המטבעות הווירטואליים הם מהפכה? צורתם השמרנית מוכיחה את ההיפך

מיושנים, חלקם ילדותיים להחריד ולפעמים אפילו לא מוסכמים: משני הקווים שחוצים את הביטקוין ועד הפירמידה של את'ריום - ספרי המותג של הכסף שמשגע את העולם

עודד בן יהודה פורסם: 28.01.18 06:54
האייקונים החדשים בשכונה (מימין לשמאל, מלמעלה למטה): ביטקוין, דש, לייטקוין, ריפל, זד, מונרו, איוטה, נם ואת'ריום (קולאז': עודד בן יהודה)
האייקונים החדשים בשכונה (מימין לשמאל, מלמעלה למטה): ביטקוין, דש, לייטקוין, ריפל, זד, מונרו, איוטה, נם ואת'ריום (קולאז': עודד בן יהודה)
סמל הביטקוין בפונטים מבית אאא ופונטימונים. שני קווים חוצים את האות הראשונה, כמקובל במטבעות רבים, כמו הדולר, היורו, הין והרופי (עיצוב: אברהם קורנפלד)
סמל הביטקוין בפונטים מבית אאא ופונטימונים. שני קווים חוצים את האות הראשונה, כמקובל במטבעות רבים, כמו הדולר, היורו, הין והרופי (עיצוב: אברהם קורנפלד)

אפשר כבר לומר שהמטבעות הווירטואליים הם הפרוזן-יוגורט של ימינו: בכל כמה חודשים צץ אחד חדש. לא רק מבחינה כלכלית הם עדיין בגדר חידה, אלא גם במבט עיצובי: עיצוב סמל למטבע הוא אתגר מורכב. בניגוד לעיצובו של של לוגו מסחרי (בעל צבע, קומפוזיציה וגופן קבועים), מסמל של מטבע נשאר בסוף רק הסימן הגרפי שלו. למשל, הסמל שיצר משה פרג ב-1985 לשקל החדש, ה-₪ - מקבל מופע אחר בכל גופן, אך צורתו נשמרת.

 

סקירה של ספרי המותג של המטבעות הווירטואליים מגלה, כי לא רק שהם שמרניים מאוד מבחינה מיתוגית, אלא שהם אפילו לא מוסכמים. יש גרסאות מעט שונות, מקבילות ועדיין "רשמיות" לאותו מטבע. ולמרות עתידם הלוט בערפל, התווים (גליפים) החדשים כבר נוספו לגופנים קיימים. כלומר, מעצבי הפונטים ברחבי העולם כבר החליטו שהמטבעות כאן כדי להישאר.

 


האייקונים החדשים בשכונה (מימין לשמאל, מלמעלה למטה): ביטקוין, דש, לייטקוין, ריפל, זד קאש, מונרו, איוטה, נם ואיטריום
המטבעות החדשים שומרים על רעיונות מסורתיים של מותגים מסחריים: צבע, גופן וקומפוזציות אחידות

 

 

המטבע הווירטואלי הוא עצמאי וציבורי - כזה שאינו תלוי בגופים מרכזיים כמו בנקים ומדינות. נשמע מהפכני, ואכן סוחף חולמים ברחבי תבל, אבל מבחינה מיתוגית יש כאן סימן שאלה לא קטן. בניגוד לממשקים לא מוחשיים, או כאלה שמנסים להיות רדיקליים, התפישה המיתוגית של המטבעות החדשים נשענת על רעיונות מסורתיים של מותגים מסחריים: צבע, גופן וקומפוזיציות אחידים. אפילו רשת חנויות הביטקוין שצצה ברחובות תל אביב בחודשים האחרונים נראית כמו תחליף חסר תחכום לסניפי הבנקים הישנים, שנסגרים בזה אחר זה, ולא כמו הבטחה רעננה.

 


סניפי ״הבנק״ החדשים, רשת הביטקוין ברחובות תל אביב
עיצוב שמרני. חנות ביטקוין ברחוב דיזנגוף בתל אביב

 

חוסר הבהירות הסגנונית נטוע כבר בראשיתו של התהליך, שמתוארכת ל-2009. מי שמכונה סאטושי נאקאמוטו המציא את מה שיבשיל למהפכה עשור מאוחר יותר: הביטקוין. עד היום לא הושגה הוכחה חותכת לזהותו, ויש טענה שמדובר בכמה אנשים שונים. למעשה, שתי חברות בינלאומיות מרכזיות סוחרות בביטקוין: bitcoin.org (המקורית), ו-bitcoin.com, שפירסמה לאחרונה ספר מותג רציני:

 


שער ספר המותג של בטיקוין.קום
שער ספר המותג של ביטקוין.קום

נהנים לרדת על המתחרים: בספר המותג מוצג הלוגו של החבסרה המתחרה כ״ישן״ מול ״חדש״
נהנים לרדת על המתחרים: בספר המותג מוצג הלוגו של החברה המתחרה כ״ישן״ מול ״חדש״

סקיצות שונות לאייקון הביטקוין - והרשמי (הצבוע בלבן)
סקיצות שונות לסמל הביטקוין - והרשמי (בלבן)

הלוגוטייפ של ביטקוין.קום
הלוגוטייפ של ביטקוין.קום בנגטיב ופוזיטיב / מתוך ספר המותג

 

בין אם זה ניסיון לשדר יציבות המשויכת למוצר מוכר או למטבע שהיה כאן מאז ומתמיד: התפיסה המיתוגית של הביטקוין קונבנציונלית גם בעיצוב האייקון 
סמל הביטקוין
, שנשען על מסורות עיצוביות של סמליהם של מטבעות ממסדיים, ומשתמש בקווים שחוצים את האות הראשונה של שם המטבע.

 


סמלי מטבעות מן העולם בעלי קווים חוצים: קדיס מגאנה, דולר, באט תאילנדי (סבל רבות מהביטקוין), יורו, פאונד, פסו פיליפיני, וון קוריאני, נאירה ניגרי, טוריק מנגולי, לירה טורקית, ריוונה אוקראינית, ין יפני, רופי הודי.
סמלי מטבעות מרחבי העולם, עם קווים שחוצים את האות הראשונה: קדיס מגאנה, דולר, באט תאילנדי ש(סבל רבות מהביטקוין), יורו, פאונד, פסו פיליפיני, וון קוריאני, נאירה ניגרי, טוריק מנגולי, לירה טורקית, ריוונה אוקראינית, ין יפני ורופי הודי

עיצוב אייקון שנשען על רעיונות של מטבעות מסורתיים: שימושים שונים לאייקון B של הביטקוין.קום
עיצוב שנשען על רעיונות של מטבעות מסורתיים: שימושים שונים בנגטיב ופוזיטיב לאייקון B של הביטקוין.קום / מתוך ספר המותג

כמו בספרי מותג קונבנציונלים: הגופנים הרשמיים של הביטקוין.קום / מתוך ספר המותג
כמו בספרי מותג קונבנציונליים: הגופנים הרשמיים של הביטקוין.קום / מתוך ספר המותג

הצבעוניות הרשמית של הביטקוין.קום / מתוך ספר המותג
השפה הצילומית הרשמית של הביטקוין.קום ושימושים שונים של הלוגוטייפ והאייקון על גבי רקעים / מתוך ספר המותג

B_06
הצבעוניות הרשמית של ביטקוין.קום / מתוך ספר המותג

וכמו בכל ספר מותג: פרק ה״עשה/ואל תעשה״ / מתוך ספר המותג
וכמו בכל ספר מותג: פרק ה״עשה ואל תעשה״ / מתוך ספר המותג

 

כמו בכל תחרות מיתוג טובה, המתחרה הגדול של הביטקוין, שצץ ב-2013, מנסה (בהצלחה מרשימה למדי) להתבלט ולבדל את עצמו באופן מובהק מהחלוץ הצהוב. סמלו של האת'ריום עוצב כפירמידה תלת-ממדית בעלת שני קודקודים חדים ופתח במרכזה.

 


הלוגו הרשמי של האת׳ריום
הלוגו הרשמי של האת׳ריום


מתוך ספר המותג של את׳ריום


הלוגו של את׳ריום בכתם אחד (נגטיב ופוזיטיב) / מתוך ספר המותג
הלוגו של את׳ריום בכתם אחד (נגטיב ופוזיטיב) / מתוך ספר המותג

הגופן הרשמי של את׳ריום / מתוך ספר המותג
 הגופן הרשמי של את׳ריום: רובוטו החינמי של גוגל / מתוך ספר המותג

צבעוניות מאד ״בוטיקית״ של צהב, כסף ושחור לבן / מתוך ספר המותג
צבעוניות ''בוטיקית'' של זהב, כסף ושחור לבן / מתוך ספר המותג

בניגוד לשאר המבטעות, כאן הצבעוניות המשנית של האת׳ריום משתנה בכל מדינה לפי צבעי דגלה: בריטניה (בחלק העיליון) מול הסמל באירלנד (בחלק התחתון)  / מתוך ספר המותג
בניגוד לשאר המטבעות, כאן הצבעוניות המשנית משתנה בכל מדינה לפי צבעי דגלה / מתוך ספר המותג

תתי לוגואים של שירותים שונים תחת מותג העל: את׳ריום - נשענים כולם על צורות גיאומטריות וחללים הנדסיים הלקוחים מן הלוגו הראשי / מתוך ספר המותג
תתי לוגואים של שירותים שונים תחת מותג העל נשענים כולם על צורות גיאומטריות והנדסיות הלקוחות מהלוגו הראשי / מתוך ספר המותג

 

רוב המטבעות הווירטואליים נראים עדיין מעט ילדותיים ומאוד קלישאתיים, כאילו נלקחו ממשחקי קופסה או מסרטי מדע בדיוני מיושנים. נכון להיום ישנם 1,486 מטבעות ווירטואליים (!)

 


סגנון של מדע בדיוני בשנות ה90 - שבעה לוגואים של המטבעות הווירטואלים החזקים בעולם
סגנון של מדע בדיוני משנות ה-90 - סמלילים של שבעה מהמטבעות הווירטואליים החזקים בעולם

 

ולסיום, אצלנו, אברהם קורנפלד, טיפוגרף חד אבחנה (מבעלי סוכנות הפונטים אאא ומיזם הפונטימונים החדש), הוסיף לפונטים שלו תווים חדשים ורשמיים של הביטקוין. שיהיה לכולם בהצלחה.


סמלי הביטקוין מבית אאא ופונטימונים / עיצוב: אברהם קורנפלד
סמלי ביטקוין בפונטים מבית אאא ופונטימונים / עיצוב: אברהם קורנפלד

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אני איש עיצוב, תרבות, מחקר, איש של מילים ותוכן.
בוגר המחלקה לתקשורת חזותית של "בצלאל", ותואר שני בעיצוב ב-London College of Communication. בשנת 2007 הקמתי את Graphics & Words - סטודיו המתמחה בחשיבה קריאטיבית עיצובית מולטידיספלינרית, יצירת זהויות מותגיות ומחקרי טרנדים. כיום, בין השאר, אני זוכה להשתתף בתערוכות עיצוב, וגם לשמש מנהל קריאייטיב ויועץ למספר בתי סטודיו ומותגים מהמובילים בארץ. בעשור האחרון, אני מחלק את זמני כמרצה באקדמיות השונות - "בצלאל", "מנשר", "שנקר", "ויצ"ו חיפה" ואוניברסיטת תל-אביב.

להצטרפות לרשימת התפוצה של הטור שלי, שלחו לי מייל:
odedbenyehuda@gmail.com