אין כמו שינה כשחולים: כך תעזרו לילדכם לישון טוב גם כשהוא חולה

בתקופת מחלה, שינה יכולה להקל, אבל מה עושים כשדווקא אז השיגרה מתבלבלת והתינוק מתקשה להירדם? סיגל פולר, יועצת שינה, עם כמה עצות לשינה בריאה

סיגל פולרפורסם: 12.12.17 08:07
לישון על הידיים באמצע היום? תומאס החולה מתפנק עלי
לישון על הידיים באמצע היום? תומאס החולה מתפנק עלי
אמנם החורף מתעתע ועוד לא ממש מורגש אצלנו, אבל דווקא המחלות כבר כן. באורח פלא, דווקא הן לא מפספסות אף פעם את התאריך. איך שומרים על שגרת השינה של הילדים בתקופת מחלה, כשהם משתעלים, מתעוררים, החום עולה?

 

כשאני חולה, הדבר שהכי עוזר ומועיל לי הוא שינה. אני ממש לא היחידה וידוע שהגוף נטען וצובר כוחות בזמן שינה, בטח ובטח בתקופת חולי. אצל ילדים זה תמיד קצת מסובך יותר. הם, בניגוד אלינו, פחות אוהבים לישון, פחות מבינים מה קורה סביבם בזמן מחלה ולא יודעים מה טוב ונכון עבור גופם. ריכזתי כאן כמה עצות להתמודדות בזמני מחלה:

 

שמירה על ההרגלים הקיימים

נכון שהילד חולה וסובל, אבל אין צורך לשבש את כל שגרת השינה שלו. המיטה היא המקום הבטוח והמוכר שלו, קל לו יותר להירדם שם וזה המקום אליו הוא רגיל. אין צורך להתחיל לחפש לו אופציות אחרות. אם תקחו אותו לישון בסלון / אצלכם במיטה - המסר שיועבר זה שהמיטה היא לא מקום להיות כשקשה ובגלל זה מוציאים אותי מפה. אם הוא מתקשה להירדם, כמו שהרבה פעמים קורה במחלה, אפשר לשבת לידו קצת יותר, להיות שם איתו ולעזור לו להיכנס לשינה במקום בו הוא ישן בדרך כלל.

 

לטורים הקודמים של סיגל פולר:

 

נסו לשמור על איזשהו לו"ז

ברור שבעת מחלה סדר היום משתבש. יש יותר שינות במהלך היום ופחות ארוחות בדרך כלל. אין צורך לנסות לגרום לו לאכול בכוח (נסו להיזכר בפעם אחרונה בה הייתם חולים וכמה קצת תיאבון היה לכם). אפשר לתת לו דברים שהוא אוהב לאכול וקצת פחות ארוחות מסודרות. כמובן שחשוב שתקפידו בעיקר על שתייה מרובה. אני ממליצה בחום לנסות ולשמר את טקסי השינה, איפה שמתאפשר ואתם מצליחים, כדי להקל על הילד ולא לשבש לו את השגרה לחלוטין.

 

בעת מחלה, הילד גם ככה לא מבין מה קורה סביבו ולמה אמא ואבא מתזזים ומנסים כל מיני דברים שהוא לא מכיר. ילדים אוהבים סדר יום וטקסי שינה יזכירו להם את המוכר והאהוב, אז אני ממליצה לשמור עליהם. אפילו אם הם לא יהיו בדיוק כמו בשגרה ויהיו מקוצרים יותר מהרגיל - זה יעשה את העבודה.

 

לכו עם ההרגשה שלכם

מעבר לכל, סמכו על עצמכם. אתם יודעים מה הכי טוב ונכון עבור הילד שלכם, איך הוא מתנהג בדרך כלל, איך הוא מתנהג כשהוא חולה. אם מרגיש לכם שצריך לחרוג קצת יותר מהשגרה כדי להקל עליו - לכו על זה. החזרה לשגרה תהיה מעט ארוכה יותר, אך אם תדעו לעצור ולחזור בלילה אחד להרגלים הקבועים זה ייפסק.

 

המטרה היא לא לעבוד כמו תוכי, אלא לראות את הילד שלכם ומה הוא צריך באותו רגע. כל ילד שונה. ייתכן וילד אחד שלכם עובר מחלה בקלות וילד אחר זקוק לקצת יותר חום ותשומת לב. תנו לכל אחד מה שנכון עבורו ומתאים לכם.

 

המחלה הסתיימה? עשו "קאט"

הרבה פעמים בתקופת מחלה אנחנו חוזרים קצת אחורה או מכניסים "הרגלים" חדשים בלילה. פתאום יושבים ליד ילד שיודע להירדם לבד, נותנים מים כי הוא משתעל וכד'. זה נורמלי וטבעי, אך מבחינת הילד קשה יותר לעשות את ההפרדה בין מחלה לשגרה. לכן, ברגע שהמחלה הסתיימה, חִזרו בבת אחת לשגרה הנהוגה בבית. הילד יחזור להירדם לבד, אין יותר מים בלילה וכל מה שנהוג בשוטף. ההרגלים שלו כבר שם ורק צריך להזכיר לו שזה מה שקורה בדרך כלל בבית ומה שהיה בימים האחרונים הוא היוצא מן הכלל. סביר להניח ששני הלילות הראשונים עוד יהיו קצת מאתגרים, עם יותר יקיצות או בקשות. הילד יתעורר וינסה לבדוק את הגבולות, אך אם תהיו החלטיים וברורים זה ייעצר פה וההרגלים הטובים ישובו לסדרם.

 

בנימה קצת אישית יותר, אשתף אתכם שתומאס, הבן שלי, היה חולה המון כשהיה קטן יותר (טפו טפו טפו) ואצלו כיאה להיפוכונדר עם גנים פולנים חזקים, כל מחלה הייתה סאגה שלמה. היינו צריכים לשבת לידו וממש ללטף אותו עד שיירדם. הוא היה מתעורר ללא סוף בלילה לשתות מים או סתם לבקש מגע ואפילו להירדם על הידיים באמצע היום (כמו שניתן לראות בתמונה למעלה).

 

הגענו למסקנה שאם אנחנו משחררים קצת את הרסן, נותנים לו קצת יותר בעת מחלה, הוא פשוט ישן טוב יותר, הגוף שלו מצליח להחלים ואז יש יומיים של רגרסיה עד שהוא חוזר לתלם כראוי לבן של יועצת שינה! כל עוד אתם מודעים להשלכות של מה שאתם עושים ויודעים לעצור בזמן ולחזור לשגרה - שום נזק לא נגרם.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

סיגל פולר, יועצת שינה מוסמכת בשיטת "לילה טוב" ואמא לתומאס.

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יועצת שינה מוסמכת בשיטת "לילה טוב" - מענה תמידי ומיידי לבכי ומלווה משפחות לאחר לידה (פוסט פארטום דולה). חושבת שבכי של תינוק הוא השפה שלו ודרכו היחידה לתקשר עם העולם ולכן יש להיענות לו ולהיות שם עבורו בכל פעם שהוא זקוק לכם.

נשואה לליאור ואמא לתומאס, שבזכותו ובזכות המון לילות לבנים והרדמות מורטות שיער הגעתי לאיפה שאני עכשיו. מאמינה בהעצמת ההורים, חיזוק האינטואיציה שלהם ומתן כלים להתמודדות עתידית.