פנקייקס מסביב לעולם: חביתיות נהדרות - מאמריקה ועד סין

לא משנה לאן תגיעו, יש סיכוי סביר שתמצאו שם חביתיית בוקר מענגת. מילי אליהו נשארה במטבח בישראל ובכל זאת ביקרה בכל בוקר במקום אחר

פנקייקס אמריקאים קלאסיים (צילום וסגנון: מילי אליהו)
פנקייקס אמריקאים קלאסיים (צילום וסגנון: מילי אליהו)

 

 

ארצות־הברית: פנקייקס קלאסיים

מתכון מנצח לפנקייק מושלם ואוורירי. חשוב לא לערבב יותר מדי את הבלילה ויש לתת לה מנוחה של חצי שעה לפחות.

 

 

פנקייקס קלאסיים מארה"ב (צילום וסגנון: מילי אליהו)
    פנקייקס קלאסיים מארה"ב(צילום וסגנון: מילי אליהו)
     

     

    המרכיבים

    (12-10 יחידות)

     

    • 1/3 2 כוסות (320 גרם) קמח
    • 1 כפית אבקת אפייה
    • 1 כפית אבקת סודה לשתייה
    • 1/2 כפית מלח
    • 2 ביצים
    • 3 כפות סוכר
    • 1 כפית תמצית וניל
    • 1 מכל קטן (500 מ"ל) רוויון
    • כ־1/3 כוס (70 מ"ל) חלב
    • 70 גרם חמאה, מומסת
    • לטיגון: כ־30 גרם חמאה
    • תוספות אפשריות: שבבי שוקולד, חתיכות חלווה, פרוסות תותים, אוכמניות או לפי הטעם

     

    ההכנה

    1. מערבבים בקערה את הקמח, אבקת האפייה, אבקת הסודה והמלח. בקערה נפרדת מערבבים את הביצים, הסוכר, הווניל, הרוויון, החלב והחמאה. מעבירים את בלילת הביצים לקערת הקמח ומערבבים רק עד שמתקבלת עיסה אחידה ולא יותר (ערבוב יתר יניב פנקייקס נוקשים). מאחסנים את הקערה במקרר במשך 60-30 דקות.

    2. מחממים מחבת (רצוי טפלון או בעלת ציפוי אחר שאינו דביק) על להבה בינונית. בעזרת מצקת מרק, יוצקים עיגולים מהבלילה למחבת. אם רוצים, מפזרים עליהם תוספות לפי הטעם. מטגנים כדקה, עד שבועות קטנות נראות על פני הפנקייק. הופכים לצד השני ומטגנים פחות מדקה.

    3. עורמים את הפנקייקס זה על זה, בצלחת. ממשיכים להכין כך את כל הבלילה. מגישים.

     

    הצעת הגשה: קרם מסקרפונה ורוטב אוכמניות

    שמים בסיר קטן 1 כוס אוכמניות קפואות ו־1 כף סוכר. מבשלים 10 דקות, מערבבים מדי פעם. מצננים. מקציפים בקערה 250 גרם גבינת מסקרפונה (אפשר להמיר אותה בשמנת מתוקה). מוסיפים את האוכמניות (ללא הנוזל) ומערבבים בעדינות. עורמים מהקרם על הפנקייקס, מזלפים מהסירופ שנותר מבישול האוכמניות ומגישים. 

     

    צרפת: קרפ קלאסי במחבת

    הפנקייק של הצרפתים, הקרפ, דק במיוחד וכיף למרוח עליו ממרחים מתוקים ולהוסיף תוספות עשירות (וגם מושחתות).

     

     

    קרפ מצרפת (צילום וסגנון: מילי אליהו)
      קרפ מצרפת(צילום וסגנון: מילי אליהו)

       

      המרכיבים

      (12-10 יחידות במחבת בקוטר 16 ס"מ)

       

      • 3/4 1 כוסות (250 גרם) קמח
      • 3 כפות סוכר
      • 3 ביצים
      • 70 גרם חמאה, מומסת
      • 3 כוסות (720 מ"ל) חלב

       

      ההכנה

      1. שמים בקערה את הקמח והסוכר ומערבבים. מוסיפים את הביצים והחמאה ומערבבים היטב. מוסיפים 1/3 מכמות החלב ומערבבים היטב. מוסיפים כך את שני השלישים הנוספים.

      2. מחממים מחבת (מומלץ טפלון או עם ציפוי לא דביק – ואז אין צורך לשמן). יוצקים מצקת מלאה מהבלילה למחבת ומטים אותה כך שהבלילה תתפזר בשכבה אחידה ודקה. מטגנים דקה, הופכים לצד השני ומטגנים עוד 30-20 שניות. מעבירים לצלחת וממשיכים להכין כך עוד ועוד קרפים.

      3. מגישים חם, לצד ממרחים מתוקים ותוספות.

       

      הצעת הגשה: סירופ תפוזים עם שקדים ותותים

      שמים בסיר קטן 2 כוסות מיץ תפוזים ו־1/2 כוס סוכר ומבשלים 10 דקות (אחרי שהנוזל רותח, מנמיכים את הלהבה). מסירים מהכיריים ומצננים. מכינים פילטים מ־3-2 תפוזים, חוצים תותים וקולים שבבי שקדים. מקפלים את הקרפים ומניחים אותם זה על זה. מפזרים עליהם פירות ושקדים ומזלפים סירופ. מגישים. 

       

       

      יפן: פנקייקס אווריריים

      פנקייקס אווריריים ושמנמנים, הווריאציה היפנית למקור האמריקאי. מכינים אותם בשיטה שמזכירה הכנת עוגה בזכות הפרדת החלמונים והחלבונים. לתוצאה מושלמת מטגנים אותם בטבעות ("רינג") בקוטר 6–8 ס"מ ובגובה 3 ס"מ (אם אין לכם רינגים, אפשר לאלתר בעזרת ניירות כסף או קרטוני חלב. חפשו בגוגל הנחיות מדויקות).

       

      פנקייקס יפניים (צילום וסגנון: מילי אליהו)
        פנקייקס יפניים(צילום וסגנון: מילי אליהו)

         

         

         

        המרכיבים

        (6 יחידות)

         

        • 4 ביצים, מופרדות
        • 6 כפות סוכר
        • 200 מ"ל רוויון
        • 20 גרם חמאה, מומסת
        • 1 כפית תמצית וניל
        • 1/3 1 כוסות (180 גרם) קמח
        • 1 כפית אבקת אפייה
        • 1 כפית אבקת סודה לשתייה
        • 1/4 כפית מלח
        • לטיגון: מעט שמן קנולה או אחר

         

        ההכנה

        1. שמים את החלבונים בקערת המערבל ומקציפים לקצף יציב אך לא נוקשה מדי.

        2. שמים בקערה נפרדת את החלמונים והסוכר ומערבבים היטב. מוסיפים את הרוויון, החמאה והווניל ומערבבים היטב. מוסיפים את כל

        המרכיבים היבשים - קמח, אבקת אפייה, אבקת סודה לשתייה ומלח – ומערבבים לעיסה סמיכה. מוסיפים בהדרגה, כף אחרי כף, כמחצית מכמות קצף החלבונים ומערבבים בתנועות קיפול עדינות. מוסיפים את יתרת הקצף ומערבבים בעדינות למרקם אחיד ותפוח.

        3. משמנים את חלקם הפנימי של הרינגים. יוצקים מעט שמן למחבת, מניחים בה את הרינגים ומניחים את המחבת על להבה בינונית.

        4. יוצקים מהבלילה לרינגים כך שתמלא עד חצי מגובהם ומניחים עליהם את מכסה המחבת. מנמיכים את הלהבה לנמוכה. לאחר כ־10 דקות, כשנראות בועיות על חלקם העליון של הפנקייקס, הופכים בזהירות (בעזרת מלקחיים) את הרינגים. מכסים שוב ומבשלים עוד 10 דקות. מסירים מהכיריים.

        5. בעזרת סכין מפרידים בין הפנקייקס לדופנות הרינג ומחלצים אותם. מגישים חם.

         

         

        הצעת הגשה: כל הדברים האהובים בתחום – מייפל, דבש, אבקת סוכר, סירופ שוקולד, ממרחים מתוקים, פירות וכדומה 

         

         

         

        עם שורשים בגרמניה: דאצ' בייבי – פנקייק אפוי

        הפנקייק הזה מרשים במיוחד: הוא נאפה בתנור ומתנפח כמו בלון – לכן כדאי להגיש אותו מיד עם יציאתו מהתנור, כשהוא בשיאו. ככל הידוע, מדובר במנה אמריקאית עם שורשים בגרמניה: מהגרים מגרמניה שפתחו מסעדה בסיאטל בתחילת המאה ה־20 היו הראשונים להביא ולהפיץ את הבשורה (אז למה קוראים להם דאצ' – הולנדי באנגלית – ולא דוייטש? ככל הנראה בגלל שיבוש בהגייה שעשתה בתו של בעל המסעדה, שיבוש שהתקבע והפך לחלק מהמנה).

         

        פנקייקס גרמני (צילום וסגנון: מילי אליהו)
          פנקייקס גרמני(צילום וסגנון: מילי אליהו)

           

          המרכיבים

          (תבנית או מחבת מתאימה לתנור בקוטר 24-20 ס"מ)

          • 1 כוס פחות 2 כפות (120 גרם) קמח
          • 1/8 כפית מלח
          • 2 כפות סוכר
          • 4 ביצים
          • 2 כוסות (500 מ"ל) חלב
          • 1/2 כפית תמצית וניל
          • לאפייה: 45 גרם חמאה

           

          ההכנה

          1. מחממים את התנור ל־200 מעלות.

          2. שמים בקערה את הקמח, המלח והסוכר ומערבבים. מוסיפים את הביצים, החלב והווניל ומערבבים היטב לבלילה ללא גושים.

          3. מניחים בתבנית את החמאה ומכניסים אותה לתנור החם. מחממים 4-3 דקות, עד שהחמאה נמסה. בלי להוציא לגמרי את התבנית מהתנור (כדי שהחמאה תישאר לוהטת, זה משמעותי לאפקט הניפוח), יוצקים אליה את הבלילה. אופים 18-16 דקות, עד שהפנקייק תפוח בצדדיו ומזהיב קלות. מוציאים ומגישים מיד.

           

          הצעת הגשה: כל הדברים האהובים בתחום

          מייפל, דבש, אבקת סוכר, סירופ שוקולד, ממרחים מתוקים, פירות וכדומה

           

          סין: קונג יו בינג – פנקייק מלוח טבעוני

          כן, הפנקייק הזה, Cong You Bing, קצת שונה – גם במראה ובדרך ההכנה שלו (חפשו ביוטיוב סרטונים!), וגם משום שהוא מלוח – וממש כדאי לכם להכיר אותו וליהנות מכמה שהוא טעים. מסורתית, מכינים אותו עם בצל ירוק, אך אפשר להמירו בעירית או בעשבי תיבול כמו בזיליקום ופטרוזיליה.

           

          פנקייקס סיני (צילום וסגנון: מילי אליהו)
            פנקייקס סיני(צילום וסגנון: מילי אליהו)

             

            המרכיבים

            (8 יחידות)

             

            • 1/2 3 כוסות + 1 כף (500 גרם) קמח
            • 1 כפית מלח
            • 1/2 1 כוסות מים חמים (מים רותחים שצוננו 5 דקות)
            • 6-5 גבעולי בצק ירוק, קצוצים (עם או בלי החלק הלבן, לפי הטעם)
            • כ־1 כף מלח גס
            • 1/2 כוס שמן קנולה או שמן צמחי אחר

             

            ההכנה

            1. שמים בקערה את הקמח והמלח ומערבבים. מוסיפים את המים החמים בהדרגה ומערבבים בעזרת מזלג. בסיום הוספת המים, לשים בידיים, בתוך הקערה, עד שמתקבל בצק אלסטי. מעבירים את הבצק למשטח עבודה מקומח ולשים עוד 7-6 דקות (אפשר לעשות זאת גם בעזרת מערבל עם וו לישה). מחזירים את הבצק לקערה, מכסים במגבת ומניחים לכחצי שעה.

            2. מחלקים את הבצק ל־8 חתיכות שוות. משמנים את הידיים ואת משטח העבודה ופותחים (בידיים, אפשר גם בעזרת מערוך) חתיכת בצק לעלה גדול ודקיק (כמו טורטייה). מפזרים עליו מהבצל הירוק ומהמלח הגס. בעזרת גלגלת פיצה או סכין, חותכים את עלה הבצק לפסים ברוחב של קצת פחות מ־1 ס"מ. מגלגלים את פסי הבצק לגליל (כמו שמגלגלים בצק לרולדה). אם צריך, נעזרים בקלף לבצק כדי להרים אותו. מגלגלים את גליל הבצק סביב עצמו, לצורת שבלול, ופוחסים אותו קלות. מכינים כך את כל חלקי הבצק.

            3. מחממים מעט שמן במחבת ומטגנים את שבלולי הבצק 9-7 דקות מכל צד, עד שהם מזהיבים. מגישים מיד.

             

            הצעת הגשה: טחינה ירוקה חריפה

            שמים במעבד המזון 1 צרור פטרוזיליה, 1 פלפל ירוק חריף, 1 בצל ירוק, 1/2 כוס שמן זית, מלח ופלפל וטוחנים. שמים בקערה נפרדת 1/2 כוס טחינה גולמית, מיץ מ־1/2 לימון, מלח ופלפל ומוסיפים, תוך כדי ערבוב, כ־3/4 כוס מים קרים מאוד. מוסיפים לקערת הטחינה את המחית הירוקה ומערבבים.

             

            הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
            הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד