נווה צדק הסטודנטיאלית: 50 מ"ר שנפתחו לכיוון העץ הגדול בחצר

    זוג סטודנטים רכשו דירה קטנה בבניין ישן בנווה צדק, ושיפצו אותה ב-250 אלף שקלים, מהתשתיות עד הרהיטים. המעצבת משתפת בטיפים שאפשרו לעמוד באתגר

    אביטל ברוידא

    |

    09.01.18 | 09:04

    המטבח עבר לשטח הסלון. הארונות צבועים בתכול בהיר, ומסגור עדין מרכך את מראם. תוספת של מדפי עץ קושרת חומרית לשאר פריטי הנגרות בחלל (צילום: יואב פלד)
    המטבח עבר לשטח הסלון. הארונות צבועים בתכול בהיר, ומסגור עדין מרכך את מראם. תוספת של מדפי עץ קושרת חומרית לשאר פריטי הנגרות בחלל (צילום: יואב פלד)
    המרפסת הסגורה פונה אל העץ שבחצר באמצעות ויטרינה גדולה, ממוסגרת בלבן. הספה יוצרה באחת החנויות ברחוב הרצל לפי דוגמה מהאינטרנט  (צילום: יואב פלד)
    המרפסת הסגורה פונה אל העץ שבחצר באמצעות ויטרינה גדולה, ממוסגרת בלבן. הספה יוצרה באחת החנויות ברחוב הרצל לפי דוגמה מהאינטרנט (צילום: יואב פלד)
    תוכנית הדירה לפני השיפוץ (מימין) ואחריו. חדר השינה תפס את מקומו של המטבח הישן (תוכנית: danka design / דנה ברוזה)
    תוכנית הדירה לפני השיפוץ (מימין) ואחריו. חדר השינה תפס את מקומו של המטבח הישן (תוכנית: danka design / דנה ברוזה)
    מבט מפינת הישיבה אל המטבח (שמאחוריו חדר הרחצה החדש). פרקט אלון מעושן משמש כרקע כהה וטבעי לפריטים הבהירים. המנורות נרכשו בדרום העיר בדגם בסיסי, שקיבל גוון ופרטים אחרים ברחבי הדירה, כך שנוצרה מעין סדרה (צילום: יואב פלד)
    מבט מפינת הישיבה אל המטבח (שמאחוריו חדר הרחצה החדש). פרקט אלון מעושן משמש כרקע כהה וטבעי לפריטים הבהירים. המנורות נרכשו בדרום העיר בדגם בסיסי, שקיבל גוון ופרטים אחרים ברחבי הדירה, כך שנוצרה מעין סדרה (צילום: יואב פלד)
    במסדרון הקטן המוביל אל חדר הרחצה נבנה ארון שירות. הפרקט התחלף בריצוף מודפס בשחור-לבן, וארון הכיור הפשוט נרכש מוכן ושודרג באמצעות החלפתן של הידיות (צילום: יואב פלד)
    במסדרון הקטן המוביל אל חדר הרחצה נבנה ארון שירות. הפרקט התחלף בריצוף מודפס בשחור-לבן, וארון הכיור הפשוט נרכש מוכן ושודרג באמצעות החלפתן של הידיות (צילום: יואב פלד)
    לחדר השינה, הסמוך לדלת הכניסה, הותקנה "דלת אסם" רחבה, וכך נמנעת התחושה המסדרונית בין הדלת לסלון. כיוון שלבני הזוג  הצעירים אין ילדים החדר יכול היות פתוח רוב הזמן. הנגר התבקש לחרוץ את דלתות ארון הבגדים, כדי לסגנן את מראהו (צילום: יואב פלד)
    לחדר השינה, הסמוך לדלת הכניסה, הותקנה "דלת אסם" רחבה, וכך נמנעת התחושה המסדרונית בין הדלת לסלון. כיוון שלבני הזוג הצעירים אין ילדים החדר יכול היות פתוח רוב הזמן. הנגר התבקש לחרוץ את דלתות ארון הבגדים, כדי לסגנן את מראהו (צילום: יואב פלד)
    חדר השינה קטן ויעיל, ובמרפסת הצמודה אליו יש פינת עבודה מוארת, הפונה אל הרחוב השקט. כיסוי שגולש עד הרצפה עוטף את המיטה הפשוטה  (צילום: יואב פלד)
    חדר השינה קטן ויעיל, ובמרפסת הצמודה אליו יש פינת עבודה מוארת, הפונה אל הרחוב השקט. כיסוי שגולש עד הרצפה עוטף את המיטה הפשוטה (צילום: יואב פלד)

    בני זוג צעירים, בני 27 ו-28, סטודנטים לתואר שני באוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע, עברו לדירתם המשופצת בסמטה קטנה ושקטה בנווה צדק לפני חודשיים. במהלך לימודיהם לתואר הראשון התגוררו בבאר שבע, ובסיומו החליטו לעבור לתל אביב, למרות שהם ממשיכים ללמוד בנגב.

     

    הם קיבלו עוד החלטה: לא לשכור דירה אלא לקנות אחת - החלטה שאינה מקובלת בקרב בני גילם, ובמיוחד ששניהם עדיין סטודנטים. "בהתחלה לא הבנו איך נוכל לעשות את זה מבחינה כספית", הם מודים, "אבל תוך כדי התהליך, ועם עזרה משתי המשפחות, הבנו שזה יהיה קשה, אבל אפשרי".

     

    המשפחה חשבה שיש בה משהו

     

    במשך כחודשיים הם ראו עשרות דירות ברחבי העיר, במה שהם מכנים "תהליך ארוך ומאכזב". הם הבינו שהתקציב מאפשר להם לרכוש דירה בת 50 מטרים רבועים בלבד, "והדירות שראינו", הם אומרים, "היו מאוד בעייתיות". על אזור נווה צדק בכלל לא חשבו כאופציה, כיוון שהניחו שהוא מעבר ליכולתם הכלכלית.

     

    לפני השיפוץ. "הדירה נראתה לנו חשוכה וסגורה"  (צילום: דנה ברוזה)
      לפני השיפוץ. "הדירה נראתה לנו חשוכה וסגורה" (צילום: דנה ברוזה)

       

      גם כשהגיעו לראות את הדירה שלבסוף רכשו - 49 מטרים רבועים בקומה השנייה של בניין ישן ולא משופץ, לא התייחסו אליה ברצינות. "היא נראתה לנו חשוכה וסגורה נורא, אבל בכל זאת צילמנו ושלחנו למשפחה", הם מספרים. "מהתגובות התחלנו להבין שיש פה משהו טוב". לבסוף רכשו את הדירה, בידיעה שהיא צריכה לעבור שיפוץ מקיף.

       

      בעת הרכישה היה ברור שהדירה חייבת שיפוץ יסודי  (צילום: דנה ברוזה)
        בעת הרכישה היה ברור שהדירה חייבת שיפוץ יסודי (צילום: דנה ברוזה)

         

        אל מעצבת הפנים דנה ברוזה (danka design) הגיעו באינטרנט. "אחרי חיפוש נרחב שעשינו ראינו דירה שלה ב-Xnet, אהבנו. נכנסו לאתר שלה והבנו שזה הסגנון שאנחנו מחפשים". ברוזה סיימה לימודי תעודה בעיצוב פנים במסלול של הטכניון, עבדה כמה שנים כשכירה ולפני שלוש שנים עזבה לדרך עצמאית. רוב הפרויקטים שלה הם באזור חיפה והצפון, ופרויקט בתל אביב היה שינוי מרענן. "זה מאוד שונה לתכנן דירה בתל אביב", היא אומרת. "למשל, כשרק נפגשנו הצעתי להם לבטל את המרפסת הסגורה, כדי ליהנות ממרפסת אמיתית, שפונה אל עץ גדול בגינה. אבל אז הבנתי שכאן אין חללים שאפשר לוותר עליהם, שחייבים לנצל ביעילות כל מטר".

         

        העץ בחצר הכתיב את התכנון

         

        הדירה בנויה בצורת האות ר'. במקור היא היתה מחולקת לחדרים נפרדים לאורך מסדרון: בכניסה מטבח סגור וחדר רחצה, בהמשך חדר שינה, ובקצה המסדרון סלון מלבני עם מרפסת סגורה, הפונה אל החצר האחורית של הבניין. בחצר עץ ותיק, המצל על הדירה ומעניק נוף ירוק ותחושה של פרטיות.

         

        הנוף הזה הכתיב את החלוקה החדשה של הדירה: החללים הציבוריים - סלון, מטבח ופינת אוכל - אוחדו בשטח המרכזי, והחדרים הפרטיים נשארו באזור הכניסה, אך סודרו בדרך חדשה. הרצפה כוסתה בפרקט אלון מעושן, המעניק רקע כהה וטבעי לפרטים, שנבחרו בצבעים רכים. הסלון מוקם באזור המרפסת, שנפתחה עם ויטרינה היקפית גדולה, ממוסגרת באלומיניום דמוי בלגי בצבע לבן. ספה בהירה ושז-לונג פינתי בצבע זהה פונים אל שידת עץ נמוכה, שעליה ניצב מסך הטלוויזיה.

         

        הדירה קטנה, אך שטופה באור (צילום: יואב פלד)
          הדירה קטנה, אך שטופה באור(צילום: יואב פלד)

           

          בהמשך החלל מטבח פתוח בגוון תכול-ירקרק בהיר, עם קיר ארונות גבוהים ומשטח עבודה מתחת לחלון קטן. מסגור עדין של ארונות המטבח בלייסטים באותו הצבע, לוקח את המטבח לכיוון רך יותר, ותוספת קטנה של מדפי עץ קושרת אותו חומרית לשאר פריטי הנגרות בחלל. 

           

          הקיר לצד פינת האוכל עוטר בקרניזים דקורטיביים. משמאל נראית דלת חדר השינה, התלויה על מסילה (צילום: יואב פלד)
            הקיר לצד פינת האוכל עוטר בקרניזים דקורטיביים. משמאל נראית דלת חדר השינה, התלויה על מסילה(צילום: יואב פלד)

             

            מול המטבח פינת אוכל עם שולחן עגול, המשלב משטח עץ ורגליים אפורות. הקיר לצדה עוטר בקרניזים דקורטיביים עדינים. "זה סימן ההיכר שלי", אומרת ברוזה, "בכל פרויקט אני משלבת את קרניזים שמכניסים זיק של רומנטיקה מעודנת".

             

            פתרון במסדרון: דלת אסם רחבה

             

            חדר השינה צמוד לדלת הכניסה, והוא קטן ויעיל. יש בו מיטה וארון בגדים בהיר, מעוטר בחריצים עדינים. מרפסת סגורה הצמודה לחדר משמשת כפינת עבודה קטנה, עם חלון גדול שפונה לרחוב השקט ומכניס הרבה אור טבעי.

             

            מבט אל דלת ההזזה הרחבה בחדר השינה כאשר היא סגורה (צילום: יואב פלד)
              מבט אל דלת ההזזה הרחבה בחדר השינה כאשר היא סגורה(צילום: יואב פלד)

               

              פלטת הצבעים חוזרת בכל חלקי הדירה (צילום: יואב פלד)
                פלטת הצבעים חוזרת בכל חלקי הדירה(צילום: יואב פלד)

                 

                "מיקום חדר השינה היה אתגר גדול בתכנון", מספרת ברוזה, "הוא יצר מסדרון צר וארוך מיד בכניסה לדירה, וזה הפריע לי". את הבעיה פתרה "דלת אסם" כפולה - דלת הזזה רחבה, התלויה על מסילה.

                 

                הדלת המאסיבית, בגוון תכול זהה לזה של ארונות המטבח, מייצרת עניין עם הכניסה לבית, מפרידה בצורה אסתטית בין החדר לבין המסדרון, ומאפשרת פתיחה רחבה של החדר, שמבטלת את התחושה המסדרונית. "מאחר שמדובר בזוג צעיר ללא ילדים", מסכמת ברוזה, "יכולנו להרשות לעצמנו חדר שינה שיישאר רוב הזמן פתוח".

                 

                מדפים הותקנו בנישה בין שני עמודים וכך נוצרה ספרייה במסדרון (צילום: יואב פלד)
                  מדפים הותקנו בנישה בין שני עמודים וכך נוצרה ספרייה במסדרון(צילום: יואב פלד)

                   

                  נישה שנוצרה בין העמודים הבנויים המקוריים, בצדו השני של המסדרון, נוצלה להתקנת מדפי עץ לספרים, וכך הפך המסדרון הארוך יחסית למקום נעים ושימושי.

                   

                  דלתות מחורצות בכל הארונות בדירה (צילום: יואב פלד)
                    דלתות מחורצות בכל הארונות בדירה(צילום: יואב פלד)

                     

                    חדר הרחצה נמצא בפינת הדירה. במסדרון קצרצר שמוביל אליו נבנו שני ארונות - אחד לאחסון ושני למכונת כביסה ומייבש. בחדר הרחצה מחליפים את הפרקט אריחי קרמיקה מודפסים בדוגמת שטיח. הקירות חופו באריחים מלבניים קטנים, והכיור הונח על ארון בגוון ירקרק בהיר, עם משטח עץ מלא.

                     

                    על מה מתפשרים ועל מה לא

                     

                    לא רק גודלה של הדירה, גם תקציב השיפוץ - 250 אלף שקלים - היה מוגבל. כ-5,500 שקלים למטר רבוע של שיפוץ יסודי בבית ישן, שצריך להחליף בו את כל המערכות, בנוסף לתכנון המחודש ועיצוב הפרטים - זה בהחלט אתגר. איך עומדים בו?

                     

                    "למזלנו", אומרים בני הזוג, "היה לנו זמן לחפש קבלנים וספקים שגם ייראו טוב וגם יתאימו לנו תקציבית. הקדשנו לזה המון זמן, ביקרנו באינספור חנויות והיינו מאוד מחויבים לפרויקט".

                     

                    החלק העיקרי של התקציב הלך על הריסה ובנייה, החלפת מערכות ישנות, חלונות אלומיניום חדשים בכל הדירה ונגרות המטבח. "היו דברים שלא התפשרנו עליהם", אומרת ברוזה, "כמו ארונות מטבח בצבע וחלונות איכותיים, והיו דברים שהחלטנו ללכת על הכי פשוט ולייפייף באמצעות שדרוגים קטנים והלבשה".

                     

                    טיפים לתקציב מוגבל

                     

                    ברוזה חולקת כמה תובנות שאפשרו לעמוד בתקציב החסכוני:

                     

                    לשדרג את איקאה. "ידעתי שנצטרך לשלב פריטים מאיקאה, אבל כדי שלא יראה איקאה עשיתי להם כמה שדרוגים קטנים". למשל, לשידת BESTA בסלון נוסף מדף עליון מעץ מלא בגוון הפרקט, שהופך אותה לפחות מזוהה ויותר מותאמת לדירה. בחדר השינה, על מיטת העץ הפשוטה, נוסף כיסוי מיטה אפור שגולש לרצפה וכריות נוי גדולות בצבעים תואמים. שידות הצד הן שני ארגזי עץ פשוטים, שנתלו על הקיר.

                     

                    לייצר ספה על פי דוגמה. "חיפשנו ברשת דגם שאנחנו אוהבים, ועם זה הלכנו לחנות רהיטים ברחוב הרצל וביקשנו שיעשו לנו כזה. זה לא הלך חלק", מודה ברוזה, "אבל בסוף קיבלנו מה שרצינו".

                     

                    לבחור פריטים שמוסיפים מגע אישי. מעמד נחמד לעציץ (עשוי ברזל שחור, משוק הפשפשים), חפץ ישן מבית ההורים (סוס עץ שהפך לפריט דקורטיבי), תמונות לא יקרות שמתאימות לצבעוניות בבית (תמונת בד בשחור-לבן מעל הספה), "כל אלו מוסיפים משהו אישי בהשקעה נמוכה".

                     

                    סוס העץ הגיע מבית ההורים והפך לפריט דקורטיבי  (צילום: יואב פלד)
                      סוס העץ הגיע מבית ההורים והפך לפריט דקורטיבי (צילום: יואב פלד)

                       

                      לעבוד עם דגם בסיסי של מנורות. כל גופי התאורה לדירה נרכשו בדרום תל אביב (אזור וולפסון וקיבוץ גלויות). הם חוזרים על עצמם בחומרים ובצבעוניות. "בחרנו את דגם הבסיס", מסבירה ברוזה, "והתאמנו את הצבעים וחומרי הגמר שרצינו. כך יכולנו לייצר מעין סדרה של מנורות לתקרה ולקירות".

                       

                      לנצל נישה בנויה. מדפי עץ המורכבים בנישה בנויה יוצרים ספרייה פשוטה וזולה.

                       

                      לאתגר את הנגר. "במקום מסגרות בולטות בארון חדר השינה, שעולות יותר כסף, ביקשנו מהנגר לחרוץ בדלתות דוגמה עדינה, והוספנו ידיות זהות לאלו שבמטבח, כך המראה הכללי המשכי". 

                       

                      לפעמים ידיות עושות את ההבדל. "ארון הכיור סטנדרטי וזול, אבל מתאים במראה שלו לסגנון הכללי של הבית והוספנו ידיות מתאימות".  

                       

                      • קבלן: Alexey Salamatin
                      • נגרות: יעקבי עיצוב וריהוט
                      • טקסטיל ואקססוריז: fine lab, שטיח: fibers
                      • וילונות ודלתות פנים: אורליין & אלרום פרוייקטים

                       

                      ---------------------------------------------------

                      בית בקנה מידה אחר ובתקציב אחר לגמרי, באותה שכונה.

                      לחצו על התמונה לסיפור המלא:

                       

                      זה הכיוון החדש של השכונה: לחצו לכתבה המלאה על הבית (צילום: עמית גרון)
                      זה הכיוון החדש של השכונה: לחצו לכתבה המלאה על הבית (צילום: עמית גרון)

                       

                       
                      הצג:
                      כל התגובות לכתבה "נווה צדק הסטודנטיאלית: 50 מ"ר שנפתחו לכיוון העץ הגדול בחצר"
                      אזהרה:
                      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד