דיאטת 21 הימים: הסודות של הכפר האיטלקי שתושביו שוכחים למות

ד"ר אסים מלהוטרה והתחקירן דונל או'ניל למדו את אורחותיהם של תושבי פיופי, ומגלים בספר חדש את העקרונות לחיים בריאים וארוכים (רמז: תפסיקו לספור קלוריות)

הימנעות כמעט מוחלטת מצריכת פחמימות ואכילת כמויות נדיבות למדי של חלבון ושומן: "דיאטת 21 הימים" שנולדה בהשראת התזונה של תושבי הכפר האיטלקי (צילום: GettyimagesIL)
הימנעות כמעט מוחלטת מצריכת פחמימות ואכילת כמויות נדיבות למדי של חלבון ושומן: "דיאטת 21 הימים" שנולדה בהשראת התזונה של תושבי הכפר האיטלקי (צילום: GettyimagesIL)

כשהייתם קטנים אולי לימדו אתכם שזה נורא לא מנומס להציץ לצלחות של אחרים, אבל מתברר שאם גדלתם ובעיקר אם השמנתם, זה בדיוק מה שמומלץ לכם לעשות. אחרי ה"פָליאו" שהציעה הצצה למטבחו של האדם הקדמון; הדיאטה הים־תיכונית, שהתבססה על תזונתם של שכנינו השונים ואחרי ארוחות הבוקר המורכבות מאורז, אצות ודגים נאים שבזכותן - כך אומרים - חיים תושבי אוקינאווה עד גיל מופלג, הגיע תורם של תושבי פּיופּי. כפר קטן באיזור סלרנו שבדרום איטליה שתושביו ילמדו אותנו אילו מזונות יהפכו אותנו לבריאים, רזים וכמעט־כמעט בני אלמוות.

 

תושבי פיופי חיים עד גיל מופלג (צילום: Haeusle Judith)
    תושבי פיופי חיים עד גיל מופלג(צילום: Haeusle Judith)

     

    לא מפתיע ש"דיאטת 21 הימים", כפי שהיא נקראת בספר חדש שראה אור בעברית בימים אלה (הוצאת "תכלת") - או בשמה המקורי "דיאטת פיופי" - מעוררת כל כך הרבה רעש בבריטניה. ממציאי השיטה ומחברי הספר, הקרדיולוג ד"ר אסים מלהוטרה והתחקירן דונל או'ניל, זוכים מצד אחד לביקורות רבות, ומנגד גם לקהל מעריצים הצמא (או ליתר דיוק, רעב) לתשובות חדשות לאותן שאלות מוכרות: מה יעשה טוב לגוף שלנו ואיך למצוא שיטת אכילה בריאה שניתן להתמיד בה לאורך זמן.

     

     

    כריכת הספר "דיאטת 21 הימים". זכה מצד אחד לביקורות רבות, ומנגד גם לקהל מעריצים
      כריכת הספר "דיאטת 21 הימים". זכה מצד אחד לביקורות רבות, ומנגד גם לקהל מעריצים

       

      "דיאטת 21 הימים" - התקופה המשוערת שבה תוכלו להתרגל לאורח החיים שעליו ממליץ הספר, מזכירה מאוד את דיאטת "אטקינס" הוותיקה והנודעת, שבבסיסה הימנעות כמעט מוחלטת מצריכת פחמימות ואכילת כמויות נדיבות למדי של חלבון ושומן. מלהוטרה ואו'ניל שילבו את העקרונות הללו בעקרונות של הדיאטה הים־תיכונית ויצרו תבנית חדשה, שנולדה לדבריהם בהשראת התזונה של תושבי אותו כפר, פיופי, אבל הותאמה לאורח החיים המערבי המודרני.

       

      בפיופי מתגוררים, על פי מלהוטרה ואו'ניל, פחות מ־200 איש, ואף שהוא מכונה בספרם "הכפר שתושביו שוכחים למות", תוחלת החיים הממוצעת בו היא "רק" 89 שנים. אלא שלדברי המחברים האנשים הללו "חיים טוב", כלומר, מזדקנים לאט יותר ובבריאות טובה יותר. ייתכן מאוד שהבריאות הזו נובעת לא רק ממה שתושבי פיופי אוכלים, אלא גם מהעובדה שהם נושמים אוויר נקי יחסית, שהירקות והפירות הזמינים להם אינם מעובדים תעשייתית, שהם צורכים, כמקובל בכפרי איטליה, שמן זית, דגים ויין, עובדים בעבודת כפיים ומן הסתם נעים הרבה ולא לוקים באכילת יתר.

       

      מחברי הספר ד"ר אסים מלהוטרה (מימין) ודונל או'ניל (צילום: Frances Gard, John L Stephenson)
        מחברי הספר ד"ר אסים מלהוטרה (מימין) ודונל או'ניל(צילום: Frances Gard, John L Stephenson)

         

        הביקורת העיקרית שנשמעה בבריטניה, מולדתם, על מלהוטרה ואו'ניל הייתה על העובדה שהם בעצם לא ביצעו כל מחקרים הנוגעים לאורח החיים של תושבי פיופי: כפי שהמחברים מתארים בספר, הם טיילו ברחובות הכפר, התרשמו, טעמו, ישבו לשתות אספרסו משובח והתפעלו. העקרונות שעמם חזרו כדי לכתוב את "דיאטת 21 הימים" אינם מהפכניים, ונתמכו במהלך השנים על ידי מחקרים רבים: כדאי מאוד להימנע לגמרי מצריכת סוכר; כדאי עוד יותר להימנע מכל מזון תעשייתי, מעובד ורב תוספות כימיות; כשאוכלים מזון איכותי בצורה מבוקרת אפשר לצרוך שומנים ועדיין לרדת במשקל ולהיות בריאים מאוד; ואין טעם לספור קלוריות, כי הגוף מעכל, מעבד ואוגר סוגים שונים של מקורות אנרגיה בצורות שונות.

         

        מלהוטרה ואו'ניל אכן מצטטים מחקרים שונים שנוגעים לעקרונות הללו, ואף שאינם מחדשים הרבה, התוצאה היא ספר בהיר ונוח, שבתום כל פרק שלו מסכם בנקודות ברורות מה מומלץ ומה לא מומלץ לעשות והוא כולל שפע מתכונים, עצות להתמודדות עם מתח נפשי ובמקום לדרוש מכם תוכנית אימונים מפרכת, המחברים מסתפקים בתרגילי כוח, גמישות ותרגולי נשימה (ואלה מלווים בתצלומים).

         

        "דיאטת פיופי נולדה בהשראת אורח החיים הים־תיכוני", אמר לי ד"ר אסים מלהוטרה, בריאיון אינטרנטי. "השגיאה המהותית והנפוצה היא להתייחס לדיאטה כאל מתכון להורדה במשקל, בעוד שמשמעות המילה דיאטה היא 'אורח חיים'. ואכן, המאפיינים של אורח החיים באי תורמים רבות לבריאות ולמשך חיי התושבים. התיאור הטוב ביותר של הדיאטה שלנו הוא: 'גרסה משופרת של הדיאטה הים־תיכונית, המבוססת על מחקרים עדכניים'".

         

        לא יכול להיות שאנשי פיופי פשוט חיים הרבה שנים בגלל גנטיקה משובחת?

        "לגנטיקה יש כאן תפקיד, אבל מרבית המחלות הכרוניות נגרמות כתוצאה מאורח חיים לא בריא בסביבה לא בריאה. 80 אחוז ממחלות הלב וכלי הדם, למשל, מקורם בתזונה גרועה, נייחות, עישון ומתח כרוני. אנחנו יודעים שאורח החיים שאפיין בעבר את דרום איטליה מצוי בסכנה ושגם שם השמנת יתר חולנית ומחלות מטבוליות מתפשטות במהירות, בין השאר כתוצאה משינוי באורח החיים וצריכה של מזון מעובד מאוד. אין ספק שהתזונה היא הגורם המרכזי שיכול להתמודד עם זה".

         

        נדמה שאחת לכמה שנים אנחנו מצווים להתלהב מסוג אחר של תזונה. איך נדע לבחור?

        "חשוב להתעדכן, לראות מה מתאים לך, מה משפיע עליך, לעקוב אחרי הבריאות שלך וכך לדעת מה הכי טוב בשבילך".

         

        הביקורת העיקרית על דיאטת פיופי היא השומנים הרוויים שהיא כוללת. זה לא מזיק?

        "הדיאטה שלנו אינה ממליצה על צריכה גדולה של שומן רווי, אבל בהחלט אומרת ששומנים רוויים יכולים להיות חלק מתזונה בריאה ומהנה, אם מקפידים על כל השאר. ישנן הוכחות מדעיות ברורות לכך ששומן רווי אינו מעלה את הסיכון למחלות לב. דיאטת פיופי משתמשת בעיקר בשמן זית כתית מעולה (extra virgin) כבסיס לתזונה ים־תיכונית שיש בה הרבה שומן, אבל אין סיבה להימנע מגבינות או מחמאה".

         

        דיאטת פיופי משתמשת בעיקר בשמן זית כתית מעולה (extra virgin) כבסיס לתזונה ים־תיכונית שיש בה הרבה שומן (צילום: Shutterstock)
          דיאטת פיופי משתמשת בעיקר בשמן זית כתית מעולה (extra virgin) כבסיס לתזונה ים־תיכונית שיש בה הרבה שומן(צילום: Shutterstock)

           

          למה נחוץ צום של יממה בכל שבוע?

          "גילינו שצום הוא למעשה עניין נפוץ מאוד באורח החיים המסורתי של האוכלוסייה באזור פיופי. זה היה אזור עני ולעתים פשוט לא היה מה לאכול לפני היציאה לעבודה בשדות. זה אולי התחיל שלא במתכוון, אבל המחקר המודרני מראה כי צום כזה תורם רבות לבריאות".

           

          השיטה שלכם לא מיועדת רק להרזיה, אבל לדעתך ניתן בכלל לרזות ולשמור על התוצאה לאורך זמן?

          "הדיאטות המסורתיות שבהן את נדרשת לאכול מעט קלוריות נכשלו, ומי שרזו בעזרתן לא שמרו על התוצאות יותר משנים בודדות ורובם אפילו עלו במשקל יותר ממשקלם ההתחלתי. למעשה, הסיכוי של מי שסובל מהשמנת יתר חולנית (Obese) להגיע למדד מסת גוף תקין ולשמור עליו באמצעות תזונה דלת קלוריות, נמוך מאחוז אחד. דיאטת פיופי משחררת אותך מספירת קלוריות ודורשת שתאכלי עד שתרגישי מלאה, זה יעיל מאוד כל עוד מקפידים על הכללים: לא מנשנשים ולא אוכלים סוכר ופחמימות פשוטות. הרזיה היא יתרון גדול של השיטה, אבל עיקר התועלת היא מניעת תסמונות מטבוליות כרוניות, מחלות לב, סוכרת וכדומה. את היתרונות האלה קל לראות בבדיקות הרבה יותר מהר מכפי שרואים ירידה במשקל".

           

          דיאטת פיופי משחררת אותך מספירת קלוריות ודורשת שתאכלי עד שתרגישי מלאה (צילום: Shutterstock)
            דיאטת פיופי משחררת אותך מספירת קלוריות ודורשת שתאכלי עד שתרגישי מלאה(צילום: Shutterstock)

             

             

            10 עקרונות חשובים מ"דיאטת 21 הימים"

            =================================

            1. אל תנשנשו. 

            2. כדי לשבוע, העדיפו תמיד שומן, חלבון וסיבים וזכרו שפחמימות מביאות לתחושת רעב ותיאבון בלתי פוסק.

            3. אל תספרו קלוריות, כי הגוף מעבד בצורה שונה קלוריות ממקורות שונים. 

            4. אל תחששו לצרוך שומן. להפך: דיאטות דלות שומן עלולות להוריד את רמות הכולסטרול ה"טוב" (HDL) בגוף.

             

            דיאטות דלות שומן עלולות להוריד את רמות הכולסטרול ה"טוב" (צילום: Shutterstock)
              דיאטות דלות שומן עלולות להוריד את רמות הכולסטרול ה"טוב"(צילום: Shutterstock)

               

              5. הגבלת פחמימות נועדה לא רק לירידה במשקל, אלא לאיזון הגוף ומניעת סוכרת מסוג 2, שכידוע מלווה בשפע נזקים לגוף. 

              6. כדאי לצום יממה בשבוע. מותר לשתות. זה מה שהפיופים עושים, וזה מניע את הגוף לשרוף שומן.

              7. הרבה יותר חשוב לאכול טוב מלהתמסר לפעילות גופנית. לדברי מחברי הספר, הגוף שורף בין 60 ל־75 אחוז מהקלוריות ללא כל פעילות גופנית, רק בתפקודו השגרתי.  

               

              הפיופים מקפידים על צום של יממה בשבוע - פעולה שמניעה את הגוף לשרוף שומן (צילום: GettyimagesIL)
                הפיופים מקפידים על צום של יממה בשבוע - פעולה שמניעה את הגוף לשרוף שומן(צילום: GettyimagesIL)

                 

                8. פעילות גופנית תתרום לכם בכל מיני מישורים (כושר, מצב רוח), אבל היא לא מהותית מאוד לירידה במשקל. 

                9. אל תשבו הרבה: קומו, זוזו, לכו ברגל, הניעו את הגוף. זה חשוב לתפקודו התקין.

                10. יחסי מין טובים מאוד לבריאות הלב וגם לבריאות הנפשית.

                 

                הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
                הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
                 
                הצג:
                אזהרה:
                פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד