יאללה בלגן: הטיפים הקטנים והחכמים של המומחיות לסידור הבית

שיטות לקיפול מצעים שישנו את חייכם, שימושים מבריקים בקשים ותבניות קרח ועוד עצות לטיפול בבלגן. חושבים שאתם כבר מסודרים? בואו לבדוק

ליעונה מנקלי

|

19.03.18 | 08:40

תרשים למזווה מסודר (ציור: נועה הרניק "אדונית הארונית")
תרשים למזווה מסודר (ציור: נועה הרניק "אדונית הארונית")

חגי ישראל הם דרך מעולה להתמודד עם שלל אתגרים שמספקים לנו החיים: אכילת יתר, נשיקות רטובות על הלחי והררי הבלגן בבית. אחד הדיסוננסים הגדולים בחיינו הוא חדוות השופינג אל מול הבית שכורע תחת העומס והבלגן, מחסור במקומות אחסון נאותים והררי ניירת במגירות נסתרות.

 

אז מה עושים? מסדרים. אבל לפני שמתחילים, ולמיקסום היעילות, בדקנו עם שלוש מומחיות לסדר, מהן הדרכים היעילות והקצרות ביותר לבית מסודר. 

 

>> קוראים אתכם לסדר: המדריך המקיף לניקיון וארגון הבית

  

רונית גור, הגורו של עולם סידור הבתים ובעלת "דוקטור סדר", חברה למיון, אריזה, סדר וארגון בבית, במשרד ובמגוון תרחישי חיים, מאמינה כי אין שיטת סדר נכונה או עדיפה. "אנחנו בני אדם, ולכל אחד ואחת מאיתנו הדרך שלו. מה שטוב לו", היא מסבירה. "החשוב הוא שיש כתובת אחת לכל סוג חפצים, או לכל משפחת חפצים. דרכי הסידור שלהם הן אינדיבידואליות, וייבחרו לפי הנוחות האישית".

 

חשוב לדאוג לכתובת אחת לכל סוג או משפחת חפצים. בתוך תיבה – בין אם הם מקופלים, מגולגלים או פשוט מונחים. כל אחת מהאפשרויות טובה  (צילום: ד"ר סדר)
    חשוב לדאוג לכתובת אחת לכל סוג או משפחת חפצים. בתוך תיבה – בין אם הם מקופלים, מגולגלים או פשוט מונחים. כל אחת מהאפשרויות טובה (צילום: ד"ר סדר)

     

    שלושה טיפים מנצחים של רונית גור:

    • מצעים: קפלו כל סט מצעים אל תוך אחת הציפיות, וכך הם לא יתערבבו בחוסר חן וסדר;
    • מקפיא: סדרו את המוצרים הקפואים כשהם עומדים זה לצד זה ולא בערימה, כדי לראות בקלות את תכולת המקפיא;
    • הימנעו מ"מלכודות בלגן" דוגמת אחסון בשקיות ניילון. הכלל הוא שמה שנכנס פנימה לשקית, יישאר שם לדיראון עולם. תחת זאת גור מציעה להוציא את תכולת השקית ולסדר במקום הייעודי, לשמירה על הסדר ועל הארגון.

     

    איך חיינו עד היום? השיטה של "אדונית הארונית" לקיפול מצעים (ציור: נועה הרניק "אדונית הארונית")
      איך חיינו עד היום? השיטה של "אדונית הארונית" לקיפול מצעים(ציור: נועה הרניק "אדונית הארונית")

       

      טיפים קטנים ומבריקים

      נועה הרניק, הידועה בכינויה המקצועי: אדונית הארונית, היא בעלת חברה לארגון בתים, עזרה במעברי דירה ופינוי בתי מגורים.להרניק יש גם עמוד בפייסבוק שמציע טיפים מבריקים לשמירה על הסדר בבית, המלווים באיורים קלילים ומשמחים פרי עטה. הטיפים הקטנים, הם הגיוניים, שפויים והחשוב מכל: בני-ביצוע, ועזרו לכם להימנע מאי סדר קולוסאלי ברבות הימים. דוגמת הפרדת כביסה באופן פשוט והגיוני, פתיחת דברי הדואר כבר בדרך מתיבת הדואר, ופיתרונות לאחסון גומיות וסיכות השיער שתמיד הולכות לאיבוד, ועוד.

       

      שלושה טיפים מנצחים של נועה הרניק:

      • השחלת שרשראות בקש שתיה - למניעת הסתבכויות של שרשראות וקשרים במערכת העצבים.
      • חובבות הצעיפים מוזמנות להיעזר במתקני קרטון לאחסון מסמכים ומגזינים: פשוט גלגלו את הצעיפים, וערמו אותם זה על זה, כך שאפשר יהיה לחזות בכולם מהצד הפתוח של המתקן.
      • במגשיות הקרח שרכשנו בהתלהבות מאיקאה סתם תופסות אבק בארון, משתמשים לא רק כדי להקפיא קרח, אלא ככלי להקפאת פסטו ושאר עשבי תבלין, שאפשר להוסיף לתבשילים.

       

      איחסון חכם לסיכות ראש וגומיות (ציור: נועה הרניק "אדונית הארונית")
        איחסון חכם לסיכות ראש וגומיות(ציור: נועה הרניק "אדונית הארונית")

         

        איך לסדר את מגירת הסכו"ם (ציור: נועה הרניק "אדונית הארונית")
          איך לסדר את מגירת הסכו"ם(ציור: נועה הרניק "אדונית הארונית")

           

          הרניק מספרת כי אחת מלקוחותיה הראשונות היתה אספנית כפייתית. היא תמיד פחדה שביום שתזרוק משהו היא בדיוק תזדקק לו, דוגמת שברי צדפים או כלי קיבול צהובים מביצי ההפתעה של קינדר. זה הגיע למצב שאי אפשר היה לפתוח את דלת הבית לרווחה. הצוות בראשותה עשה את דרכו פנימה אט-אט, בלטה אחר בלטה, ורק לאחר 10 שעות עבודה מתישות התפנה השטח ואפילו נחשף השטיח שעל הרצפה.

           

          לקוחה נוספת שלה איבדה את דירת ארבעת החדרים שברשותה בשל התמכרות לקניות. הצוות של הרניק התבקש לארוז את מה שהכרחי מתוך מאות זוגות נעליים חדשות, רובן לא במידה שלה, בגדים חדשים שעליהם הטיקטים, מוצרי קוסמטיקה בשווי אלפי שקלים, מגהצים שעדיין סגורים בקופסאות וכלי מטבח בכמויות – איתם נדדה לדירה בת שני חדרים, שילדיה דאגו לשכור עבורה.

           

          מקום לכל חפץ

          שרית גושן, בעלת  "סידורים - עושים סדר בחיים" סבורה כי הטיפ הגדול לעניין הסדר והארגון הוא מציאת מקום לכל דבר, ולדאוג להחזיר למקום בתום השימוש. "זה אולי נשמע בנאלי, אבל ככה נמנע הבלגן. 'דחיית הקץ' רק מאריכה את רשימת המטלות ומנציחה את אי הסדר", היא אומרת.

           

          גושן מוסיפה שלרוב בעלי הבית אינם רואים כיצד החפצים משתלטים על מקומם, משבשים את שגרת החיים, מונעים כניסת חוויות חדשות, ודוחים יצירת זכרונות נעימים. במצבים הקיצוניים זה יכול להגיע עד לבית משפט: "הוזמנו לסדר בית בעקבות פניית השכנים לבית משפט . הכניסה לבית היתה שביל רחב, והחפצים הגיעו עד לגובה המותניים. מדובר היה באישה אינטלגנטית, עובדת בכירה במשרד החינוך. היא אספה הכל: פקקים של משחות שיניים, את נייר הכסף שמכסה את הגבינות והמעדנים ועוד, מגזינים שלא פתחה ומאות מתנות שקנתה לנכדיה, אך לא נתנה להם".

           

          הצוות בראשותה של גושן עבד שם במשך שבוע שלם, כשמשאיות זבל של העירייה מגיעות מדי שעה לפנות את הזבל שהצטבר. "בתום שבוע סיימנו רק קומה אחת מתוך הדופלקס שהתגוררה בו, זה היה פשוט מטורף".

           

          כדאי לעבור מדי חודש על המשחקים בחדר הילדים ולמיין מה שבור, מה מקולקל, אילו צבעים או טושים אינם צובעים יותר ומה אינו מתאים לגילו הנוכחי של הילד (צילום: Shutterstock)
            כדאי לעבור מדי חודש על המשחקים בחדר הילדים ולמיין מה שבור, מה מקולקל, אילו צבעים או טושים אינם צובעים יותר ומה אינו מתאים לגילו הנוכחי של הילד(צילום: Shutterstock)

             

            שלושה טיפים מנצחים של שרית גושן:

            • כדי לקבל תחושת מרחב בחדרים ובמיוחד בחדרי ילדים קטנים, אני ממליצה לעבור מדי חודש על המשחקים בחדר הילדים ולמיין מה שבור, מה מקולקל, אילו צבעים או טושים אינם צובעים יותר ומה אינו מתאים לגילו הנוכחי של הילד.
            • הימנעו מפיתויים במבצעים של רשתות השיווק, שממלאות מטבחים רבים במוצרים שאין בהם צורך. קנו רק מה שאתם צריכים ובכמות הנדרשת, וסדרו את המזון השמיש במקום נגיש בארון המטבח. מדי כמה חודשים עברו על התבלינים ועל שאר המוצרים וכל מה שפג תוקפו השליכו לפח.
            • גם אם החלל העומד לרשותכם קטן, נסו לייחד מקום למעין מבואה, שתשמש מעבר נעים בין כניסת הבית לבין הסלון, בה תוכלו להניח חפצים שונים, מעילים, מפתחות ועוד.

             

            אני בסדר, אתה בסדר

            עד כמה אתם מסודרים? גושן מציעה בוחן פתע לבדיקת רמת הסדר אצלכם:

             

             

            ______________________________________________________

             

            איך לנקות את מוצרי החשמל במטבח באופן יעיל ובריא? הקליקו למדריך:

             

            פיליס גלזר מנקה בלי לקחת לריאות ובלי להשתגע (צילום: יונתן בלום)
            פיליס גלזר מנקה בלי לקחת לריאות ובלי להשתגע (צילום: יונתן בלום)

             

             

             

             

             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד