תאומים וישנים: הורים מנוסים עם עצות, המלצות וגם קיטורים

כן, נכון, הם מתוקים וחמודים, אבל בואו נודה באמת - מאז שהגיעו פשוט הפסקתם לישון. אמהות מדברות על העייפות, הג'ינגולים וגם הפתרונות שמצאו

גלי לויטה ליבוביץפורסם: 28.11.17 08:08
דר ויעלה מתעוררות ליום חדש. ואייר מצטרף
התאומים הפרטיים שלי, בתקופת חוסר השינה (צילום: אלבום פרטי)
התאומים הפרטיים שלי, בתקופת חוסר השינה (צילום: אלבום פרטי)

"'תחזור הביתה! אם אני לא הולכת לישון עכשיו אני מתמוטטת. לא יכולה יותר לתפקד', רגע לפני שאני משתגעת התקשרתי לבעלי", מספרת לי ליאור ילין פריינד מירושלים, נשואה ליואל ואמא לענר בן 6, אייר בן 3 וחצי ותאומות דר ויעלה בנות שנה. "כבר כמעט שנה שאני לא ישנה בלילה יותר משלוש שעות רצוף. כשמגדלים תאומות אין אפילו את הפריבילגיה של שינה במשמרות. שתיהן מתעוררות בלילה ובוכות ולפעמים גם האח הגדול מתעורר וכל הבית אחריו. כך מדי לילה בארבע וחצי בבוקר יש לנו חגיגה בסלון. ואם תהית, אני גם עובדת במשרה מלאה. עם הילדים הגדולים הייתה לנו שגרת שינה. עם הבנות הלילות הפכו לבנים".

 

ראי הוזהרת: קפה קר ומקלחות ספורות

ליאור מדברת ואני כמובן יודעת בדיוק על מה ולמה. לפני שנולד בני הבכור הוזהרתי על ידי חברותיי האמהות כי מהרגע בו התינוק יבוא הביתה, אני אשתה את הקפה שלי קר, לא יהיה לי זמן להתקלח או אפילו לשוחח. והנה, מהיום בו הגענו הביתה הילד ישן 12 שעות בלילה, רגוע וחייכן. הייתי מעירה אותו כל שלוש שעות כדי שיאכל (פולנייה).

 

אחרי 4 שנים הגיעו התאומים ורק אז הבנתי על מה כולם מדברים. בחודשיים הראשונים הילדים התעוררו כל 3 שעות ולא תמיד ביחד. הכנתי טבלה בה הכל מתועד, בניסיון לסנכרן ביניהם ולהרוויח כמה שעות שינה. לא ידעתי איך למנוע מהאחד להעיר את השנייה ואם היא התעוררה, אולי כדאי שאעיר גם אותו, למטרות סנכרון? או שההתעוררות היזומה תגרום לו להיות עייף ועצבני במהלך כל היום? רק אחרי ייעוץ שינה גיליתי איך עושים זאת נכון ומאז אני "ישנה כמו תינוק" ועדיין לא מבינה מי בכלל טבע את המושג הזה.

 

דר ויעלה של ליאור: "כשמגדלים תאומות אין אפילו את הפריבילגיה של שינה במשמרות" (צילום: אלבום פרטי)
    דר ויעלה של ליאור: "כשמגדלים תאומות אין אפילו את הפריבילגיה של שינה במשמרות"(צילום: אלבום פרטי)

     

    מכירה כבר את כל השיטות

    "אני שומעת בכי מהעריסה באמצע הלילה. ניגשת חצי ישנה לחדר של התאומים ומיד מרימה את רועי, כדי שלא יעיר את גאיה. אני מניקה אותו, אבל הבכי ממשיך. מתברר שהרמתי והערתי את התינוק הלא נכון וגאיה היא זו שבוכה", מספרת בעייפות אפרת חבושה פלדמן מראשון לציון, נשואה ואמא לשלושה: לביא בן 4 ורועי וגאיה בני שנה.

     

    אפרת תיארה היטב את לילותיה בפוסט שפרסמה בנושא בפייסבוק: "הורים לתאומים שטרם הפנימו את העובדה שבלילה ישנים - איך אתם מתפקדים במהלך היום? איך מצליחים להיות מפוקסים ואנרגטיים בעבודה, להשקיע בבית או בילדים האחרים או בכל מה שהחיים מצריכים? איך לא שוכחים דברים ומתבלבלים על ימין ועל שמאל, איך לא עושים טעויות גדולות וקטנות, איך שומרים על מצברוח טוב עם חוסר שינה כרוני?"

     

    ‏‏‎"להיות אמא לתאומים בשנה הראשונה, דומה לטיפול בתינוק אחד שלעולם אינו ישן", מתארת אפרת. "הילדים שלי מתעוררים המון - מדי שעה וחצי לאורך כל הלילה, כל לילה. ניסינו הכל. אני מכירה את כל השיטות והגישות ואנחנו גם מקפידים על טקס שינה מלא. ישנם לילות בהם האחד מתעורר ומעיר את השני. לפעמים שניהם מתעוררים יחד. הפתרון הכי קל הוא להניק את שניהם ברגע שאחד מהם קם, גם אם הוא או היא לא רעב/ה. מעדיפה שיחזרו לישון מאשר שהלילה יהפוך לחגיגה, גם אם מדובר בהרגל רע.

     

    "ואני שואלת, איך מתפקדים? אני לא מהמתלוננים, אני פשוט רוצה לישון. מבחינתי הילדים הם מתנה וברכה. הם כל כך מתוקים וככל שהם גדלים והאישיות נפתחת והקשר מעמיק גם עם האח הגדול, זה ממלא אותי בכוחות, לא משנה איזה לילה היה לי".

     

    בוקר שמח אצלי בבית (אם קוראים לשעה הזו בוקר) (צילום: אלבום פרטי)
      בוקר שמח אצלי בבית (אם קוראים לשעה הזו בוקר)(צילום: אלבום פרטי)

       

      ליאור ואפרת מנדבות כמה טריקים ללילות שקטים יותר

      דבקות במטרה: החלטתם ללכת בדרך מסוימת? גם אם אתם מגיעים לנקודת שבירה, אל תפנו לדרך אחרת. הדבר עלול לבלבל אתכם ואת הילדים.

       

      כוונו להם את השעון הביולוגי: יצרו קשר ישיר בין אור וקימה, בעזרתה של המנורה והטיימר. רלוונטי לגיל שמונה חודשים ומעלה. ב-2-3 הימים הראשונים הדליקו את המנורה כאשר אחד הילדים קמים והכריזו כי הגיע הבוקר. בימים הבאים כוונו את הטיימר עשר דקות מאוחר יותר. כשהילד או הילדה קמים, מבקשים מהם לחזור לישון ומעירים אותם כאשר נדלקת המנורה. התחילו את התהליך עם ילד אחד ולאחר שתסיימו עברו לשני. עם מי מתחילים? עם זה שקם מוקדם יותר.

       

      למדו להסתדר לבד גם בלילה: מצאו את הדרך לאפשר גם לבן הזוג לישון, גם אם זה אומר כי הדבר עלול ליצור עומס על השני. גם תורכם יגיע.

       

      זכרו כי מדובר בשני ילדים בעלי צרכים שונים: התייחסו לאופיו של כל ילד ולדרך בה הכי מתאים לו או לה להירדם. אל תכפו דרך המתאימה לתאום אחד על השני.

       

      זמני ארוחות קבועים: בגיל חצי שנה הילדים התחילו לאכול יחד, נוצרה שגרה משותפת וסוף סוף הם היו מסונכרנים, ביום ובלילה. יצרו לעצמכם פעילות אחת משותפת לשניהם, שתעזור לכם ליצור שגרה דומה או זהה, דבר שיכול להשפיע על תהליך ההירדמות וגם על הלילות.

       

      אל תוותרו על המוצץ: מדובר באמצעי הרגעה נהדר, במיוחד כאשר שני תינוקות בוכים יחד ובשעות הלילה. זהו תחליף מצוין לידיים או לשדיים, שנגיש לילד בכל עת.

       

      שירה קראוטהאמר: תאומים ושלישיות הם כוח
        שירה קראוטהאמר: תאומים ושלישיות הם כוח

         

        וכמה עצות מיועצת השינה שירה קראוטהאמר

        חלוקת תפקידים: במטרה לאפשר סדר ועקביות, החליטו מי עושה מה ומתי. איזה הורה רוחץ, מלביש, מאכיל ומרדים את מי מהילדים?

         

        הפחתת גירויים: חשוב שהתינוקות יבינו כי מרגע הכניסה לחדר, הם אמורים להישאר שם עד למחרת בבוקר. נכון שיחסית לתינוק יחיד מדובר בהרבה יותר בלגאן ולא מעט גירויים ויחד עם זאת, התאומים רגילים להירדם עם קולות ורעשים האחד של השני ושל הסביבה.

         

        ציפיות יש לא רק בכרית: הציגו לילדים מה עומד להיות בערב: כמה סיפורים אתם עומדים לקרוא, האם לשניהם יחד או לכל אחד לחוד, במיטה של מי תתקיים הפעילות או האם מדובר באזור נטרלי? הדבר יעזור להם להתכונן ולכם להתמודד עם קנאה ותחרותיות.

         

        יחד זה כוח, גם בלילה: תאומים ושלישיות הם כוח, צוות. בזמן ההרדמה הם יגבו ויחזקו את ההתנגדות לשינה אחד של השני, יחקו אחד את ההתנהגויות של השני, ישעשעו זה את זה – מה שעלול למשוך ולאחר את זמן השינה הרבה מאוד. גלו סבלנות, עקביות ואסרטיביות כדי לצמצם את החגיגה ולהפוך אותה לממוקדת שינה.

         

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
        עיתונאית ומנהלת תוכן ודיגיטל