הלחץ עולה? נסו את דובדבן החורף האדפטוגן שירגיע וגם יחזק אתכם

יש צמחים שרק נראים טוב, יש צמחים טעימים ויש צמחי מרפא שיכולים לעזור לכם לצאת מהסטרס ולישון טוב יותר באופן טבעי לחלוטין

מורן נאור

|

09.07.18 | 10:43

סמודי אשווגנדה ודובדבנים, המתכון בהמשך (צילום: מורן נאור)
סמודי אשווגנדה ודובדבנים, המתכון בהמשך (צילום: מורן נאור)

הפעם הראשונה שנתקלתי בצמח האשווגנדה הייתה במאמר שדיבר על שורש שביכולתו לאזן את בלוטת התריס, אך זאת לא היכולת היחידה שלו. צמח האשווגנדה (ובשמו הרשמי - ויתניה משכרת) נחשב לאחד הכוכבים ברפואה האיורוודית שם הוא נקרא גם בשם 'הג'ינסנג ההודי' או 'דובדבן החורף'.

 

הרכיבים הפעילים המצויים בצמח, מקבוצת לקטונים סטרואידיים, הם האחראיים העיקריים ליתרונותיו הבריאותיים. האשווגנדה בעל יכולות אנטי בקטריאליות, נוגד דלקות, מכיל נוגדי חמצון, משפר פעילות קוגניטיבית ועשוי לחזק את מערכת החיסון. שמו כאדפטוגן יצא לו כתוצאה מיכולתו לחזק ולהרגיע את מערכת העצבים.

 

בעוד שאדפטוגנים אחרים עלולים לעורר ולגרות אנשים עם נטיות לחרדות, האשווגנדה בולט ביכולותיו לשכך לחץ ולהרגיע את מערכת העצבים. כאשר צורכים אותו לאורך זמן הוא עשוי לסייע בשיפור השינה ובהפחתת סטרס.

 

יכולת נוספת המיוחסת לצמח היא שיפור התפקוד של המערכת האנדוקרינית והטבה במצבים של הפרעות בבלוטת התריס (הסיבה התחלתי לצרוך אותו מלכתחילה). כמו כן הוא עשוי לטפל בבעיות בבלוטת יותרת הכליה, ועל ידי כך לשפר את הבריאות ואת רמות האנרגיה.

 

אנשים ללא מצבים רפואיים שתוארו לעיל עשויים להסתייע בצמח למטרות אחרות וביניהן: חיזוק תשוקה מינית ופיריון של נשים וגברים, חיזוק תפקודי המוח (שיפור הזיכרון וזמן התגובה), חיזוק מערכת החיסון על ידי הגדלת תאי המערכת החיסונית ותכולת נוגדי חמצון רבי עוצמה.

 

ההמלצות שלי לשימוש באשווגנדה

  • אפשר לשלב את אבקת האשווגנדה במגוון מנות: דייסות, קינוחים, גרנולה, פנקייקים ומשקאות.

 

  • לפני השימוש בצמחי מרפא, התייעצו עם הרופא האישי שלכם ו/או עם הרבליסט מוסמך: לאדפטוגנים מסוימים יש השפעה על לחץ הדם (למשל, שוש), אחרים אסורים לשימוש בהריון (למשל, בזיליקום קדוש), בקיצור אל תמהרו לצרוך אותם בלי לעשות שיעורי בית מקדימים בנושא או קבלת ייעוץ מאיש מקצוע שמבין בתחום. אם את בהריון או רגישה למשפחת הסולניים יש צורך בייעוץ.

 

  • אדפטוגנים עובדים טוב יותר בשימוש קבוע. בדרך כלל, אם משתמשים בהם בדרך הנכונה אין צורך לדאוג שהם יעמיסו על הגוף או שהוא יפתח רגישות אליהם. כאשר מתחילים לצרוך אדפטוגנים חשוב מאוד להתחיל בהדרגה ולשלבם בתפריט בכמויות קטנות, כדי לאפשר לגוף להתרגל. לשימוש בטוח יש להתחיל עם 3 גרם ליום ולהגדיל את הכמות בהדרגה עד 6 גרם ליום.

 

  • כדאי להתחיל עם אדפטוגן אחד ולהשתמש בו לפחות פעם ביום למשך תקופה של שבועיים-שלושה לפני שעוברים לאדפטוגן אחר או מפסיקים להשתמש בראשון. שיטה זו עוזרת להעריך את ההשפעה של כל אחד מהם על הגוף.

 

  • כדי באמת להבחין בשינוי, כדאי לנהל רישום מסודר: תעדו את ההתרחשות ואת התחושות בימים שלפני התחלת השימוש באדפטוגנים (ההרגשה הכללית, מצבי הרוח, התמודדות עם מצבים שונים וכו'). המשיכו לתעד גם לאורך התקופה בה אתם משתמשים באדפטוגן שבחרתם. לפעמים יש שינויים קטנים ועדינים שלא נבחין בהם אם לא נעצור לשאול את עצמנו איך השתנתה דרך ההתמודדות שלנו במצבים שונים ונוכל להבין את השינוי רק לאחר קריאה השוואתית רציפה של היומן.

 

  • הצמח אינו נחשב לטעים ולכן לא מומלת ליטול אותו כמו שהוא אלא לשלבו במנה טעימה שתסווה את הטעם. למשל:

 

סמודי אשווגנדה - דובדבן

 

מרכיבים

2 מנות

 

לשכבת הדובדבנים 

  • 50 גרם דובדבנים טריים, מגולענים
  • 1/4 כפית מיץ לימון
  • 1/4 כפית תמצית וניל

 

לסמודי

  • 3 בננות בינוניות, קפואות
  • 3/4 כוס מים מסוננים
  • 1 כף חמאת שקדים
  • 1 כף חמאת קוקוס
  • 2 כפית אבקת אשווגנדה
  • 1/2 כפית תמצית וניל
  • קורט מלח

 

  • שברי קקאו, קוקוס, גרנולה (לא חייבים - לקישוט)

 

אופן הכנה

  1. שכבת הדובדבנים: טוחנים את המרכיבים במעבד מזון/בלנדר מוט, עד לקבלת מחית חלקה. שומרים במקרר. 
  2. הסמודי: טוחנים את המרכיבים בבלנדר כשתי דקות, עד לקבלת תערובת חלקה ואחידה. אם מעדיפים מרקם של גלידה, מפסיקים לטחון מיד אחרי שהתערובת אחידה.
  3. יוצקים כף או שתיים משכבת הדובדבנים לתוך כוס, מעל יוצקים מעט מהסמודי. מעל הסמודי מוסיפים מעט מהדובדבנים וכך עד שנגמר המקום בכוס.
  4. מקשטים ומגישים מיד.

 

מורן נאור היא שפית, בעלת מותג לקינוחים טבעיים ובלוגרית לאורח חיים בריא

 

_______________________________________________________

 

גם הסובייטים השתמשו באדפטוגנים, למה? קראו את הכתבה הבאה:

 

 לחצו על התמונה כדי להגיע לכתבה (צילום: מורן נאור)
לחצו על התמונה כדי להגיע לכתבה (צילום: מורן נאור)

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתכון מהיר
כשר פרווה
טבעוני
דרגת קושי קלה
דירוג הגולשים (0 מדרגים)
לחצו על הלבבות כדי לדרג