שַׁחְרְרוּ והמשקל יתחיל לרדת בעצמו, או: מתחילים לרזות מהראש

פעם חשבו שהעולם הוא שטוח עד שגילו שלא. מה זה קשור לתזונה? עד עכשיו האמינו שצריך לעשות דיאטה בשביל לרזות, אז זהו שלא. פרק מתוך הספר החדש 'חופש מאוכל'

אופירה שאול

|

16.01.18 | 07:32

תארי לעצמך: לאכול קינוח שלם לבד ללא רגשות אשם (צילום: Shutterstock)
תארי לעצמך: לאכול קינוח שלם לבד ללא רגשות אשם (צילום: Shutterstock)

להתחיל לרזות מהראש משמעו להתחיל את השינוי מבפנים: לבחון את מבנה התודעה שלנו ואת השורשים של דפוסי החשיבה שלנו; לבחור לשנות אמונות מעכבות ולאמץ דפוסי חשיבה שייצרו את התוצאות הרצויות.

 

כשנולדנו הייתה התודעה שלנו נקייה משיפוט או מחוסר שביעות רצון באשר לגוף שלנו, וניחנו במנגנון טבעי ובריא של רעב ושובע המאפשרהקשבה והזנה של צורכי הגוף. כל זה היה נמשך באין מפריע לולא חיינו בחברה שמחייסת חשיבות רבה למראה החיצוני וקושרת בינו לבין הצלחה בחיים, וכפועל יוצא מעודדת אותנו להתעלם ממנגנון הרעב והשובע שלנו. אני מבקשת להשיב את התודעה למצב המקורי - תודעה של אדם רזה מטבעו, מתוך גישה הגורסת שהאמונות שלנו או דפוסי החשיבה הם שיוצרים את המציאות שבה אנו חיים.

 

הרעיון שאמונות יוצרות מציאות מוכר כבר שנים רבות ואולי אתם אף יוצרים וחווים בעזרת האמונות שלכם את המציאות המעודפת בתחומי חיים שונים. ברצוני להציע כי אפשר לחוות זאת גם בתחום האכילה והמשקל. הכיצד?

 

כשעושים דיאטה מרזים וכשמפסיקים אותה משמינים וברור שיש לכך הסברים מדעיים או כך לפחות הורגלנו לחשוב. אבל אם נלך עוד כברת דרך עם הרעיון הנ"ל אזי הגיוני להסיק שבדיאטה לא רק ההתנהגות שלנו יוצרת את המציאות אלא גם האמונות ודפוסי החשיבה שלנו. אלה בעלי השפעה משמעותית על ההתנהלות שלנו, ולא פחות - על התוצאות. כלומר, מרזים בדיאטה כי יודעים - מאמינים שאופן האכילה הזה גורם להרזיה. כשמפסיקים את הדיאטה ואוכלים מה שרוצים ואוהבים - משמינים.

 

אם תהיי מוכנה להטיל ספק באופן החשיבה והפעולה המאפיין דיאטות ותסכימי ללכת בדרך שונה לחלוטין מאותו היגיון מוכר ורווח, תגלי שאת יכולה ליצור מערכת יחסים מופלאה עם האוכל ועם הגוף שלך - כזאת שמאפשרת לאכול מה שאוהבים בלי להשמין, להגיע למשקל הטבעי של הגוף ולהישאר שם ללא מאמץ.

 

האם הבחירה שלך תגרום לך להרגיש טוב? (צילום: Shutterstock)
    האם הבחירה שלך תגרום לך להרגיש טוב?(צילום: Shutterstock)

     

    החשיבה הדיאטתית והאמונות הרווחות היום על תזונה, מושרשות חזק אצלנו, כמו גם בתודעה הקולקטיבית בחברה שלנו. אם ברצוננו לחולל שינוי, עלינו לבחור לדבוק באמונות שונות בתכלית - אף על פי שטרם קיבלנו הוכחה מוחשית לכך שהן יכולות ליצור עבורנו את התוצאה הרצויה. במילים אחרות עלינו להסכים לתת אמון במשהו שאין לנו ביטחון שהוא עובד. המשמעות היא להרשות לעצמנו להגדיר מה אנחנו רוצים, לחלום על המטרות ולהתחיל להאמין בדברים שיגשימו אותן. איך עושים את זה בלי הוכחות? פשוט רואים שמעגל הקסמים של הדיאטות לא עובד ובוחרים לנסות דרך אחרת.

     

    דמייני את מערכת האמונות שלך כארכיון, המקום שבו שוכן כל מה שאת מאמינה עלייך ועל היכולות שלך - מה אפשרי לך ומה לא, מי את, מה הנטיות שלך, מהן החוזקות והחולשות שלך. את יכולה להחליף את המושג אמונות במחשבות, וגם ברעיונות דעות ואפילו עובדות, שהן אמונות מוצקות ומקובעות יותר. כך או כך, את אנו תופסים אותם כאמיתיים, ככאלה שאנו בטוחים בנכונותם. יש אמונות שבחרנו בעצמו או באופן מודע, ויש אמונות שאמצנו באופן לא מודע מההורים, מהסביבה, מהחברה ומהתרבות.

     

    יש דוגמאות רבות לאמונות מוצקות שהשתנו. דוגמה מתבקשת היא האמונה שהעולם הוא שטוח: אנשים היו בטוחים שזאת עובדה, אמת מוחלטת, עד שנוכחו אחרת. כשאת אוכלת יותר מדי, את יכולה להטיח בעצמך: "את חלשת אופי", או שאת יכולה לומר לעצמך במקום זה: "יש לך אמונה שאת חלשת אופי". כשמנסחים את זה ככה, מרגישים את ההבדל. את יכולה לבחור במה להאמין ואיך להרגיש.

     

    מילים מבטאות מחשבות ואמונות ועוצמתן רבה. המחשבות שלנו באות לידי ביטוי בתוכנו של ה'דיבור הפנימי' והן שיוצרות את החוויות ואת ההרגשות שלנו. אנשים שומעים בתוך עצמם ש'צריך לעשות ככה' או ש'חייבים לעשות אחרת' וגם כי 'הכי טוב' או ש'אין ברירה' אבל האם באמת יש רק מערכת אמונות אחת נכונה שיש לחיות לפיה? יצירת מציאות יכולה להתגשם על ידי רכישת האמונה הרצויה תחילה או על ידי פעולה והתנהלות בשטח שיוצרות או מחזקות את האמונה לגבי היכולת או האפשרות שלא היינו מודעים לקיומה.

     

    ייתכן שיהיה לך קשה להאמין שאת יכולה לאכול באופן טבעי כמו אדם רזה מטבעו. ייתכן שיהיה לך קשה להאמין שאת יכולה לאהוב את גופך כבר היום, עוד לפני שרזית. ייתכן שרעיון האכילה רק בשעת רעב נראה לך בלתי אפשרי. אני מציעה לנסות.

     

    אפשר לבחור לאהוב את עצמך כבר עכשיו (צילום: Shutterstock)
      אפשר לבחור לאהוב את עצמך כבר עכשיו(צילום: Shutterstock)

       

      במשך שנים, תוך כדי נסיונות דיאטה או מאמצים לשלוט באכילה ובמשקל שלנו, התגבשה אצלנו מערכת אמונות לגבי הנטייה שלנו להשמנה, הדברים שמאפשרים לנו לרזות, ממה נובעת בעיית המשקל שלנו ובמה תלוי הפתרון.  השינוי יוכל להתרחש רק כאשר תהיי מוכנה להטיל ספק באמונות האלה. אני למשל בחרתי להאמין שמה שמשמין זה לא האוכל והקלוריות אלא מה שאני חושבת על האוכל והקלוריות. זה נשמע מנוגד לחלוטין למה שנהוג לחשוב אבל בוודאי תסכימי שזאת אמונה בעלת פוטנציאל להשפעה הרת גורל על אופן האכילה והמשקל שלנו.

       

      הדרך הטובה ביותר לתת לרעיונות חדשים להיכנס לחיים שלך היא לשחרר תחילה את הרעיונות שמכשילים אותך. זהי אילו אמונות מגבילות אותך, מהי החוויה שהאמונה מעניקה לך? האם מדובר על תחושה חיובית, משמחת ונעימה או מגבילה ומתסכלת? לדוגמה האמונה ש'צריך לאכול אוכל דל קלוריות כדי לרזות' קרוב לוודאי מתסכלת ומגבילה ומובילה להרגשות של קיפוח, תסכול ומאבק. לעומת זאת האמונה 'אני יכולה לאכול מה שאני אוהבת ולהישאר במשקל יציב' גורמת להרגשה טובה שבטוח תרצי לחוות.

       

      בחני ושקלי את האמונות שלך, היי מוכנה להטיל בכולן ספק כי כולן קשורות לשינוי שאת מבקשת לחולל. בחרי שמה את רוצה להמשיך להאמין. אם תמשיכי להאמין שקשה לך לרזות, החוויה שלך תמיד תהיה קושי בהרזיה. אם תמשיכי להאשים את הורייך בבעית המשקל שלך, לא תוכלי להכיר באחריות האישית שלך כדי לחולל את השינוי שאת רוצה ולצאת לחופשי. השינוי הוא אינו מיידי, הוא לוקח זמן כי טבעי שיהיה קשה להיפרד מהדברים שהיו חלק ממך הרבה זמן, גם אם את לא צריכה אותם כבר. אבל עצם המודעות והשקילה של האמונות כבר מקדמות אותך בתהליך.

       

      כשאת אוכלת את מה שאת אוהבת שימי לב למחשבות ולאמונות שעולות. אספי ובחני אותן. עבודה עם אמונות היא כמו תהליך של פריצת דרך חדשה בשדה סבוך. את צועדת בדרך בכיוון שאינו רצוי לך וכדי לפרוץ דרך אחרת עלייך לסלול שביל במו רגלייך. ככל שתלכי בדרך החדשה, השבילים הישנים יעלמו והחדשים יהפכו לדומיננטיים יותר. אין אמונות לא נכונות או לא נכונות או כאלה שטובות יותר מאחרות, יש רק אמונות שנכונות לך - אלה שגורמות לך הרגשה טובה, שהלב שלך מתחבר אליהן ושאת רוצה להאמין בהן.

       

       

      רוצה לדעת יותר על התהליך? בדקי את הספר ואת האתר של אופירה (צילום: מתוך הספר חופש מאוכל מאת אופירה שאול)
        רוצה לדעת יותר על התהליך? בדקי את הספר ואת האתר של אופירה(צילום: מתוך הספר חופש מאוכל מאת אופירה שאול)

         

        אופירה שאול היא נטורופתית מנטורית ומאמנת לצמיחה אישית, לשחרור מאכילה רגשית ומהמאבק במשקל, מומחית ל'שפת החשיבה המרזה' ולאיזון באכילה ובמשקל לאורך זמן.

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד