אחת מעשר: אורח חיים בריא כטיפול בתסמונת השחלה הפוליציסטית

התסמונת הזאת ממש לא נדירה וגם הטיפול בה שכיח לחלוטין - ואלה בדיוק החדשות הטובות: תפריט נכון ופעילות גופנית סדירה יחזירו לכן את האיזון

סיון ורקר-פלג

|

28.05.18 | 09:58

מצאת כמה תסמינים? כדאי לך להיבדק (צילום: Shutterstock)
מצאת כמה תסמינים? כדאי לך להיבדק (צילום: Shutterstock)

תסמונת השחלה הפוליציסטית (Polycystic Ovary Syndrome או בקיצור PCOS) היא הפרעה הורמונאלית שכיחה, המשפיעה על 10-5% מהנשים בגיל הפוריות (אם כי היא יכולה אף להופיע אצל ילדות כבר מגיל 6). לפני הכול, חשוב להבחין בין מצב שבו קיימות ציסטות סביב השחלה ואין לכך כל השפעה קלינית, לבין מצב שבו בנוסף לתמונת הציסטות, המתקבלת בעזרת אולטרה סאונד רגיל, מצטרפים תסמינים גופניים כמו:

 

  • השמנה בטנית
  • התקרחות בראש ושיעור יתר בשאר הגוף
  • אקנה
  • בעיות פוריות
  • וסת לא סדירה
  • דיכאון וחרדה
  • רמה גבוהה של הורמונים זכריים, מסוג טסטוסטרון ואנדוסטרון
  • עלייה ברמות כולסטרול ושומנים בדם
  • עמידות לאינסולין

 

התסמינים מגוונים, מספרם ועוצמתם משתנים בין אישה לאישה. כמו כן, בהחלט ייתכן שלא כולם יופיעו בבת אחת אלא בהדרגה, מה שמקשה על אבחנה מהירה. למרות שהאבחון אינו מיידי (שהרי התסמינים יכולים ל'עמוד בזכות עצמם'), יש טיפול אופטימלי המשלב התייחסות רפואית, תזונתית, פסיכולוגית וקוסמטית. כאשר קו הטיפול הראשוני קשור באיזון הורמונאלי ושיפור הסיכוי להריון.

 

גופן של נשים הלוקות בתסמונת מייצר כמויות גבוהות יחסית של הורמונים מסוימים (אינסולין והורמונים זכריים) הגורמים לכל אותם התסמינים. חוסר האיזון שנוצר עלול לגרום להפרעות נוספות כגון סוכרת (כתוצאה ישירה של העמידות לאינסולין), מחלות לב וסרטן. 70-50% מהנשים הלוקות בתסמונת, סובלות גם מהשמנה וקושי רב מהרגיל לרדת במשקל אם כי מספר לא מבוטל של נשים רזות גם סובלות מהתסמונת.

 

קיים טיפול תרופתי שעשוי להחזיר את האיזון ההורמונאלי לגוף ובכך להפחית (ואף להעלים) את התסמינים. על המטופלת לפנות לרופא ולהיוועץ עימו לגבי נטילת הטיפול. במקביל כדאי לדעת שקיימת המלצה לירידה במשקל ושינוי אורח חיים כקו טיפול ראשוני בתסמונת.

 

במקרים של השמנה כתוצאה מהתסמונת, הירידה במשקל רצויה על מנת לשפר את סיכויי הביוץ והגדלת הסיכוי להריון. כמו כן היא עשויה לעזור בלהקטין את הסיכון למחלות לב ולסיבוכים נוספים העשויים לנבוע מן התסמונת ( למשל מחלת הסוכרת).

 

במידה וקיימת תנגודת לאינסולין, ייתכן ורופא הנשים יציע טיפול תרופתי במטפורמין, תרופה אשר עוזרת לאזן את רמות הסוכר בדם. גם אם כן וגם אם לא, על השינוי התזונתי להתרחש בכל מקרה, במקביל לנטילת התרופה: יש חשיבות גדולה לאכילת כמות מדודה של פחמימות לאורך היום, פריסתן על פני הארוחות בצורה נכונה, ובחירת מושכלת של מזונות כך שלא יגרמו לעליה חדה ברמות הסוכר בדם. על הארוחות להיות קטנות ותכופות, עם הגבלה של כמות הפחמימות בכל ארוחה. ייעוץ של דיאטנית קלינית, חשוב מאוד בשלב זה, על מנת לבנות תפריט אישי נכון מתוך התחשבות במצבה של המטופלת.

 

מעבר לשינוי תזונתי קיימת חשיבות גדולה גם לפעילות גופנית יומיומית כחלק משיפור אורח החיים. פעילות אירובית כחלק משגרה קבועה, במקביל לטיפולים האחרים, קשורה גם היא להפחתה ברמות האינסולין, הפחתה בסיכון למחלות לב ובכך מסייעת לשיפור הסיכוי לביוצים סדירים.

 

מחקר שבוצע ב-2011 בדק את השפעות דיאטה, פעילות גופנית ושילוב של שתיהן יחד על תסמיני ה-PCOS אצל נשים שסבלו גם מהשמנה. משתתפות המחקר חולקו לשלוש קבוצות. משתתפות בכל קבוצה קיבלו ייעוץ אישי מקיף מאנשי מקצוע רלוונטיים (דיאטנית קלינית, פיזיאותרפיסט או שניהם יחד) במטרה לרדת במשקל. כעבור ארבעה חודשים אכן נצפתה ירידה של 6-5% במדד ה-BMI אצל כל משתתפות המחקר. במקביל נצפתה ירידה ברמות ההורמון הזכרי, היה שיפור בסדירות המחזור החודשי והביוץ.

 

סקירת הספרות המחקרית מ-2013 אמדה את השפעת השינוי באורח החיים על  PCOS. סקירה זו בדקה מספר כולל של 583 נשים עם PCOS שסבלו גם מהשמנה ומצאה כי שילוב נכון של דיאטה עם פעילות גופנית מתאימה, הובילו לירידה ב-BMI, שיפור ברמות הסוכר בצום, ורמות אינסולין בדם. השפעה חיובית זו הייתה דומה ברמתה להשפעתו של טיפול התרופתי.

 

מחקר אחר שכלל 20 נשים עם PCOS שסבלו גם כן מהשמנה, מצא כי שינוי תזונתי ופעילות גופנית שיפר מאוד את שיעור הביוץ לעומת הקבוצה שלא עשתה כל שינוי.

 

כאמור התסמונת לא תמיד מגיעה עם השמנה: ישנן נשים שלוקות ב-PCOS שמוגדרות רזות ואין להן צורך/אפשרות לרדת במשקל כצעד טיפולי. עם זאת, חשוב לדעת כי למרות שאינן סובלות ממשקל עודף, כ-75% מהן עדיין סובלות מתנגודת לאינסולין. במידה ואכן זה המצב, גם הן צריכות לשקול לאמץ שינוי באורח החיים כאילו היו גם עם השמנה, על מנת לצמצם את האפשרות להתפתחות הפרעות.

 

מחקר ישראלי, בדק את השפעת החלוקה הקלורית היומית על 60 נשים רזות ( עם BMI - 23 בממוצע) עם PCOS וקבע כי יש חשיבות לתזמון ארוחות. משתתפות המחקר חולקו לשתי קבוצות אשר קיבלו את אותה כמות הקלוריות ואותה כמות החלבון לצריכה יומית, השוני היה בחלוקתם על פני הארוחות: קבוצה אחת קיבלה 980 קלוריות בארוחת הבוקר, 640 קלוריות בצהריים ו-190 קלוריות בערב. הקבוצה השנייה קיבלה בבוקר- 190 קלוריות, בצהריים- 640 קלוריות, ובערב 980 קלוריות.

 

התוצאות היו מדהימות: בקבוצה אשר קיבלה את מירב הקלוריות בבוקר חלה ירידה של 54% ברמות הסוכר,50% ברמות האינסולין, 50% ברמות הטסטוסטרון וכן חל שיפור משמעותי בשיעור הביוצים. תוצאות מחקר זה מדגישות את חשיבות הרכבת תפריט שבנוי מארוחות מאוזנות ומוגבלות מבחינה קלורית. כמובן שבניית תפריט זה חשוב לעשות עם איש מקצוע, בייעוץ פרטני בלבד.

 

לסיכום, תסמונת השחלה הפוליצסטית פוגעת במספר גדול של נשים שסובלות מתסמינים שונים, והטיפול בה חייב להיות פרטני עבור כל אחת. עם זאת, ההמלצה לשנות את אורח החיים היא קו הטיפול הראשון שצריך לשקול, כמובן תוך כדי הדרכה של אנשי מקצוע.

ירידה במשקל עשויה לטפל בתסמינים ולשפר את המצב במירב המקרים, כך עולה מהמאמרים, אך עליה להיות מבוקרת ומותאמת אישית.

 

להרחבה ומידע נוסף, כדאי לקרוא גם את המאמר הזה.

 

סיון פלג היא דיאטנית קלינית המתמחה בירידה במשקל ובתזונת נשים הרות ולאחר לידה

 

_______________________________________________________

 

תחשבו פעמיים לפני שאתם מאמצים את הדיאטות הבאות:

 

 לחצו על התמונה כדי להגיע לכתבה (צילום: Shutterstock)
לחצו על התמונה כדי להגיע לכתבה (צילום: Shutterstock)

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד