מיגרנה, לא מה שחשבתם: 7 מיתוסים שהגיע הזמן להפריך

לשתות מים לא יעזור, זה לא בהכרח קשור לתזונה, רק אל תרמזו שהכאב פסיכוסומטי. בפעם הבאה שבה תיתקלו בחולה מיגרנה, כדאי שתימנעו מכמה תגובות מביכות

בשיתוף נוברטיס ישראל

|

17.01.19 | 10:14

שטויות שאנשים אומרים לאנשים עם מיגרנות. משתתפות: מיטל רוזנברג, ענבר ליבוביץ וקורל לידור

כל מי שסובל ממיגרנות שומע באופן יומיומי שלל תגובות מעמיתים, מחברים, משכנים וגם מזרים גמורים, שמוכיחים עד כמה אנשים לא מבינים מהי באמת מיגרנה. לרוב התוצאה היא ניסיונות להסתיר את המחלה על אף הקשיים שהיא מערימה על התפקוד היומיומי – לצד לא מעט כעס ותסכול שיכולים היו להימנע.

 

לכל אלו המכירים את המיגרנה מקרוב חשוב להזכיר, מעבר להתמודדות היומיומית עם הסביבה, כי התייעצות עם רופא או רופאה עשויה לשפר את איכות חייהם באופן דרמטי.

 

בינתיים, הנה כמה מהמיתוסים על מיגרנה שאולי כדאי לנפץ:

1. מיתוס: מיגרנה היא סתם כאב ראש

רבים משתמשים במונח "מיגרנה" לתיאור כאבי ראש מזדמנים – אך למעשה, מדובר במחלה כרונית המתבטאת באירועים חוזרים ונשנים של כאבי הראש, מלווים גם בתופעות גופניות ונפשיות. החולים מתארים אותה לרוב ככאב ראש הולם ועוצמתי, בצד אחד של הראש, שמחמיר בזמן פעילות גופנית ובחשיפה לאור, לקולות או לריחות - ומשולב לעתים גם בבחילות ובהקאות.

 

רוב הזמן החולים מנסים להסתיר את המיגרנה (צילום: shutterstock)
    רוב הזמן החולים מנסים להסתיר את המיגרנה(צילום: shutterstock)
     

    התקפי מיגרנה עלולים להימשך תקופה ארוכה ולתקוף מדי יום או אחת לכמה שבועות, חודשים ואף שנים: "אנשים לא מבינים שלחיות עם מיגרנה זה לא 'קצת כואב לי הראש'", אומרת רותם כהן-שושני, בת 36 מקיבוץ מפלסים. "אני מורה. אני מכריחה את עצמי להגיע לעבודה, נותנת את כל-כולי לתלמידים גם כשהראייה שלי מטושטשת, אני מסוחררת, יש ריחות שגורמים לי לבחילה עזה, האור מסנוור אותי ואני פשוט עצבנית וכאובה במשך כל היום".

     

    "עבורי", מספר ד' לב, בן 51 מהצפון, "מיגרנה היא מצב כרוני - 24/7. אנשים מתייחסים אליה כאל כאב ראש שחולף, ולא מצליחים להבין, או לא מוכנים לקבל, את הקונספט של כאב שלא מרפה - כל יום, כל החיים". 

     

    2. מיתוס: כוס מים - וזה יעבור

    "עבורי מיגרנה דורשת לא פחות מתרופות חזקות", מודה כהן-שושני. "אנשים מציעים לי לשתות מים, קפה שחור, לסחוט לימון, שמעתי כבר הכל, אבל בסופו של דבר כל טיפולי הסבתא, ואפילו טיפולים קונבנציונליים לכאבי ראש רגילים לא עוזרים".

     

    3. מיתוס: מיגרנה, גג כמה שעות וזה עובר

    על פי כהן-שושני, "מיגרנה יכולה להימשך יום, יומיים וגם הרבה יותר. מיגרנות הורמונליות משביתות גם 5-4 ימים בחודש, בהריונות המצוקה והסבל נמשכו חודשים. עבורי מדובר בפרק זמן שאינו ידוע מראש של כאבים". לב מוגדר כסובל כרוני, עבורו אין יום שעובר בלי מיגרנות - מקסימום הפוגה של שעות ספורות בין התקף להתקף. "כל הנושא של 'כמה שעות ועובר' פשוט אינו רלוונטי עבורי", הוא אומר.

     

    כאב שלא מרפה - כל יום, כל היום. מיגרנה כרונית (צילום: shutterstock)
      כאב שלא מרפה - כל יום, כל היום. מיגרנה כרונית(צילום: shutterstock)

       

      4. מיתוס: אם מצליחים לתפקד, זו כנראה לא מיגרנה

      "אני מגיעה לעבודה ומתפקדת", מוסיפה כהן-שושני, "וזה דורש ממני כוחות. כשהמצב גרוע אני מספרת לתלמידים, והם משתדלים לעזור. כשעבדתי בשירות לקוחות נתקפתי מיגרנה והתחלתי לדמוע מעין אחת. שמחתי - סופסוף היה סממן חיצוני ויכולתי לומר: תראו, אני מתפקדת למרות המצוקה. אבל רוב הזמן אני נושכת שפתיים, עושה מה שצריך, רק שלא ידעו".

       

      5. מיתוס: מיגרנה זה פסיכוסומטי / אולי אתה פשוט לא מתנהל נכון?

      "כשאומרים לי את זה אני מתחרפנת", אומרת כהן-שושני בחיוך. "אני מנסה לא להישמע מתנשאת. אני עונה שדווקא הקפדתי לשתות הרבה, לאכול נכון, לישון כמו שצריך, אבל שלמרות כל המאמצים, הגורמים לא בשליטתי".

       

      גם לב משועשע מהשאלה. "אני שומע מכל אדם שאני פוגש, שזה בוודאות פסיכוסומטי. אם אירגע, זה יחלוף. אני עונה בציניות שאני יודע".

       

      רק אל תגידו להם לשתות כוס מים (צילום: shutterstock)
        רק אל תגידו להם לשתות כוס מים(צילום: shutterstock)
          

        6. מיתוס: תזונה מתאימה תמנע את המיגרנה הבאה

        גם אם מוצרי מזון מסוימים עשויים לזרז, על פי עדויות של חולים, התקף מיגרנה נוסף, לא נמצאה עד כה דרך למנוע מיגרנה באמצעות תזונה מסוימת. "יש הרבה טריגרים, אבל כשאומרים לי להפסיק מוצרי חלב, או לצמצם את התפריט שלי, אני מתייאשת. הרי גם אם לעולם לא אגע במוצרי חלב, כנראה שהתקפי מיגרנה הורמונליים ימשיכו להתרחש, ועונות המעבר והיובש ועמם המיגרנות ימשיכו להגיע, גם עם תפריט נטול גלוטן", אומרת כהן-שושני.

         

        7. מיתוס: אחרי שהמיגרנה נגמרת, החיים חוזרים למסלולם

        "אחרי שאני מטפלת בעצמי, הכאב דועך והראייה חוזרת לעצמה, הגוף מותש. אני שוקעת בשינה עמוקה. קריסה של ממש, ומתעוררת בפחד מהסבב הבא. בהריונות הייתי שוקעת בדיכאון של ממש. חששתי ליטול תרופות, לא יכולתי לעשות דבר. רק לכאוב ולבכות".

         

        "בגלל שהמחלה לא נראית", מסכם לב, "יש תחושה של חוסר גיבוי מהסביבה. יותר קל לא לשתף, להחביא את התסמינים ואת הכאבים. זו בדיוק הסיבה לכך שהמחלה חייבת לעלות למודעות".

         

        מוגש כשירות לציבור מטעם חברת נוברטיס

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד