נולד לו אח קטן? עכשיו זה לא הזמן לפתור את בעיות השינה של הבכור

הבכור שלכם רגיל להירדם במיטת ההורים או על הידיים? סיגל פולר, יועצת שינה, מזכירה לכם שגם אם קשה - הולדת תינוק נוסף זה לא הזמן הנכון לשינוי הרגלים

סיגל פולרפורסם: 24.12.17 08:19
"יש תינוק בבית שגונב ממנה את כל הפוקוס, נמצא רוב שעות היום על הידיים של אמא או אבא ולמרות כל התכנונים יש באופן טבעי פחות זמן אליה". צילום אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
"יש תינוק בבית שגונב ממנה את כל הפוקוס, נמצא רוב שעות היום על הידיים של אמא או אבא ולמרות כל התכנונים יש באופן טבעי פחות זמן אליה". צילום אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)

שחר בת השנתיים וארבעה חודשים רגילה להירדם כשאמא או אבא לידה במיטתה ואחר כך להגיע בכל לילה, בערך בשעה 4 לפנות בוקר, למיטה של אמא ואבא ולהמשיך את שנת הלילה שלה שם. יום אחד הצטרפה למשפחה תינוקת קטנה, שצמודה לאמא ואבא כמעט בכל שעה ביום ובלילה ישנה לידם. ומה איתי?

 

התינוק כל היום על הידיים של אמא

באחת ההרצאות האחרונות שהעברתי לאמהות בחופשת לידה הגיעו שתי חברות. שתיהן אמהות לילד שני וילדיהן בערך באותם הגילאים. הגדולים מעל גיל שנתיים והקטנים ממש בני כמה שבועות. שתיהן הגיעו כי הן חוות בעיות שינה עם הילדים הגדולים, שכמובן החמירו לאחר הלידות והן בעיקר חוששות שעכשיו עם שני ילדים, לא תהיה בכלל שינה בבית.

 

אחת מהן, אמא של שחר, התייעצה איתי לגבי השינויים שעוברים על שחר מאז הלידה והתחלת תהליך שינה, אך עם כל הכוונות והרצון שלה להיות בתוך זה ולעזור לה לישון טוב יותר, מבחינתי זה ממש לא זמן טוב להתחיל. שחר עברה עכשיו שינוי ענק בחיים. יש תינוק בבית שגונב ממנה את כל הפוקוס, נמצא רוב שעות היום על הידיים של אמא או אבא ולמרות כל התכנונים יש באופן טבעי פחות זמן אליה. כדי להיות פיירים איתה, צריך לתת לה זמן להסתגל לשינוי הגדול הזה ורק לאחר מכן להתחיל ללמד אותה הירדמות עצמאית. אמא של שחר קיבלה ממני כמובן טיפים לחודש הקרוב ובסיומו נבחן את המצב ונתחיל לדבר על תהליך מלא.

 

בזכות שתי האמהות המקסימות האלה ולטובת אמהות נוספות באותו מצב, החלטתי לכתוב לכם השבוע על רגרסיות בשינה הנובעות משינוי מצב משפחתי. כל ילד חדש שמצטרף למשפחה משנה את המאזן בה. אחד הילדים תמיד ירגיש שהוא נדחק הצדה ויקנא. מצד ההורים יהיו בדרך כלל רגשות אשמה ובהרבה מקרים גם בשינה יבואו הקשיים לידי ביטוי.

 

לטורים הקודמים של סיגל פולר:

 

בלי שינויים דרסטיים

כבר משלב ההריון הילד מתחיל להרגיש שמשהו משתנה. לילדים יש חושים חדים ומדויקים והם לרוב ישימו לב וירגישו דברים עוד לפני שנגיד להם. כשמדובר בילדים איתם כבר ניתן לדבר והם מסוגלים להבין, אני ממליצה לדבר ולהסביר על השינוי המתקרב ואיך הדברים הולכים להיראות (בגדול כמובן. אין צורך לרדת לפרטים). במידה והילדים צעירים מדי, אל תעמיסו עליהם מה שהם לא יכולים להבין. פשוט היו שם עבורם ותנו להם מה שהם צריכים מכם באותו רגע.

 

גם אצל ילדים שישנים מעולה בדרך כלל, לרוב נראה קשיי שינה לאחר הולדת האח/ות החדשים. שינה משמעה פרידה מההורים וגם ככה הילד מרגיש שלקחו לו קצת מאמא ואבא, אז ממש לא בא לו עכשיו להיפרד וללכת לישון לבד. זה נורמלי, מובן והכי טבעי בעולם. הילד שלכם רוצה להיות איתכם כמה שיותר ולקבל את אותו הזמן שהוא היה רגיל לקבל לפני שהיצור הקטן הזה הגיע ולקח ממנו.

 

תקופת ההסתגלות היא סביב גיל חודשיים, שבה הילד הגדול יבין שהדבר הזה שאתם קוראים לו אח/ות שלי כאן כדי להישאר ויתחיל לחזור למסלול החיים החדש שלו.

 

עד אז, חשוב לנסות ולשמר את מה שהיה, כדי לא לחזור אחורה, אך כמובן לא להתחיל ולהכניס לו שינויים גדולים נוספים (מעבר מיטה, לימוד הירדמות עצמאית, גמילה וכד'). כלומר, אם הילד היה רגיל לישון במיטה שלו אך להירדם כשאתם מלטפים אותו, חשוב להשאיר את המצב כמו שהוא. אולי זה ייקח יותר זמן, אולי יהיו קצת יותר חיבוקים וחיפוש מגע בין לבין, אך בסופו של דבר הוא יירדם במיטה שלו. אל תתפתו להעביר אותו למיטה שלכם או להיכנס איתו למיטה שלו, להרדים על הידיים או כל דבר שעובר לכם בראש. ממצב כזה קל להגיע להרדמות ארוכות וקשות יותר, שגם ייקח יותר זמן לתקן אותן בהמשך והן גם יגזלו מכם זמן יקר בערב בו אני בטוחה שיש לכם דברים מועילים יותר לעשות.

 

אם אתם עוד בשלב ההריון והילד ישן איתכם במיטה, במידה ואתם רוצים לעצור זאת, עשו זאת מספיק זמן לפני סוף ההריון (כחודשיים-שלושה), כדי שהילד לא יקשר זאת ללידה (אח חדש תפס לי את המקום במיטה של אמא ואבא) וכדי שיהיה לו זמן הסתגלות לכך כשהוא עדיין הילד הקטן בבית.

 

הכי חשוב, כמו תמיד, הוא בעיקר להסתכל על הילד שלכם ולהבין מה הוא צריך. לכל ילד יש את קצב ההסתגלות שלו, את הרגשות שיעלו אצלו ואת דרך ההתמודדות עם המצב. נסו להיות שם כמה שאפשר בשבילו ולתמוך בו. שחררו את רגשות האשמה (זאת העבודה הכי קשה) כי הם לא יעזרו לאף אחד מהצדדים. ברגע שראיתם שהילד חזר לעצמו, ניתן להתחיל להכניס שינויים בהקשר של השינה. מתלבטים מתי נכון להתחיל? לא בטוחים שאתם קוראים את המפה כמו שצריך? כיתבו לי ואשמח לעזור ולכוון אתכם.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

סיגל פולר, יועצת שינה מוסמכת בשיטת "לילה טוב" ואמא לתומאס.

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יועצת שינה מוסמכת בשיטת "לילה טוב" - מענה תמידי ומיידי לבכי ומלווה משפחות לאחר לידה (פוסט פארטום דולה). חושבת שבכי של תינוק הוא השפה שלו ודרכו היחידה לתקשר עם העולם ולכן יש להיענות לו ולהיות שם עבורו בכל פעם שהוא זקוק לכם.

נשואה לליאור ואמא לתומאס, שבזכותו ובזכות המון לילות לבנים והרדמות מורטות שיער הגעתי לאיפה שאני עכשיו. מאמינה בהעצמת ההורים, חיזוק האינטואיציה שלהם ומתן כלים להתמודדות עתידית.