אין צורך במתנות: מצאתי 27 דרכים אחרות להראות אהבה לילדיי

נכון שהם ממש שמחים לקבל מתנה, אבל האם זה מה שייחרט בלבם? אפרת לקט, אמא מאמנת, חשבה על 27 דרכים שוות יותר להביע אהבה. מוזמנות לחשוב על עוד רעיונות

אפרת לקטפורסם: 09.01.18 08:20
הקשבה, משחק, חיבוק, צחוק, פתק, השתטות, שיחה מלב אל לב - לא חייבים מתנות כדי להביע אהבה לילדים (צילום: תמי גלאור)
הקשבה, משחק, חיבוק, צחוק, פתק, השתטות, שיחה מלב אל לב - לא חייבים מתנות כדי להביע אהבה לילדים (צילום: תמי גלאור)

יש המון דרכים יומיומיות לעודד ילדים. רבות מהן קשורות ביכולת להעניק להם אהבה רק על עצם קיומם והיותם. בחרתי להציע לך 27 דרכים להביע אהבה. אני בטוחה שיש לפחות 2,700 דרכים נוספות.

  

1. להזכיר לו: אני כאן בשבילך

הזכירי לילד שלך שוב ושוב שאת נמצאת בשבילו תמיד, לעולם, לתמוך בו ולשאת יחד עמו בכל תוצאה של כל בחירה שבחר ושיִבְחר. הסבירי לו שזהו חלק מתפקידך כאמא, בכל גיל ובכל בחירה שלו. הכי חשוב שישמע את זה ממך דווקא כשיהיה לכם יום לא כל כך מוצלח.

 

לפוסטים הקודמים של אמא מאמנת:

 

2. להקשיב

כשהילד מדבר היי כל כולך קשובה לו. הסתכלי בעיניו, חזרי בלבך אחרי המילים שאמר, זה יעזור לך לא לחשוב על דברים אחרים. את יודעת, שום דבר לא באמת חשוב יותר מהילד שלך.

ילד שמקשיבים לו לומד את המקום הראוי לו בשיחה - ומכאן את המקום הראוי לו בעולם" (קארל רוג׳רס).

 

3. להתבונן וללמוד יחד

עצרי והתבונני בילד שלך. בדקי מה הוא אוהב לעשות, מה מעניין אותו, אילו תחומי עניין מלהיבים אותו. אם תגלי דברים שאפשר להפוך לתחביב, נסי להעמיק בהם יחד איתו. לדוגמה. אם מעניין אותו לצייר, ארגני לו בבית "חוג ציור". אתם יכולים לחפש יחדיו סרטונים ביוטיוב וללמוד יחד טכניקות ציור חדשות.

 

4. בילוי משותף במטבח

את יודעת, להכין אוכל יחד זה הרבה יותר מ"רק להכין אוכל". התאימי את הפעילות במטבח לגילו של הילד ולהעדפות האישיות של שניכם. אצלי, למשל, הבילוי המשותף במטבח הוא אפייה וכמובן, הכנת סלט.

 

5. לצחוק

אני מזמינה אותך לצחוק עם הילד שלך. נסי לצלול לעולם הבידור שלו, לסרטים שמצחיקים אותו, לדמויות שמשעשעות אותו, לבדיחות ולסיפורים שגורמים לו לפרוץ בצחוק מתגלגל.

כדאי לך! עולם שלם עשוי להתגלות בפנייך.

 

6. לשתף בחוויות מהנות

יש המון חוויות של הנאה ושמחה בחייך. נסי לחלוק אותן עם הילד שלך. ספרי לו עליהן בהרחבה ולפרטים, למדי אותו להתבונן בהשתאות בחוויותיו ולהפיק מהן הנאה.

 

7. להיזכר איך זה להיות ילד

לעתים אנחנו שוכחות איך הרגשנו כשהיינו ילדות. אם הילד שלך מסרב ללכת לישון ומנסה "לגנוב" עוד דקה או שתיים בחברתך לפני שיירדם, זו הזדמנות מצוינת עבורך להיזכר איך הרגשת כשהיית בגילו. בינינו, לא יקרה כלום אם תבלי איתו עוד כמה דקות.

 

8. לגעת

חיבוק. נשיקה. כמה שיותר – טוב יותר. אם גם תתבלי באמירה "אני אוהבת אותך, ילד שלי" - זה יהיה נפלא! אני יודעת שזה נשמע טריוויאלי ושאת לגמרי בטוחה שבכל יום את מחבקת ומנשקת את הילד שלך ואומרת לו מילים כאלה. אני מזמינה אותך לבדוק, האם זה באמת כך? בכל מקרה, נסי לתת עוד מהתבלינים האלו, כמה שיותר פעמים ביום.

 

9. פתקים

אני יודעת, אנחנו בני דור המסכים שמתכתבים בוואטסאפ ובפייסבוק ובכל זאת, כתבי לילד שלך פתקים בכתב ידך, פתקים ארוכים מלאים במילות אהבה טובות. הניחי את הפתקים במקומות מפתיעים ומשמחים: בכיס המעיל שלו, בשקית הסנדוויץ' שהוא לוקח לבית הספר, מתחת לכרית או בתוך הספר שהוא קורא. אם הילד צעיר ועדיין אינו קורא, הקריאי לו את הפתק שכתבת.

 

10. טקס פרידה ייחודי

צרו לכם מסורת פרידה בבוקר. למשל, לשלוח את הילד לדרכו עם "נשיקות מוחבאות" מתחת לחולצה או בתוך המעיל. ספרי לו שגם כאשר אתם רחוקים זה מזה הוא נמצא אצלך בלב ובמחשבות.

 

11. לדבר על אהבה

אולי הילד שלך לא תמיד אומר לך "אני אוהב אותך", אבל הוא תמיד מתכוון לזה. אמרי לו שאת מרגישה את האהבה שלו אלייך.

 

12. לאפשר בחירה

לפני שאת מחליטה עבורו מה ילבש, מה יאכל ומה ישתה – שאלי לדעתו בעניין ונסי למצוא מענה שיספק את שניכם.

 

13. לתת לו לנוע במרחב

תני לילד שלך לרכוב על אופניים, לדהור עם הבימבה, להתגלגל על רולרבליידס או סקייטבורד. כל עוד מדובר במרחב בטוח, אל תגבילי את חופש התנועה שלו.

 

14. פינוקים

כולנו אוהבים להתפנק מדי פעם. אלה שלי, שמתקלחת בכוחות עצמה כבר מגיל ארבע, מבקשת ממני מדי פעם שאחפוף את תלתליה הארוכים. אני עושה זאת בשמחה ומצהירה שכיף לי לפנק אותה. נסי למצוא דרכים לפנק את הילד שלך ואל תשכחי לספר לו כמה את נהנית מכך.

 

15. לסייע

לפעמים הילד שלנו מתנהג באופן שמעורר בך אי-נוחות ואפילו כעס: משתטח על הרצפה במקום ציבורי או נתקף זעם. נסי לעצור לפני התגובה האוטומטית שלך וחשבי עליו: מה קרה לו? ממה הוא מתוסכל כל כך, פגוע כל כך, כועס כל כך? איך את יכולה לעזור לו?

 

16. להשתטות קצת לפעמים

את לא חייבת להיות רצינית כל הזמן, מותר לך להיות קצת ילדותית ולא צפויה. נסי לשחק עם הילד "תופסת" ולרוץ אחריו ברחבי הבית. לכי תדעי, אולי ממש תאהבי את זה.

 

17. לדגדג

דגדגי את הילד שלך כשהוא מסכים לכך והפסיקי מיד כשהוא מבקש ממך להפסיק.

 

18. להתחיל את הבוקר בטוב

הפכי את זמן ההתעוררות בבוקר לזמן איכות שלכם. העירי את הילד בלחישות ובליטופים. אם הוא מתקשה להתעורר, הציעי לשוב ולהעיר אותו בעוד כמה דקות. מצאי זמן להתכרבלות בוקר משותפת ולחיבוקים מחזקים.

 

19. להקריא לו שוב ושוב סיפור אהוב

ילדים אוהבים לשמוע את אותו סיפור פעם אחר פעם. הסיפור המוכר משמח אותם ובכל קריאה הם מגלים משהו חדש, דמות שמרתקת אותם יותר מהדמויות האחרות או חלקים בספר שהם מתחברים אליהם. אם קשה לך להבין את זה, נסי להיזכר: כמה פעמים את מוכנה ורוצה לשמוע שיר שאת אוהבת במיוחד?

 

20. לשתף בתחביבים שלך

ספרי לילד על התחביבים שלך, על הדברים המושכים את תשומת לבך - אומנות מסוימת או אומן מסוים, סוג מוזיקה או כל תחביב אחר. השיתוף הזה משמעותי מאוד עבורו.

 

21. לטייל יחד

צאו לטייל. אין צורך להרחיק עד לשמורות טבע. אפשר למצוא פינות חמד קרוב לבית או במרחק נסיעה קצרה. פרדס, חוף הים, גינה ציבורית או יער קרוב – מה שזמין לך. אם תיקחו איתכם לטיול זכוכית מגדלת תוכלו לגלות עולמות מרתקים: חיפושית מעניינת, שיירת נמלים ועוד אוצרות של אמא טבע.

 

22. לחקור יחד

בהמשך להמלצה שלי לטיול משותף בטבע: אם מצאת שהילד שלך מרותק מגילויים חדשים - לטאה רצה, פרח מיוחד או פרפר שנח על עשב – צאי מגדרך להביע עניין בדבר. התכופפי עד לגובה עיניו והביעי את התלהבותך. תני לו להוביל אותך דרך הדבר שמשך את תשומת לבו ונסי להרחיב את ידיעותיו (וידיעותייך) בנושא. היצמדי אליו ותני לו להוביל אותך דרך מה שמעניין אותו ממש עכשיו.

 

23. לשחרר

שחררי את עצמך מהציפייה לכך שהילד ייענה מיד ובחיוב לכל בקשה שלך.

 

24. לכבד ולא לזלזל

אין צורך לפנות לילדים בטון מתיילד. כאשר הילד שומע אותך מדברת אליו בטון מכבד, הוא מרגיש שאת מתייחסת אליו ברצינות.

 

25. רק להתבונן וליהנות

אם את רואה את הילד שלך מרוכז מאוד בפעולה מסוימת, למשל ציור או הרכבת פאזל, אל תפני אליו. את לא חייבת לבדוק בקול אם הוא מסתדר או אם הוא נהנה. טוב יותר שתיקחי צעד אחורה ותתבונני בו. זהו. תיהני.

 

26. לאפשר התנסויות

אם הילד שלך מבקש לעשות בעצמו משהו חדש, נסי לאפשר לו. תצטרכי להתאזר במעט סבלנות, להדריך ולאמן אותו, אבל התוצאה כל כך שווה את המאמץ. הילד שלך יתמלא בגאווה ויסמן לעצמו שהוא הצליח.

 

27. ליצוק משמעות

כשאת מחבקת את הילד שלך נסי ליצוק משמעות לחיבוק. נסי לזכור שהחיבור הספציפי הזה, החיבוק הזה, הרגע הזה – הוא מיוחד וחד-פעמי.

 

אמא, שמת לב? הצלחתי למצוא 27 דרכים שונות להביע אהבה בלי להזכיר כלל את האפשרות של קניית מתנה. מתנות זה אחלה, באמת, אבל הן אינן מעידות בהכרח על אהבה (לעתים הן מבקשות לחפות על רגשי אשמה). חשוב לזכור: החוויות שתצברו יחד יישמרו בזיכרון של הילד והן שישפיעו עליו בטווח הקרוב ובטווח הרחוק. לא המתנות שתתני לו. רוצה הוכחה? חשבי: מה את זוכרת יותר, את הטיול המשפחתי שערכתם כשהיית בת שש או את המתנה שקיבלת באותו גיל? אין צורך לכתוב את התשובה. אתן כן מוזמנות לכתוב כאן רעיונות שלכן להראות אהבה לילדיכן.

 

  

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

אפרת לקט, אמא לשניים, מחברת הספר "אמא מאמנת", ממקימי בית הספר המונטסורי בכפר הירוק, מרצה בארץ ובעולם ומכשירה אמהות להיות המאמנות של ילדי המאה ה-21.

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בת 42 שנים ומחוברת לאהבת חיי בדיוק מחצית מהן, מחברת הספר "אמא מאמנת", ממקימי בית הספר המונטסורי ״דרך הילד״ בכפר הירוק, תלמידה נצחית ולא מפסיקה לרגע ללמוד את מה שהגדרתי כתפקיד חיי - אמא מאמנת.
במסגרת בית הספר לאימון אימהות שהקמתי, אני מכשירה אימהות כמאמנות לילדי המאה ה-21. הכלים שלי משלבים תכנים משלושה עולמות תוכן: אימון, חינוך מונטסורי ופסיכולוגיה חיובית. משמשת כמאמנת ראשית בבית אמא מאמנת ומרצה בארץ ובעולם כיצד להפוך כל דילמה הורית להזדמנות לאמן את ילדי המאה הזו למיומנויות שיידרשו להם בבגרותם.