הטבעי החדש: לסרוג אצות, לגדל נעלי עור ולצבוע עם חיידקים

כותנה ופשתן אאוט - הדרך האופנתית לשמירה על הטבע עוברת במעבדה: שישה חומרים חדשים שיוכלו להפוך לדבר הבא גם באופנה וגם באקולוגיה

מייצרת פיגמנטים באמצעות  חיידקים.  Ginkgo Bioworks (צילום: Ginkgo Bioworks)
מייצרת פיגמנטים באמצעות חיידקים. Ginkgo Bioworks (צילום: Ginkgo Bioworks)

כשאומרים "טבעי" אולי חושבים על כותנה ופשתן, אבל האמת היא שהדרך לשמור על הטבע עוברת במעבדות, שם ממציאים חומרים חדשים שהם הדבר הבא גם באופנה וגם באקולוגיה. אצות, חיידקים, רשתות דייג – הכל עובד בדרך לטבעי החדש.

 

תעשיית האופנה מגדלת מצפון אופנתי >>

הגיע הזמן שתדעי מה המחיר האמיתי של החולצה שקנית ב־19.90 שקל >>

 

עור משאריות

מסתבר שלענקית הספורט נייקי, שעמדה פעמים רבות בעבר במוקד של ביקורת על ניצול עובדים בסדנאות יזע במזרח הרחוק, יש דווקא מה להציע בתחום איכות הסביבה. לפני כחמש שנים השיקה החברה חומר חדש בשם Flyknit, שהבטיח להפחית את כמות החומרים שנזרקים בתהליך יצירת הנעליים ובגדי הספורט של החברה. הפיתוח הזה, מספרים אנשי נייקי, הוכתר כהצלחה עם הפחתה של 80 אחוז באובדן חומרי גלם במהלך ייצור נעליים, ביחס לחומרים אחרים.

 

דמוי עור משאריות שנפלו על רצפת המפעל. נייקי (צילום: נייקי)
    דמוי עור משאריות שנפלו על רצפת המפעל. נייקי(צילום: נייקי)

     

    בעקבות זאת החלו בחברה לפתח חומר דומה המבוסס על שאריות עור, ולאחרונה הושק ה־Flyleather: דמוי עור שמיוצר משאריות של עורות שנפלו על רצפת המפעלים ובנסיבות אחרות היו נזרקים לפח. לא רק שהחומר החדש אמור להיות דומה מאוד לעור ממש, עם עמידות, מגע ואפילו ריח כמו של הדבר האמיתי, אלא שייצורו מפחית משמעותית את הזיהום הסביבתי ואת השימוש במים.

     

    צבעים מחיידקים

    אחד התהליכים הבעייתיים ביותר לסביבה הוא זה של צביעת טקסטיל – תהליך שמבזבז כמות אדירה של מים ומותיר נהרות מזוהמים במדינות העניות שבהן מתקיים ייצור האופנה עבור העולם כולו, כמו בנגלדש או סין. חברה בשם Ginkgo Bioworks יוצרת בימים אלה תהליך חדש שאמור לפתור את הבעיה הזאת, במסגרתו נוצרים פיגמנטים על ידי חיידקים. התוצאה היא הפחתה משמעותית בכמות המים המשמשת לתהליך, וצבע טבעי ולא מזהם. בקרוב אצלנו? לא בטוח, כי לפי אנשי החברה יש עדיין מכשולים להתגבר עליהם בדרך מהפיתוח לייצור המוני, אבל בהחלט אפשר לקוות.  

     

    עור מהמעבדה

    A post shared by Modern Meadow (@modernmeadow) on

     

    אם הרעיון של עור שנוצר משאריות משאיר אתכם מצומררים למחשבה על החיה שהייתה הבעלים המקוריים של אותו עור, תשמחו לשמוע על פיתוח שמבקש לייתר לגמרי את הצורך בגידול והריגה של חיות בתעשיית העורות. חברת Modern Meadow האמריקאית מבקשת לעשות בדיוק את זה, עם סוג חדש של עור שגדל במעבדה ומקורו בתרביות של שמרים. 130 חברות שונות כבר משתפות פעולה עם המפתחים, ככה שיש סיכוי לא רע שנוכל לנעול נעלי עור טבעוניות כבר בעשור הנוכחי.

     

    בד מרשתות דייג

    כמו רשתות אחרות ברחבי העולם, גם ל־H&M יש קולקציה אקולוגית גדולה וותיקה, המבוססת גם על חומרים מעניינים במיוחד. בין היתר מדובר בפוליאסטר שעשוי במלואו מפסולת שנאספה בחופים ומוחזרה, בחרוזים ואבני חן מזכוכית ממוחזרת, ועוד. באפריל הקרוב מתכננים להשיק שם קולקציה על בסיס אקוניל, שעשוי בין השאר מרשתות דייגים ממוחזרות.

     

    בנוסף מפעילה החברה גם קרן ללא מטרות רווח שאחת ממטרותיה העיקריות היא מציאת פתרונות טכנולוגיים שיקדמו את תעשיית האופנה לכיוון של קיימות. בין היתר העניקה הקרן מענקים לחוקרים שפיתחו בגדים המיוצרים מתוצרי לוואי של הדרים, ולאחרים שחקרו חיידקים המעכלים פסולת של פוליאסטר.

     

    תיקים מבקבוקים

    כל תיק עשוי מ-11 בקבוקי פלסטיק.  (צילום: Gustav Olafsen, Gustav Donaldson)
      כל תיק עשוי מ-11 בקבוקי פלסטיק. (צילום: Gustav Olafsen, Gustav Donaldson)

       

      מותג התיקים השבדי FjallRaven השיק לאחרונה את הדגם Re-Kånken, המיוצר מפוליאסטר ממוחזר (כל תיק עשוי מ־11 בקבוקי פלסטיק) וצבוע בטכנולוגיה חדשנית המפחיתה דרמטית את כמות המים והאנרגיה המשמשים בתהליך, וכן את כמות הכימיקלים המשתחררים ופוגעים בסביבה. מה עוד? התיק עצמו ניתן למחזור בעתיד, כשיסיים את חייו.

       

      טקסטיל מאצות

      A post shared by AlgiKnit (@algiknit) on

      קבוצת AlgiKnit הניו יורקית מפתחת סוגים חדשים של טקסטיל ממגוון של חומרים טבעיים, בתקווה ליצור אלטרנטיבות בנות קיימא עבור תעשיית האופנה. אחד הפיתוחים המעניינים של הקבוצה הוא סוג של סריג שנוצר מאצות. הסריג, שאמור להגיע לייצור תעשייתי רק בעוד כשנה, אמור להצטיין בעמידות לאורך זמן ועם זאת להתכלות בקלות מרגע שהושלך. בנוסף מסבירים שם שאצות מתפתחות בקצב מהיר בהרבה מרוב החומרים הטבעיים, כך שהסיכוי לכלות את המאגרים שלהן קטן משמעותית.

       

       הכתבה המלאה במגזין החדש של GOstyle, עכשיו בדוכנים

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד