הפות", מסבירה ד"ר פיקאר. "הרירית המצפה אותו מייצרת הפרשות שנועדו לשמור על הנרתיק מפני זיהומים, והן שומרות גם על רמת חומציות (PH) גבוהה יחסית, שמונעת צמיחה של חיידקים ופטריות. נורמלי לחלוטין שיהיו הפרשות, וכמותן ואופיין של ההפרשות משתנים במהלך החודש, לפי השינוי ברמת ההורמונים".

 

גם נטילת תרופות אנטיביוטיות למיניהן וצריכת תזונה עשירה בסוכרים ובשמרים, מביאות להפרת האיזון בפלורה הטבעית של הנרתיק (צילום: Shutterstock)
    גם נטילת תרופות אנטיביוטיות למיניהן וצריכת תזונה עשירה בסוכרים ובשמרים, מביאות להפרת האיזון בפלורה הטבעית של הנרתיק(צילום: Shutterstock)

     

     

    שיווי משקל חיידקי

    "הנרתיק הוא אזור מלא חיידקים, שחיים בשיווי משקל ביניהם", מוסיף ד"ר ברעם. "פלורה חיידקית נורמלית פירושה איזון בין החיידקים שיוצרים חומצה לקטית, החיונית לשמירה על הנרתיק במצב טוב, ובין חיידקים פתוגניים, שעלולים להביא לתסמינים שהוזכרו.

     

    "כעיקרון, רמת חומציות גבוהה בנרתיק בריא מונעת התפתחות של אורגניזמים מזיקים, לרבות חיידקים ופטריות. כשהחומציות פוחתת, בגלל שטיפות מרובות של הנרתיק, האיזון הטבעי משתבש, וזה עלול לגרום לפטרייה להתפרץ ולהביא לתופעות הנזכרות, שהן למעשה תסמינים של דלקת".

    "כשהחומציות פוחתת, בגלל שטיפות מרובות של הנרתיק, האיזון הטבעי משתבש, וזה עלול לגרום לפטרייה להתפרץ ולהביא לתופעות הנזכרות, שהן למעשה תסמינים של דלקת"

     

    איך מתמודדים עם בעיית הריח?

    "דעתי האישית היא שיותר מדי נשים לא מיודדות עם איברי המין שלהן ומתייחסות אליהם כאל משהו שמדיף ריח לא נעים, גם אם מדובר בריח טבעי לחלוטין. נשים צריכות להיות מיודדות יותר עם האיברים הנשיים שלהן, וזה קודם כל עניין של חינוך. לנרתיק בריא, באופן טבעי, יש יכולת וצורך להפריש חומרי הפרשה. צריך להתייחס לזה כאל דבר טוב ולא להפוך את הנרתיק למכל של דיאודורנט".

     

    חשוב לא לרחוץ את אזור הפות (השפתיים הגדולות והקטנות שמחוץ לנרתיק) יותר מדי פעמים ביום, ובטח לא לשטוף לעומק את הנרתיק, מוסיפים שני המומחים. מספיקה שטיפה אחת עם סבון במקלחת היומית, ובשאר הפעמים די בשטיפה חיצונית של האזור, ללא סבון. חשוב לדעת שקרצוף הנרתיק פוגע בהפרשות ועלול להביא להתפתחות זיהום.

    כאמור, הנרתיק זקוק לאיזון בין סוגי החיידקים, ואם מרבים לשטוף את האזור, האיזון מופר וכתוצאה מכך החיידקים ה'רעים' מתרבים על חשבון החיידקים ה'טובים', והפטרייה משתלטת.

     

    תחתוניות מבושמות עלולות לגרום אלרגיה

    לדברי ד"ר פיקאר וד"ר ברעם, תחתוניות, תחבושות היגייניות ואפילו טמפונים, בעיקר אלה שמכילים חומרי בישום ודאודורנטים, עלולים לגרום גם גירוי אלרגי של הנרתיק וגם שינוי ברמת החומציות של הנרתיק, ולכן לא כדאי להשתמש בהם. ההמלצה: ללבוש תחתוני כותנה ולהחליפם במשך היום אם ההפרשות מעוררות אי־נוחות.

     

    צריכת סוכר מפרה את האיזון החיידקי

    גם נטילת תרופות אנטיביוטיות למיניהן וצריכת תזונה עשירה בסוכרים ובשמרים, מביאות להפרת האיזון בפלורה הטבעית של הנרתיק, ובשל כך עלולות לגרום הופעת פטריות.

     

    קונדומים מבושמים עלולים להזיק

    נדיר מאוד שזיהומים בנרתיק עוברים ביחסי מין. שימוש בקונדומים עם נוזלי טעם וריח עלולים לגרום גירוד ואי־נוחות.

     

    , תחבושות היגייניות ואפילו טמפונים, בעיקר אלה שמכילים חומרי בישום ודאודורנטים, עלולים לגרום גם גירוי אלרגי של הנרתיק וגם שינוי ברמת החומציות של הנרתיק (צילום: Shutterstock)
      , תחבושות היגייניות ואפילו טמפונים, בעיקר אלה שמכילים חומרי בישום ודאודורנטים, עלולים לגרום גם גירוי אלרגי של הנרתיק וגם שינוי ברמת החומציות של הנרתיק(צילום: Shutterstock)

       

      5 עצות נקיות

      1. יש לשמור על התנהגות היגיינית קבועה, שפירושה שטיפה חיצונית במים ובסבון היפואלרגני.
      2. לא לעשות שטיפות פנימיות.
      3. להימנע מניגוב יציאות מאזור פי הטבעת לכיוון הנרתיק (הפעולה הזו מכניסה חיידקים לנרתיק), ולהקפיד תמיד על ניגוב הפוך - מאזור הנרתיק לכיוון פי הטבעת.
      4. רוצים להשתמש במסכך בזמן יחסי המין? עדיף להיעזר בחומר טבעי כמו שמן פרפין פשוט שמסכך את קירות הנרתיק בצורה טובה, בלי לגרום לגירוד. חלק מחומרי הסיכוך לשיפור יחסי המין, בעיקר אלה שמכילים חומרי ריח וכימיקלים, עלולים להביא לשינוי הפלורה החיידקית.
      5.  להעדיף תחתוניות עשויות כותנה - יש כיום תחתוניות שניתן לעשות בהן שימוש רב־פעמי.

       

      הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
      הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד