אחד האירועים המדוברים ביותר בעולם ייערך בשבת הקרובה, 19 במאי: הנסיך הארי (33), בנו הצעיר של הנסיך צ'רלס, יורש העצר האנגלי, יישא לאישה את השחקנית האמריקאית מייגן מרקל (36). על חינה של מרקל אין ויכוח, אבל מתברר שהקסם שלה אינו נובע רק מיופייה המרהיב, אלא גם מאישיותה הקורנת. אפשר להיווכח בכך כשצופים בנאום שנשאה באו"ם ב-2015. עוד לפני שהכירה את הנסיך האנגלי, מרקל לא הסתפקה בעבודתה כשחקנית, אלא בחרה להיות פעילה למען זכויות נשים מטעם האו"ם.
הנאום שלה (כאן בתרגומי) הוא מופת של רגישות, עוצמה וכנות נוגעת ללב:
"אני גאה להיות אישה ולהיות פמיניסטית, והערב אני גאה מאוד לעמוד כאן לפניכם ביום החשוב הזה, שנועד להזכיר לכולנו עד כמה התקדמנו, אבל גם, בעודנו חוגגים, את הדרך שעדיין לפנינו. אני רוצה לספר לכם סיפור שיבהיר מדוע אני כאן, ומדוע אני פעילה למען זכויות לנשים.
"כשהייתי רק בת 11 התברר לי, בלי דעת וכמעט במקרה, שנהפכתי לפעילה למען זכויות נשים. זה קרה בתקופה של ועידת בייג'ינג - כלומר, לפני קצת יותר מ-20 שנה - בלוס אנג'לס, העיר שבה גרתי. ברגע מכריע אחד השתנתה התפיסה שלי לגבי מה שאפשר להשיג. הייתי בבית הספר וצפיתי בטלוויזיה. זה היה בבית הספר היסודי. הוקרנה פרסומת לנוזל למדיח כלים, עם כיתוב: 'נשים ברחבי אמריקה נאבקות בסירים ובצלחות שמנוניים'. ואז שני בנים מהכיתה שלי אמרו: 'נכון מאוד! בדיוק! זה המקום של הנשים: במטבח!'
"אני זוכרת שהייתי בהלם, כעסתי, וגם נפגעתי מאוד. הרגשתי שיש כאן משהו לא תקין, ושצריך לעשות משהו, אז הלכתי הביתה, וסיפרתי לאבא שלי מה קרה, והוא עודד אותי לכתוב מכתבים, וכך עשיתי. כתבתי לאנשים החשובים ביותר שיכולתי להעלות על דעתי: אמרתי לעצמי – אני בת ה-11 – שאם אני רוצה באמת שמישהו ישמע את קולי, אני חייבת לכתוב לגברת הראשונה של ארצות הברית, אז התיישבתי וכתבתי לגברת הראשונה שלנו באותה עת, הילארי קלינטון, ואחר כך לקחתי נייר ועט וכתבתי גם למי שהייתה אז מקור השראה מבחינתי, לינדה אלרבי, שאירחה תוכנית לילדים, וגם לעו"ד גלוריה אלרד. כי אפילו כשהייתי רק בת 11, רציתי לכסות את כל האפשרויות. לבסוף כתבתי ליצרן של הנוזל למדיח הכלים.
"חלפו כמה שבועות, ולהפתעתי קיבלתי מכתבי עידוד מהילארי קלינטון, מלינדה אלרבי ומגלוריה אלרד. זה היה מדהים! ואחרי כחודש היצרן של הנוזל למדיח הכלים, פקורטור אנד גמבל, שינה את הפרסומת של אייבורי, הנוזל למדיח הכלים. שינו אותה מ'נשים ברחבי אמריקה נאבקות בסירים ובצלחות שמנוניים' ל'אנשים ברחבי אמריקה...' זה היה הרגע שבו התחוורה לי החשיבות של הצעד שנקטתי. בגיל 11 הייתה לי השפעה מסוימת, כי פעלתי למען שוויון זכויות. משמעותו של שוויון זכויות היא שנשיא רואנדה, פול קגאמה - מדינה שביקרתי בה לאחרונה כחלק ממסע הלימוד שלי בשליחות האו"ם למען נשים - שווה לילדה במחנה הפליטים שחולמת להיות יום אחד נשיאה. שוויון זכויות פירושו שמזכיר האו"ם, באן קי-מון, שווה למתמחה הצעירה באו"ם שחולמת ללחוץ את ידו. פירושו שרעיה שווה לבעלה, אחות – לאחיה. לא טובה יותר, לא גרועה יותר, שווים.
"נשות האו"ם - כידוע לכן, שנת 2030 הוגדרה כמועד שבו אמור לפוג התוקף לאי-שוויון מגדרי. מדהים להבין, ממחקרים שנעשו לאחרונה, שבקצב השינוי הנוכחי לא יתאפשר שוויון מגדרי לפני שנת 2095 - כלומר, בעוד 80 שנה. וכשמדברים על השתתפות של נשים בפוליטיקה ובמנהיגות, שיעור הנשים בבתי הנבחרים ברחבי העולם צמח רק ב-11 אחוז מאז 1995. 11 אחוז? ב-20 שנה? בחייכם! זה חייב להשתנות! נשים הן יותר ממחצית האוכלוסייה העולמית וגם מהפוטנציאל של אותה אוכלוסייה, לכן לא מוצדק וגם לא מעשי שהקולות שלהן – הקולות שלנו! – אינם נשמעים ברמות הגבוהות ביותר של קבלת ההחלטות. לדעתי, הדרך לשנות את המצב היא לגרום לכך שנערות ונשים יבינו את ערכן כמנהיגות ולתמוך בהן במאמציהן, וזאת כדי שמנהיג כמו נשיא רואנדה, פול קגאמה, ימשיך להיות דגם לחיקוי, כי בית המחוקקים במדינתו כולל 64 אחוז נשים! זה השיעור הגבוה ביותר בעולם, וזה פשוט לא יאומן.
"אנחנו זקוקים לעוד גברים כאלה, ממש כשם שאנחנו זקוקים לעוד גברים כמו אבי, שעודד אותי, כשהייתי בת 11, לפעול למען הצדק. מי שעושה זאת, מזכיר לילדות ולנערות שהקולות החלשים שלהן בכלל לא חלשים, ושהן מסוגלות להשפיע. מי שעושה זאת, מזכיר לנשים שהמעורבות שלהן חשובה, שעליהן להיות פעילות בקהילות שלהן, בממשל המקומי, כמו גם בעמדות הפוליטיות הרמות ביותר. המעורבות הזאת היא פשוט חיונית. צריך שיהיה לנשים מקום ישיבה ליד השולחן, צריך להזמין אותן לשבת שם, ובמקרים מסוימים, כשזה לא מתאפשר, עליהן פשוט ליצור שולחן משל עצמן. אנחנו זקוקים להבנה גלובלית: לא נוכל להביא לשינוי משמעותי בלי השתתפות פוליטית פעילה של נשים. בואו נעצים זו את זו ונממש את החזון, כי לא מספיק רק לדבר על שוויון זכויות: חייבים להאמין בו. ולא מספיק רק להאמין בו: צריך לפעול למענו. בואו נפעל למענו ביחד, ונתחיל עכשיו. תודה רבה לכם".
צפו בנאום:
מרקל פרשה מכל עיסוקיה אחרי אירוסיה לנסיך האנגלי: היא הפסיקה לעבוד כשחקנית וסגרה את בלוג האופנה הפעיל שניהלה. מעתה ואילך תקדיש כנראה את זמנה ואת מרצה לפעילויות צדקה שונות, ובכך תשלים את הפעילות שבה החלה במסגרת האו"ם. גם בעלה לעתיד עוסק בפעילויות צדקה רבות, בין היתר למען יתומים בדרום אפריקה, נפגעי נפש, נכים, מחוסרי בית וגם כאלה הקשורות בהעצמה נשית. אמו, הנסיכה דיאנה המנוחה, הרבתה גם היא לעסוק בפעילות ציבורית, הרבה מעבר למה שהוטל עליה, והייתה אהובה מאוד בזכות זה. ב-1987, למשל, הצטלמה כשהיא מחבקת חולי איידס במטרה להסיר מעליהם את הסטיגמה והפחד. היא גם הובילה מערכה נחושה ועיקשת שנועדה לסלק מוקשים שהוטמנו במקומות שונים בעולם וגרמו למקרים רבים של מוות ונכות.
מעניין יהיה לראות איך תבחר מרקל לתרום לחברה במעמדה החדש כחברה במשפחת המלוכה. נראה שהפרק החדש בחייה נפתח ברגל ימין, לפחות מבחינה תדמיתית: בני הזוג ביקשו מאורחי חתונתם לא להביא מתנות, אלא לתרום לארגוני צדקה.
______________________________________________________
מי הייתה האישה היפה ביותר שלאונרד כהן פגש אי פעם? הקליקו על התמונה: