עזבו אתכם ממזון-על יקר ואקזוטי - יש לנו משהו בריא ויעיל הרבה יותר

הן קטנטנות, אבל יודעות לתת פייט רציני לחיידקים ולהעניק לגוף בוסט של נוגדי חמצון עוצמתיים. שש סיבות מצוינות להכניס את החמוציות לתפריט היומי

נמצא כי שתייה יומית קבועה של מיץ חמוציות יכולה לדכא התפתחות הליקובקטר פילורי בקיבה ביעילות וללא תופעות לוואי (צילום: Shutterstock)
נמצא כי שתייה יומית קבועה של מיץ חמוציות יכולה לדכא התפתחות הליקובקטר פילורי בקיבה ביעילות וללא תופעות לוואי (צילום: Shutterstock)

תרים אחרי סופר־פודס אקזוטיים ויקרים? אל תמהרו לוותר על החמוציות. הן מכילות מגוון של נוגדי חמצון, בעיקר מסוג פוליפנולים, החזקים הרבה יותר בהשוואה לוויטמין C. למעשה, הן משיאניות נוגדי החמצון ומדורגות  לפני פירות וירקות כמו תות שדה, תרד, ברוקולי, סלק, שזיף שחור, תפוז ודובדבנים. החמוציות החזקות והעוצמתיות ביותר גדלות בצפון אמריקה, והכוח שלהן מצוי בצבע: ככל שהצבע סגול ארגמני יותר, כך כוח השפעתן גדול יותר.

 

מה עוד הן עושות?

 

1. הן ישאירו את השפעת לאחרים

אם הדבר האחרון שאתם צריכים עכשיו זה מחלת חורף שתשבית אתכם לכמה ימים, כדאי שתתגברו את הגוף שלכם בחמוציות. מחקרים מראים שצריכה של מיץ חמוציות עשויה להיות יעילה במניעת הידבקות בשפעת. מחקרי מעבדה ראשונים כבר הצביעו על המנגנון האפשרי. במחקר שבוצע באוניברסיטה העברית ופורסם בכתב העת Antiviral Research ב־2005, נמצא כי מיצוי רכיבים פעילים במיץ חמוציות גורם לעיכוב היצמדות של נגיפי שפעת מסוג A ו־B לכדוריות הדם האדומות, וכך מסייע למניעת ההידבקות במחלה. עוד נמצא שבכדוריות דם שבהן כבר הייתה חדירה והדבקה של הנגיפים, מיצוי החמוציות גרם לירידה ניכרת בכמות הנגיפים בתרבית המודבקת.

 

מחקרים אחרים הראו כי משקה חמוציות גורם לעלייה משמעותית בתאי T, אותם תאים המשתתפים במערכת ההגנה נגד מחלות ויראליות. במחקר שפורסם בכתב העת The Journal of Nutrition בשנת 2013 ונערך בקרב 64 נבדקים בני 21־50, נמצא שצריכה של 450 מ"ל משקה חמוציות במשך עשרה שבועות הצליחה להפחית את תסמיני השפעת וקיצרה משמעותית את משך המחלה.

 

2. ידאגו ללב ולכלי הדם

הן עשירות בפלבנואידים, כימיקלים צמחיים בעלי השפעה נוגדת חמצון ודלקת הנמצאה במחקרים כמסייעת לבריאות הלב. כך לדוגמה, במחקר שהתפרסם ב־The Journal of Nutrition ב־2015, נמצא כי צריכת מיץ חמוציות במשך שמונה שבועות מביאה לשינויים בגורמי סיכון קרדיו־מטבוליים. משתתפי המחקר, נשים וגברים בני 50 בממוצע ובעלי עודף משקל, חולקו לשתי קבוצות: האחת קיבלה כוס מיץ חמוציות דל קלוריות, והשנייה - משקה פלצבו. נמצא כי לאחר שמונה שבועות נרשמה בקבוצת החמוציות ירידה של ממש ברמת הטריגליצרידים וברמת הדלקתיות בגוף, כמו גם ירידה קלה בלחץ הדם וברמות הסוכר בצום לעומת קבוצת הביקורת.

 

3. יחסכו ריצה שוב ושוב לשירותים

אנחנו לא צריכים לספר לכן שדלקת בדרכי השתן זה ממש לא כיף, ועוד הרבה פחות כשהיא מתעקשת להטריד שוב ושוב ושוב. אבל גם במקרה הזה החמוציות יכולות להיחלץ לעזרה. במחקרים שנערכו בנשים בגיל המעבר, נשים צעירות וכן ילדים, נמצא שצריכה של 1־2 כוסות של מיץ חמוציות ביום יכולה להפחית את ההדבקה בדלקת בדרכי השתן ולמנוע דלקות חוזרות. כך לדוגמה, בסקירת מחקרים שפורסמה בדצמבר האחרון בכתב העת The Journal of Nutrition, נמצא כי צריכה של חמוציות הפחיתה את הסיכון לדלקות חוזרות ב־26%.

 

מסקנת החוקרים הייתה כי צריכה של חמוציות יכולה להיות יעילה במניעה של דלקות חוזרות. איך החמוציות עושות את זה? באמצעות פרואנטוציאנידינים, רכיב ייחודי המצוי בהן שמפריע לחיידקי האי־קולי (האחראים ל־80%־90% ממקרי הדלקת) להיצמד לדופנות דרכי השתן, וכך פוגע ביכולת שלהם להתרבות ולגרום לדלקת.

 

כמה כמה? (צילום: Shutterstock)
    כמה כמה?(צילום: Shutterstock)

     

    4. ירגיעו צרבות ואי נוחות במערכת העיכול

    אחת הסיבות השכיחות לצרבות ואי נוחות במערכת העיכול היא התפתחות של חיידק קיבה לא נחמד העונה לשם הליקובקטר פילורי. מדובר בחיידק עקשן לטיפול הגורם לדלקת כרונית בקיבה, לצרבות, לכאבים בבטן העליונה ואף מעלה את הסיכון לסרטן הקיבה. ובכן, החמוציות יודעות מה לעשות גם איתו.

     

    מחקרים מצאו שהיכולת שלהן לעכב את היצמדות החיידקים לדופנות התאים יעילה גם במניעת ההיצמדות של החיידק הזה לתאי הקיבה. נמצא כי שתייה יומית קבועה של מיץ חמוציות יכולה לדכא התפתחות הליקובקטר פילורי בקיבה ביעילות וללא תופעות לוואי. כמו כן, מחקר ישראלי הראה ששילוב מיץ חמוציות במהלך טיפול אנטיביוטי נגד החיידק מגדיל את הסיכוי להשמדתו המלאה.

     

    5. יסדרו לכם חיוך מושלם

    זה לא סוד ששיניים בריאות וחניכיים סדורים הם מאסט ללוק נחשק, והחמוציות הלוחמניות יכולות לעזור לכם גם כאן. מחקרים מצאו שהן מונעות גם את היצמדותם של חיידקים לחלל הפה. במחקר אחד, שנערך באוניברסיטת תל אביב ב־1998, נמצא כי רכיבים ייחודיים המצויים בהן יכולים לעכב ולמנוע היצמדות לשיניים של חיידקים מסוימים בחלל הפה הקשורים בעלייה בסיכון להתפתחות עששת ומחלות חניכיים.

     

    6. יטפחו את החיידקים הטובים במעי

     טיפוח חיידקי המעי הטובים שלכם הוא אחד מהטרנדים הלוהטים לשנת 2018. מחקרים חדשים שבדקו את היחסים בין המיקרוביום (אוכלוסיית חיידקי המעי) לרכיבים הפנוליים שבחמוציות, מצאו שיש שם זוגיות מופלאה התורמת לבריאותנו.

     

    כך לדוגמה, במאמר שפורסם ב־2015 בכתב העת BioMed Research International, נמצא שהחיידקים הטובים יודעים לפרק את הפוליפנולים הענקיים ליחידות קטנות שיכולות להיספג בגוף, ושם לתפקד כנוגדי חמצון ודלקת חזקים נגד גורמים שונים היכולים לפגוע בלב, בכבד ואולי אף לגרום להשמנה. ואם זה לא מספיק, בתמורה לכך הפוליפנולים שבחמוציות מעודדים את שגשוג החיידקים הטובים במעי, מה שמעניק לכם כמובן הגנה נוספת מפני שורה של מחלות.

     

    ייעוץ מקצועי: לימור בן חיים, דיאטנית קלינית, יועצת תזונה לנקטר חמוציות אושן ספריי

     

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד