נפל עלינו הבלו, וזה נפלא: הכחול הכהה הוא להיט על קירות הבית

בחדר השינה, במטבח, כדגש ברקע, כמעטפת אינטימית: התקופה הכחולה בעיצוב הבית מגיעה לשיאה, עם קירות עמוקים מני ים. ולא, זה לא מקטין או מחשיך

רונית כפירפורסם: 19.03.19 09:36
דירה עטופה בכחול, בעיצובה של אלה צייחר. הולך היטב עם טורקיז אפרפר (כמו הספה בתמונה) ועם כתומים-זהובים, הצבע המשלים על הסקלה (צילום: איתי בנית)
דירה עטופה בכחול, בעיצובה של אלה צייחר. הולך היטב עם טורקיז אפרפר (כמו הספה בתמונה) ועם כתומים-זהובים, הצבע המשלים על הסקלה (צילום: איתי בנית)
אפשר גם קיר אחד (כאן יש בכחול הכהה מעט ירוק), להדגשה וחלוקה של החלל הפתוח. דירה בבאר שבע, בעיצובה של כרמית גת (צילום: איתי בנית)
אפשר גם קיר אחד (כאן יש בכחול הכהה מעט ירוק), להדגשה וחלוקה של החלל הפתוח. דירה בבאר שבע, בעיצובה של כרמית גת (צילום: איתי בנית)

בשנת 2011 , בתחילת ימי הבלוג שלי ב-Xnet, זה היה הצהוב: הוא צץ לנו מכל מיני מקומות ושימש עוגן צבעוני חצוף ובולט בפלטות צבעים של עיצוב הבית. מאז כך כתבתי על השחור, על ורוד פודרה וירוק יער, על גרדיאנטים, זהב ואפילו על הטריק המיתוגי המכונה "כתום שונית". עכשיו אני גאה להכריז שאנחנו בשיאה של התקופה הכחולה.

 

זה דווקא לא בגלל שנפל עלינו הבלוז. את בן הדוד שלו, גוון הטורקיז האפרפר-ירקרק המכונה Teal כבר ראינו ואולי אף מיצינו, פעמים רבות לצד אותו צהוב (גם חרדל הולך אתו לא רע).

 

 

כחול אשר על שפת הים

צחוק צחוק, אבל אחד המחקרים המרתקים שנעשו על הצבע הכחול, מצא שבתנ"ך הוא כלל אינו מוזכר (הכחל, אגב, הוא בכלל שחור). ואמנם במשפט התנ''כי המפורסם הכוונה לחול, ולא לכחול, אבל הקשר של הכחול לים ולשמיים ממקם אותו ברשימת הגוונים המרגיעים. זהו גוון קר (אורך הגל שלו הקצר מכולם), אבל הכחול שאנחנו רואים סביבנו לאחרונה משרה דווקא אווירה חמימה ונעימה.

 

יש כמה גוונים שונים של כחול, המופקים מפיגמנטים שונים. מה שמחבר את כולם הוא שהם היו נדירים – ולכן יקרים – בעולם העתיק. הכחול קושר תמיד למלוכה ולמעמד גבוה (אולי בגלל זה אנחנו רגילים לחבר אותו עם זהב?). הכחול השולט כרגע אינו כחול קובלט (גוון זרחני יותר, גרפי ובהיר יותר, קצת כמו בשלטי הכבישים המהירים), אלא כחול כהה יותר – האולטרמרין. אפשר לקרוא לו "כחול נייבי" על שום מדי הצי (מטבע הדברים, חילות הים והאוויר בצבאות רבים לובשים מדים כחולים), או פשוט – כחול כהה.

 

מטבח עם קיר שעושה הבדל. עיצוב: דניאלה גלבוע כהן (צילום: שירן כרמל)
    מטבח עם קיר שעושה הבדל. עיצוב: דניאלה גלבוע כהן(צילום: שירן כרמל)

     

    כחול כרקע לפסנתר, בדירה שעיצבה קדם שנער (צילום: גדעון לוין)
      כחול כרקע לפסנתר, בדירה שעיצבה קדם שנער(צילום: גדעון לוין)

       

      מדרגות מלכותיות בדירה שעיצבה מאיה שינברגר (צילום: איתי בנית)
        מדרגות מלכותיות בדירה שעיצבה מאיה שינברגר(צילום: איתי בנית)

         

        פעמים רבות הוא מופיע בגרסה מעט-טורקיזית, ''חמה'' קצת יותר. למעשה, בחירה טובה לקיר תהיה כחול כהה שיש בו מעט צהוב (כלומר מתקרב טיפה לצד הירוק של הסקלה) ומעט שחור (כלומר אפרפר ולא זרחני מדי).

         

        וכמעטפת לחדר שינה חם, בדירה שעיצבה תמי אקהאוס (צילום: מושי גיטליס)
          וכמעטפת לחדר שינה חם, בדירה שעיצבה תמי אקהאוס(צילום: מושי גיטליס)
           

           

          מגדיר את פינת האוכל. דירה בראש העין, בעיצוב סטודיו doma (צילום: שירן כרמל)
            מגדיר את פינת האוכל. דירה בראש העין, בעיצוב סטודיו doma(צילום: שירן כרמל)

             

            ועוד הדגשה לפינת האוכל. עיצוב: מעיין זוסמן (צילום: איתי בנית)
              ועוד הדגשה לפינת האוכל. עיצוב: מעיין זוסמן(צילום: איתי בנית)

               

              איך אני יודעת שהצבע הזה הוא עכשיו בשפיץ של הטרנד? כרגיל, בודקים מה קורה עם איקאה. זוכרים את עגלת המתכת רבת השימושים, RASKOG, שהגיעה לפני כמה שנים בירקרק טורקיז בהיר? אז עכשיו אפשר למצוא אותה בדיוק בגוון הכחול-אפרפר הזה. אולי נסכם שמעכשיו אקרא לו "כחול מעמקים", כדי לפשט את העניינים?

               

              הגוון המדויק ברקע קולקציית האביב של ''זארה הום'', ובעגלת המטבח של ''איקאה''
                הגוון המדויק ברקע קולקציית האביב של ''זארה הום'', ובעגלת המטבח של ''איקאה''

                   

                אני לא מכירה המון מבוגרים שיודעים לענות על השאלה הילדותית "מה הצבע האהוב עליך?", אבל כשאני חושבת על כחול, ובמיוחד על כחול כהה, עמוק, קשה לי לדמיין מישהו שממש לא אוהב את הצבע הזה. ואולי בשל היותו צבע אהוב – הוא מופיע עכשיו, ובגדול.

                 

                אולי אלו שמי הערב או הים, אולי דווקא הג'ינס – הכחול הכהה מקיף אותנו כל הזמן ונתפס בתרבות שלנו כצבע כמעט נייטרלי, למרות שעדיין שמורות לו תכונות של גוון מלכותי, כמו בעבר.

                 

                בעיצוב פנים אנחנו נתקלים בו בשנים האחרונות בעיקר במטבחים ובחדרי שינה. אמנם כחול הוא הצבע שהכי פחות מתקשר לאוכל – אך הוא עובד נהדר במטבחים. את הגוונים הפופולריים שלו אפשר למצוא גם בפורמייקה – כחול כהה וכחול קובלט צעקני יותר, ולכן, אם מתחשק לכם מטבח כחול, אפשר לייצר כזה, ולא ביוקר (ולהתאים לו ידיות זהב).

                 

                מטבח כחול נייבי (אולטרמרין) עם ידיות זהב, שמתאים לפרקט. עיצוב: פנינית שרת אזולאי (צילום: עמית גרון)
                  מטבח כחול נייבי (אולטרמרין) עם ידיות זהב, שמתאים לפרקט. עיצוב: פנינית שרת אזולאי(צילום: עמית גרון)

                   

                  במטבחים הכחול יעבוד יפה עם שיש קררה לבן, עם עץ (כמעט לא משנה איזה, בגלל הניגוד בצבעים) ועם זהובים.

                   

                  למשל, במטבח שעיצבה שיר שטייגמן:

                   

                   

                  גם בחדר השינה הכחול הכהה מתאים מאוד. הוא ייראה טוב עם מצעים וכיסוי מיטה בהירים, יש בו רצינות וגם רומנטיות (בעיני כל שמלת ערב תיראה טוב יותר ותחמיא יותר בכחול עמוק מאשר בשחור). קיר כחול אחד ישנה את כל החדר. אם כבר אחד – נסו להעיז עם יותר, בעיני זה שווה!

                   

                  קיר אחד בגב המיטה. עיצוב: ורד בונפיליולי ופנינית שרת אזולאי (צילום: איתי בנית)
                    קיר אחד בגב המיטה. עיצוב: ורד בונפיליולי ופנינית שרת אזולאי(צילום: איתי בנית)

                     

                    אני שומעת את השאלה שלכם: כהה זה לא מקטין? מחשיך? אז קודם כל – אם החדר שלכם מרווח ומואר – גם קירות בכחול כהה לא יהפכו אותו לקטן וחשוך. שנית, כל עוד החדר מעוצב ומתוכנן בצורה נוחה – זה לא משנה באיזה צבע הקירות. שלישית – יש הטוענים שחדר שינה כהה הוא לא כזה נורא.

                     

                    בחורף שעבר החלפתי את הווילונות בחדר השינה שלי מבהירים מאוד לכחול כהה מאוד. המראה כל כך יפה, נעים ומרגיע, שמתחשק לי לצבוע את כל הקירות מסביב לחלונות באותו הגוון הכהה, בדרך של ''טון סור טון" – משחקים של אותו הגוון בפריטים שונים באותו החדר. מונוכרום כחול כהה יכול ליצור אווירה אינטימית ומרגיעה. וכן, חדר השינה שלי מרווח ומואר מאוד.

                     

                    כחול וצבעים אחרים

                    כחול מעמקים כזה, שנראה כאן בתמונות, מתאים לסקלת צבעים של שחור-לבן-אפור, שפופולרית מאד לאחרונה, בהשראה סקנדינבית. הוא לא רציני וקודר כמו השחור, ולכן הוא אופציה טובה למי שרוצה מטבח דרמטי וכהה, אבל לא שחור. אם רוצים להוסיף לו דגשים או גוונים בהירים, הוא יתחבר טוב לצהוב חרדלי ולוורוד פודרה הטרנדי.

                     

                    ארון קיר כחול, בדירה שעיצבה דנה ברוזה בחיפה (צילום: איתי בנית)
                      ארון קיר כחול, בדירה שעיצבה דנה ברוזה בחיפה(צילום: איתי בנית)

                       

                      בפרסומים של חברת פנטון אודות "גוון השנה 2019", לצד גוון ה"כתום שונית" כיכבו כחולים רבים. גם בגלל ההקשר לים, כמובן, וגם בגלל שכתום הוא הצבע המשלים של כחול, והם עובדים טוב יחד (כתום מורכב משני צבעי היסוד האחרים – אדום וצהוב. כך קובעים צבעים משלימים). כלומר, פריט כתום קטן "יקפיץ" את הכחול הכהה ויעבוד איתו היטב. העיקרון נכון גם לגווני זהב וברונזה – הם בעצמם סוג של כתום..  

                       

                      עם השנים אני רואה איך הלקוח הישראלי משנה את טעמו לגבי שימוש בצבעים "נועזים" יותר, בעיקר כהים יותר. בעוד שבאירופה הקרה והאפורה חדרים רבים צבועים בגוונים כהים (גם קירות של מוזיאונים!), בארץ אנשים לא ששים להכהות את האור הבהיר, הטבעי. למרות זאת, יש משהו סולידי ובטוח בכחולים הכהים – הם אינם דרמטיים כמו שחור, ולא נדמים כמו טרנד חולף, כמו הירוק הכהה. כן מדובר בטרנד, ומי שעוקב אחרי יודע שאין לי שום בעיה עם זה: אני לגמרי בעד להתנסות בכחול כהה. בעיני גוונים כהים מתאימים תמיד לחדרים שיש בהם ריכוז והתכנסות – כמו חדרי עבודה, חדרי טיפולים וחדרי שינה, וגם מטבחים, כל עוד הם מוארים ומשולבים בהם גוונים בהירים או נגיעות של חומרים שונים, טבעיים יותר.

                       

                      בית בתכנון עדי וינברג. בחמישי הבא תוקדש לו כתבה מלאה (צילום: שי אפשטיין)
                        בית בתכנון עדי וינברג. בחמישי הבא תוקדש לו כתבה מלאה(צילום: שי אפשטיין)

                         

                         
                        הצג:
                        אזהרה:
                        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
                        בשנת 2000 פתחתי משרד לעיצוב פנים, ומאפריל 2011 אני כותבת את הבלוג "פנימה", בו אני נהנית לשתף במגמות עיצוביות עכשוויות, בהשפעה שיש לבחירות עיצוביות על החיים שלנו, טיפים עיצוביים ודברים שאני אוהבת: עיצוב פנים, עיצוב גרפי או אמנות.
                        וכן, זו אני מהרדיו :)
                        להצטרפות לרשימת התפוצה של הבלוג, שלחו לי מייל:
                        ronit@ronitkfir.com
                        בשנים האחרונות אני מנהלת את #נעיםמאוד – תקשורת עם לקוחות לנשים עם כוונות רווח, מעבירה הרצאות, סדנאות ופגישות ייעוץ אישיות. את הדירות שעיצבתי ובלוג פרטי שאני כותבת תוכלו לראות כאן: www.ronitkfir.com, ואת ההרצאה הדיגיטלית שלי ב-www.lonaimli.com