זהירות, קרישים מסוכנים

אדם יכול להיות פצצה מתקתקת של קרישי דם בלי לדעת את זה, אומרת נורית רדר, שאיבדה את אחותה. כעת היא פועלת להעלאת המודעות לתופעה, שיכולה להציל חיים

תוכן שיווקי

|

22.01.18 | 09:38

נשים נמצאות בסיכון גבוה יותר, מאחר שהן נפגשות עם התופעה במחזור חייהן - כשהן נוטלות גלולות למניעת הריון, כשהן עוברות טיפולי פוריות, כשהן עוברות הריון, לידה או ניתוחים קיסריים וכשהן בטיפול הורמונלי בגיל המעבר
נשים נמצאות בסיכון גבוה יותר, מאחר שהן נפגשות עם התופעה במחזור חייהן - כשהן נוטלות גלולות למניעת הריון, כשהן עוברות טיפולי פוריות, כשהן עוברות הריון, לידה או ניתוחים קיסריים וכשהן בטיפול הורמונלי בגיל המעבר
אם יגידו לכן תרומבופיליה, סביר שלא תבינו במה מדובר. אם יאמרו "קרישיות יתר של הדם" אולי תבינו יותר, אבל ברור מכול יהיה ההסבר לפיו מדובר בתופעה שבה נפגע המנגנון התקין של קרישת הדם. אנשים עם קרישיות יתר סובלים מקרישים (טרומבוזות), העלולים להיסחף בזרם הדם, להגיע לריאות ולגרום לתסחיף ריאתי או למוח ולגרום לשבץ מוחי.

 

לפני כ-12 שנה קיבלה נורית רדר טלפון מאמה. אחותך הצעירה דלית התעלפה במקלחת, אמרה לה. "אף אחד לא תיאר לעצמו שהבחורה היא פצצה מתקתקת של קרישי דם, ומה שגרם לה להתעלפות הוא קריש בַּריאות", אומרת רדר. דלית אושפזה בבי"ח רמב"ם, הועברה לבית לוינשטיין, ולאחר כשנתיים בעודה מאושפזת - נפטרה. "מה שטרגי בכל הסיפור הוא ששאלו אותנו אם יש קרישיות יתר במשפחה ולא ידענו בכלל מה זה. רק אחר כך התברר שאמא שלי עברה הפלות, ואבא שלה נפטר מקריש בדם. אם רק היינו יודעים, הכול היה נראה אחרת".

 

מערכת קרישת הדם אחראית לעצירת דימומים מכלי הדם, אך לעיתים היא נפגעת ונוצר מצב של דימום יתר, מולד או נרכש. אחד מכל ארבעה נשים וגברים כאחד סובל מכך, ונשים נמצאות בסיכון גבוה יותר, מאחר שהן נפגשות עם התופעה במחזור חייהן - כשהן נוטלות גלולות למניעת הריון, כשהן עוברות טיפולי פוריות, כשהן עוברות הריון, לידה, משכב לידה או ניתוחים קיסריים וכשהן מצויות בטיפול הורמונלי חליפי בגיל המעבר.

 

רדר, שהתקשתה להתאושש ממות אחותה דלית, החלה לעורר את המודעות באמצעות ספר שכתבה, חוגי בית, הרצאות ועמותה שהקימה על שם אחותה. "המטרה שלי היא להפוך את הקהל לאקטיבי ולבעל ידע. מספיק שמי ששומע אותי, יהיה מודע להיסטוריה המשפחתית שלו ויידע לבקש את הבדיקה שלא כל רופא מעדכן לגביה. בכל פעם שאני עומדת על במה ומישהו מתוודע לתופעה בזכותי, עשיתי את שלי", היא מסכמת.

 

מי שהיה איתה בבי"ח רמב"ם הוא פרופ' בנימין ברנר, מנהל המערך ההמטולוגי והאגף הפנימי בבית החולים, שנרתם ליוזמה של רדר. כבר שנים הוא עוסק בהעלאת המודעות לגורמי הסיכון יחד עם המטולוגים ורופאי נשים ומיילדות, שייסדו כנס בינלאומילקידום המודעות, המתקיים אחת לשנתיים בעולם ומדי שנה בארץ. "אנחנו עוסקים כביכול באנשים בריאים לגמרי - נשים בגיל הפוריות או כאלה שלוקחות הורמונים - וכלל אינן ערות לסיכונים שיש בקרישי דם". פרופ' ברנר מוסיף כי אחד הגורמים שמעלים סיכון לקרישי דם הוא מחלת הסרטן. "הסרטן יוצר קרישי דם, ומצד שני, עודף קרישה מגביר את התהליך הסרטני ומקדם אותו לגרורות, כך שיש מעגל לא חיובי שבו האחד מפעיל את השני", הוא מסביר ומדגיש כי נעשים ניסיונות אינטנסיביים למצוא תרופות חדשות לסרטן וקרישה במערכת קרישת הדם.

 

הסיכון לקרישיות יתר גובר כשמדובר בגיל מעל 35, בעישון, בהשמנת יתר (BMI גבוה מ-30), בטיסות, במיגרנות תכופות, במחלות לב וכלי דם, בחוסר תנועה ממושך (במיוחד בטיסות) ובניתוחים. "ההערכה מדברת על לפחות 9,000 מקרים של קרישי בוורידים ובריאות בשנה בארץ, כלומר מדובר בגורם תחלואה ותמותה חשוב, שהמודעות אליו גדלה אך עדיין אינה מספקת", מסכם פרופ' ברנר.

 

לעמותת דלית דף פייסבוק פעיל: "דלית העמותה להגברת המודעות לקרישיות יתר" ואתר: www.dalit.org.il

 

הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד