צילום: שי יחזקאל

נפילת סוכר: איך יצרני המזון מחביאים המון סוכר באוכל שלכם

אתם יודעים להגיד יפה לא למאפים ומתוקים? יש מצב שאתם נופלים חזק דווקא במלכודת המזונות המוכנים. בדקנו היכן ברשימת המרכיבים מתחבא סוכר מיותר

ליצרנים יש שיטה נפוצה לא לציין את הסוכר כמרכיב הראשון, גם אם בפועל הוא המרכיב בעל הכמות הגדולה ביותר (צילום: Shutterstock)
ליצרנים יש שיטה נפוצה לא לציין את הסוכר כמרכיב הראשון, גם אם בפועל הוא המרכיב בעל הכמות הגדולה ביותר (צילום: Shutterstock)

גם אם אתם לא מכורים לסוכר, יש מצב שאתם צורכים לא מעט ממנו בלי לשים לב בכלל, בדקנו איפה מתחבא הסוכר ברשימת המרכיבים של רטבים ומזונות מוכנים:

 

רוטב צ'ילי

הסוכר מופיע שני ברשימת המרכיבים ברוטב המוכן אחרי מים.

 

כמה סוכר: הרוטב אינו מכיל חלבונים או שומנים ולכן אפשר להניח שרוב הקלוריות (232 קלוריות ל־100 מ"ל) מגיעות מהסוכר - כ־15 כפיות! אגב, זה תופס גם לגבי רוטב צ'ילי חריף.

 

רוטב טריאקי

הוא מתקתק, אבל אין לכם מושג כמה הוא מתוק. במתכון רגיל משתמשים בכמות זהה של רוטב סויה וסוכר - כוס סוכר על כוס רוטב סויה.

 

כמה סוכר: כל חצי כוס רוטב טריאקי שוות ערך לכמעט רבע כוס סוכר.

 

רוטב טריאקי, רוטב צ'ילי וחומץ אורז. המון סוכר מסתתר שם בפנים (צילום: Warren Price Photography, Sheila Fitzgerald/shutterstock)
    רוטב טריאקי, רוטב צ'ילי וחומץ אורז. המון סוכר מסתתר שם בפנים(צילום: Warren Price Photography, Sheila Fitzgerald/shutterstock)

     

    מירין

    ברשימת המרכיבים של ליקר האורז היפני שמשמש לתיבול מנות אסייתיות הסוכר מסתתר תחת השם המלוח "סירופ תירס" והוא המרכיב השני אחרי מים.

     

    כמה סוכר: 1 כף (15 מ"ל) מירין מכילה 35 קלוריות, 7 גרם פחמימות, מתוכן 6.5 גרם סוכר (5 גרם = כפית), או במילים אחרות: כמחצית מהמירין שמוסיפים לאוכל הוא בעצם סוכר.

     

    חומץ אורז

    ברשימת המרכיבים שלו הסוכר מופיע שלישי (מים, אורז 50%, סוכר, מלח). הוא מכיל 41 קלוריות ו־11.2 פחמימות ל־100 מ"ל, והמשמעות היא שרובן ככולן מגיעות מסוכר.

    כמה סוכר: 1 כף חומץ אורז (15 מ"ל) מכילה 5 גרם סוכר, או במילים אחרות: כשליש מחומץ האורז שאתם מוסיפים לאוכל שלכם הוא בעצם סוכר.

     

    רוטב ברביקיו

    ברשימת המרכיבים לא תמצאו את המילה "סוכר" אלא שמות קוד כמו "סירופ פרוקטוז מתירס", "סירופ גלוקוז מתירס", "דבש" ו"מולסה".

     

    כמה סוכר: כל 100 גרם רוטב ברביקיו (כחצי כוס) מכיל 172 קלוריות, מתוכן 33 גרם סוכר. במילים אחרות: כל כוס רוטב ברביקיו שאתם מוסיפים לעוף מכילה שליש (!) כוס סוכר.

     

    רוטב עגבניות מוכן לפסטה או לפיצה

    בעוד שלרוטב עגבניות ביתי מוסיפים כמות קטנה של סוכר (כפית אחת לכל הסיר) ורק כדי לאזן את חמיצות העגבניות, הרטבים המוכנים מכילים הרבה יותר סוכר.

     

    כמעט 4 כפיות סוכר לצנצנת (צילום: Shutterstock)
      כמעט 4 כפיות סוכר לצנצנת(צילום: Shutterstock)

       

      כמה סוכר: צנצנת רוטב פסטה מוכן (כ־400 גרם) מכילה 18 גרם סוכר, כלומר כמעט 4 כפיות סוכר, וזה לא מעט.

       

      רטבים מוכנים לסלט

      רטבים מוכנים לסלט, כמו למשל רוטב ויניגרט או רוטב קיסר, מכילים כמות לא קטנה של סוכר. היצרנים מחלקים את שמות הסוכרים וכותבים ברשימת המרכיבים שהרוטב מכיל "קרמל" או "דקסטרוז", אבל בפועל מדובר בסוכר כמובן.

       

      כמה סוכר: קשה לדעת בדיוק, אבל רוטב אלף האיים עשיר במיוחד בסוכר, כי הוא עשוי גם מקטשופ (שמכיל הרבה סוכר).

       

      סלטים מוכנים

      סלטים מוכנים עלולים להכיל הרבה סוכר, ובייחוד סלטים בסגנון סיני, סלט קולסלאו או סלט כרוב אדום במיונז.

       

      לחלק מהסלטים מוסיפים בנוסף לסוכר הרגיל גם ממתיקים מלאכותיים כמו סכרין או אצסולפאם  (צילום: Shutterstock)
        לחלק מהסלטים מוסיפים בנוסף לסוכר הרגיל גם ממתיקים מלאכותיים כמו סכרין או אצסולפאם (צילום: Shutterstock)

         

        כמה סוכר: אי אפשר לדעת מהי כמות הסוכר, אבל העובדה שסוכר מופיע כמרכיב שלישי והטעם המתוק מרמזים על נוכחות גבוהה של סוכר. לחלק מהסלטים מוסיפים בנוסף לסוכר הרגיל גם ממתיקים מלאכותיים כמו סכרין או אצסולפאם K.

         

        אבקת מרק

        נוטים להאשים אותה בכמות גבוהה של מלח, אבל כדאי להוסיף גם את הסוכר לרשימת עוונותיה.

         

        יש אבקות מרק או אבקות לתיבול מרק שבהן "סוכרים" או "סוכר" מופיע כמרכיב ראשון (צילום: Shutterstock)
          יש אבקות מרק או אבקות לתיבול מרק שבהן "סוכרים" או "סוכר" מופיע כמרכיב ראשון(צילום: Shutterstock)

           

          כמה סוכר: קשה לדעת. יש אבקות מרק או אבקות לתיבול מרק שבהן "סוכרים" או "סוכר" מופיע כמרכיב ראשון, יש שהוא מופיע כמרכיב שני או שלישי, ויש שמציינים נוכחות של "סירופ תירס", אבל בכל מקרה מדובר במוצרים שמכילים כמות גבוהה של סוכר.

           

           

          כך היצרנים מסתירים את הסוכר במוצרים מעובדים

          המרכיבים במזונות מוכנים מסומנים בסדר יורד, כך שהמרכיב הראשון נמצא במוצר בכמות הגדולה ביותר, ולכן רובנו נרתעים ממוצר שהמרכיב הראשון או השני ברשימת המרכיבים שלו הוא סוכר. אלא שגם היצרנים מודעים לכך ויש להם שיטה נפוצה לא לציין את הסוכר כמרכיב הראשון, גם אם בפועל הוא המרכיב בעל הכמות הגדולה ביותר.

           

          איך זה עובד: השיטה היא לחלק את הסוכרים לשמות האחרים שלו (סירופ תירס, סירופ תירס עתיר פרוקטוז, תרכיז פירות טבעי, סוכר קנה גולמי, סירופ לתת, מולסה, סוכר אינוורטי, וכן רכיבים שמסתיימים ב"וז" כמו: דקסטרוז, פרוקטוז, גלוקוז, לקטוז, מאלטוז וסוכרוז), וכך יוצא שאת המילה סוכר נראה רק כמרכיב חמישי או שישי ונחשוב שכמותו במוצר הסופי היא קטנה.

           

          איך בודקים: מסתכלים בטבלת הערכים התזונתיים ל־100 גרם מוצר. משרד הבריאות מחייב את היצרנים לכתוב על גבי האריזה כמה פחמימות המוצר מכיל, ויש יצרנים שמציינים כמה מתוך הפחמימות הם סוכרים.

           

          איך נעשה החישוב: כל 5 גרם סוכרים (או אחוז, כי הטבלה מתייחסת ל־100 גרם מוצר) שווים לכפית סוכר. אם הסוכרים לא מופיעים בנפרד, הסתכלו על כמות הפחמימות. במוצרים שמכילים סיבים תזונתיים (כמו למשל מאפים או לחם) קשה לדעת כמה סוכר יש במוצר, אבל במוצרים שלא מכילים סיבים תזונתיים אפשר להסיק שכמות גבוהה של פחמימות מרמזת על נוכחות גבוהה של סוכר.

           

          ייעוץ מקצועי: מריאנה אורבך, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה בכללית, מחוז דן, פתח תקווה

           ______________________________________________________

           

          14 צעדים שיעזרו לכם להיגמל מהתשוקה לסוכר, הקליקו על התמונה:

           

          אתגר מר-מתוק (צילום: Shutterstock)
          אתגר מר-מתוק (צילום: Shutterstock)

           

           

           

          הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
          הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד