שווייץ לכל החושים: ניחוח הפרחים, טעם היין, צלילי השקט, מראה ההרים

חם לכם? בהרי האלפים, באגמים ובאתרי הטבע של שווייץ מתחילים כבר להרגיש את הסתיו. הנה 10 דברים לעשות, לראות, לטעום ולהריח באחת הארצות היפות בעולם

 פריחה מאוחרת בגלל גובה הפסגות והקור. מרבדים מרהיבים (צילום: Shutterstock)
פריחה מאוחרת בגלל גובה הפסגות והקור. מרבדים מרהיבים (צילום: Shutterstock)
קרנבל בבאזל. השוויצרים הם אלופי הפסטיבלים (צילום: Kobby Dagan/shutterstock)
קרנבל בבאזל. השוויצרים הם אלופי הפסטיבלים (צילום: Kobby Dagan/shutterstock)
לכל חבל ארץ בשווייץ, יש את הפסגה הגבוהה שלו. שבילי הליכה ופרות במרעה ילוו אתכם (צילום: shutterstock)
לכל חבל ארץ בשווייץ, יש את הפסגה הגבוהה שלו. שבילי הליכה ופרות במרעה ילוו אתכם (צילום: shutterstock)

 שווייץ משכרת חושים. הנופים, הגבינות, הפרחים והפסטיבלים המרהיבים. הנה אוסף המלצות חמות:

 

1.  הפרחים צבעוניים. בפסגות הרי האלפים, בגובה של 1,500 מטר ויותר מעל פני הים, האקלים קר יותר ולפיכך – עונות השנה מגיעות מאוחר יותר. האביב למשל, מגיע לשם בערך באמצע הקיץ שלנו, בחודשים יוני ויולי, ומציג גלי פריחה מרהיבים בשלל צבעים. גם עכשיו, לקראת בשלהי הקיץ ועל סף הסתיו – תמצאו מראות פריחה נהדרים. שימו לב, שבגלל הקור ותנאי האקלים, רוב הפרחים אינם גדולים, אבל שווה להתכופף ולהביט בהם מקרוב.

 

בעמקים הקטנים שבין ההרים מסתתרים אגמים כחולים וצלולים (צילום: shutterstock)
    בעמקים הקטנים שבין ההרים מסתתרים אגמים כחולים וצלולים(צילום: shutterstock)

     

     

    2.  הגרניום שופע. אצלנו נהוג לקנא בשכן, שאצלו הדשא תמיד ירוק יותר. בשווייץ אלו פרחי הגרניום, שבגלל הגשמים הרבים והטמפרטורות הנמוכות פשוט נראים תמיד נפלא. כשאתם מטיילים בעיר או בכפר שוויצרי, פשוט הרימו מבט לחלונות הבתים ולאדניות הפורחות. וכן, מותר לקנא.

     

    3. היין מקומי. קשה למצוא יין שוויצרי בחנויות יין או במסעדות מחוץ לתחומי שווייץ, ולא בגלל שהיין שלהם גרוע, להפך. בשווייץ יש יינות מצוינים, אבל השוויצרים נוהגים לשתות אצלם בבית או בפאבים המקומיים כמעט את כל מה שהיקבים שלהם מייצרים. איפה כדאי לטעום? ביקבים עצמם, ויש מאות כאלה, אולי אפילו הרבה יותר, רובם מרוכזים בכמה אזורים מצוינים של גידול ענבי יין, למשל, באזור לאבו (Lavaux), סביב אגם ז'נבה וסביב אגם מורטן.

     

     

    הרים גבוהים מרושתים בשבילי טיול, פרחים ופרפרים (צילום: Shutterstock)
      הרים גבוהים מרושתים בשבילי טיול, פרחים ופרפרים(צילום: Shutterstock)

       

       

      4. הם הולכים והולכים. שווייץ מרושתת בעשרות אלפי קילומטרים של מסלולי הליכה (ורכיבה) מסודרים, משולטים, בטוחים. בלשכת התיירות של כל כפר, עיירה או עיר ישמחו לתת לכם מפות של השבילים המקומיים (כל המידע נמצא גם באינטרנט), וכל מה שצריך זה נעלי הליכה טובות, תרמיל עם מים וקצת מזון, ותפילה למזג אוויר מתאים. לפרטים מעניינים נוספים.

       

       

      זרמט. עיירת סקי ונופש ללא כלי רכב ממונעים. אוויר פסגות (צילום: shutterstock)
        זרמט. עיירת סקי ונופש ללא כלי רכב ממונעים. אוויר פסגות(צילום: shutterstock)

         

        5.  בטר פלייס זה הם. זוכרים את החזון לרכב חשמלי ישראלי? בשווייץ חשבו על זה מזמן וגם עשו. עיירת הסקי והנופש זרמט (Zermatt) למשל, סגורה לחלוטין לכניסת כלי רכב ממונעים למעט דגם אחד של רכב חשמלי, שמיוצר במפעל מקומי ומשמש לכל צורך: מונית, מיניבוס, משאית, מכלית ואפילו ניידת משטרה. זו תחבורה שקטה, נקיה, בלי זיהום אוויר ובהחלט מעוררת קנאה (מתעניינים בנושא? אתר המפעל)

         

        פריבורג. לא גדולה, עם כל מה שצריך. רובע עתיק, מגדל פעמונים, מסעדות גורמה (צילום: Shutterstock)
          פריבורג. לא גדולה, עם כל מה שצריך. רובע עתיק, מגדל פעמונים, מסעדות גורמה(צילום: Shutterstock)

           

           

          6.  שקטה, מקסימה: פריבורג. עיר לא גדולה בפינה הצפון-מערבית של שווייץ, שנוסדה בימי הביניים על ידי משפחה שהקימה עיר בשם דומה גם בדרום-מערב גרמניה. בפריבורג (Fribourg) השוויצרית יש רובע עתיק שמור להפליא וקתדרלה יפה שמפורסמת בחלונות ויטראז' בסגנון ארט נובו שעיצב האמן הפולני יוסף מייהופר (לקח לו 41 שנה להשלים את העיצוב והבניה), ושמראש מגדל הפעמונים שלה (טיפוס של 365 מדרגות) נשקף נוף מרהיב. העיר מצטיינת באוכל נפלא בהשפעה צרפתית, יש בה מסעדות נהדרות המחזיקות בכוכבי דירוג למיניהם, והמיקום שלה – כשעה נסיעה מז'נבה – מאפשר לצאת ממנה לטיולים במערב שווייץ ובצפונה. עוד פרטים באתר העיר.

           

          7. הפסטיבלים העממיים. השוויצרים הם אלופים בפסטיבלים ובאירועים עממיים, ואין שבוע שלא מתרחש משהו, היכנשהו: קרנבל מסורתי, חגיגת בציר ויין, פסטיבל גבינות, כנס ספורטיבי, חגיגת פרחים – מה לא. איפה לחפש מידע? בכל אתר תיירות הקשור לשווייץ, תחת Events (למשל כאן).

           

           

          פסטיבל בגרוייר לכבוד הגבינה המפורסמת של המקום (צילום: eugeniek/shutterstock)
            פסטיבל בגרוייר לכבוד הגבינה המפורסמת של המקום(צילום: eugeniek/shutterstock)

             

            8.  הגבינות הטובות. כשהפרות אוכלות עשב ירוק יותר והחלב טוב וטעים יותר – גם הגבינות נחשבות לטובות בעולם (למרות שהצרפתים לא יסכימו עם הקביעה הזאת). חפשו גבנים מסורתיים הפועלים בכפרים ובחוות חקלאיות בשיטות של פעם ומייצרים כיכרות של גבינות צהובות ומלוחות ובכל טעם אפשרי. נסו למשל להגיע לאזור העיירה הציורית (והמאוד תיירותית) Gruyeres, שם מייצרים גבינה מסורתית הנושאת שם זה.

             

            9. ההרים הגבוהים. כל חבל ארץ בשווייץ מתהדר בפסגה הגבוהה שלו. חבל פריבורג למשל מציע את מולסן (Moleson), פסגה בגובה 2,002 מטר אליה מגיעים כמובן ברכבל, נשקף ממנה נוף מרהיב במיוחד (ביום בהיר) ומומלץ לרדת ממנה באחד משבילי ההליכה הרבים, החולפים בשטחי מרעה ובין פרות ענק הרועות באחו, פריחה נהדרת ואין ספור פרפרים צבעוניים וחרקים מעופפים. ראו עוד כאן.

             

            10. האגמים הקסומים. רוצים יום קסום? סעו למורטן (Murten), כחצי שעה נסיעה מפריבורג. זוהי עיר ימי-ביניימית קטנה ויפה, הממוקמת לצד אגם ציורי שעליו אפשר לשוט (גם בספינת אוטובוס, שיש לה כמה תחנות עגינה). מסביב – יערות, כרמים ומסלולי הליכה ורכיבה. מה צריך יותר? פרטים נוספים כאן.  

             

            איך מגיעים?

            למעלה מ-35 טיסות ישירות מחברות מדי שבוע את ישראל לשווייץ. סוויס טסה פעמיים ביום לציריך ואל על פוקדת את נמל התעופה של העיר 12-10 פעמים בשבוע (תלוי בעונת השנה); אל על טסה גם לז'נבה (5 פעמים בשבוע) ואיזיג'ט מוסיפה 5-4 טיסות בשבוע לכל אחד מנמלי התעופה של באזל וז'נבה.

             

             

            הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
            הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד