הארנק משמין מנחת:
יש אוכל בריא בצלחת

איך להפסיק לפחד ולהתחיל לקנות מזון אורגני מבלי לחשוש לחיי התקציב שלכם. אם כבר, אתם רק תרוויחו מכך ולא רק בפן הכלכלי

רחלי בהרל וזהורית שייחי

|

23.01.18 | 07:31

כשהאוכל הביתי טעים, יותר כיף להישאר בבית (צילום: Shutterstock)
כשהאוכל הביתי טעים, יותר כיף להישאר בבית (צילום: Shutterstock)

המהפכה התעשייתית הפכה גם את מזוננו למוצר. כמוצר אחד מיני רבים הוא כפוף לכוחות השוק: הצרכנים תמיד ישאפו לצרוך כמה שיותר - בכמה שפחות כסף. ואכן, ניתוח דפוסי צריכה בעולם המערבי מצביע כי רק חלק קטן מהתקציב (כ-10 אחוזים) מושקע בקניית מזון. העניין מפתיע שכן למזון יש תפקיד מרכזי בחיים שלנו, בלעדיו הדברים האחרים כבר לא חשובים כל כך והיה ראוי שנקדיש לו חלק גדול מהכסף הזמין לנו.

 

מצד שני, כשיש שפע של אופציות, בהיעדר זמן ורצון להתעמק בהבדלים ביניהן, סביר להניח כי ברירת המחדל תהיה האופציה הזולה יותר. טבעי שנעדיף לשמור על הכסף שלנו, במיוחד כאשר הצרכים האחרים רק הולכים ומתרבים. מעבר לתזונה בריאה נחשב למהלך שמגדיל את 'סעיף המזון' בתקציב ולכן זה רק טבעי שנירתע ממנו ונעדיף לדחות אותו, אבל אנחנו כאן כדי להפתיע ולהראות לכם כי מעבר לאורח חיים בריא משמעותו ירידה של ההוצאות החודשיות על המזון. כן, גם כאשר בוחרים לרכוש חלק מהמוצרים מחקלאות אורגנית.

 

הנקודה החשובה היא שזה לא נכון להשוות בין מוצר מסוים לבין עמיתו הטבעי או האורגני - שהרי ברור כי ק"ג של חזה עוף חופש אורגני יהיה יקר יותר מחזה עוף רגיל (שגם מגיע במבצע). כדי להבין את העלות האמיתית של תזונה בריאה יש להשוות בין עגלת קניות חודשית בריאה לבין עגלת קניות רגילה.

 

והרי ההסבר: כשאנחנו בוחרים לעבור לתזונה בריאה, אנו חייבים לשנות את הרגלי הצריכה שלנו. החיסכון הגדול נובע מהורדת מגוון מוצרים מסל הקניות שלנו: משקאות קלים, חטיפים וממתקים, מזון מוכן קפוא, בשרים מעובדים ונקניקים, עוגות מוכנות, פיצוחים, אבקות אינסטנט, אלכוהול ועוד. מחירם של אלה גבוה, כך שאם נוריד אותם מהתקציב המשפחתי כבר תהיה לנו נקודת פתיחה טובה. כמו כן, מוצרים רבים הם זולים יותר בגרסתם הטבעית. השוו למשל בין טחינה גולמית לבין סלטי טחינה מוכנים. אומנם הגולמית תעלה לכם יותר, אבל הכמות שתפיקו ממנה גדולה פי כמה מ-400 גרם, שלא לדבר על הטריות והבריאות בתור ערך מוסף. 

 

מוצרי מזון טבעיים זמינים ומצויים בשפע: פירות וירקות בעונתם, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים וגרעינים, זולים יותר מן המזון הארוז והמעובד שעדיף להשאיר על המדף. ארוחה של דגנים וקטניות בתוספת מגוון ירקות טריים ומבושלים תעלה פחות מארוחה המורכבת משניצלונים מעובדים, ירקות קפואים וצ'יפס מוכן. כשמתחילים ליהנות מבישול ביתי ובריא, ההוצאות על ארוחות בחוץ ועל משלוחים הביתה יורדות גם הן בהדרגה, פשוט כי בבית טעים יותר.

 

נקודה למחשבה : מדוע מוצרי יסוד בריאים, המוגדרים על ידי ארגוני הבריאות בעולם כמקדמי בריאות, עולים יותר מגירסאות מעובדות שלהם? כיצד קמח או אורז מלא, המעובדים פחות, עולים יותר? וגם, איך זה שפירות ואגוזים יקרים יותר מחטיפים וממתקים? חלק מכך הוא עניין הביקוש, אם יותר אנשים יתעניינו בקידום הבריאות שלהם, כוחות השוק יפעלו והמוצרים יעלו פחות.

 

לירקות ישר מהשדה יש קסם מיוחד (צילום: Shutterstock)
    לירקות ישר מהשדה יש קסם מיוחד(צילום: Shutterstock)

     

    במעבר לתזונה בריאה (ואף אורגנית), אנו משתמשים בפחות מוצרים וגם הכמויות שלהם קטנות. אנו זורקים פחות אוכל לפח ולומדים לכבד ולנצל עד תום את מה שיש. האכילה הופכת להיות מתוך הקשבה לגוף, והגוף? כאשר הוא מוזן לפי צרכיו האמיתיים - הוא צריך פחות. לרוב פירות וירקות אורגניים מכילים פחות מים (ולכן נראים פחות גדולים ו'יפים'), כך שיוצא שאנחנו מקבלים יותר רכיבי תזונה לכל קילוגרם של תוצרת. האכילה מתוך תשומת לב למזון מביאה לשינוי בתרבות האכילה ובעקבות כך גם להורדת הכמויות.

     

    ואם כבר החלטתם להשוות מחירים, תוכלו לראות שחלק ממחירי הירקות האורגניים בעונתם זהה למחירים של ירקות רגילים או שמדובר בהבדל זניח. גם ההבדל בין מוצרים יבשים שונים (דגנים, קטניות, פסטות) לבין הגרסאות הבריאות יותר הוא זניח במיוחד אם אתם קונים לפי משקל.

     

    טיפ מוזיל נוסף הוא רכישה של ירקות ופירות טריים ישירות מהחקלאי. היום ישנם מגדלים רבים העושים משלוחים לכל קצוות הארץ והלקוחות שלהם זוכים לתוצרת טרייה וזולה יותר מאשר בחנויות. חוץ מזה, כמה זה כיף לקבל ארגז מלא תוצרת טרייה ומגוונת לפתח ביתכם? אם הייתם ספקנים עד עכשיו, כדאי לכם להתנסות לפחות פעם אחת במשלוח כזה ולהיוכח שהיחס שלכם לירקות ולפירות משתנה מהותית. פתאום תבשיל הירקות טעים יותר, הסלט מורכב מדברים שלא העזתם לקנות בסופר והמרק עשיר ומפתה גם בלי שהוכן לפי מתכון מדוקדק. 

       

    מומלץ לערוך השוואות מחירים בין הרשתות השונות וחנויות הטבע. הזמן שתוציאו על כך יחסוך לכם כסף. דרך נוספת להוזיל את הקנייה האורגנית היא להצטרף (או ליזום) קואופרטיב, דהיינו קבוצת אנשים הקונים יחד, כדי שהקנייה הסיטונאית תוזיל את הרכישה.

    במובן מסוים יש לנו אפשרות להשפיע על מחירם של מוצרי מזון אורגניים.בעוד שבאירופה, סבסוד החקלאות האורגנית היא חלק מהמדיניות הרשמית, בישראל עדיין לא הגיעו לכך. הסיבה נעוצה בדרישה נמוכה יחסית למוצרים אלה אך כצרכנים יש לנו כוח רב. ככל שיותר אנשים יבחרו במוצרים טבעיים ואורגניים, כך יגדל ההיצע, המגוון ותשתפר הזמינות שלהם. המחיר לעומת זאת - יהיה חייב לרדת.

     

    בריאות טובה משתלמת גם לטווח הארוך, היא חוסכת בהוצאות על תרופות ועל ימי מחלה. היא גם חוסכת את הצורך בצבא שלם של אנשי מקצוע ורשימה של טיפולים שונים, הנדרשים כדי להתמודד עם הנזק המצטבר של תזונה לקויה (ועוד לא הזכרנו את עגמת הנפש). אם כך תשקלו להתמקד באיכות ולא בכמות ולבחור מזון לפי איכותו ולא רק בשל מחירו שהרי למזון זול מחירים נוספים – סביבתיים ואנושיים. למשל, עגבנייה בשקל גדלה בוודאות באדמה רוויה בחומרים כימיים ונקטפה בידי פועל שתנאי העסקתו אינם הוגנים. השקעה שלנו בתוצרת אורגנית היא כדמי פיקדון לצאצאינו בעבור שמירה על משאבי כדור הארץ, על האדמה, על המים ועל האוויר שלנו.

     

    רחלי בהרל וזהורית שייחי פתחו פרויקט 'משפחה מָזֶה בריאה' בהאדסטארט, שמטרתו להוציא לאור שני ספרים על מטבח ישראלי טבעי ובריא, האחד להורים והשני לילדים.

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד