ישנת כל הסופ"ש ואת עדיין עייפה? 11 דברים שכדאי שתדעי על אנמיה

אנמיה היא לא רק עניין של חוסר ברזל או של הפסקת המחזור, הדיאטנית ליאורה חוברה מסבירה למה כדאי לשים לב ואיך אפשר לתקן את המצב

ליאורה חוברה

|

18.03.18 | 08:52

ישנת שמונה שעות ועדיין הגעת עייפה למשרד? כדאי שתבדקי (צילום: Shutterstock)
ישנת שמונה שעות ועדיין הגעת עייפה למשרד? כדאי שתבדקי (צילום: Shutterstock)

כשמטופלת שלי (גם מטופלים, אבל בעיקר נשים) מספרת לי שהיא אוכלת הרבה מתוקים, שהיא מכורה לקפאין (קפה, קולה – מחק/י את המיותר), ש"אין לה כוח" לעשות פעילות גופנית, ואולי שהיא גם מעט מדוכדכת, נדלקים אצלי פעמוני האזהרה של האנמיה.

 

אולי נדמה לך ש'ככה את' ושאין מה לעשות כי זה עניין של טיפוס, אבל אני אומרת לך שאין סיבה לחיות כך. אל תיכנעי לעייפות, אל תשלימי עם חיים נטולי אנרגיה. תחשבי על זה, יתכן מאוד שאת יכולה להיות הרבה יותר אנרגטית ולשפר בקלות את התפקוד היומיומי שלך.

 

הנה 11 דברים שכדאי לך לדעת על אנמיה כדי שתוכלי לקחת את הבריאות שלך בידיים ולצאת מהאנמיה:

 

1. יש לך אנמיה? את לא לבד

כשליש מהאוכלוסייה בעולם המערבי חולה באנמיה. שכיחות המחלה גבוהה יותר בקרב נשים בגיל הפריון. בישראל, שכיחות המחלה אצל נשים וילדים גבוהה בהשוואה למדינות אחרות בעולם המערבי.

 

2. מה גורם לאנמיה?

קיימות הסיבות רבות ומגוונות להיווצרות אנמיה, השכיחות שהן: 

  • אובדן כמות דם משמעותית – למשל אחרי לידה או במחזור החודשי
  • תזונה דלה בבשר או אורח חיים צמחוני/טבעוני
  • מצב של אי ספיגה של חלק מהויטמינים
  • סיבות אחרות עשויות להיות קשורות למחלות שונות ומגוונות ובמצבים אלה יש לפנות לרופא

 

3. לא בטוח שיש לך רק סוג אחד של אנמיה

קיימים שלושה סוגי אנמיה עיקריים (מופיעות לפני השכיחות שלהן בקרב נשים):

  • אנמיה כתוצאה מחוסר ברזל
  • אנמיה כתוצאה מחוסר בוויטמין B12
  • אנמיה כתוצאה ממחסור בחומצה פולית

לעיתים נערכת בדיקה רק של חלק מהמרכיבים או שרק סוג אחד של אנמיה מטופל בעוד האחרות נשארות בעינן. לכן חשוב לעבור את כל הבדיקות הדרושות כדי להיות מודעות למצב.

 

4. "רואה כוכבים" או שחור מול העיניים?

זה רק אחד הסימפטומים לאנמיה. הסימפטומים האחרים הם: עייפות רבה ממה שאת רגילה (שאינה משתפרת גם לאחר שנת לילה טובה), חולשה, קושי בביצוע פעילות גופנית (וגם חוסר חשק להתחיל בפעילות כזאת), קוצר נשימה או דפיקות לב במאמץ, נשירת שיער, ציפורניים חלשות, סחרחורות בעיקר במעבר משכיבה לישיבה או מישיבה לעמידה, כאבי ראש, חיוורון ותחושת קור.

 

חכי, יש עוד, במקרה של החמרת המצב מופיעים גם חוסר תאבון, נטיה לעצבות קלה ואף הפסקת המחזור החודשי ופגיעה בפוריות. נשירת שיער, תחושת נימול בקצוות האצבעות , פגיעה מוטורית הולכת ומתעצמת ככל שהמחסור מחמיר, פגיעה בתפקוד הקוגניטיבי וירידה בזיכרון מאפינים בעיקר אנמיה של B12. נשירת שיער, חולשת שרירים ופצעים בפה מאפיינים בעיקר אנמיה של חומצה פולית.

 

חשוב שתדעי כי לא צריך לסבול מכל הסימפטומים כדי לאבחן, אם את מזהה לפחות 4, כדאי לך ללכת להבדק.

 

 

5. ומה אומרים הסינים?

לפי הרפואה הסינית לאנמיה יש עוד סימפטומים, כמו: יובש של עור, עצירות, נטיה משמעותית למצב רוח ירוד, הפחתה בכמות הדם במחזור, דם בצבע חיוור, כאבי בטן במהלך המחזור ותחושות חום וקור שמושפעות באופן קיצוני ממזג האוויר (כלומר תחושת קור קיצוני בחורף וחום קיצוני בקיץ).

 

6. ו.... היא משפיעה גם על המשקל

אמנם מדובר על השפעה עקיפה אבל כדאי שתדעי בכל זאת: רוב הנשים צריכות להמשיך לתפקד בשגרת חייהן העמוסה גם כשהן אנמיות. ללהטט בין עבודה, בית, ילדים ושאר משימות. ואז, אפילו בלי לשים לב, הן מארגנות לעצמן מנת אנרגיה קטנה כתחליף לאנרגיה החסרה להן בגלל רמת הברזל או הוויטמינים. ואיפה נמצאת אנרגיה? במתוקים ובקפאין. וכך, נשים רבות מוצאות את עצמן אוכלות מתוקים ו/ או שותות קפה וקולה מתוך תחושה של חוסר שליטה שיש לה הסבר פיזיאולוגי תקף.

 

7. נדמה לך שבדיקות הדם שלך תקינות?

כדאי לבקש מהרופא לערוך ספירת דם ולבדוק רמות ברזל, פריטין, ויטמין B12 וחומצה פולית. עם התוצאות כדאי לפנות לרופא או לדיאטנית אבל גם את יכולה לבדוק בעצמך אם חלקן מחוץ לנורמה. גם אם הן קרובות לטווח הנמוך של הנורמה (אך עדיין נמצאות בתוכו) ואת סובלת מחלק מהסימפטומים שתוארו לעיל, כדאי מאוד לטפל במצב בתזונה ולעיתים אף לשלב תוספים.

 

8. אז יש לך אנמיה, מה תאכלי?

ברזל וויטמין B12 נמצאים בעיקר בבשר על סוגיו. ויטמין B12 נמצא רק במזונות שמקורם מן החי, כלומר בנוסף לבשר, גם בדגים, מוצרי חלב וביצים. ברזל אפשר לקבל גם מקטניות, ירקות ירוקים, סלק, רימון, פירות יער, פירות יבשים ובעיקר משמשים וצימוקים (רצוי אורגניים), שקדים, טחינה משומשום מלא וקינואה.

 

הספיגה של החומרים האלה ממזונות צמחיים טובה פחות ולכן מומלץ להרחיק אכילת מזונות עשירים בברזל משתיים תה, קפה וקולה. אכילת מזונות עשירים בוויטמין C לעומת זאת, תשפר את הספיגה ולכן כדאי לשלב אכילת מזונות עשירים בברזל עם מזונות עשירים בוויטמין זה.

 

חומצה פולית תמצאו בעיקר בבשר, עדשים, שעועית לבנה, ירקות ירוקים ודגנים מלאים.

 

9. אולי את זקוקה גם לתוספים?

כאשר הסימפטומים חמורים או כאשר חלק מהבדיקות הן מחוץ לנורמה, סביר להניח שיהיה קשה מאוד למלא את החסר בעזרת מזון בלבד.במקרים כאלה מומלץ ליטול תוסף.

 

  • תוספי ברזל - תופעת הלוואי העיקרית בנטילת תוסף ברזל היא עצירות ולכן יש נשים רבות שנמנעות ליטול אותו. אבל, מגוון התוספים בשוק היום גדול מאוד וכדאי לנסות תוספי ברזל חדשניים הנמכרים בארץ כאבקה. מוצרים אלה מיוצרים בטכנולוגיה יחודית להגברת זמינות ביולוגית והפחתת תופעות לוואי במערכת העיכול.
  • תוספים של B12 מומלץ ליטול במציצה, מה שמשפר את הספיגה.
  • תוספי חומצה פולית מומלצים היום לכל אשה שמתכננת הריון ובמהלכו, גם אם אין מחסור.

שני התוספים האחרונים הם נטולי תופעות לוואי, למעט מקרים נדירים ביותר. נטילתם נחשבת בטוחה מאוד מה גם ש-B12 וחומצה פולית הם ויטמינים שמסיסים במים ולכן במקרה של עודף, הוא ייצא מהגוף בתוך שתן.

 

ברזל לא מומלץ ליטול כאשר אין בו צורך, מכיוון שהוא חומר מחמצן ולכן יש ליטול אותו רק במקרה הצורך לזמנים קצובים.

בכל מקרה, לפני נטילת תוסף כלשהו, מומלץ להתייעץ עם דיאטנית או רופא.

 

10. איך תדעי שהמצב משתפר?

בשלב הראשון תראי שיפור בסימפטומים שחווית קודם. מעניין לציין, מניסיוני, שככל שהסימפטומים היו רבים וקשים, כך גם השיפור יהיה מהיר ומשמעותי יותר. לאחר שלושה חודשים כדאי לחזור על בדיקות הדם. כדי לוודא שהתוסף שנטלת מתאים לך. ייתכן ויש בעיה בספיגה והמצב לא השתפר כפי שחשבת.

 

כשבוע לפני הבדיקות יש להפסיק נטילת תוספים כדי לקבל תוצאה מהימנה שמעידה על המצב כפי שהוא. השווי את התוצאות שקיבלת לתוצאות הקודמות ובעזרת הרופא או הדיאטנית תגיעו למסקנה האם הטיפול שקבלת התאים והספיק או שאולי יש צורך לשנות את סוג התוסף או להמשיך בטיפול.

 

11. ואיך מונעים חזרה של האנמיה? טוב ששאלת

חשוב כמובן להמשיך להקפיד לצרוך מזונות עשירים בברזל, ב-B12 ובחומצה פולית. מעבר לכך, אם הבדיקות תקינות, מומלץ לחזור עליהן כחלק משגרת בדיקות כללית אחת לשנה. יש נשים שאצלן יש ירידה הדרגתית ברמות הברזל או ויטמין B12 או חומצה פולית במהלך השנה ואחת לשנה הן נזקקות לנטילה חוזרת של התוסף. ויש כאלה שנזקקות לנטילת תוסף באינטרוולים מסוימים כמו למשל המשך נטילת B12 פעמיים בשבוע או נטילת ברזל בתקופת המחזור.

הנחיות כאלה יש לקבל רק מרופא או מדאטנית ולא החליט על דעת עצמך. ועוד דבר אחד, אנמיה עשויה להיות תורשתית, אם את סובלת מאנמיה ויש לך ילדים (בכל גיל) כדאי לבדוק גם את המצב אצלם.

 

ליאורה חוברה דיאטנית קלינית ומסטר NLP לבריאות ולהרזיה

 

--------------------------------------

 

דווקא יש לך אנרגיות, את מתעמלת ועדיין המשקל לא יורד?

 

 

 לחצו על התמונה כדי להגיע לכתבה (צילום: Shutterstock)
לחצו על התמונה כדי להגיע לכתבה (צילום: Shutterstock)

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד